ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Λιτότητα για το λαό, κέρδη για το κεφάλαιο

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «μεγάλης συναίνεσης» που επιτεύχθηκε με την κατάληξη του κυβερνητικού προγράμματος

Μετά από διαπραγματεύσεις βδομάδων εξαγγέλθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο, τα σκληρά μέτρα της υπό σύσταση νέας κυβέρνησης από τα τρία κόμματα: Τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU). Το πρόγραμμα του «μεγάλου συνασπισμού», όπως ήταν αναμενόμενο, επικύρωσαν χτες σε ειδικά έκτακτα συνέδριά τους τα τρία κόμματα. Ετσι, από την αρχή του νέου χρόνου τους εργαζόμενους της Γερμανίας περιμένει μια μακρά περίοδος λιτότητας.

Θυμίζουμε τα εξαγγελθέντα μέτρα:

- Αύξηση του ΦΠΑ: Από 16% σε 19%. Υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εισπράττει κάθε χρόνο περί τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ πρισσότερα.

- Αύξηση της εισφοράς για τις συντάξεις: Από 19,5% σε 19,9%. Οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν 10,50 ευρώ το μήνα περισσότερα. Καμιά αύξηση των συντάξεων δεν προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι το 2009. Από το 2012 η ηλικία συνταξιοδότησης θα είναι τα 67 χρόνια (τώρα 65).

- Στον εργασιακό τομέα: Οι επιχειρήσεις δικαιούνται να «δοκιμάζουν» τους νεοδιοριζόμενους επί 2 χρόνια (έως τώρα ίσχυε το πολύ ένα εξάμηνο). Στο δίχρονο διάστημα ο επιχειρηματίας δικαιούται να απολύσει τον εργαζόμενο, χωρίς να υποχρεώνεται να δικαιολογεί την απόλυση. Εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 52 χρόνων δικαιούνται να εργαστούν για ορισμένο διάστημα.

- Για άνεργους νέους έως 25 χρόνων τη συντήρησή τους αναλαμβάνουν οι γονείς.

- Φορολογία υψηλόμισθων. Ορίζεται αύξηση 3% για φορολογία από ορισμένα πολύ υψηλά εισοδήματα (από 250.000 ευρώ και πάνω).

- Η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και της εγκληματικότητας αποκτά προτεραιότητα.

- Για την ενίσχυση της οικονομίας προβλέπεται ποσό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομής, επιδιορθώσεις κατοικιών και για έρευνες.

- Νέα μέτρα στον τομέα της Υγείας δεν εξαγγέλθηκαν. Η συζήτηση αναβλήθηκε για το καλοκαίρι του 2006.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αντίθετα από τις δηλώσεις των κομματικών επιτελείων του κυβερνητικού συνασπισμού, που επιχειρούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης, οι πρώτες αντιδράσεις από υπεύθυνους παράγοντες κοινωνικών οργανώσεων είναι ότι τα νέα μέτρα οδηγούν σε χειροτέρευση και ότι θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. «Ξεκίνημα για άνοδο και απασχόληση δε δείχνουν τα μέτρα», δήλωσε ο Ιωακείμ Σάιντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου. «Με υψηλότερο ΦΠΑ θα εξασθενίσει περισσότερο η εσωτερική ζήτηση. Και εφόσον υποχωρήσει η κατανάλωση, θα υποχωρήσει και η απασχόληση», είναι η γνώμη του Ουμπέρτο Πέλενγκαρ, εκπροσώπου του Κεντρικού Συνδέσμου του Γερμανικού Λιανικού Εμπορίου. «Ο μεγάλος συνασπισμός είναι αλλαγή προσώπων, αλλά όχι πολιτικής. Στους πολίτες αυτή θα στοιχίσει ακριβά», δήλωσε ο Γκουίντο Βεστελβέλε, πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αντιπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος δήλωσε ότι «θα οργανώσουν αντίσταση».

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των συνδέσμων των συνταξιούχων και των καταναλωτών προβλέπουν «θερμό φθινόπωρο», επειδή, όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους, τα μέτρα αποτελούν «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.

Η πολιτική της νέας κυβέρνησης έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα τεράστια κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αρθρογράφος στην οικονομική στήλη της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (11 του Νοέμβρη) γράφει σχετικά: «Για τους ομοσπονδιακούς πολίτες διατάσσεται στις διαπραγματεύσεις του συνασπισμού ο ένας γύρος λιτότητας μετά τον άλλον και οι σύνδεσμοι των επιχειρηματιών προειδοποιούν και για άλλες απολύσεις. Από την άλλη πλευρά εντυπωσιάζουν οι επιχειρήσεις με κέρδη ρεκόρ. Μόνο την Πέμπτη έλαμψαν το Γερμανικό Ταχυδρομείο, η ΕΟΝ, η "Λουφτχάνσα", η "Τούι", η "Μπάιερσντορφ" και η τράπεζα "Υπο-Φεράινς Μπανκ" με εκατοντάδες εκατομμύρια - μερικές μάλιστα δισεκατομμύρια - καθαρών κερδών. Παρ' όλα αυτά η "Τελεκόμ" ανήγγειλε τη μείωση 19.000 θέσεων εργασίας παρά τα κέρδη δισεκατομμυρίων στο τρίτο τρίμηνο. Την ίδια γνώμη έχουν η "Ντέμλερ Κράισλερ", η "Λουφτχάνσα" και η "Κόντι" - και απαιτούν πιο ευέλικτες εργασιακές αγορές και χαμηλότερους φόρους».

Πάντως, οι βιομήχανοι αν και ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα δηλώνουν ότι «είναι μια καλή αρχή ενός μεγάλου δρόμου». Δηλαδή θέλουν περισσότερα. Βέβαια μένει να φανεί τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι.


Θ. Β.

ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η Ράις προωθεί «συμφωνίες»...

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πιέσεις ασκεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με στόχο την επαναπροώθηση του λεγόμενου «οδικού χάρτη» για τη Μέση Ανατολή με προτεραιότητα την επίλυση ζητημάτων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση Παλαιστινίων απ' το πέρασμα της Ράφα, αλλά και ο «αποκλεισμός» της Χαμάς απ' τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές του Γενάρη. Η ίδια μάλιστα χτες παρέτεινε την επίσκεψή της στην περιοχή, λέγοντας πως δε θα φύγει αφού υπάρχει «συμφωνία ενόψει...».

Κατά τη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού με τον Παλαιστίνιοι ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς, η Ράις υποστήριξε (το αυτονόητο) πως είναι «πολύ σημαντικό για τους Παλαιστίνιους να κινούνται ελεύθερα μεταξύ Γάζας και Δυτικής Οχθης».

Στην επακόλουθη συνάντησή της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, η Ράις επαίνεσε το Τελ Αβίβ για την «αποχώρηση» των εποίκων της Λωρίδας Γάζας, λέγοντας πως επιθυμεί την «επίτευξη λύσης δύο κρατών ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζουν ειρηνικά απαλλαγμένοι απ' την τρομοκρατία». Σε άλλο σημείο (απηχώντας τις πιέσεις του Σαρόν για αφοπλισμό παλαιστινιακών οργανώσεων αλλά και την απαγόρευση της συμμετοχής της Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη...) η Ράις πρόσθεσε πως είναι αδύνατο να «οικοδομηθεί κράτος δημοκρατίας και βάση για ειρηνευτική συμφωνία όταν υπάρχουν ένοπλες οργανώσεις που διατηρούν τα μέσα για να καταστρέψουν την ειρήνη»... Ανώνυμος σύμβουλος της Ράις διευκρίνισε μετά ότι σε επόμενη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μ. Αμπάς, θα του ζητήσει τον αφοπλισμό της Χαμάς, αφού οι Ισραηλινοί αλλά και οι Αμερικανοί «σε καμία περίπτωση δε θα ήθελαν να δουν τη Χαμάς συνομιλητή τους στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μ. Ανατολή». Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν, τρόπον τινά, και απ' τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που μολονότι χτες καμωνόταν πως το Τελ Αβίβ «δε θα αναμειχθεί στις επικείμενες παλαιστινιακές εκλογές», εντούτοις πρόσθεσε πως «η συμμετοχή της Χαμάς στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές θα ήταν βαρύ σφάλμα που θα αποδυναμώσει τον προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς»...

Πάντως, το σχέδιο «συμφωνίας» τουλάχιστον για το άνοιγμα του περάσματος της Ράφας που προωθεί η Ράις, υποστηρίζεται απ' την ΕΕ. Η εκπρόσωπος του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Χαβιέ Σολάνα δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να εξασφαλίσει την ανάπτυξη Ευρωπαίων παρατηρητών «μέσα στις επόμενες μέρες» και να διορίσει επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών της ΕΕ...

Ολα αυτά «βεβαίως», ενώ χτες ξημερώματα στη Ναμπλούς (βόρεια Δυτική Οχθη) Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα στο κεφάλι τον 35χρονο ηγέτη των «Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ» (στέλεχος στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς) Αμτζάντ Αλ Χανάουι. Στην ίδια επιχείρηση των Ισραηλινών αναφέρθηκε η σύλληψη άλλων οκτώ μελών της Χαμάς. Σε ένα άλλο περιστατικό, στην ανατολική Λωρίδα της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 21χρονο μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης τραυματίζοντας άλλους τρεις...

ΙΡΑΝ
Απορρίπτει το «συμβιβασμό»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εν αναμονή της επίσκεψης του Ελ Μπαραντέι και με τις παρασκηνιακές προσπάθειες - όπερ πιέσεις - για την κατάληξη σε κάποιου είδους «συμβιβαστική συμφωνία», το Ιράν ανακοίνωσε ότι επιμένει στο δικαίωμά του να προχωρά στον εμπλουτισμό του δικού του ουρανίου, απορρίπτοντας έτσι συμβιβαστική πρόταση της ευρωπαϊκής τρόικας να διεξάγεται η «ευαίσθητη» αυτή διαδικασία στη Ρωσία.

Το Ιράν επιμένει παρότι γνωρίζει τους σχεδιασμούς αλλά και το ενδεχόμενο παραπομπής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με την απειλή κυρώσεων. «Τα πυρηνικά καύσιμα του Ιράν πρέπει να παράγονται μέσα στη χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέ μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Ιγκόρ Ιβανόφ, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η ευρωπαϊκή τρόικα - Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία - πρότεινε στο Ιράν να συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες εκτός από τον εμπλουτισμό ουρανίου, που θα μπορούσε να γίνει στη Ρωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ