ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ελληνικό αίμα στο βωμό ιμπεριαλιστικών συμφερόντων
  • Σε ενέδρα με νάρκη έπεσε ελληνικό όχημα
  • Τραυματίστηκαν δύο Ελληνες επαγγελματίες στρατιώτες
  • Μπαράζ επιθέσεων κατά ΝΑΤΟικών δυνάμεων με, τουλάχιστον, έξι νεκρούς

Αφγανοί αστυνομικοί παίρνουν θέση μπροστά από φλεγόμενα οχήματα του ΝΑΤΟ, χτες στην Καμπούλ

Associated Press

Αφγανοί αστυνομικοί παίρνουν θέση μπροστά από φλεγόμενα οχήματα του ΝΑΤΟ, χτες στην Καμπούλ
Τα πρώτα θύματα από την άμεση πολεμική εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετρά από χτες η χώρα μας. Συγκεκριμένα, στο Αφγανιστάν φάλαγγα ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων έπεσε σε ενέδρα με παγιδευμένη νάρκη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Ελλήνων επαγγελματιών οπλιτών. Η επίθεση στην ελληνική δύναμη είναι τμήμα ενός μπαράζ αιματηρών επιθέσεων που δέχτηκαν χτες σχεδόν την ίδια ώρα και σε πολύ κοντινή περιοχή, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής του Αφγανιστάν, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, εκ των οποίων ο ένας Γερμανός στρατιώτης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην επίθεση που δέχτηκε η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, χτες στις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) «φάλαγγα οχημάτων η οποία αποτελούνταν από 7 Ελληνικά Οχήματα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής προς το στρατόπεδο του Τάγματος Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), μετά από εκτέλεση αποστολής για παροχή εργασιών σε δημοτικό σχολείο της Καμπούλ, διήλθε άνωθεν αυτοσχέδιας νάρκης, με αποτέλεσμα ένα από τα παραπάνω οχήματα τύπου Mercedes να αναφλεγεί και 2 ΕΠΟΠ της Ελληνικής Δυνάμεως Αφγανιστάν να υποστούν ελαφρά τραύματα». Στους τραυματίες παρασχέθηκαν αρχικά επιτόπου οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκαν για παραπέρα ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Να σημειωθεί ότι στο Αφγανιστάν σήμερα εκτός από τον λόχο Μηχανικού με προσωπικό που ξεπερνά τα 120 άτομα, υπάρχει και ελληνικό κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στην κατηγορία του, που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να παρέχει υποστήριξη στις κατοχικές δυνάμεις, ενώ από τον άλλο μήνα θα τεθεί υπό ελληνική διοίκηση και το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη το 2004 αποφασίστηκε ομόφωνα η ενίσχυση και διεύρυνση του ρόλου της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης.

Μπαράζ επιθέσεων

Η επίθεση που δέχτηκε η ελληνική δύναμη ήταν μέρος ενός μπαράζ επιθέσεων κατά των κατοχικών δυνάμεων που σημειώθηκαν χτες στην Καμπούλ. Από τις πολλαπλές αυτές επιθέσεις αναφέρθηκαν τουλάχιστον έξι νεκροί.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο «επιθέσεις αυτοκτονίας» σημειώθηκαν χτες Δευτέρα εναντίον των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, μέσα σε χρονικό διάστημα 90 λεπτών, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τέσσερις άνθρωποι, ένας Γερμανός στρατιωτικός της ISAF (ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής) καθώς και τρεις Αφγανοί, εκ των οποίων ένας στρατιώτης, μια γυναίκα και ένα παιδί, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τουλάχιστον 12, οι τρεις από τους οποίους ήταν μέλη της ISAF, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλούνταν χθες το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από την Καμπούλ προς την Τζαλαλαμπάντ, κοντά στα γραφεία της κοινής εκλογικής επιτροπής του ΟΗΕ και της κυβέρνησης του προέδρου Χάμιντ Καρζάι που «επέβλεψε» τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που κινούνταν με ταχύτητα προς τον τόπο των προηγούμενων επιθέσεων. Δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ ένας τρίτος επιβαίνων στο αυτοκίνητο «διέφυγε». Η ISAF δεν επιβεβαίωσε το ότι υπήρξαν δύο νεκροί, υποστηρίζοντας ότι «συνεχίζονται οι έρευνες» για το συμβάν.

Την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις εναντίον των ΝΑΤΟικών δυνάμεων (μαζί και της ελληνικής δύναμης) ανέλαβε μιλώντας τηλεφωνικά σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ένας άνδρας, που αυτοαποκλήθηκε «Δόκτωρ Χανίφ», για λογαριασμό των Ταλιμπάν. «Θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις. Ολες οι επιθέσεις έγιναν από Αφγανούς», υποστήριξε. Το θάνατο του Γερμανού στρατιώτη επιβεβαίωσε ο Πέτερ Στρουκ, υπουργός Αμύνης της Γερμανίας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στην Αθήνα αντιπροσωπείες από 72 κόμματα
  • Από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη
  • Αύριο η συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

«Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τους. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών», είναι το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, από τις 18 έως τις 20 Νοέμβρη.

Στη συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή - μέχρι στιγμής - 72 κόμματα από 61 χώρες από όλες τις ηπείρους. Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος:

  • 42 κόμματα από την Ευρώπη (22 από την Ανατολική Ευρώπη και 20 κόμματα από τη Δυτική Ευρώπη),
  • 9 κόμματα από τη Μέση Ανατολή,
  • 7 κόμματα από την Ασία,
  • 8 κόμματα από τη Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική,
  • 3 κόμματα από την Αφρική και
  • 1 από την Αυστραλία.

Την ώρα που ο καπιταλισμός εντείνει την επίθεσή του στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όλο και περισσότερα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετέχουν στις Διεθνείς Συναντήσεις, συμβάλλοντας στη διοργάνωση, τη συζήτηση, την ενδυνάμωση του συντονισμού του διεθνούς κινήματος.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις, που πλέον έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ των κομμάτων, την ανταλλαγή πείρας και την εμβάθυνση της συντροφικής αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης. Ολα αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία ώστε να ανεβαίνει η ποιότητα του συντονισμού στη δράση, να βελτιώνονται οι μορφές του και να αναπτύσσονται καινούριες, που γεννούν οι ανάγκες του διεθνούς κινήματος.

Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «τη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο», που θα γίνει στην Αθήνα (18-20 Νοέμβρη), θα παραχωρήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΚΚΕ (Περισσός).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τον τραυματισμό των Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στον τραυματισμό των Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Με αφορμή τον τραυματισμό δύο Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, το ΚΚΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει αμέσως από εκεί το ελληνικό στρατιωτικό τμήμα, όπως και όλα τα στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται στα Βαλκάνια ως μέρη του στρατού κατοχής.

Οι ιμπεριαλιστικές δράσεις αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών. Ο στρατός έξω από τα σύνορα βρίσκεται για τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς πλουτοκρατίας.

Ενιαία λαϊκή δράση με αίτημα "να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ