ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προμήθεια ακατάλληλων συρίγγων

Η λογική των χαμηλότερων τιμών, στα πλαίσια των ανταγωνισμών της ελεύθερης αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην τροφοδοσία των νοσοκομείων.

Ετσι βρέθηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια μολυσμένες σύριγγες και συσκευές μετάγγισης αίματος που έχουν διοχετευτεί σε ελληνικά νοσοκομεία, φαρμακεία καθώς και στο στρατό.

Μέχρι κουνούπια, μύγες και τρίχες αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε παρτίδες από σύριγγες που προέρχονταν από την Κίνα και τις Ινδίες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι παρτίδες είχαν τη σφραγίδα κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή τη χαρακτηριστική ένδειξη Ce. Η εισαγωγή τους έγινε από δύο κινέζικες και μία ινδική εταιρία μέσω της Γερμανίας. Η προμήθειά τους έγινε με διαγωνισμό τον οποίο κέρδισαν καθώς έδωσαν τη χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε ορισμένα νοσοκομεία είχαν δοθεί πληροφορίες απ' τις ίδιες τις προμηθεύτριες εταιρίες για να μη χρησιμοποιηθούν οι σύριγγες.

ΙΚΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μεθοδευμένη επίθεση κατά συνδικαλίστριας

Την εδώ και μήνες άδικη και συκοφαντική επίθεση που δέχεται από τον αναπληρωτή Διευθυντή Χαρίλαο Μπούρο, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Θωμά Χασιώτη της ΤΜΥ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Αγίας Σοφίας Πειραιά, η προϊσταμένη Νοσηλευτικής Δημοπούλου Γιαννούλα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ.

Ενώ η Διεύθυνση της Μονάδας, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των ιατρείων με αποδέκτες τους ασφαλισμένους, από χρόνιες ελλείψεις προσωπικού γιατρών - υγειονομικού προσωπικού(νοσηλευτριών - εργαστηριακών), αναλώνεται στη μεθοδευμένη δίωξη με αναφορές και ΕΔΕ με συκοφαντικό περιεχόμενο ενάντια στη συνάδελφο εκλεγμένη στο ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ με τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα.

Σκοπός της δίωξης, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι η απαξίωση της επί 30 χρόνια ευσυνείδητης και συνεπούς υπηρεσίας στον κλάδο και της συνδικαλιστικής της δραστηριότητας στο χώρο, με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες. Μάλιστα, είναι επιλεγμένη και η χρονική περίοδος (κρίσεων προϊσταμένων) για όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Αυτή τη στιγμή η τρομοκρατία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχει αποδέκτη, όχι την προϊσταμένη της ΤΜΥ ΙΚΑ Αγίας Σοφίας, αλλά όλους τους εργαζόμενους. Και επειδή τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ούτε τα πρώτα, ούτε μεμονωμένα, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν σε αυτού του είδους τις πρακτικές. Πρακτικές που θυμίζουν παλιές σκοτεινές εποχές και που σαν στόχο έχουν την τρομοκράτηση και τη χαλιναγώγηση των συνειδήσεων των εργαζομένων. Καταγγέλλει, επίσης, τη Διοίκηση του ΙΚΑ, απαιτώντας να αναλάβει την ευθύνη για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ΤΜΥ.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Υπόκλιση στην εμπορευματοποίηση και στα χαράτσια

Βαρύγδουπες ανακοινώσεις, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, όταν ακόμα και επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αφήνουν αναξιοποίητες πολλές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να επωφελείται ο επιχειρηματικός τομέας

Eurokinissi

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αφήνουν αναξιοποίητες πολλές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να επωφελείται ο επιχειρηματικός τομέας
Ενα δικομματικό ρεσιτάλ υποκρισίας δόθηκε χτες από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, στο όνομα δήθεν της υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας και της αναβάθμισης των υπηρεσιών περίθαλψης στους κατοίκους της χώρας.

Ετσι η μεν κυβέρνηση της ΝΔ - διά του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη - υποσχέθηκε αλλαγή της διαδικασίας του τρόπου προμηθειών στα νοσοκομεία - με τη δημιουργία κεντρικού φορέα -που θα εξασφαλίσουν «οικονομικό όφελος», ενώ το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου εγκάλεσε την κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων.

Συνεπείς όμως και οι δυο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης σιώπησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς και τα άγρια χαράτσια στα οποία υποβάλλονται τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, καθώς είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν 94,3 ευρώ το μήνα για υπηρεσίες Υγείας, σύμφωνα με μελέτη της ICAP (Ιούλης του 2005). Ετσι οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας εκτινάχτηκαν σε 47,5% των συνολικών δαπανών Υγείας, ανεβάζοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μηνιαίο χαράτσι των 94,3 ευρώ για κάθε νοικοκυριό δημοσιοποιήθηκε στις 8/1/2004 από το Ιδρυμα των βιομηχάνων (ΙΟΒΕ) και στηρίζεται στην Ερευνα των Οικογενειακών Προϋπολογισμών που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και αφορά την περίοδο 1998/1999. Από τη μέση μηνιαία δαπάνη των 94,3 ευρώ, το 15% αφορά σε δαπάνη για φάρμακα, το 24% δαπάνη για υπηρεσίες γιατρών, το 32% σε δαπάνη για οδοντιατρικές υπηρεσίες και το 12% σε δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της ICAP το 75,4% του συνόλου της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι δαπάνες για ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. Μάλιστα η δαπάνη για ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη φτάνει στο 98,7% στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης!

Ετσι ο χώρος της Υγείας μετατράπηκε σε παράδεισο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, την περίοδο 1997-2004 ο τζίρος των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 134,2%. Το μέγεθος της συνολικής «εγχώριας αγοράς» εκτιμάται σε 1.189.000.000 ευρώ για το 2004, έναντι 508.000.000 ευρώ το 1997, παρουσιάζοντας μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12,9%, αναφέρεται στη μελέτη. Το μεγαλύτερο τζίρο έκαναν οι ιδιωτικές κλινικές με 730.000.000 ευρώ (61,4% του συνολικού τζίρου) και ακολουθούν τα διαγνωστικά κέντρα με 275.000.000 ευρώ (23,1%) και οι μαιευτικές κλινικές με 173.000.000 ευρώ (15,5%).

Πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου τρόπου προμηθειών - που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του σχετικού νομοσχεδίου - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Πασχάλης Μπουχώρης, έδωσε στοιχεία που - όπως είπε ο ίδιος - έφεραν έκπληξη και στο υπουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξε υπερτιμολόγηση των υλικών οστεοσύνθεσης από - ανάλογα με την κατηγορία - 484% μέχρι 1.574%. Για παράδειγμα, ένα υλικό που είχε τιμή αγοράς 119 ευρώ στην Κύπρο - όπου δρουν οι λεγόμενες «Οφ Σορ» (off shore) εταιρίες - μεταπωλούνταν στην Ελλάδα με 1.989 ευρώ (αύξηση 1.574%) και κατέληξε στο νοσοκομείο με τιμή 2.485 ευρώ (προσαυξανόταν δηλαδή και με το μεικτό κέρδος κατά 20%)!

Ακόμα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ευνοείται με απίστευτα μεγέθη ο επιχειρηματικός τομέας μέσω των συμβάσεων που έχει υπογράψει είτε με τα δημόσια νοσοκομεία είτε με τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, ένας τύπος στεντ -χρησιμοποιείται στην αγγειοπλαστική - που πωλείται 2.183 ευρώ στην Κύπρο ή 1.994 ευρώ στη Γαλλία, η προμηθεύτρια εταιρία το χρεώνει 2.500 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και 5.100 στις ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκύπτει δηλαδή ότι ο εναπομείνας δημόσιος τομέας Υγείας έχει προσδεθεί και λειτουργεί προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα και ο ίδιος δημόσιος τομέας έχει ενστερνιστεί την επιχειρηματική δραστηριότητα, για να είναι... ανταγωνιστικός. Ετσι λόγου χάρη ο «Ευαγγελισμός» πλήρωσε τους προμηθευτές από έσοδα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, όπου ο άρρωστος -όπως θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ - πληρώνει από 25-150 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Μάλιστα ορισμένα νοσοκομεία, όπως το «Αρεταίειο», υποχρεώνουν μέχρι και καρκινοπαθείς του ΟΓΑ να πληρώνουν τοις μετρητοίς εξετάσεις που δεν έχουν κοστολογηθεί και να τους παραπέμπουν στο ταμείο για την είσπραξη. Ο ΟΓΑ όμως αρνείται να τους καταβάλει τα νοσήλια, υποστηρίζοντας ότι θα τα κάλυπτε ο ίδιος μέσω της σύμβασης που έχει με το ταμείο...

Ετσι, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι υφίστανται δυσβάσταχτα χαράτσια, που απογειώνουν τις ιδιωτικές δαπάνες.

Δεν... καταλάβαιναν!

Οταν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τέθηκε το ερώτημα για τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, ο Νικήτας Κακλαμάνης επικέντρωσε στις ιδιωτικές οδοντιατρικές δαπάνες. Είπε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των τιμών με συμμετοχή του πολίτη, η οποία θα γίνει μετά από συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ.

Οταν τέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο το ερώτημα γιατί εκτινάχτηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας από 37% - πριν 15 χρόνια - σε 47,5% σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Κακώς παρακολουθείτε μόνο την καμπύλη των ιδιωτικών δαπανών. Εάν παρακολουθούσατε και την καμπύλη των δημοσίων δαπανών Υγείας θα βλέπατε, ότι ήταν αυξητική, ότι είχαμε μια πολύ σημαντική αύξηση και της συνολικής κοινωνικής δαπάνης στην Ελλάδα, αλλά και της δαπάνης για υπηρεσίες Υγείας».

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Αλεξανδρούπολη στις 21/10/2005, όπου τόνιζε την «ανάγκη να διασφαλιστεί το δημόσιο αγαθό της Υγείας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και ταυτόχρονα να μειωθούν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, οι οποίες κινούνται σε ένα αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο και εντείνουν την κοινωνική ανισότητα».

Αποκορύφωμα της υποκρισίας με τους μετανάστες

Οι δικηγόροι έπαιρναν περισσότερα (!) ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Το αποκορύφωμα της χτεσινής δικομματικής υποκρισίας ήταν με τους μετανάστες.

Για την απόκτηση της πράσινης κάρτας απαιτείται πιστοποιητικό υγείας για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε χαράτσι 10 ευρώ - απ' τα οποία 5 ευρώ θα είναι για τις εξετάσεις και 5 ευρώ αμοιβές για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε χαράτσι τα 10 ευρώ, ξεχνώντας τις εγκυκλίους επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου το 2000 που έστελνε τους αστυνομικούς στα νοσοκομεία να συλλάβουν τους παράνομους μετανάστες, ενώ καθιέρωνε προπληρωμή κατά 50% του προϋπολογιζόμενου κόστους.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η επιβολή των 10 ευρώ είναι κυβερνητική πολιτική και ότι επιβλήθηκε γιατί πουθενά στην Ευρώπη δε χορηγείται δωρεάν η πράσινη κάρτα. Και παλιότερα επί ΠΑΣΟΚ - είπε ο υπουργός Υγείας - το κράτος υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τα έξοδα των μεταναστών για εξετάσεις και δεν έφτασαν ποτέ στα νοσοκομεία τα δύο δισ. δραχμές που κόστισαν οι εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε προκλητικά ότι οι δικηγόροι που έβγαζαν τα πιστοποιητικά υγείας στους μετανάστες τους έπαιρναν εκβιαστικά περισσότερα και έφτασε στο σημείο να πει ότι με τα πέντε ευρώ θα πληρώσει τις υπερωρίες των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού για τις εξετάσεις των μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ