ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ - ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μεγαλύτερα χαράτσια για τους εργαζόμενους
  • Συνέντευξη Τύπου της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» για το πρόγραμμα έργων 2006 του δήμου
  • Εμπαίζει τους δημότες η διοίκηση παρουσιάζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων για το ερχόμενο έτος, ενώ τα έργα που ολοκληρώθηκαν για το 2005 φτάνουν μόλις στο...7,94%.

Την ώρα που τα προβλήματα υποδομής στο Ηράκλειο είναι τεράστια, η διοίκηση παρουσιάζει έργα που γίνονται μόνο στα χαρτιά (φωτ. από τις πλημμύρες στην Αγ. Πελαγία)

ICON

Την ώρα που τα προβλήματα υποδομής στο Ηράκλειο είναι τεράστια, η διοίκηση παρουσιάζει έργα που γίνονται μόνο στα χαρτιά (φωτ. από τις πλημμύρες στην Αγ. Πελαγία)
(Της ανταποκρίτριάς μας Λαμπρινής ΠΙΤΤΑΚΑ).-

Την πλήρη αντίθεση της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» στο πρόγραμμα έργων που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου για το 2006, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Στέλιος Ορφανός, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, το πρόγραμμα έργων όχι μόνο βρίσκεται πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, αλλά επιπλέον αφορά έργα τα οποία από τη μια ακριβοπληρώνουν οι εργαζόμενοι δημότες και από την άλλη επωφελούνται οι ιδιώτες και οι τράπεζες. Η δημοτική αρχή του Γ. Κουράκη (ΠΑΣΟΚ), στην ουσία, βρίσκεται στην ίδια γραμμή πλεύσης με την πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το πρόγραμμα του 2006 περιλαμβάνει 376 έργα με απαιτούμενη πίστωση 82.558.269 ευρώ (28 δισ. δρχ.) και άλλες 316 μελέτες και προμήθειες (που ο δήμος χαρακτηρίζει έργα), ανεβάζοντας την απαιτούμενη πίστωση στα 33,85 δισ. δραχμές.

Πρόκειται για έργα που είναι μακράν πίσω από τις λαϊκές ανάγκες, επισήμανε ο Στέλιος Ορφανός, συμπληρώνοντας: «Απαραίτητα ήταν και αυτά που προγραμματίζονταν πέρσι και τα προηγούμενα, αλλά δεν έγιναν. Και χρειάστηκε να γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες για να κατασκευαστούν κάποια απ' αυτά που, όμως, θα τα πληρώνουν και τα εγγόνια μας. Κι αυτά, όχι από ξαφνική ευαισθησία στις λαϊκές ανάγκες αλλά γιατί βρέθηκε το πρόσχημα να δοθούν έργα πακέτο στις μεγάλες εταιρίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό απορροφητικότητας του προγράμματος έργων για το 2005, όπως σημειώθηκε, είναι μόλις 7,94%. Γεγονός που δείχνει πως είναι αδύνατο να υλοποιηθεί όλο αυτό το «φουσκωμένο» πρόγραμμα έργων το 2006.

Φουσκωμένο πρόγραμμα αλλά...

Για την υλοποίηση των έργων 2006 η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι, τα 16,3 δισ. δραχμές θα τα πληρώσει εξ ολοκλήρου ο δήμος από ίδιους πόρους. Σε άλλα έργα ύψους 6 δισ. δραχμών, ο δήμος θα συμμετέχει στη δαπάνη με κάποιο ποσοστό. Είναι φυσικά και τα 1,1 δισ. του ΘΗΣΕΑ που το 70% είναι λεφτά της Αυτοδιοίκησης, ή άλλα όπως τα έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου και άλλων προγραμμάτων, για τα οποία, όμως, επίσης ο δήμος θα πρέπει να βάλει τη δική του συμμετοχή. Τα παραπάνω, τόνισε ο ομιλητής, κάνουν ξεκάθαρο ότι, στην ουσία, το φουσκωμένο πρόγραμμα έργων, προετοιμάζει το κλίμα για νέα βάρη στους δημότες.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση, είναι ότι από τη μια χαρατσώνει τους δημότες και από την άλλη, οι εισπράξεις από την πολιτεία είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παράταξης, για το 2005 έχουν «βεβαιωθεί» έσοδα από τέλη και φόρους ύψους περίπου 10 δισ. δρχ. και εισπράχτηκαν περίπου 5 δισ. δρχ., ποσά που αποτελούν ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας. Για την ίδια χρονιά, εκτός από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι εισπράξεις του δήμου από την κυβέρνηση, τα υπουργεία και τα διάφορα προγράμματα ήταν απογοητευτικές, αφού προγραμμάτιζε να εισπράξει 24,4 δισ. δραχμές και εισέπραξε μόνο 1,8 δισ., ποσοστό 7,50%.

Ακολούθως σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου, Γ. Κουράκη, σημείωσε ότι δε βρήκε τίποτα να πει για την κυβέρνηση της ΝΔ που άλλοτε φραστικά κατακεραύνωνε. «Φανταστείτε σε ποιο σημείο έχει φτάσει η ευθυγράμμιση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ) - Κυβέρνησης (ΝΔ)».

Και μεγαλύτερη εξάρτηση

Για την υλοποίηση διαφόρων έργων με βάση Προγραμματικές συμβάσεις δήμου - δημοσίου, που εμφανίζεται ως μορφή χρηματοδότησης του κράτους, τα στελέχη της παράταξης τόνισαν: «Στην πραγματικότητα είναι συμμετοχή του δήμου στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή επιβάρυνση του δήμου. Προπαγανδιστικά, βέβαια, είναι και αυτός ένας τρόπος να εμφανίζονται τα δημόσια έργα ως δημοτικά, όπως τα Ολυμπιακά και οι κόμβοι μόνο και μόνο επειδή ο δήμος ενημερώθηκε ή διεκπεραίωσε κάποιες διαδικασίες».

Σε σχέση με το πρόγραμμα έργων 2006, ο ομιλητής τόνισε επίσης ότι αυτό που φαίνεται με βάση τα στοιχεία είναι ότι δυναμώνει ακόμα περισσότερο η εξάρτηση του δήμου από τράπεζες και εταιρίες για δανεισμό ή εκχώρηση κατασκευής και εκτέλεσης έργων. Ειδικότερα, εξήγησε, οι «λογαριασμοί έργων που ο δήμος καθυστερεί να πληρώσει, προεξοφλούνται από τράπεζες και έτσι εκτονώνεται η πίεση από εργολάβους και προμηθευτές. Καθ' όλα νόμιμη μεταβίβαση του χρέους, το οποίο προσαυξάνεται με τόκους, χωρίς όμως να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο που δε χρειάστηκε να πάρει καμιά απόφαση».

Κλείνοντας ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» Στ. Ορφανός επισήμανε: «Μαζί με όλα αυτά προχωρεί κανονικά η χρηματοδότηση του Δήμου προς τις Ανώνυμες εταιρίες ΔΕΗ και ΟΤΕ για την υπογειοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δικού τους δικτύου σε κοινόχρηστους χώρους. Αυτό για να συμβάλει στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της κερδοφορίας τους, για λογαριασμό των μετόχων τους»...

Συνέντευξη Τύπου για τον Αβραμίδη

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα στη 1 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Κώστα Αβραμίδη, για την απόφαση 2071/2005 του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τον Κώστα Αβραμίδη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την κατηγορία της συμμετοχής στην ΕΟ17Ν.

Να σημειωθεί ότι το ενοχοποιητικό κατά το βούλευμα στοιχείο σε βάρος του Αβραμίδη είναι «το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μετά τη σύλληψη ορισμένων μελών της οργάνωνε εκδηλώσεις συμπαραστάσεως προς αυτούς, στοιχειοθετούνται σοβαρές και επαρκείς ενδείξεις που πιθανολογούν την ένταξή του κατηγορούμενου Κ. Αβραμίδη στην "Ε.Ο. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ"»!

Σε αποχές προχωρούν οι δικηγόροι

Σε αποχές από τις συνεδριάσεις των ποινικών δικαστηρίων, λόγω των συχνών διακοπών, προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι δικηγόροι της χώρας, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Οι ελλείψεις υποδομής στα δικαστήρια και η μη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων τόσο σε δικαστικούς υπαλλήλους, όσο και σε δικαστικούς λειτουργούς, καθιστούν προβληματική την απονομή της δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι μπροστά σ' αυτή την κατάσταση αποφάσισαν αποχή από 21/11/2005 στις, μετά από διακοπή συνεδριάσεις, εκτός των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Η αποχή αυτή αφορά συνεδριάσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου. Επίσης, σε αποχή προχωρούν και από την 1/2/2006 οι δικηγόροι όλης της χώρας σε κάθε συνεδρίαση μετά την πρώτη διακοπή, για υποθέσεις αρμοδιότητας του Εφετείου σε πλημμελήματα και κακουργήματα.

Παράλληλα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων διαμαρτύρεται και για τον αυταρχισμό που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς τους συνδικαλιστές. Ειδικότερα, η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τη Συντονιστική Επιτροπή να κηρύξει πανελλήνια αποχή μιας ημέρας σε χρόνο που αυτή θα προσδιορίσει, με αφορμή την άσκηση ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του προέδρου του ΔΣΑ, Δ. Παξινού, γιατί έκανε παρέμβαση στο Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ζητώντας να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση, που παραπέμπει σε εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καταδικάζει κάθε προσπάθεια που αποπειράται να συρρικνώσει τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες με το πρόσχημα της ασφάλειας των πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ