ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πεντάχρονη αναμονή των συντάξεων...

Καταγγελία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΕΤΕ για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΕΕΤΕ για το ασφαλιστικό -συνταξιοδοτικό
«Ταπεινωτική» χαρακτηρίζει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) την πεντάχρονη αναμονή δεκάδων καλλιτεχνών, οι οποίοι, αν και δικαιούχοι της σύνταξης του ΥΠΠΟ, περιμένουν από το 2000 να την εισπράξουν. Σε ανακοίνωση - καταγγελία του το ΕΕΤΕ, εκφράζοντας την αγανάκτησή του, υπογραμμίζει ότι στο διάστημα αυτό κάποιοι «έφυγαν», ενώ άλλοι βρίσκονται σε απόλυτη ή σχετική ένδεια.

Οπως τονίζει, «ενώ για δύο χρόνια το ΥΠΠΟ, παράνομα, δε συγκαλούσε την Επιτροπή Αξιολόγησης, μετά το 2002, όταν ψηφίστηκε ο μειωτικός για το θεσμό νόμος, με εσκεμμένες αντιφάσεις ώστε να ακυρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που η Επιτροπή του ΥΠΠΟ κρίνει ως δικαιούχους, εξακολουθούν να μη δίνονται συντάξεις, με το "επιχείρημα" ότι δεν είναι ήδη ασφαλισμένοι(!!)». Δηλαδή, σύμφωνα με το νόμο 3075/2002 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τίθεται ως προϋπόθεση στους δικαιούχους η αυτασφάλιση, «ωθώντας εκβιαστικά τους εικαστικούς καλλιτέχνες στο ΤΕΒΕ». Την υπαγωγή των εικαστικών στο ΤΕΒΕ, προσπάθησαν να επιβάλουν, δύο φορές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως, απέτυχαν κάτω από την κατακραυγή όλου του πνευματικού κόσμου.

Το ΕΕΤΕ ζητά «την άμεση κατάργηση του νόμου 3075/02 και την επαναφορά του προηγούμενου νόμου 2435/96 για τις τιμητικές συντάξεις». Ταυτόχρονα ζητά «να αρχίσει άμεσα και σοβαρά η συζήτηση για τη διευθέτηση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού, ώστε να αντιστοιχεί στις ανάγκες της ανάπτυξης των εικαστικών τεχνών και των δημιουργών που τις υπηρετούν».

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Τα παιδιά θεατές και δημιουργοί

Από την ταινία «Η ιστορία του Ξιάο Γιάνγκ» (Κίνα)
Από την ταινία «Η ιστορία του Ξιάο Γιάνγκ» (Κίνα)

Πλουσιότερο σε εκδηλώσεις, ταινίες και ξένες συμμετοχές από κάθε προηγούμενη χρονιά θα είναι το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Πύργος 3-10/12) και η 5η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - CAMERA ZIZANIO (ΚΑΜΕΡΑ ΖΙΖΑΝΙΟ) (Πύργος 26/11 - 10/12), που αποτελεί ένα Φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας.

Η διοργάνωση αφιερώνεται στα 50 χρόνια της Διεθνούς Ενωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), που δημιουργήθηκε το 1955 υπό την αιγίδα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (UNICEF) και της ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO). Το Φεστιβάλ Ολυμπίας (τακτικό μέλος της Ενωσης) θα υποδεχτεί στελέχη της CIFEJ από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών αναμένεται η Ουγγαρέζα Δρ Κάτι Ράνοντι, ιδρυτικό μέλος της CIFEJ, που θα τιμηθεί για την προσφορά της.

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι και ο διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, Θόδωρος Αδαμόπουλος, για τη συνεισφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και την τεράστια, πολύχρονη συμβολή του, στη συντήρηση, αποκατάσταση και διάδοση της εθνικής φιλμικής μας μνήμης.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν 30 ταινίες μικρού μήκους (15 μυθοπλασίας και 15 κινούμενα σχέδια), με εντονότερη την ελληνική παρουσία. Το τμήμα μεγάλου μήκους περιλαμβάνει 12 ταινίες (πρώτη προβολή στην Ελλάδα).

Σε οχτώ σχολεία του Νομού Ηλείας, θα προβάλλονται για τους μαθητές ταινίες πολυβραβευμένες σε διεθνή Φεστιβάλ, ενώ, στο πλαίσιο του γιορτασμού της Ενωσης θα προβληθεί «Το ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεκ Τάλας (Γρηγόρη Θαλασσινού).

Μέχρι τώρα στο 5ο CAMERA ZIZANIO (με ταινίες που έχουν φτιάξει παιδιά) έχουν δηλώσει συμμετοχή πολλές χώρες, με το συνολικό αριθμό των ταινιών που θα υποβληθούν να ξεπερνά τις 200. Από ελληνικής πλευράς παρατηρείται αύξηση συμμετοχών κατά 100%, καθώς συμμετέχουν σχολεία διαφόρων περιοχών της χώρας.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία του νομού, εργοβιογραφικές εκθέσεις Ελλήνων συγγραφέων (Καζαντζάκης, Ξενόπουλος, Σικελιανός, Εμπειρίκος), έκθεση κινηματογραφικών γιγαντοαφισών και φωτογραφίας και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οπως κάθε χρόνο θα λειτουργήσουν πλήθος εργαστηρίων (κινηματογραφικά, κινουμένων σχεδίων, εικαστικά, κατασκευής μάσκας, κουκλοθεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, θεάτρου σκιών κλπ.).

Οι πρεμιέρες συνεχίζονται

«Σκηνές από ένα γάμο»
«Σκηνές από ένα γάμο»
Το έργο του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο» ανεβάζεται (19/11) στο θέατρο «Προσκήνιο», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με πρωταγωνιστές, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.

Το έργο αποτελείται από οκτώ επεισόδια και ισάριθμα ιντερλούδια, που δίνουν τη δυνατότητα στους δύο ηθοποιούς να απευθύνονται στο θεατή, προετοιμάζοντας την επόμενη ενότητα. Το έργο πραγματεύεται τη διαδρομή ενός σύγχρονου ζευγαριού από τον «ανώδυνο γάμο» στο «επώδυνο διαζύγιο», από την ανεμελιά στην αυτογνωσία, από την απόρριψη στην αποδοχή. Εργο ανθρωποκεντρικό, εστιάζεται στην αγωνιώδη προσπάθεια ενός άνδρα και μιας γυναίκας να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, αγαπώντας, πληγώνοντας ο ένας τον άλλον, διεκδικώντας ο καθένας την αυτονομία του. Μετάφραση Ζαννή Ψάλτη, σκηνικά -κοστούμια Γιώργου Πάτσα, φωτισμοί Φίλιππου Κουτσαφτή, μουσική επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου. Στα video εμφανίζονται: Μαρία Καβογιάννη, Δήμητρα Χατούπη, Αλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νίκη και Ολγα Σκιαδαρέση.

  • Ο θίασος «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» ανέβασε στο θέατρο «Βαφείο» την πολιτική φάρσα του Ντάριο Φο «Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες». Ο Αντόνιο, αφελής και σκαμπρόζος εργάτης στη FIAT, και το αφεντικό του, ο αδίστακτος και κυνικός Ανιέλι, «γεφυρώνουν» το ταξικό τους χάσμα με μία κωμικοτραγική υπόθεση. Το κουβάρι θα ξεμπλέξουν ο politically correct ψυχίατρος (πειθήνιος συνεργάτης του συστήματος), ο μυστικός αστυνομικός, ο ανακριτής, μια σύζυγος και μια ερωμένη. Ποιος είναι ο βασιλιάς και ποιος το πιόνι στο πολιτικό σκάκι; Το καυστικό και ανατρεπτικό χιούμορ του Ντάριο Φο σατιρίζει καίρια πολιτικοκοινωνικά προβλήματα, μέσα από τη φάρσα, το γέλιο και το κομφούζιο. Μετάφραση: Αννα Βαρβαρέσου - Τζόγια, διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Βασιλική Τσίρου - Αμίτση, κοστούμια: Αλεξάνδρα Στασινοπούλου, μουσική: Νίκος Κολλάρος, ενορχήστρωση: Γιώργος Αναστασόπουλος, στίχοι: Μάνος Βαρυπάτης, κινησιολογία: Ισμήνη Ζαχαριάδη. Παίζουν: Διονύσης Μπουλάς, Ελενα Πολυγένη, Παρασκευή Καλογεράκη, Θάνος Μπίρκος, Γιάννης Πισκιτζής, Γιάννης Σουλάκης, Αννα Μενενάκου. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.15 μμ), έως 31/1/2006.
Η ΚΟΠ για τον Πολιτισμό

Την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα ζητήματα του Πολιτισμού και την ανάγκη για διεκδίκηση από ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα μιας άλλης πολιτιστικής ανάπτυξης και της τέχνης στο πλευρό του λαού, θα παρουσιάσει η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, την ερχόμενη Δευτέρα (21/11, 6.30μμ) στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (Καραΐσκου 111). Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει η Εύα Μελά, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και γενική γραμματέας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Λένε ... «Viva Cuba»

«Εξόρμηση» στον κινηματογράφο «Αφαία» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα, 210.9595.534) για να δουν τα μέλη και οι φίλοι της την ταινία «Viva Cuba», οργανώνει η Νότια Αχτίδα του ΚΚΕ, την Κυριακή (20/11), στις 7μμ, με τιμή φοιτητικού εισιτηρίου.

Κινηματογραφική έξοδο με την ταινία «Viva Cuba», στον κινηματογράφο «Ααβόρα» (τέρμα Ιπποκράτους) οργανώνει για τα μέλη και τις φίλες της και η ΟΓΕ, την Κυριακή (20/11), στις 11πμ.

Πεντερέτσκι και Ρώτας

Με την αυριανή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής (8.30μ.μ.) ολοκληρώνεται ο αφιερωμένος στα 60 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συναυλιακός κύκλος της ορχήστρας. Με διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Γιάτσεκ Κάσπσικ θα παρουσιαστούν τα έργα: «Θρηνωδία για τα θύματα της Χιροσίμα» του κορυφαίου, αντιφασίστα Πολωνού συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι (α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ), που γράφτηκε το 1959 για 52 έγχορδα και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 1961 στη Βαρσοβία. «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα» του Ζαν Φρανσέ (α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ), με σολίστ τον εξαιρετικό κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη. «Συμφωνία αρ. 4 σε μι ελάσσονα, έργο 98» του Γιοχάνες Μπραμς.

  • Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Νικηφόρο Ρώτα που διοργανώνει η εταιρεία «Στάσις», για τον ένα χρόνο από το θάνατό του, αύριο (9μ.μ.), στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8, τηλ. 210-3221917) θα παρουσιαστούν τα έργα του: «2003», « 3 αιώνες, 1700 - 2003, ευρωπαϊκής Ιστορίας», για πιάνο «Τέσσερις σπουδές για πιάνο ή θέμα και τρεις παραλλαγές», «Τρίο για βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο». Παίζουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο), Μιχαέλα Ρώτα (βιολί) και Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Είσοδος ελεύθερη.

«Παιχνίδι: Μέσο χειραγώγησης ή μέσο δημιουργίας;». Αυτό είναι το θέμα της αυριανής (7.30 μ.μ.) εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), που οργανώνει η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», στα πλαίσια των εκδηλώσεών της, «Ζωγραφιώτικες συναντήσεις λόγου, τέχνης και πολιτισμού». Το θέμα θα αναπτύξει ο παιδοψυχίατρος Στάθης Μπαγκλέζος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ