ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Προετοιμάζει την πανελλαδική απεργία

Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών την Τρίτη 22 Νοέμβρη στις 6 μ.μ.

Η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη είναι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός των ταξικών δυνάμεων. Για την καλύτερη προετοιμασία και αυτής της απεργιακής κινητοποίησης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει την επόμενη Τρίτη 22 Νοέμβρη στην Αθήνα, πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών. Η σύσκεψη γίνεται στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος - 2ος όροφος).

Μπροστά και σ' αυτή την αναμέτρηση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Η δουλιά μέσα στα σωματεία είναι το πρώτο άμεσο καθήκον. Η συζήτηση που άνοιξε στους χώρους δουλιάς, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, χρειάζεται να πάει ακόμα πιο βαθιά, να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ακόμα πιο αποφασιστικά να προβληθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ, να στρατευτούν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Να δοθεί απάντηση στην πολιτική της χρόνιας λιτότητας, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο και με τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Να αντιμετωπιστεί η νέα επιχείρηση κατά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που εξυφαίνεται με τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που προωθεί η κυβέρνηση, οι εργοδότες και αποδέχονται οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με την πλούσια εμπειρία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, οι εργαζόμενοι της χώρας μας, μαζί με το ΠΑΜΕ, μπορούν να κάνουν ακόμα ένα βήμα στην κλιμάκωση της πάλης, να αντισταθούν και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Κατέλαβαν το εργοστάσιο

Με την εναλλαγή όλων των μορφών πάλης, οι εργάτριες κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Οι εργάτριες κατέλαβαν χτες το σιδερόφραχτο εργοστάσιο της «Σεξ Φορμ»
Οι εργάτριες κατέλαβαν χτες το σιδερόφραχτο εργοστάσιο της «Σεξ Φορμ»
Αξιοποιώντας και εναλλάσσοντας όλες τις μορφές πάλης, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» κλιμακώνουν τον πολύμηνο αγώνα τους για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ουσιαστική προστασία τους για όσον καιρό παραμένουν χωρίς δουλιά. Χτες το ξημέρωμα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατέλαβαν το εργοστάσιο, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν κάμπτονται, δεν υποχωρούν. Οτι παραμένουν ακλόνητες στο μετερίζι του ταξικού αγώνα, με μπροστάρηδες την Ομοσπονδία, το Συνδικάτο και τη σωματειακή τους Επιτροπή, μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Πριν ακόμα ξημερώσει, οι εργάτριες συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη της «Σεξ Φορμ». Λίγο πριν τις 5 π.μ., εισέβαλαν στο εργοστάσιο, σφραγίζοντας πίσω τους την πόρτα. Με ένα μεγάλο κάθετο πανό από την ταράτσα μέχρι το δεύτερο όροφο του κτιρίου, σηματοδότησαν το νέο αγωνιστικό τους βήμα: ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Οι ελάχιστες προκλήσεις από τους παρατρεχάμενους της εργοδοσίας, που στην πλειοψηφία τους δεν πήγαν καν στο εργοστάσιο, αλλά και οι συχνές περατζάδες περιπολικών της αστυνομίας, δε στάθηκαν ικανά να κάμψουν την αποφασιστικότητα των εργατριών, που παρέμειναν στο κτίριο μέχρι αργά το μεσημέρι.

Από το μπαλκόνι της οικοδομής απέναντι από το εργοστάσιο, ένας από τους γείτονες στην αγωνιστική συγκέντρωση που στήνουν κάθε μέρα οι εργάτριες μέσα κι έξω από την επιχείρηση, φρόντισε να τονώσει το ηθικό, βάζοντας στη διαπασών τραγούδια του αγώνα, που μετέδιδε το ραδιόφωνο, με αφορμή τη χτεσινή επέτειο της ηρωικής λαϊκής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.

Σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν μέσα στο εργοστάσιο, οι εργάτριες αποφάσισαν τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς τους. Σήμερα, στις 7 το πρωί, στο χώρο της «Σεξ Φορμ» θα συναντηθούν με συναδέλφους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που βρίσκονται κι αυτοί στη δίνη της αντεργατικής επίθεσης. Με άνεργους και υπό απόλυση εργάτες της Αθήνας, προκειμένου να προωθήσουν ακόμα παραπέρα το συντονισμό της πάλης τους.

Νωρίς το μεσημέρι, μέλη της Σωματειακής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ Δήμο Θεοδώρου συναντήθηκαν για πολλοστή φορά με τον υφυπουργό Εργασίας, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργατριών, για την ουσιαστική προστασία τους όσον καιρό παραμένουν άνεργες.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΣΕΝ
Πρόκληση με αυτουργό το ΥΕΝ

Οργισμένες αντιδράσεις από καθηγητές της σχολής, σπουδαστές και ναυτεργάτες

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους κόλπους των σπουδαστών και των καθηγητών του ΚΕΣΕΝ, αλλά και ευρύτερα, η απροκάλυπτη εισβολή εκπροσώπων της ιδιωτικής σχολής IST (Independent Science and Technology) STUDIES («Ανεξάρτητες Σπουδές στις Επιστήμες και την Τεχνολογία»), μετά από προφορική εντολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), προκειμένου να προπαγανδίσουν το πρόγραμμα σπουδών τους μέσα στη δημόσια σχολή.

Η πολιτική ευθύνη του ΥΕΝ, αλλά και προσωπικά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη Τζωάννου είναι τεράστια, καθώς ο τελευταίος εποπτεύει και θεσμικά τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, η οποία, το τελευταίο διάστημα, αποτελεί θέατρο όπου περιδιαβαίνουν ανενόχλητοι - και μάλιστα με την κάλυψή του - κομιστές της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα της IST STUDIES.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μάνθος Ποτήρης, πρώην πρόεδρος της ΠΕΕΔΝΕ και καθηγητής του ΚΕΣΕΝ, χαρακτηρίζει μέγιστη πρόκληση την εμφάνιση εκπροσώπων της ιδιωτικής σχολής IST STUDIES στη δημόσια σχολή του ΚΕΣΕΝ και υπογραμμίζει σχετικά: «Η ηγεσία του ΥΕΝ, ενώ έχει εξαγγείλει λεκτικά την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, εμφανίζονται στελέχη ιδιωτικής σχολής να κάνουν την καμπάνια τους σε δημόσιο εκπαιδευτήριο, διακόπτοντας μάλιστα τα μαθήματα που ήταν σε εξέλιξη. Επιπρόσθετα, η πρόκληση γίνεται διπλή, από τη στιγμή που στο χώρο αυτό ήταν προγραμματισμένη η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Το όραμα, τότε, ήταν "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", κι όταν έλεγαν για Παιδεία εννοούσαν δημόσια, δωρεάν, καθολική για όλα τα παιδιά και όχι φυσικά ιδιωτική, όπως επιχειρεί να την ...προσφέρει το υπουργείο».

Επίσης, ο Σπύρος Λιναρδόπουλος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, επισήμανε πως «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου, που παραδίδει τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, βασιλεύει η αδιαφορία και η απαξίωση στη Ναυτική Εκπαίδευση με την έλλειψη καθηγητών, βιβλίων, μέχρι και φωτοτυπικού χαρτιού, ενώ οι κτιριακές υποδομές είναι άθλιες κι επικίνδυνες». Καταλήγοντας, τόνισε πως «δε θα ανεχτούμε τέτοιες μεθοδεύσεις και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το πέρασμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης στα χέρια των ιδιωτών».

Επίσχεση στου Αλαφογιάννη

Μια βδομάδα σε επίσχεση εργασίας συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα συνεργεία του Αλαφογιάννη στο εργοτάξιο της Ν. Ιωνίας, καθώς ο μεγαλοεργολάβος τούς χρωστάει δεδουλευμένα 2 μηνών. Προκειμένου να διασπάσει τον αγώνα τους, η εργοδοσία φρόντισε της προηγούμενες μέρες να μεταφέρει μέρος των εργαζομένων σε άλλα εργοτάξια, χωρίς ωστόσο να τους πληρώσει. Εφαρμόζοντας μεθόδους άλλων εποχών, ο Αλαφογιάννης έχει κλειδώσει τις πόρτες του εργοταξίου, με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε τα εργαλεία τους, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στο τέλος της δουλιάς τους στο συγκεκριμένο έργο.

«ΗΛΙΟΦΙΝ»
Συναυλία αλληλεγγύης

Εκδήλωση - συναυλία αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους εργάτες της «ΗΛΙΟΦΙΝ» στη Θεσσαλονίκη, που παλεύουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο, πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στη 1.30 το μεσημέρι στο χώρο του εργοστασίου στο Καλοχώρι. Στο πλευρό των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τάσσονται οι κάτοικοι, οι μαθητές, οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλοχωρίου και η Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση αλληλεγγύης.

ΠΕΜΕΝ
Σύσκεψη του Συντονιστικού

Η Διοίκηση της ΠΕΜΕΝ καλεί σε νέα συνάντηση το Πανελλαδικό Συντονιστικό ΑΕΝ - ΚΕΣΕΝ - ΠΕΜΕΝ, με θέμα: «Ο συντονισμός της δράσης μας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση», αύριο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ενωσης(Μπουμπουλίνας 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ