ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συζητούν για το σύγχρονο καπιταλισμό και την εναλλακτική διέξοδο των κομμουνιστών
  • Αρχίζει σήμερα στον Περισσό με τη συμμετοχή 77 κομμάτων από 65 χώρες
  • Την εισηγητική ομιλία θα κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, 18 Νοέμβρη, στην Αθήνα, οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20 του Νοέμβρη, με τη συμμετοχή 77 κομμάτων από 65 χώρες του κόσμου. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Περισσό. Τις εργασίες θα ανοίξει με την εισηγητική της ομιλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Να σημειώσουμε πως τη Διεθνή αυτή Συνάντηση τη φιλοξενεί το ΚΚΕ από το 1999 κάθε χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για την 7η κατά σειρά Συνάντηση.

Να θυμίσουμε ακόμα πως η Συνάντηση αυτή, φέτος για πρώτη φορά, αποφασίστηκε συλλογικά τον περασμένο Ιούνη, σε κοινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε πέρσι και με τη συμμετοχή συνολικά 20 κομμάτων. Σε εκείνη τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ημερομηνία, ο τόπος και το θέμα της Συνάντησης. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ένα ποιοτικό βήμα στην προσπάθεια αυτή ακριβώς γιατί περισσότερα κόμματα, κι όχι ένα κόμμα από μόνο του, από κοινού συζητάνε και επεξεργάζονται το θέμα και τη διοργάνωση. Ετσι η κατάληξη της Ομάδας Εργασίας ήταν να γίνει η φετινή Συνάντηση στις 18-20 του Νοέμβρη στην Αθήνα με θέμα: «Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση - πρόταση». Η κατάληξη αυτής της ομάδας είναι που πραγματώνεται αυτό το τριήμερο.

Οι συμμετοχές


Μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή στη Διεθνή Συνάντηση 77 κόμματα από 65 χώρες, από όλες τις ηπείρους.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Από την Ευρώπη θα βρεθούν στην Αθήνα συνολικά 44 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (22 από τη Δυτική Ευρώπη και 22 από την Ανατολική Ευρώπη).

-- Από τη Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ασία 19 κόμματα (12 από τη Μ. Ανατολή, 7 από την υπόλοιπη Ασία).

-- Από την Αμερική 10 κόμματα (8 από τη Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική).

-- Από την Αφρική 3 κόμματα και 1 από την Αυστραλία.

Φυσικά, αν δεν υπήρχαν και αντικειμενικά εμπόδια σε κάποια κόμματα λόγω διώξεων, παρανομίας, μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, άλλων εμποδίων, θα ήταν αναμφισβήτητα ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός.

Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση δείχνει, εκτός των άλλων, πως τέτοιες συναντήσεις πατούν στην αντικειμενική ανάγκη των Κομμουνιστικών Κομμάτων να συναντιούνται, να συζητούν και να συντονίζονται πάνω στα σύνθετα προβλήματα που γεννά ο σύγχρονος καπιταλισμός, δηλαδή το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, του οποίου η επιθετικότητα εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς - οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό - και ταυτόχρονα υπάρχει πιο επιτακτική η ανάγκη της διαμόρφωσης μιας ενιαίας στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης της πάλης για την κομμουνιστική εναλλακτική πρόταση στον καπιταλισμό, που δεν είναι άλλη από το σοσιαλισμό.

Σημειώνουμε πως αρκετά κόμματα θα αντιπροσωπευτούν για πρώτη φορά σε Διεθνή Συνάντηση, όπως π.χ. το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Τατζικιστάν, από τη Μαδαγασκάρη, κλπ.

Για ένα Διεθνές Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα

Σημαντικό όπλο για την επιτυχή έκβαση της Διεθνούς Συνάντησης αποτελεί η πείρα που όλα αυτά τα κόμματα απέκτησαν τόσο στην ξεχωριστή τους πάλη σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην κοινή τους δράση μέσα από εκδηλώσεις, πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας ενεργά σε περιφερειακά και διεθνή γεγονότα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Τις συναντήσεις των ΚΚ της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης για διάφορα θέματα.

- Τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στην Πράγα, στη Μόσχα, στην Αθήνα, στο Κίεβο, στη Λισαβόνα.

- Τη συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΚ Λιβάνου στην Τρίπολη για τις εξελίξεις στην περιοχή.

- Τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν από τα ΚΚ στην Ινδία.

- Τη συνδιοργάνωση του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας της Διεθνούς Συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για συναντήσεις που ανταποκρίνονται στην ανάγκη της διακριτής παρουσίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, της ανταλλαγής απόψεων, της κοινής δράσης και στην ανάγκη επεξεργασιών στα μέτωπα της σκληρής ιδεολογικής διαπάλης που διεξάγεται σε κάθε χώρα.

Σήμερα γίνεται φανερό πως η ανάδειξη του σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, η κοινή δράση και συνεργασία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων μπορεί να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να οικοδομηθεί διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα βασίζεται στο κίνημα της εργατικής τάξης, στα κινήματα που εκφράζουν τα άλλα λαϊκά στρώματα, στα κινήματα κατά του πολέμου, στα κινήματα της ειρήνης, της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε συσπείρωση που έχει ριζοσπαστική κατεύθυνση. Η παραπάνω εκτίμηση ασφαλώς θα βρεθεί στο κέντρο της προσοχής και των συζητήσεων της Διεθνούς Διάσκεψης των αντιπροσωπειών, ενώ αναμένονται να καταληχθούν και κάποιες κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.


Αντιπροσωπείες σε πολύ υψηλό επίπεδο

Είκοσι επτά κορυφαία στελέχη (πρόεδροι, γραμματείς και αντιπρόεδροι) συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες των κομμάτων τους

Στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που ξεκινάει αύριο, συμμετέχουν πολλές αντιπροσωπείες με προέδρους, αντιπροέδρους και γενικούς γραμματείς, ενδεικτικό και αυτό της σημασίας που έχουν για το κίνημα οι συναντήσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν 27 κορυφαία στελέχη από το εξωτερικό:

- Από το ΚΚ Αλβανίας ο Χίσνι Μιλόσι - πρώτος Γραμματέας,

- Από το ΚΚ Λευκορωσίας η Τατιάνα Γκολούμποβα - πρώτη Γραμματέας,

- Από το Κόμμα Εργατών Βελγίου ο Μποντουίν Ντέκερς - ΓΓ,

- Από το ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης o Γκόραν Μάρκοβιτς - ΓΓ,

- Από το ΚΚ Βραζιλίας ο Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο - Αντιπρόεδρος,

- Από το Νέο ΚΚ Βρετανίας ο Αντι Μπρουκς - ΓΓ,

- Από το ΚΚ Δανίας ο Χένρικ Στάμερ - Πρόεδρος,

- Από το ΚΚ στη Δανία η Μπέτι Φρίντενσμπεργκ Κάρλσον - Πρόεδρος,

- Από το ΚΚ Εκουαντόρ ο Γκουστάβο Ιτουράλντε - ΓΓ,

- Από το Γερμανικό ΚΚ ο Στερ Χάινζ - Πρόεδρος,

- Από το Ουγγρικό Κόμμα Εργατών ο Γκιούλα Τιούρμερ - Πρόεδρος,

- Από το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας ο Τζον Χάλιγκαν - Αντιπρόεδρος,

- Από το ΚΚ Ινδίας ο Ντ. Ράτζα - Γραμματέας,

- Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας ο Αλεξάντερ Γκολουμπόβς - Αντιπρόεδρος,

- Από το Λιβανέζικο ΚΚ ο Καλέντ Χαντάτ - ΓΓ,

- Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας ο Τζιέντριους Πετρούζις - Αντιπρόεδρος,

- Από το ΚΚ Λουξεμβούργου ο Αλί Ρούκερτ - Πρόεδρος,

- Από το ΚΚ Μάλτας ο Βίκτορ Ντεγκιοβάνι - Γραμματέας,

- Από το ΚΚ Νορβηγίας ο Σβεντ Χάακον Γιάκομπσεν - Αντιπρόεδρος,

- Από το Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης ο Μπασάμ Αχμάντ Ομάρ Σαλχί - ΓΓ,

- Από το Φιλιππινέζικο ΚΚ - 1930 ο Πέδρο Μπακίσα - ΓΓ,

- Από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Κομμουνιστών Ρωσίας ο Βίκτορ Τιούλκιν - πρώτος Γραμματέας,

- Από το ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος,

- Από το ΚΚΣΕ ο Ολεγκ Σένιν - Πρόεδρος,

- Από το ΚΚ Σλοβακίας ο Γιόζεφ Κρίσκο - Αντιπρόεδρος,

- Από το ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Οκουγιάν - ΓΓ,

- Από την Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας η Ταμίλα Γιάμπροβα - Πρόεδρος.


Με την αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο του ΚΚΡΟ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΡΟ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που αρχίζει σήμερα.


Με το ΚΚ Βενεζουέλας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε χτες με τον Καρόλους Βίμερ, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ