ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΟΠΛΩΝ
Ανοιχτό στα μονοπωλιακά συμφέροντα

Παραμένουν οι κατευθείαν αναθέσεις μέσω «διακρατικών» συμφωνιών και θεσμοθετούνται οι «ειδικές περιπτώσεις», με άλλοθι το «κρατικό απόρρητο» και το «μοναδικό κατασκευαστή»

Eurokinissi

Νομοσχέδιο για τις διαδικασίες που αφορούν τις προμήθειες αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, προωθεί η κυβέρνηση. Ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή η Κυβερνητική Επιτροπή κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ασχολήθηκε με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Με τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αυτού αναμένεται η προσοχή να επικεντρωθεί σε ζητήματα διαδικασίας, δηλαδή στο περιτύλιγμα περισσότερο και όχι σε θέματα ουσίας, που αναφέρονται στο είδος των εξοπλισμών, καθώς στις στρατηγικές επιλογές και στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στο νεοταξικούς σχεδιασμούς, ταυτίζονται απόλυτα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, με βάση και τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, προβλέπεται η καθιέρωση «για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» δύο μόνο βασικών τρόπων προμηθειών του αμυντικού υλικού, ενώ σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο (ΠΔ 284/89) υπάρχουν 11 τρόποι. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ο ένας τρόπος είναι ο ανοιχτός διαγωνισμός (ο ενδιαφερόμενος προμηθευτής υποβάλλει έγγραφη προσφορά) και ο άλλος είναι οι συμφωνίες μεταξύ κρατών.

Ωστόσο, παραμένουν όλα τα «παράθυρα» ανοιχτά για παρεμβάσεις των μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων, μέσω των διακρατικών και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό συμφωνιών, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν και οι «ειδικές περιπτώσεις» οι οποίες και θεσμοθετούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Αμερικανός πρέσβης έχει επισκεφθεί κατά καιρούς το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, του σημερινού και των προκατόχων του, για να προωθήσει κατευθείαν και χωρίς διαγωνισμό οπλικά συστήματα που παράγονται από αμερικανικές βιομηχανίες. Ετσι, αφού από τη μια ανακοινώνεται ότι καταργούνται οι τρόποι απευθείας ανάθεσης με προφορική ή έγγραφη προσφορά, καθιερώνονται οι «ειδικές περιπτώσεις», στις οποίες μπορεί να υπάγονται περιπτώσεις που αναφέρονται στο «κρατικό απόρρητο» ή στο «μοναδικό κατασκευαστή», όπου η διαδικασία θα γίνεται με διαπραγμάτευση και μετά από έγκριση των όρων και προϋποθέσεων από ανώτατο όργανο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης προληπτικό ελέγχο σε προσυμβατικό επίπεδο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προμήθειες μεγάλης οικονομικής αξίας και ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής «για προμήθειες μείζονος αμυντικού υλικού». Επίσης οι εγγυήσεις θα εκδίδονται μόνο από πιστωτικά ιδρύματα αναγνωρισμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Βάλλεται η παραχώρηση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Παράνομη πρέπει να κριθεί η πρωτοβουλία της ΕΕ στα πλαίσια των Συμφωνιών με τις ΗΠΑ και παραπέρα καταστρατήγηση των λαϊκών ελευθεριών, να παρέχει προσωπικά δεδομένα επιβατών αερογραμμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το σύμβουλο του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΕΕ. Η παροχή των προσωπικών δεδομένων με πρόσχημα τον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σύμβουλο, δε νομιμοποιείται ούτε με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μάλιστα: «Ούτε η απόφαση του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου, που εγκρίνει τη συμφωνία, ούτε η απόφαση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, που θεωρεί ότι οι πληροφορίες προστατεύονται επαρκώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επαρκή νομική βάση».

Κατά της εν λόγω συμφωνίας προσέφυγε εναντίον της Κομισιόν και του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον περασμένο χρόνο, επισημαίνοντας ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένα τα όργανα αυτά για σύναψη τέτοιας συμφωνίας, που επιτρέπει κοινοποίηση δεδομένων. Θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Γενικός Συνήγορος Φιλίπ Λεζέ, συμβουλεύοντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώσει τις αποφάσεις των δύο ευρωπαϊκών οργάνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γενικοί συνήγοροι είναι εντεταλμένοι να προτείνουν νομικές λύσεις στις υποθέσεις που αναλαμβάνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η γνωμοδότησή τους δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, ωστόσο οι δικαστές του Λουξεμβούργου τις ακολουθούν σε ποσοστό 80%.

Σε ερώτηση προς την Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, δεν έγινε κανένα σχόλιο, εκτός από τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Γιοχάνες Λαϊτενμπέργκερ, κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου: «Οταν θα έχει μιλήσει το δικαστήριο, τότε θα αντιδράσουμε. Είναι προφανές, συνέχισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, πως αν δεν πιστεύαμε πως ήταν νόμιμο, τότε δε θα το είχαμε κάνει»...

ΠΓΔΜ - ΕΕ
«Το όνομα θα κριθεί στον ΟΗΕ»

Προσκεκλημένη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με στόχο την «ανταλλαγή απόψεων» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, τα πλαίσια των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, αλλά και τις σχέσεις με τις άλλες βαλκανικές χώρες και την ΕΕ, ήταν χτες η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλινκα Μίτρεβα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το θέμα του ονόματος μπορεί να ανακόψει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, η Ι. Μίτρεβα απάντησε ότι «το ζήτημα του ονόματος θα κριθεί με εποικοδομητικές συνομιλίες με τη γείτονα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Δεν αποτελεί πολιτικό κριτήριο για την προσέγγιση με την ΕΕ και δεν πρέπει να συνδεθεί με την ενταξιακή διαδικασία».

Χαρακτηρίζοντας τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για χορήγηση status υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ, η Ι. Μίτρεβα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη γραμμή θα ακολουθήσει και η επικείμενη Σύνοδος, σημειώνοντας ότι η χώρα της είναι σε πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εφαρμόζει με συνέπεια τη Συμφωνία της Οχρίδας...

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας της, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών απαιτήσεων καθώς και στη δημιουργία κλίματος ασφάλειας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι ευρωβουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις στην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, τάχθηκαν μάλλον υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, θέτοντας ως προϋπόθεση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και επιφυλασσόμενοι για το χρόνο ένταξής της στην ΕΕ.

Αναφερόμενη τέλος στο Κόσσοβο, η ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί την προσέγγιση με το Κόσσοβο και θα δεχτεί ό,τι συμφωνηθεί μεταξύ της Πρίστινας και της διεθνούς κοινότητας».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ
Βαφτίζουν αναπτυξιακή βοήθεια την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Η στρατηγική που προωθεί η ΕΕ στην Αφρική, σύμφωνα πάντα με τα ιμπεριαλιστικά και οικονομικά της συμφέροντα, και η πολιτική της Ενωσης «για την αναπτυξιακή βοήθεια», απασχόλησαν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε χτες στις Βρυξέλλες

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου υποστήριξε ότι αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για «την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης από την Αφρική προς την Ευρώπη, στη συμβολή της ΕΕ στην ανάπτυξη των υποδομών που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση του Εϊτζ, αλλά και στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, ενός τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει πολύ θετικές επιδόσεις, με την κατασκευή υποδομών».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα υποστηρίζει την πολιτική της ΕΕ στην Αφρική, σημειώνοντας ότι το 2003 δαπάνησε 13,66 εκατ. δολάρια για «αναπτυξιακές δράσεις» στην Αφρική, το 2004 40,46 εκατ. δολάρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση κατά το 2005-2006.

Παράλληλα, το Συμβούλιο υιοθέτησε δήλωση για την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, στην οποία εξασφαλίζεται ότι οι υπό ένταξη χώρες θα δύνανται να αποτελούν στόχους αναπτυξιακής βοήθειας, κυρίως αυτές των Βαλκανίων και της Παρευξείνιας ζώνης, που συνδέονται πιο άμεσα με τα συμφέροντα της ΕΕ.

Τέλος, ο Ε. Στυλιανίδης έκανε αναφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια που χορήγησε η Ελλάδα στο Πακιστάν, μιλώντας για άμεσες πρωτοβουλίες 1 εκατ. ευρώ για προγράμματα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ