ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική επιμονή και συνέπεια

Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση επαναβεβαίωσε την αγωνιστική κατεύθυνση της Ομοσπονδίας

Αποψη από τη συνέλευση της ΟΒΣΑ
Αποψη από τη συνέλευση της ΟΒΣΑ
Η αγωνία του αυτοαπασχολούμενου, μικρού επαγγελματοβιοτέχνη μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ασκείται σε βάρος του και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αναδείχτηκε στις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την Τετάρτη, η οποία επιβεβαίωσε την αγωνιστική της ρότα.

Ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης κατέδειξε τις σημαντικές προσπάθειες της Ομοσπονδίας να στηρίξει και να πρωτοστατήσει σε πολλές περιπτώσεις, στην αγωνιστική έκφραση των επαγγελματοβιοτεχνών, να αποτελέσει ανάχωμα σε μέτρα και επιλογές που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα του κλάδου και ευρύτερα των ΕΒΕ, εκπορευόμενα από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την επαγγελματική στέγη, τη χρηματοδότηση, την ανάγκη για συνεταιριστικοποίηση, το ωράριο, συνθέτουν το πλαίσιο δράσης της Ομοσπονδίας από την ανάδειξη της απερχόμενης διοίκησης. Είναι αυτά ακριβώς τα ζητήματα που ζητούν απαντήσεις για τους χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη, καθώς πολυκαταστήματα, μεγαλοεισαγωγείς, πολυεθνικές απλώνουν βίαια τα «δίχτυα» τους και αποσπούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από τους μικρούς ΕΒΕ, των οποίων μειώνονται διαρκώς οι τζίροι και τα κέρδη.

Τόσο από την εισήγηση, από τον πρόεδρο Π. Γαλανόπουλο, όσο και από τις τοποθετήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, το ζήτημα της δημιουργίας ενός αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, αλλά και του συντονισμού της δράσης με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια πολιτική, μπήκε επιτακτικά. Αυτό το χαρακτήρα είχε άλλωστε και η συμμετοχή της ΟΒΣΑ στο πρόσφατο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα μαζί με τους εργάτες και τους αγρότες.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ επισήμανε στο χαιρετισμό του εκ μέρους του Κόμματος ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ, τονίζοντας ότι με περίπου 400.000 αυτοαπασχολούμενους και ακόμη 300.000 «που πρέπει να πιάσουν κι αυτοί το κατσαβίδι στο συνεργείο τους», μαζί με τα μέλη των οικογενειών που απασχολούνται, συγκεντρώνονται περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Θέσεις που δεν πρέπει να χαθούν. Εκεί εστιάζεται και το ενδιαφέρον του ΚΚΕ, σημείωσε το στέλεχος του Κόμματος, που αναφέρθηκε και στις αρνητικές επιπτώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στους μικρούς ΕΒΕ... «Περιθώρια μειώσεων και απαλλαγών έχει ο κρατικός προϋπολογισμός για το μεγάλο κεφάλαιο, όχι όμως για εσάς». Με έμφαση ο Σπ. Στριφτάρης τους παρότρυνε να φτιάξουν το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, χωρίς ψευδαισθήσεις ότι μπορεί αλλιώς να αντιμετωπιστούν τα πολλά και οξυμένα προβλήματά τους, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μεγαλοβιομήχανους, τους μεγαλοεισαγωγείς και τους μεγαλέμπορους, αντίθετα, έχουν κοινούς αντίπαλους με τους εργαζόμενους, που πλήττονται από την πολιτική που ασκείται.

Στη Γενική Συνέλευση χαιρέτησε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο συνδικαλιστής Δ. Αγκαβανάκης. «Αυτό που θέλουμε είναι όλοι οι εκμεταλλευόμενοι να είναι ενωμένοι, όπως έγινε πράξη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη. Αυτή την ενότητα φοβούνται, αυτή την ενότητα θέλουμε για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τη βελτίωση της ζωής μας», τόνισε ο συνδικαλιστής. Στην τοποθέτησή του άσκησε σκληρή κριτική στον όρο «ανταγωνιστικότητα» που προβάλλεται έντονα από ΕΕ, κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και το μεγάλο κεφάλαιο. «Ανταγωνιστικότητα σημαίνει οι ισχυροί να χτυπήσουν τους αδύναμους. Στο όνομά της περικόπτονται μεροκάματα και δικαιώματα. Πρεσβεύει την "αξία" εσύ να "φας" τον εργάτη και εσένα ο μεγάλος. Είναι αξία αυτό»; Κατέληξε ότι «υπάρχει έδαφος ενότητας των ταξικών δυνάμεων σε όλους τους χώρους, που μπορεί να αποτελέσει συνολικά σπίθα αντίστασης», όπως υπάρχει και η πείρα «για να είμαστε μαζί».

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αυξήσεις κερδών 97%!

Προκλητική αύξηση κερδών 86,8% ανακοίνωσε η Τράπεζα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» μισθών - συντάξεων κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό

Κέρδη - πρόκληση, αυξημένα κατά 86,8% σε ετήσια βάση, παρουσίασε το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας, τα καθαρά κέρδη εννιαμήνου εκτινάχτηκαν στα 531,9 εκατ. ευρώ, έναντι 284,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, προαναγγέλλει αυξήσεις πείνας σε μισθούς και συντάξεις.

Από την ίδια τη στατιστική των αριθμών, όπου τα κέρδη αυξάνουν με ρυθμούς 30 φορές υψηλότερους από τους μισθούς, προκύπτει εξόφθαλμα ο βαθιά ταξικός χαρακτήρας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι τα περίφημα όρια αντοχής της οικονομίας, τα οποία επικαλούνται οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν τίθεται θέμα ικανοποίησης λαϊκών αιτημάτων, δεν είναι παρά ταξικά όρια, τα όρια εντός των οποίων πρέπει να «συντηρηθούν» οι λαϊκές ανάγκες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα η αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων του ισολογισμού εννιάμηνου της Εθνικής Τράπεζας, προκύπτει ότι η ελληνική κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι πληρώνουν βαρύτατο τίμημα στο τοκογλυφικό κεφάλαιο, το οποίο, μέσω των δανείων λιανικής τραπεζικής, κυριολεκτικά λεηλατεί τη λαϊκή οικογένεια. Τα κέρδη της Τράπεζας προήλθαν κύρια από καθαρά έσοδα, από τόκους (16,5%), από προμήθειες (7%), από ασφαλιστικές υπηρεσίες (26%) κλπ.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες της Τράπεζας την ίδια περίοδο εμφανίζονται, κύρια λόγω της «εθελούσιας» εξόδου, μειωμένες κατά 3,9% με τις δαπάνες προσωπικού να μειώνονται σε 640,5 εκατ. ευρώ από 660,4 εκατ. ευρώ (ποσοστό μείωσης 3%).

Επικίνδυνα παιχνίδια στην αγορά

Αποσύρεται από την αγορά το παιδικό παιχνίδι με την ονομασία «Play Archery Set» μοντέλο Νο 0239, ref.3459. Πρόκειται για παιχνίδι κινεζικής κατασκευής που αποτελείται από τόξο και βέλη με βεντούζες.

Παιχνίδια που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Νομαρχίας Πειραιά στο κατάστημα JUMBO AEE του Πειραιά (34ου Συντάγματος Πεζικού 23).

Πρόκειται για τα παιχνίδια MAGIC WAND (Deer Man), CANDY'S WORLD, MAISTO, MOTHER'S HELPER και MINI PROJECTOR (Dial Picture), τα οποία μετά από σχετικό δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε είτε ότι δε φέρουν προειδοποιητικές σημάνσεις και πληροφορίες στην ελληνική γλώσσα είτε ότι η σήμανση (CE) και οι οδηγίες φέρονται πρόσθετα με αυτοκόλλητη ετικέτα.

Επίσης κατόπιν εργαστηριακής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε σε συσκευή παρασκευής τοματοπολτού ιταλικής προέλευσης διαπιστώθηκαν σοβαρές κατασκευαστικές ατέλειες και αποκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις ηλεκτρολογικής φύσης. Πρόκειται για τη συσκευή με τον τύπο Art.2121 - SP αριθ. σειράς 0500322 της εταιρίας «Imperia Spremy».

ΠΑΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ
Αποσύρονται και γάλατα της «MILUPA»

Δεν έχουν τέλος, όπως φαίνεται, οι αποκαλύψεις για τα επικίνδυνα τρόφιμα που διακινούν οι πολυεθνικές. Χτες έγινε γνωστό ότι η ιταλική Δικαιοσύνη διέταξε την κατάσχεση σε όλη τη χώρα γάλατος για παιδιά της γερμανικής πολυεθνικής «Milupa» που είναι μολυσμένο από την ίδια χημική ουσία που ανιχνεύτηκε στα γάλατα της «Nestle». Η κατάσχεση αφορά ολόκληρη την παραγωγή γάλακτος «Milupa Aptamil 2» (Μιλούπα Απταμίλ 2), «Aptamil» σόγια και «Babymil» (Μπέιμπιμιλ) που φέρει ημερομηνία λήξης μεταξύ του Δεκέμβρη του 2005 και των πρώτων μηνών του 2006. Μάλιστα, το υπουργείου Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χτες πως η «Milupa» υποχρεώθηκε από τις 13 Οκτώβρη σε απόσυρση του παιδικού γάλακτος «Aptamil 2», χωρίς να δώσει διευκρινίσεις γύρω από την ποσότητα και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Η πολυεθνική, στο ίδιο μοτίβο με τη «Nestle», ανακοίνωσε ότι «είναι πεπεισμένη ότι το επίμαχο προϊόν δε δημιουργούσε κανένα κίνδυνο για την υγεία των παιδιών» και ότι η ουσία που ανιχνεύτηκε «δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες από τους διεθνείς οργανισμούς».

Τέλος, σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η μητρική στην Ελλάδα αναφέρει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους δύο τύπους γάλατος που κυκλοφορούν εδώ καθώς, όπως ισχυρίζεται, είναι σε μορφή σκόνης και άρα δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ