ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μαχητική και μαζική η 24ωρη απεργία

ΡΩΜΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συναντήθηκαν χτες στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας και των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού για το 2006 από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που προβλέπει δραστικότατες περικοπές στις δημόσιες και κοινωνικές δαπάνες.

Οι περικοπές αυτές «έφεραν» και την 24ωρη απεργία χτες στην Ιταλία, τη μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, όπως εκτιμούν όλοι οι αναλυτές σημειώνοντας ότι πρόκειται για την 6η απεργία σε μόλις 4 χρόνια, με καθολική αυτή τη φορά συμμετοχή. Ενδεικτικό είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ανά την ιταλική επικράτεια κατέβασαν ρολά την Παρασκευή, ενώ και η «Alitalia» ακύρωσε πάνω από 230 πτήσεις, εκ των οποίων 125 διεθνείς.

Η υποχρέωση, ωστόσο, να εξασφαλιστεί η ελάχιστη εξυπηρέτηση του κοινού, αποδυνάμωσε την εικόνα μιας τεράστιας δυναμικής απεργιακής κινητοποίησης. Στη Ρώμη πολλά λεωφορεία εξακολουθούσαν να εκτελούν δρομολόγια, ενώ το προσωπικό των δημοσίων μέσων μεταφοράς άρχισε την απεργία του στις 9.30 το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Την απεργία προκήρυξαν οι τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, οι οποίες έχουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια μέλη. Παράλληλα τεράστιες σε όγκο και μαχητικότητα ήταν οι διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη αυτή που έλαβε χώρα στη Ρώμη, ενώ σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» περισσότεροι από 100.000 πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Μιλάνο, το Παλέρμο και τη Νάπολη. Μάλιστα οι κινητοποιήσεις έγιναν μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, όπου δίνεται πια προτεραιότητα στα ιδιωτικά ταμεία ασφάλισης. Ξεχωριστό τόνο στις κινητοποιήσεις έδωσαν οι «κηδείες»... η πιο χαρακτηριστική μορφή διαμαρτυρίας που επέλεξαν οι μουσικοί όλης της χώρας: να παίξουν το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, αλλά και τα πένθιμα εμβατήρια του Βέρντι και του Μπραμς σε όλες τις πλατείες της Ιταλίας... δηλώνοντας ότι ο προϋπολογισμός ουσιαστικά ισοδυναμεί με τον «προαναγγελθέντα θάνατο του πολιτισμού» εξαιτίας των προβλεπόμενων σαρωτικών περικοπών.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Η συριακή ηγεσία θα επιτρέψει στους απεσταλμένους του ΟΗΕ να υποβάλλουν ερωτήσεις σε οποιονδήποτε ανώτερο Σύρο αξιωματούχο θελήσουν στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, διαβεβαίωνε, χτες, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Η Χεζμπολάχ έχει κάθε δικαίωμα να αιχμαλωτίζει Ισραηλινούς στρατιώτες στο λιβανικό έδαφος με στόχο να τους ανταλλάξει με Λιβανέζους που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό» τόνισε χτες ο επικεφαλής της οργάνωσης, σέικ Χασάν Νασράλαχ. Ο Νασράλαχ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση της οργάνωσης στη λιβανική πρωτεύουσα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον επαναπατρισμό των σορών 3 μαχητών της «Χεζμπολάχ» που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις της περασμένης Δευτέρας με τον ισραηλινό στρατό στη μεθόριο των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ