ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ
«Εφυγε» ο καλύτερος

Μπεστ εναντίον Πελέ. Χωρίς σχόλια...

Associated Press

Μπεστ εναντίον Πελέ. Χωρίς σχόλια...
Κάποιοι θα πουν ότι τα έζησε όλα... Αλλοι ότι προκάλεσε τη μοίρα του... Οπως και να 'χει, τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να λιγοστέψει τη θλίψη από το χαμό του. Ο Τζορτζ Μπεστ, ο μεγαλύτερος Ιρλανδός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, έκανε την τελευταία του ντρίπλα χτες το μεσημέρι, αλλά δεν κέρδισε τον θάνατο. «Εφυγε» σε ηλικία 59 ετών, στο νοσοκομείο «Κρόμγουελ» και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έγινε φτωχότερο.

Γεννημένος στις 22 Μάη 1946 στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας, ο Τζορτζ Μπεστ είχε όλα τα φόντα και τις ευκαιρίες να κάνει μια υπέροχη ζωή... Ο πρώτος σούπερ σταρ ποδοσφαιριστής έκανε το ντεμπούτο του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1963 και σύντομα κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει, αλλά να σηκώσει ψηλά τη σημαία του θρυλικού συλλόγου. Εμεινε στους «κόκκινους διαβόλους μέχρι το 1974 και έγραψε ιστορία κάνοντας το απανταχού φίλαθλο κοινό να «παραμιλάει» με τις επιδόσεις του.

O Τζορτζ Μπεστ πριν ακόμη καταλάβει τι είχε συμβεί, βρέθηκε στα... ουράνια! Ο νεαρός από το Μπέλφαστ βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος να αντέξει μια τόσο μεγάλη δόξα... Εφτασε ψηλά και έπεσε απότομα... Η «κατηφόρα» ξεκίνησε το 1972 όταν πια εθισμένος στο ποτό και όχι μόνο, είπε «αντίο» στη μεγάλη του αγάπη, τη Μάντσεστερ... Η πτώση είχε ήδη ξεκινήσει από τα 26 του. Τα επόμενα χρόνια πέρασαν με τον Τζορτζ Μπεστ να μπαινοβγαίνει σε κλινικές αποτοξίνωσης και να παραπαίει αγωνιστικά, ψάχνοντας δουλιά σε όποια ομάδα μπορούσε, για λίγες λίρες. Το 2002 ο Τζορτζ Μπεστ είχε ήδη κατεστραμμένο συκώτι από το ποτό, γεγονός που τον οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Τα βλέμματα στο ΟΑΚΑ

Με το 11ο... βήμα (αγωνιστική)) των συμμετεχόντων, συνεχίζεται το επαγγελματικό πρωτάθλημα στην Α' Εθνική. Την αυλαία των πρωτοπόρων «ανοίγει» σήμερα ο Παναθηναϊκός που υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Ξάνθη. Οι τριφυλλοφόροι, καλούνται να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν από την Ουντινέζε, γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να προσβλέπουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Την επομένη η ΑΕΚ θα αγωνιστεί στη Λειβαδιά. Οι «κιτρινόμαυροι» δείχνουν να έχουν βρει τα... πατήματά τους (5 συνεχείς νίκες). Ο Σάντος πάντως δεν εφησυχάζει. Και τονίζει ότι πρόκειται για δύσκολη αναμέτρηση. Τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αυτός έγινε, προσπαθούν να ξεπεράσουν στον Ολυμπιακό. Και το δευτεριάτικο παιχνίδι με τον Ηρακλή, τους αναγκάζει να το καταφέρουν τάχιστα. Αλλιώς, ίσως βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Στο ίδιο κλίμα και ο ΠΑΟΚ (ηττήθηκε με 2-1 από τη Στουτγκάρδη, για το ΟΥΕΦΑ) που υποδέχεται τον Ακράτητο. Το πλήρες πρόγραμμα, έχει ως εξής: ΣΑΒΒΑΤΟ: Λάρισα - Αιγάλεω (19.00, ΑΛΦΑ), Παναθηναϊκός - Ξάνθη (19.30, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ-1). ΚΥΡΙΑΚΗ: ΟΦΗ - Καλλιθέα, Ιωνικός - Ατρόμητος, Καλαμαριά - Πανιώνιος (15.00), Λεβαδειακός - ΑΕΚ (19.00, ΑΛΦΑ), ΠΑΟΚ - Ακράτητος (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ-1). ΔΕΥΤΕΡΑ: Ολυμπιακός - Ηρακλής (21.00, ΑΛΦΑ).

  • Για τη Β' Εθνική θα γίνουν οι αγώνες: Σήμερα: 15.00 Εργοτέλης - Πανηλειακός, 16.00 Καστοριά - Εθνικός Αστέρας (ΕΤ-3). Αύριο: 15.00 Αρης - Παναχαϊκή, Προοδευτική - Νίκη Βόλου, Καλαμάτα - Ηλυσιακός, Βέροια - ΑΣΚ Ολυμπιακός, Κέρκυρα - Θρασύβουλος. Δευτέρα: 16.00 Χαϊδάρι - Πανσερραϊκός (ΕΤ-3).
  • Στη Γ' εθνική στον όμιλο του νότου αύριο θα γίνουν τα ματς: Εθνικός-Αγιος Δημήτριος, Ατσαλένιος-Βύζας, Αχαρναϊκός-Ιωνία Χανίων, Μεσσηνιακός-Αιολικός, Ρόδος-Διαγόρας, Απόλλωνας-Αστέρας Τρίπολης, Αχαϊκή-Κερατσίνι, Λήλας Βασιλικού-Παναιτωλικός. Ωρα έναρξης 15.00.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Εύκολο έργο

Θεωρητικά εύκολο έργο έχουν οι πρωτοπόροι της Α1 στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός μετά τη νίκη επί της Παρτιζάν θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τον Πανιώνιο με σκοπό να προσθέσει ένα ακόμη ροζ φύλλο αγώνα στο ενεργητικό του. Στην άλλη πλευρά οι «κυανέρυθροι» θα παλέψουν για το καλύτερο. Τις δυνάμεις του στη Λάρισα με αντίπαλο τον τοπικό ΓΣ, που καίγεται για τους βαθμούς, θα δοκιμάσει ο έτερος των πρωτοπόρων Ολυμπιακός. Τον πρώτο λόγο έχει στο κλειστό του Γαλατσίου η ΑΕΚ απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας. Το πρόγραμμα αναλυτικά: Σάββατο: (17.00) Αρης - Πανελλήνιος, (17.00) Μακεδονικός - Απόλλων Πατρών, (17.00) Ηρακλής - Μαρούσι, (19.00. ΕΤ-1) Γυμναστικός Λάρισας - Ολυμπιακός, (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-3) ΠΑΟΚ - Κολοσσός Ρόδου. Κυριακή: (18.00, ΕΤ-1) Παναθηναϊκός - Πανιώνιος, (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ-3) ΑΕΚ - Ολύμπια Λάρισας.

ΒΟΛΕΪ
Δευτέρα τα σπουδαία

Για τη Δευτέρα μετατίθενται τα σπουδαία στην 8η αγωνιστική της Α1 ανδρών, όπου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η κόντρα των «αιωνίων» στη Γλυφάδα. Ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό, με τους «πράσινους» να θέλουν τη νίκη, προκειμένου να διατηρηθούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Παράλληλα, εάν τα καταφέρουν, θα έχουν ξεπεράσει με επιτυχία και το δεύτερο βασικό τους εμπόδιο (μετά τη νίκη επί του Ηρακλή) στο φετινό πρωτάθλημα. Στην άλλη πλευρά οι στόχοι είναι αντίθετοι, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» επιζητούν την επιτυχία, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να πλησιάσουν την κορυφή. Συνοπτικά το πρόγραμμα: 26/11 Λαμία - ΠΑΟΚ (18.00, STAR Κεντρικής Ελλάδας), Νίκαια - ΕΑ Πατρών (19.00), Παγκράτι - Πανερυθραϊκός (19.00). 27/11 Πανελλήνιος - Εθνικός Αλεξανδρούπολης (17.00), Ορεστιάδα - Ηρακλής (20.00, ΕΤ-3). 28/11 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (18.00, ΕΤ-1).

ΕΠΑΕ
«Πόλεμος» συμφερόντων

Σε κινήσεις τακτικής στηρίζονται πλέον οι δυο πλευρές των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, στη διαμάχη συμφερόντων και εξουσίας, που μαίνεται. Χτες οι «11» («Σούπερ Λίγκα») έστειλαν επιστολή, στους ομολόγους τους σε Β' και Γ' κατηγορία, στην οποία δήλωναν τη δέσμευσή τους για «ουσιαστική, άμεση και μακροπρόθεσμη στήριξη της Β' Εθνικής και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με τρόπο «διάφανο και δίκαιο». Αργότερα στη ΓΣ της ΕΠΑΕ (από την οποία οι «11» απείχαν) αποφασίστηκε - από τους 18 συμμετέχοντες - η δημιουργία επιτροπής που θα συναντηθεί με ΕΠΟ, πολιτεία και τους «11». Στόχος της - εντός τριών μηνών - να παρουσιάσει νέα (σύνθεση των δύο υπαρχόντων) πρόταση.

Από τον «πόλεμο» αυτό όμως, προκύπτουν άλλα ενδιαφέροντα και ενδεικτικά, στοιχεία. Μετά την προχθεσινή αναφορά του α' αντιπροέδρου στην ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλου, περί «θυγατρικών» κλπ, είχαμε νέο γύρο. Στην παραίτησή του ο Γ. Καρράς (β' αντιπροέδρος) σχολίασε ότι «η επιβίωσή του ή η καταστροφή του εξαρτάται από το αν θα μείνει εδώ» (!..) και την απουσία εκπροσώπου από τη Γ' κατηγορία απέδωσε στο ότι «πιέστηκε, για να μη βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό»!..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ