ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέοι φόροι στις πλάτες των εργαζομένων!
  • Νέες αυξήσεις στα τέλη από 1/1/2006 για τους Αθηναίους. Από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86,5% για τα σπίτια και 92,4% για τα καταστήματα!
  • Καμιά αύξηση στα τέλη και σταδιακή τους μείωση, προτείνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Οσα... εμπνέονται και αποφασίζουν στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, τα υλοποιούν στους δήμους τους. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και του ΣΥΝ Χρ. Παλαιολόγου (φωτ.), βαδίζουν χέρι - χέρι στο δρόμο της φορο-επιδρομής σε βάρος των δημοτών

Eurokinissi

Οσα... εμπνέονται και αποφασίζουν στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, τα υλοποιούν στους δήμους τους. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και του ΣΥΝ Χρ. Παλαιολόγου (φωτ.), βαδίζουν χέρι - χέρι στο δρόμο της φορο-επιδρομής σε βάρος των δημοτών
Νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για σπίτια και μαγαζιά, που φτάνουν κατά μέσο όρο το 3,55%, επέβαλε για το 2006 η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Απόφαση που χαρακτηρίζει και την πολιτική της δημοτικής αρχής και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι αυξήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την πάγια πολιτική των διοικήσεων του δήμου την τελευταία δεκαετία, που στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα και τη φορομπηχτική πολιτική, σε βάρος των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματιών της πόλης. Αντίθετη στην πρόταση για αύξηση ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», και ο επικεφαλής της, Σπύρος Χαλβατζής, πρότεινε καμιά αύξηση και να εξεταστεί το ενδεχόμενο της σταδιακής μείωσής τους, μιας και έχουν αυξηθεί υπέρογκα τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξάνονται από 1/1/2006 κατά 3,4% για τις κατοικίες και διαμορφώνονται σε 1,53 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (από 1,48 το 2005) και για τα καταστήματα κατά 3,7% και φτάνουν τα 5,87 ευρώ το τ. μ. (από 5,66 το 2005). Επίσης, αυξάνονται κατά 3,8% τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων, κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, περιπτέρων και των τριών κοιμητηρίων. Αύξηση 3,8% προβλέπεται και στο συντελεστή φόρου επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων ο οποίος μετατρέπεται σε 0,3 ευρώ ανά τ.μ. για τους στεγασμένους και 0,15 ευρώ ανά τ.μ. για τους μη στεγασμένους, ανά έτος.

Νέα «βάρη» φορτώνει η δημοτική αρχή στους κατοίκους περιοχών όπως το Μαρκόνι...
Νέα «βάρη» φορτώνει η δημοτική αρχή στους κατοίκους περιοχών όπως το Μαρκόνι...
Οι αυξήσεις αυτές έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεση του κυβερνητικού προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το εξευτελιστικό 3,59%, μαζί με το πρόγραμμα «Θησέας» και ενισχύουν τη λεγόμενη «ανταποδοτικότητα» των υπηρεσιών του δήμου. Επιπλέον, έρχονται σε συνέχεια παλαιότερων αποφάσεων των διοικήσεων του δήμου, με τις οποίες αυξάνονται τα αντίστοιχα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1995 μέχρι και το 2006, τα ανταποδοτικά τέλη σε σχέση με το βασικό μεροκάματο αυξήθηκαν:

  • Για τις κατοικίες κατά 86,58%. Ετσι από 0,82 ευρώ ανά τ.μ. το '95 θα εκτοξευτούν από την 1η του έτους σε 1,53 ευρώ.
  • Για τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 92,46%. Από 3,05 ευρώ το τ.μ. το '95, το 2006 θα πάνε στα 5,87 ευρώ ανά τ.μ.
  • Την ίδια χρονική περίοδο η αντίστοιχη αύξηση στο βασικό μεροκάματο των εργαζομένων είναι μόλις 74,3% (από 15,68 ευρώ σε 27,33 ευρώ)!
«Συνέχεια άλλων αυξήσεων»

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, σημείωσε πως οι αυξήσεις αυτές είναι συνέχεια άλλων σημαντικών αυξήσεων που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «την τελευταία πενταετία τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων αυξήθηκαν κατά 1.500% ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς του δήμου κατά 250%. Φυσικά - συμπλήρωσε - αν δούμε τη διαδρομή της δεκαετίας, τα τέλη που επιβάλλει ο δήμος είναι υψηλότερα από τις αντίστοιχες αυξήσεις του κατώτερου ημερομισθίου» και πρότεινε να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Ολο αυτό το «νέο μπαράζ αυξήσεων» - όπως το χαρακτηρίζει σε σχετικό χτεσινό δελτίο Τύπου η Συμπαράταξη - συνοδεύεται και από έλλειψη διεκδίκησης των αντίστοιχων παρακρατηθέντων πόρων από τη διοίκηση του δήμου. Ο Σπ. Χαλβατζής, σημείωσε σχετικά πως «από το 1990 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρακρατούν παράνομα τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση τα είχε χαρακτηρίσει "υπεξαιρεθέντα" και φυσικά συνεχίζει να τα παρακρατά. Μόνο για το Δήμο Αθηναίων, το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ». Και φυσικά, κάποια από αυτά κάθε χρόνο παραγράφονται. Οπως τόνισε, αν ο δήμος διεκδικούσε και έπαιρνε μέρος των χρημάτων δε θα χρειαζόταν να προσφεύγει σε συνεχείς δανεισμούς (σ.σ.: πάγια τακτική των διοικήσεων του δήμου). «Αλλωστε - συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης -τα χρήματα αυτά, δε λείπουν από τα ταμία του δήμου, αλλά από έργα και υπηρεσίες για το λαό».

Η διοίκηση του δήμου, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για χαμηλές αυξήσεις αφού κινούνται στα όρια του πληθωρισμού. Η προσπάθεια αυτή πέφτει στο κενό, αφού προσπαθεί να παρουσιάσει τις φετινές αυξήσεις ξεκομμένες από το σύνολο των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια. Πάντως, χαρακτηριστικό της λογικής της διοίκησης είναι ότι ο Ν. Απέργης, δημοτικός σύμβουλος με την πλειοψηφία, είπε ότι οι αυξήσεις θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερες αφού τα έσοδα θα είναι πολύ περιορισμένα.

Την ίδια στιγμή, επιχείρησε να παρουσιάσει και το...«κοινωνικό προσωπείο» της η δημοτική αρχή, προτείνοντας μείωση 50% των τελών καθαριότητας και φωτισμού στις πολύτεκνες οικογένειες. «Πολύτεκνες οικογένειες, όμως, είναι ακόμη και πολυεκατομμυριούχοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής, απαντώντας. Τις αυξήσεις καταψήφισαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας.

Μακρύς κατάλογος από χαράτσια

Ο «Ρ» με την έρευνα που έχει ξεκινήσει από τις 23 Οκτώβρη έχει παρουσιάσει στοιχεία από αρκετούς δήμους της Αττικής, που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, ακολουθούν «κοινή γραμμή» στο όλο και μεγαλύτερο χαράτσωμα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

  • Στην Πετρούπολη, ο δήμαρχος Στ. Βλάχος - εκλεκτός του ΣΥΝ - μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει επιβάλει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη ύψους 19%.
  • Στην Καισαριανή, η διοίκηση του ΣΥΝ, με δήμαρχο - μέχρι πρότινος - τον Θ. Μπαρτζώκα και πλέον τον Σπ. Τζόκα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη 20% στις κατοικίες, 80% στα μαγαζιά και 120% στη χρήση πεζοδρομίων, τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Στο Ρέντη, ο δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης, που στηρίχτηκε από το ΣΥΝ, αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη 45% τα τελευταία τρία χρόνια.
  • Στο Ελληνικό, η διοίκηση του Ιορδ. Ευφραιμίδη (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και τοπικά στελέχη της ΝΔ), τα τελευταία δύο χρόνια προχώρησε σε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη της τάξης του 12%.
  • Στην Καλλιθέα, η διοίκηση του Κ. Ασκούνη, που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού 15% για τα σπίτια και 20% για τα καταστήματα.
  • Στην Αθήνα η διοίκηση προχώρησε σε αυξήσεις στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών ύψους 200%!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ