ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Δήμος - μοντέλο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Δανειοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτικότητα είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την πολιτική της διοίκησης του Δήμου, που στηρίζεται από τη ΝΔ

Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, η διοίκηση του Δήμου αποδέχτηκε τις περισσότερες προτάσεις της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ
Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου, η διοίκηση του Δήμου αποδέχτηκε τις περισσότερες προτάσεις της εταιρίας ΕΡΓΟΣΕ
«Παράδειγμα» ανατροπής των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ο Δήμος Αγίων Αναργύρων. Το 46% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου και τις δημοτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Δήμου, με δήμαρχο τον εκλεκτό της ΝΔ, Κώστα Τρίγκα, ακολουθεί την πολιτική της δανειοδότησης, συνάπτοντας δάνεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς, φυσικά, να διεκδικεί τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα από το κράτος. Και όλα αυτά, όταν οι υπηρεσίες του Δήμου, ιδιωτικοποιούνται σταθερά, αφού οι αρμοδιότητές τους περνούν στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, που έχουν ιδρύσει οι προηγούμενες διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή εφαρμόζει κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, ανατρέποντας στην πράξη τις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, σε σύνολο 334 εργαζομένων οι 95 (28,4%) είναι μόνιμοι, οι 84 (25%) με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 156 (46,6%) εργάζονται με διάφορες συμβάσεις (ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ, σύμβαση έργου και ωρομίσθιοι). Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίων Αναργύρων (ΑΟΔΑΑ), όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ένας είναι μόνιμος υπάλληλος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με σύμβαση έργου και μερική απασχόληση. Ιδιαίτερο ρόλο στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διαδραματίζουν και οι τρεις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 1/3 των εργαζομένων σε αυτές είναι με συμβάσεις έργου (30 εργαζόμενοι σε σύνολο 92).

Δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις

Επί δεκαπέντε χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) δε διεκδικούν το χώρο των 200 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 301 (φωτ.)
Επί δεκαπέντε χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) δε διεκδικούν το χώρο των 200 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο 301 (φωτ.)
Η διοίκηση του Δήμου επιχειρεί να παρουσιάσει ως... «φιλολαϊκή» την πολιτική της, ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιβάλλει μηδενικές αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η προσπάθεια αυτή, όμως, πέφτει στο κενό, από τη στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση του δήμου, με επικεφαλής τον Ν. Ταμπακίδη, του ΠΑΣΟΚ, είχε μετατρέψει με τις συνεχείς αυξήσεις των τελών, τους Αγ. Αναργύρους σε έναν από τους τρεις ακριβότερους δήμους του Λεκανοπεδίου! Στην ουσία, δηλαδή, η σημερινή διοίκηση (ΝΔ) εκμεταλλεύτηκε το γεγονός των υψηλότατων τελών που είχε επιβάλλει η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ) για να προωθήσει το «φιλολαϊκό» προφίλ της. Επιπλέον, η διοίκηση, έχει προχωρήσει στη λήψη δανείων ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα μισά για αγορά ελεύθερων χώρων και τα υπόλοιπα για πληρωμές εργαζομένων και άλλες τρέχουσες ανάγκες.

Η διοίκηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου μέσω των ημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση», στην «Τεχνική Αναπτυξιακή» (ΔΕΤΑ), έγινε εκχώρηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων, του μηχανικού καθαρισμού, καθώς και μέρος του οδοκαθαρισμού και όλου του εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, σκούπες κλπ). Ιδιαίτερα, σε αυτή την επιχείρηση καθώς και στην «Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου» (ΔΕΝ), έχει μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου. Αντίστοιχα και η Δημοτική Επιχείρηση «Αλφα - Αλφα», εκμεταλλεύεται τους δημοτικούς χώρους.

Πληρώνεις για να έχεις

Η αντίληψη της διοίκησης του Δήμου, για την παροχή των υπηρεσιών, συμπυκνώνεται στη φράση «πληρώνεις για να έχεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι για να αθληθεί ένας νέος στον Αθλητικό Οργανισμό θα πρέπει να πληρώσει 15 έως 18 ευρώ το μήνα. Ακριβότερο είναι το κολυμβητήριο, το οποίο κοστίζει 18 ευρώ το μήνα και 23 ευρώ για τους ετεροδημότες. Για τα δημοτικά γήπεδα 5Χ5 η κάθε ώρα κοστίζει 45 ευρώ, δηλαδή από περίπου 5 ευρώ το άτομο. Αντίστοιχα, για το Πολιτιστικό Κέντρο τα δίδακτρα κυμαίνονται από 3 έως 18 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την ενασχόληση.

Τεράστια, όμως, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου. Σε σύνολο πέντε σταθμών, μόλις ο ένας στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο, που πληροί τις προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά το σεισμό του 1999, όταν και είχαν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Από τη μια η προηγούμενη διοίκηση αρκέστηκε απλά στην επισκευή τους και από την άλλη η σημερινή δεν προχώρησε στη μετεγκατάσταση των παιδιών, ως όφειλε.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Εκδήλωση για την Παιδεία

Το φλέγον ζήτημα της Παιδείας, αλλά και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητήθηκε χτες, με πρωτοβουλία της επιτροπής του 2ου Διαμερίσματος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», σε εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Στη συζήτηση μίλησαν ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», και η Ντίνα Κωνσταντάτου, εκπαιδευτικός, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στο χώρο σήμερα, αλλά και πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί με την κατάσταση στους δήμους.

Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε αναλυτικά για τη λογική της ανταποδοτικότητας στους δήμους και την, εν τέλει, λειτουργία τους ως επιχειρήσεων. Ανέφερε το γεγονός της παρακράτησης πόρων, κάτι που οδηγεί τους δήμους - με ευθύνη και των διοικήσεών τους που δεν τους διεκδικούν - να λειτουργούν ανταποδοτικά, αλλά και να οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους. Στη συνέχεια, περιέγραψε το «τοπίο» στην Παιδεία σήμερα, όπου η εμπορευματοποίηση κυριαρχεί και οι επιχειρήσεις έχουν μπει «για τα καλά» στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όχι μόνο για να διαφημιστούν, αλλά και για να κατευθύνουν τη γνώση. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η λογική που κυριαρχεί και για την ΤΑ και για την Παιδεία είναι η ίδια: Να κερδίζει το κεφάλαιο και να επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα.

Η Ντ. Κωνσταντάτου μιλώντας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα των παιδικών σταθμών, που βρίσκονται στην ευθύνη των δήμων. Η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους δήμους, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, και οι διοικήσεις τους τώρα επιβάλλουν τροφεία, προκειμένου - όπως ισχυρίζονται - να τους συντηρήσουν.

Λίγο νωρίτερα, ο Σπ. Χαλβατζής είχε σημειώσει τις προθέσεις και τις συζητήσεις της κυρίαρχης τάξης για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων - στην ουσία ιδιωτικών - από την ΤΑ. Στόχος, φυσικά, αυτών των σχεδίων είναι η μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου στην Παιδεία.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκεντρώσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο συγκεντρώσεις με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, η ΚΟΑ. Συγκεκριμένα:

  • Στο Ιλιον, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της πόλης, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στους Αγ. Αναργύρους, στις 7.30 το απόγευμα, στο 1ο ΚΑΠΗ (Νίκου Πλαστήρα 101), με ομιλητή τον Π. Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το 42%

Το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών ζητημάτων», με το οποίο θεσμοθετείται η εκλογή δημάρχου ή νομάρχη, από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, κατέθεσε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται στα έγκυρα και κατά συνέπεια δεν επηρεάζουν το εκλογικό μέτρο, βάσει του οποίου κατανέμονται οι έδρες. Ακόμα, επιλέγεται, σε περίπτωση ισοψηφίας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, η προσφυγή σε επαναληπτική ψηφοφορία και όχι η κλήρωση, όπως ίσχυε. Συγκεκριμένα, επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξάγεται όταν: Κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει με ποσοστό τουλάχιστον 42%. Οι δύο πρώτοι συνδυασμοί ισοψηφήσουν, με ποσοστό 42% και πάνω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ