ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Ετοιμάζεται η φόρμουλα νέου προτεκτοράτου
  • Στα δέκα χρόνια από τη Συνθήκη του Ντέιτον, που απέσπασε τη χώρα από την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία για να γίνει επαρχία υπό ΝΑΤΟική διοίκηση
  • Στόχος η πιο γρήγορη ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες περιπολούν στο Πάλε κοντά στο Σεράγεβο

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες περιπολούν στο Πάλε κοντά στο Σεράγεβο
ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μετατροπή του προτεκτοράτου των ΗΠΑ και ΕΕ σε μία «νέα» Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις Ουάσιγκτον - Βρυξελλών, ώστε να ενταχθεί μεσοπρόθεσμα στα ευρω-ατλαντικά ιμπεριαλιστικά θεσμικά όργανα, (συν)αποφασίζουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι ηγέτες της τριμερούς προεδρίας της χώρας.

Ενόψει της φιέστας που θα δοθεί στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη 10η επέτειο απ' τη σύναψη της Συνθήκης του Ντέιτον, ο Σέρβος, ο Κροάτης και ο Βόσνιος μουσουλμάνος αναμένεται να παρουσιάσουν μετά τη συνάντησή τους με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που κατά πληροφορίες θα:

  • Καταργούν την τριμερή προεδρία της χώρας, με στόχο την αντικατάστασή της από έναν πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους.
  • Καταργούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης από μία «κανονική κυβέρνηση» με έναν πρωθυπουργό.

Δεν είναι, ασφαλώς, βέβαιο πως θα αναφερθούν στην κατάργηση του ισχυρότατου ρόλου του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, που ωστόσο αναμένεται να αποδυναμωθεί, προκειμένου να δοθεί στη «νέα ενιαία και ενωμένη» κυβέρνηση της μετα-Ντέιτον Βοσνίας το επίχρισμα του αυτεξούσιου ώστε να μπορεί τυπικώς να συνάψει με την ΕΕ μία συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Ντάγκλας Μακ Ελχάνεϊ, στην εφημερίδα του Σεράγεβο «Ντνέρνι Αβάζ», οι μεταρρυθμίσεις αυτές «επιβάλλονται και απ' τη Συνθήκη Ντέιτον», καθώς εστίαζε το «μέλλον» αυτής της χώρας «στη μετατροπή της σε ένα σταθερό, αποτελεσματικό και συμβατό με τα ευρωπαϊκά κριτήρια κράτος, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ».

Ομως, η «ζέση» των Αμερικανών για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ δε φαίνεται προς το παρόν να προβληματίζει τις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα (μία μέρα πριν τη φιέστα της 10ης επετείου της Συνθήκης Ντέιτον στην Ουάσιγκτον) αναμένεται να εγκρίνουν την έναρξη συνομιλιών υπέρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με στόχο τη σύναψη μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης...

Στην ίδια υπουργική σύνοδο θα αποφασιστεί - εξυπακούεται - η παράταση των (υπό διοίκηση ΕΕ) πολυεθνικών δυνάμεων κατοχής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που από 6.500 στρατιώτες θα μειωθούν μόλις κατά 500. Επιπλέον, στην ανακοίνωση - απόφαση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Σεράγεβο αναμένεται να «επισημανθεί» πως οι Βρυξέλλες θα διεκπεραιώσουν την εκπαίδευση αστυνομικής δύναμης και θα αναλάβουν την «καταπολέμηση της διαφθοράς»...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται «νόμο και τάξη»...

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Ο «εθνικιστής» Μάχιντε Ρατζαπάκσε αναδείχτηκε προχτές «νικητής» των προεδρικών εκλογών στη Σρι Λάνκα με οριακή διαφορά - κέρδισε 4,8 εκατ. ψήφους, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή - υποσκελίζοντας κατά 180.000 ψήφους τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και ευνοούμενο των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, Ράνιλ Ουκριμενεσίνγκε. Ο τελευταίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα πλασματικό και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων στην κυριαρχούμενη από τους Ταμίλ χερσόνησο Γιάφνα.

Ο Ρατζαπάκσε διαδέχεται την απερχόμενη πρόεδρο Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, και έχει υιοθετήσει μια «σκληρή πολιτική γραμμή» σε ό,τι αφορά τους αυτονομιστές της οργάνωσης Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ. Μετά την εκλογή του, υποσχέθηκε να φέρει μια «έντιμη ειρήνη» στη χώρα, μια διατύπωση που θα μπορούσε να υπονοεί ακόμη και επανέναρξη του εμφυλίου με τον -- ακατόρθωτο - στόχο να καταβληθούν στρατιωτικά οι αντάρτες.

Αρκετοί ωστόσο εκτιμούν ότι δε θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και η καταφυγή στη στρατιωτική ισχύ αν η προαναγγελθείσα από τον ίδιο «επαναδιαπραγμάτευση» της εκεχειρίας με τους Ταμίλ καταλήξει σε αδιέξοδο. Αντιδρώντας στην εκλογή Ρατζαπάκσε ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας των Ταμίλ Σ.Π. Ταμιλσεβάν είπε ότι ενδέχεται να υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» από μια απόπειρα του νέου προέδρου και της κυβέρνησης, να μεταβάλουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Associated Press

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον Μπους

Σε άλλη μια του περιοδεία και προσπάθεια να περάσει την πολιτική του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή. Αυτή τη φορά στην πόλη Μπουσάν της Νότιας Κορέας όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Asia Pacific Economic Cooperation, APEC)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ