ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Ο «Ρ» παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έρευνας για το Δήμο Αθηναίων, αναδεικνύοντας τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης (ΝΔ) και των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην ενδυνάμωση της αστυνομοκρατίας και στη λειψή κοινωνική πολιτική που ασκεί

Βασική πολιτική προτεραιότητα της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, ήταν η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας

Eurokinissi

Βασική πολιτική προτεραιότητα της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, ήταν η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και η ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της αναβάθμισής της, είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής που ασκεί η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, με επικεφαλής τη δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη. Ο «Ρ», συνεχίζει το αφιέρωμα για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, και, αφού παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή την οικονομική πολιτική της δημοτικής αρχής, σήμερα, αναδεικνύει ποιες είναι οι πολιτικές της προτεραιότητες.

Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση του δήμου έχει συμπαραστάτες τις παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Με διάφορα προσχήματα, οι παραπάνω παρατάξεις στήριξαν όλες τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που αφορούσαν στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας και φυσικά στο έλλειμμα της κοινωνικής πολιτικής, παρά τις όποιες αντιθέσεις μπορεί να εξέφρασαν σε δευτερεύοντα θέματα. Η μόνη παράταξη που στάθηκε απέναντι στις επιλογές της διοίκησης και των άλλων παρατάξεων, ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Η δημοτική αρχή Αθηναίων προχωρά με γοργά βήματα και στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ενδεικτικό της πρόθεσης αυτής, είναι ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όταν και υπερψηφίστηκε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου, το 10% των θέσεων εργασίας (περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων) θα είναι μερικής απασχόλησης.

Οποτε θέλει η διοίκηση θα παίρνει εργαζόμενους για τον καθαρισμό αλσών και πλατειών...

Eurokinissi

Οποτε θέλει η διοίκηση θα παίρνει εργαζόμενους για τον καθαρισμό αλσών και πλατειών...
Η διοίκηση, όμως, δε μένει σε αυτό. Μόνο στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Επιπλέον, εφαρμόζει όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ανάμεσα στους παραπάνω, οι 440 εργαζόμενοι είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, βάσει του νόμου - «ασπιρίνη» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει 80 εργαζόμενους στην υπηρεσία πρασίνου, να υπογράφουν ότι θα απασχολούνται όποτε και όταν τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιεί ως όμηρους τους εργαζόμενους αποδιαρθρώνοντας, παράλληλα, τις εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, για την εκτέλεση μελέτης για τις φυτοτεχνικές εργασίες σε λόφους, πλατείες και άλση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους, που - όπως αναφέρεται και στο σχετικό εισηγητικό - «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της Υπηρεσίας».

Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ), όπου 17 από τους γυμναστές που συμμετέχουν στα ειδικά προγράμματα είναι συμβασιούχοι. Και αυτό, τη στιγμή που, αν και προβλέπονται 80 θέσεις μόνιμων γυμναστών, ο δήμος έχει αυτή τη στιγμή μόνο 37! Αντί λοιπόν, να καλύψει και τις υπόλοιπες κενές θέσεις του μόνιμου προσωπικού, προσλαμβάνει συμβασιούχους για την εκπλήρωση των διάφορων αναγκών.

Παιδικοί Σταθμοί: Αυξήσεις 200% στα τροφεία και 2.000 αιτήσεις γονέων απορρίφθηκαν. Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» του δήμου
Παιδικοί Σταθμοί: Αυξήσεις 200% στα τροφεία και 2.000 αιτήσεις γονέων απορρίφθηκαν. Αυτή είναι η «κοινωνική πολιτική» του δήμου
Ολες αυτές οι ενέργειες της διοίκησης συμπληρώνονται και από την πάγια τακτική της να απαξιώνει τις υπηρεσίες, και στη συνέχεια να αναθέτει τις αντίστοιχες δράσεις σε ιδιώτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η διεύθυνση Μηχανολογικού, η οποία, σύμφωνα με το νέο ΟΕΥ, καταργείται μαζί με το Τμήμα Επισκευής Οχημάτων και στη θέση της, δημιουργείται η Διεύθυνση Τροχαίου Υλικού. Οπως είχε τονίσει ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αυτό γίνεται «γιατί είναι φανερό πως η επισκευή θα ανατίθεται έξω από το Δήμο»...

Ελλειμμα κοινωνικής πολιτικής

Η κοινωνική πολιτική που ασκεί η διοίκηση του δήμου, είναι λειψή και βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων της πόλης. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των βρεφονηπιακών και δημοτικών παιδικών σταθμών που πέρασαν στη λειτουργία του δήμου. Μόνο για φέτος, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, απέρριψαν 2.000 αιτήσεις γονέων λόγω έλλειψης παιδικών σταθμών! Και, όμως, παρά το γεγονός αυτό, η διοίκηση και στο νέο προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου για το 2006, δεν προχωρά στην ανέγερση ούτε ενός νέου σταθμού, παρά μόνο στην αγορά ενός οικοπέδου. Επιπλέον, προχώρησε και σε αυξήσεις στα τροφεία των δημοτικών Παιδικών Σταθμών κατά... 200% το σχολικό έτος 2003-2004.

Αντίστοιχα, στη διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας, προβλέπεται η δημιουργία μόλις ενός νέου σχολείου (του 11ου Νηπιαγωγείου) και τα υπόλοιπα διατίθενται σε επισκευές. Την ίδια στιγμή, η διπλοβάρδια στα σχολεία έχει φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα. Ακόμη, όμως, και αρκετά από αυτά τα σχολεία έχουν χωρίσει τις αίθουσες ή ακόμη γίνονται μαθήματα σε...«κοντέινερς».

Ο δημότης πληρώνει τα όποια προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων. Οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 270 εκατ. δραχμές (793.364 ευρώ) για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι το 2008!

Ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης, έχει προϋπολογισμό μόλις 1,950 εκατ. ευρώ, ο οποίος στην ουσία συντηρεί και επισκευάζει την υπάρχουσα κατάσταση.

Οι ελάχιστοι χώροι άθλησης, όπως έχει αποκαλύψει με την έρευνα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο «Ρ», θα παραμείνουν ίδιοι, αφού δεν προβλέπεται καμιά νέα κατασκευή. Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό της «βοήθειας» που παρέχει η διοίκηση στους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, από τα 100.000 ευρώ που προϋπολογίστηκαν για το 2005 να πάνε ως επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία, μέχρι και την 31/10, δεν είχε πιστωθεί ούτε ένα ευρώ!

Με την πολιτική της, η διοίκηση διασπά και κατακερματίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα - με ευθύνη του κράτους - του συστήματος υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το νέο ΟΕΥ, συστήνεται νέα Διεύθυνση Προληπτικής Ιατρικής, που όμως καθόλου δε θα λειτουργεί στην ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας ή έστω ενταγμένο στο ενιαίο κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας, κάτι που ήδη συμβαίνει με τα Δημοτικά Ιατρεία...

«Αθήνα αύριο», αστυνομοκρατία σήμερα...

Από τις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησης της παράταξης «Αθήνα Αύριο», ήταν η ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ετσι, προσέλαβε 495 δημοτικούς αστυνόμους, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτοί προστέθηκαν στους 170 που ήδη υπήρχαν στην υπηρεσία, φτάνοντας τους 665 συνολικά. Η αύξηση αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία εφτά Αστυνομικών Τμημάτων, ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα.

Αυτή η αριθμητική αύξηση συμπληρώθηκε και με αύξηση αρμοδιοτήτων. Στο πλαίσιο, λοιπόν, μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, άρχισε αφ' ενός ο «κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων, αλλά και διάθεσης πόρων με την ΕΛ.ΑΣ.» και αφ' ετέρου η «κοινή δράση σε θέματα, όπως μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών, αντιμετώπιση παρεμπορίου, αστυνόμευση σταθμών ΗΣΑΠ, επαιτείας κλπ.». Με αυτό τον τρόπο η Δημοτική Αστυνομία, γίνεται συμπληρωματικός μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ., αναλαμβάνοντας όλες τις δευτερεύουσες εκείνες αρμοδιότητες, ώστε ο κύριος αστυνομικός μηχανισμός να ασχολείται απερίσπαστος με την τρομοκράτηση του εργατικού κινήματος.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ενεργειών ήταν η δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, στην οποία συμφώνησαν και οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στο δημοτικό συμβούλιο. Μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τα Τοπικά Συμβούλια θα «μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα». Σε όλα αυτά, να προστεθεί και το γεγονός ότι ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, προβλέπει τη δημιουργία Σώματος Δημοτικής Αστυνομίας, και όχι μιας υπηρεσίας, όπως ήταν μέχρι τώρα...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ