ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Και στο βάθος ιδιωτικοποίηση και καύση!

Το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική, έτσι όπως μεθοδεύεται τα τελευταία 10 χρόνια, τόσο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και από τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ), που συνδιοικούνται από εκπροσώπους των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, συνιστά ένα χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα των κατοίκων του Θριάσιου Πεδίου.

Ολες αυτές οι δυνάμεις στις αρχές του 1997 ανέτρεψαν τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό που προέβλεπε την κατασκευή τριών ισοδύναμων Ολοκληρωμένων Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) με εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρου Υγειονομικής Ταφής των υπολειμμάτων, η μία εκ των οποίων να είναι εκτός της Αττικής.

Από τότε και μέχρι σήμερα ως μοναδικός χώρος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ήταν και παραμένει ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, γεγονός που αποδέχτηκε η δημοτική αρχή, έναντι βέβαια των πλουσιοπάροχων αντισταθμιστικών οφελών, αλλά, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο ο λαός της ευρύτερης περιοχής. Πολύ περισσότερο, όταν με κοινή απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ, της ΕΥΔΑΠ και του Δήμου Α. Λιοσίων, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η χωματερή υποδέχεται και τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας, γιατί κάποιοι «ξέχασαν» να φτιάξουν τη μονάδα ξήρανσης στο νησί!


Eurokinissi

Σήμερα βέβαια η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς η χωματερή των Ανω Λιοσίων είναι ήδη υπερκορεσμένη και πήρε παράταση, με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΣΔΚΝΑ, με περιβαλλοντικούς όρους γραμμένους «στο πόδι». Υπάρχουν και οι εισηγήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά επιτρέπουν μόνο την κατασκευή ενός ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και μάλιστα με πολλούς περιοριστικούς όρους.

Ακόμη, όμως, και να ίσχυε ο σημερινός Περιφερειακός Σχεδιασμός, έτσι όπως τον κατάντησαν, η περιοχή του Θριασίου προβλέπεται να παραμένει ο σκουπιδότοπος της Αττικής για μερικές δεκαετίες ακόμη, αφού από τους 2.000.000 τόνους απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο, οι ΧΥΤΑ Γραμματικού και Κερατέας θα υποδέχονται μόνο από 127.000 τόνους, ενώ ο ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων - Φυλής τους υπόλοιπους 1.745.000!

Από τα μασημένα λόγια κυβερνητικών και άλλων παραγόντων της ΤΑ, αποδεικνύεται ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις όλης αυτής της δεκαετίας, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Κρύβεται, πριν απ' όλα το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, κάτι που ξεκίνησε με το νόμο 2939/01 με την ανακύκλωση συσκευασιών και άλλων προϊόντων. Και προ πάντων, κρύβεται η προσπάθεια για υιοθέτηση ως μεθόδου διάθεσης των αποβλήτων, η καρκινογόνα καύση και οι παραλλαγές της (πυρόλυση, αεριοποίηση), μια μέθοδος πανάκριβη, εχθρική για το περιβάλλον και την υγεία, που συνεπάγεται την πλήρη εξάρτηση από τον πολυεθνικό οίκο κατασκευής και λειτουργίας της.


Στην αντίπερα όχθη όλων αυτών των μεθοδεύσεων ήταν και παραμένει μόνο το ΚΚΕ που αταλάντευτα με Ερωτήσεις στη Βουλή και με τοποθετήσεις των αιρετών μελών του στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρότεινε και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

Πρόσφατα η ΝΑΣ πρότεινε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: Να χωροθετήσει άμεσα η κυβέρνηση τους νέους χώρους επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, με βάση τις τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, χωρίς να αποκλείονται εκτός Αττικής περιοχές. Να απομακρυνθεί οριστικά και να αποκατασταθεί η χωματερή από τα Ανω Λιόσια. Καμία πλέον χρήση στο Θριάσιο. Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών. Να αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης των απορριμμάτων και η ιδιωτικοποίηση.

`Η θα ακολουθηθούν οι προτάσεις αυτές, από τον υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχεδιασμό ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο. Αλλη λύση δεν υπάρχει...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ