ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Σειρά κοινοτικών οδηγιών επιτρέπουν η μία μετά την άλλη την εισαγωγή και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών σε χώρες της ΕΕ. Η υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό των πολυεθνικών. Με αφορμή ημερίδα για τα μεταλλαγμένα που διοργανώνει στις Βρυξέλλες η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόταση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο «Ρ» συζητά γι' αυτό το θέμα με την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΕ και ευρωβουλευτή. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-- Μετά από πρόταση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει στις Βρυξέλλες ημερίδα με θέμα τα μεταλλαγμένα. Το θέμα αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τους αγρότες και τους εργαζόμενους, όταν παρά τη γενικευμένη λαϊκή αντίδραση η ΕΕ ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την εισαγωγή και την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Ποιος είναι ο λόγος που επανέρχεστε σήμερα με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας και ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτή;

-- Πέρασαν 2 περίπου χρόνια από την υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών που επέτρεψαν την εισαγωγή των μεταλλαγμένων στις χώρες της ΕΕ. Είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα για να προχωρήσουμε σε πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Διαπιστώνουμε, με βάση και τα νέα στοιχεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, ότι η ζωή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις που εξέφρασε το ΚΚΕ και προέβαλε στις ευρωεκλογές, για την επικινδυνότητα των μεταλλαγμένων και την αδυναμία συνύπαρξης μεταλλαγμένων και συμβατικών χωρίς επιμόλυνση, όπως υποστήριζαν τα κόμματα της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ όταν υπερψήφιζαν τη σχετική οδηγία. Τα 2 αυτά χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων, και οι μαζικές εγγραφές στον κοινοτικό κατάλογο μεταλλαγμένων ποικιλιών πολλαπλασιαστικού υλικού που σημαίνει και ανεμπόδιστη παραγωγή τους.Πολλαπλασιάζονται επίσης οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που, προωθώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών, πιέζει για ταχύτερο άνοιγμα των αγορών των κρατών - μελών στα μεταλλαγμένα και απειλεί για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφαιρεί το δικαίωμα σε περιοχές να ανακηρυχτούν ελεύθερες μεταλλαγμένων, υποστηρίζοντας πως είναι η ίδια που τελικά θα εγκρίνει ποιες μπορούν να είναι αυτές οι περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ειδικοί επιστήμονες περισσότερων κλάδων από την Ελλάδα και τις άλλες κοινοτικές χώρες θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν πείρα σχετικά με τις εθνικές τους εμπειρίες, τις επιστημονικές εξελίξεις και κυρίως την αναγκαιότητα, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης εθνικών κινημάτων που συντονισμένα θα αντισταθούν στα μεταλλαγμένα και θα προωθήσουν στόχους αγροτικής ανάπτυξης που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή, για παραγωγή τροφίμων που θα εγγυώνται διατροφική ασφάλεια, προστασία του περιβάλλοντος, προσιτή τιμή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Για το χατίρι των μονοπωλίων

-- Είναι γνωστό ότι η παραγωγή και εμπορία σπόρων και κατά συνέπεια καλλιεργειών μονοπωλείται παγκοσμίως από έναν μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών που παρεμβαίνουν αποφασιστικά στους όρους διαμόρφωσης της τροφικής αλυσίδας. Η προώθηση των μεταλλαγμένων θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη μονοπώληση και τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής από μία χούφτα πολυεθνικών. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα για να περιοριστεί και να αντιστραφεί αυτή η τάση;

-- Πράγματι, η παραγωγή και εμπορία γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού μονοπωλείται παγκοσμίως από ένα μικρό αριθμό πολυεθνικών, με αποτέλεσμα οι εξαρτημένες χώρες και οι αγρότες τους να πληρώνουν ακριβό οικονομικό τίμημα για αυτή τη μονοπώληση, πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις που έχει μία τέτοια εξάρτηση.

Οι τιμές πώλησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και τα δικαιώματα από την εκχώρηση της εκμετάλλευσης του γενετικού υλικού καθορίζονται μονόπλευρα από τις πολυεθνικές με μονοπωλιακή λογική, με αποτέλεσμα οι εξαρτημένες χώρες (αναπτυσσόμενες, λιγότερο ανεπτυγμένες, αλλά και ορισμένες ανεπτυγμένες, όπως η χώρα μας) στην πράξη να χρηματοδοτούν την έρευνα των πολυεθνικών, να τους εξασφαλίζουν ένα σημαντικό ποσοστό της κερδοφορίας τους και να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους.

Η προώθηση των μεταλλαγμένων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μονοπώληση και έλεγχο της παγκόσμιας γεωργίας από λίγες πολυεθνικές, επειδή τα μεταλλαγμένα προϋποθέτουν πιο προηγμένη και δαπανηρή τεχνολογία σε σχέση με τα συμβατικά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αναπτυχθεί από τις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, αλλά και από μικρότερες εταιρίες.

Οσο στην παγκόσμια οικονομία κυριαρχούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια και οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη είναι ανισότιμες, θα συνεχίζεται και θα εντείνεται η εξάρτηση και η μονοπώληση. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται να αμφισβητηθεί η παγκόσμια κυριαρχία των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και να αναπτυχθούν οι διακρατικές σχέσεις με βάση το αμοιβαίο όφελος. Τότε μόνο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε όφελος των λαών διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, που λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΗΕ χρηματοδοτώντας και αναπτύσσοντας τη γεωργική έρευνα και διαθέτοντας δωρεάν τα προϊόντα της έρευνας σε όλες τις χώρες.

-- Τελικά τα μεταλλαγμένα αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία; Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που συνηγορούν υπέρ ή κατά των μεταλλαγμένων ή οι καταναλωτές λειτουργούν ως πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται δωρεάν από τις πολυεθνικές εταιρίες; Περιορίζουν τη βιοποικιλότητα και κατά συνέπεια είναι και από αυτή την πλευρά αρνητικά για τη φύση και τον άνθρωπο;

-- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα μεταλλαγμένα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, πράγμα που αναδείχνεται και από σχετικές μελέτες έγκυρων επιστημονικών φορέων (Αγγλία), αλλά και από σοβαρές ενδείξεις από τη μέχρι σήμερα χρήση τους. Σήμερα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ορισμένοι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) ενοχοποιούνται για πρόκληση αλλεργιών στον άνθρωπο και υπονόμευση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ισως μετά από ορισμένα χρόνια, που θα γενικευτεί η χρήση τους και θα λειτουργήσουν σωρευτικά ορισμένες τοξικές ουσίες, να αποκαλυφθεί ότι ενοχοποιούνται και με άλλες παρενέργειες. Δηλαδή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται σαν πειραματόζωα με άγνωστες και απρόβλεπτες συνέπειες, επειδή κάποιες πολυεθνικές θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Στην προσπάθειά τους αυτή, όχι μόνο αρνούνται να αποδείξουν την καταλληλότητα των προϊόντων τους, αλλά επιρρίπτουν στις πλάτες των καταναλωτών την ευθύνη να αποδείξουν την επικινδυνότητά τους. Σίγουρα, οι ΓΤΟ περιορίζουν τη βιοποικιλότητα με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στη φύση, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Μάλιστα, οι συνέπειες αυτές είναι και μη αντιστρέψιμες, πράγμα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητά τους.

Η φύση έχει τους δικούς της νόμους...

-- Μπορεί τελικά να συνυπάρξουν τα μεταλλαγμένα με τα «συμβατικά» φυτά όπως προβλέπεται από τη σχετική οδηγία και πώς εφαρμόζεται η διάταξη σχετικά με τις ζώνες που είναι «ελεύθερες μεταλλαγμένων»; Μπορεί οι κίνδυνοι επιμόλυνσης των φυτών να περιοριστούν με διοικητικές πράξεις;

-- Η συνύπαρξη μεταλλαγμένων και συμβατικών καλλιεργειών για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αδύνατο να υπάρξει, όσοι κανονισμοί και οδηγίες και αν εγκριθούν, επειδή η φύση λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και όχι με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ, που στόχο έχουν να επιχρυσώσουν το χάπι για να γίνει αποδεκτή η χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων. Η επιμόλυνση των συμβατικών καλλιεργειών από τις μεταλλαγμένες είναι ζήτημα χρόνου. Αλλωστε, λίγα χρόνια μετά τη χρήση των μεταλλαγμένων, «καθαρό» θεωρείται το πολλαπλασιαστικό υλικό που έχει μικρά ποσοστά επιμόλυνσης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι απολύτως καθαρό δεν είναι ούτε το πολλαπλασιαστικό υλικό και με μαθηματική ακρίβεια, σύμφωνα με τους νόμους της γενετικής, σε λίγα χρόνια τα όρια αυτά θα αυξηθούν και στην πορεία θα καταργηθούν, επειδή όλες οι καλλιέργειες θα έχουν επιμολυνθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οσοι προβάλλουν τη συνύπαρξη σαν διαφύλαξη των συμβατικών, ή δε γνωρίζουν το θέμα ή συνειδητά δημιουργούν ψεύτικα άλλοθι για την ντε φάκτο εισβολή των μεταλλαγμένων.

-- Γίνεται πολλή συζήτηση για τη σήμανση των προϊόντων, τις αδυναμίες της, τις ελλείψεις, τις απάτες των εταιριών. Η βελτίωση της σήμανσης και οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν από μόνοι τους λύση για τον εργαζόμενο δίνοντάς του τη δυνατότητα επιλογής;

-- Με τη σήμανση των μεταλλαγμένων μεταφέρονται οι ευθύνες από τις πολυεθνικές και το κράτος στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν έχουν τις γνώσεις και τις υποδομές να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα που εγκυμονεί η κάθε σήμανση. Κατά συνέπεια, το μέτρο της σήμανσης, ενώ κατ' αρχάς φαντάζει ως δημοκρατικό, είναι αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο, επειδή η μεταφορά ευθυνών πρέπει να συνδυάζεται με την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για αξιολόγηση των ευθυνών, πράγμα το οποίο είναι επιστημονικά και πρακτικά αδύνατο να γίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Η σήμανση και η συνύπαρξη λειτουργούν σαν «δούρειος ίππος» που διευκολύνει τη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων και όσοι την υποστηρίζουν, συνειδητά ή μη, συστρατεύονται στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου.Οσο το κέρδος αποτελεί καθοριστικό κριτήριο παραγωγής των τροφίμων, οι όποιοι έλεγχοι θα είναι αναποτελεσματικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι συγκάλυψης ακατάλληλων και επικίνδυνων τροφίμων.

Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος για την ανατροπή της κυριαρχίας των πολυεθνικών, που και στο διατροφικό τομέα θα βάλει τα θεμέλια για ασφαλή και σε προσιτές τιμές τρόφιμα για τους λαούς, τότε και οι έλεγχοι θα είναι ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ