ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
Μουσικές «διηγήσεις»

Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Αγγελική Ηλιάδη, Νίκος Καραγιάννης
Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Αγγελική Ηλιάδη, Νίκος Καραγιάννης
Δύο έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη Γιώργου Μηνά περιλαμβάνει η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9μμ), στην αίθουσα «Υμνος» του Ωδείου «Νικόλαος Μάντζαρος» (Πρεμετής 4, Αθήνα, περιοχή «Χίλτον»). Σε διεύθυνση του συνθέτη θα παρουσιαστεί, σε πρώτη εκτέλεση, το έργο «Οι τελευταίοι βηματισμοί», σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη. Επίσης, «Οι παραλλαγές του Αιγαίου», έργο για σόλο πιάνο, που είχε τιμηθεί με ειδικό βραβείο στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης, στη Σόφια.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μέτζο σοπράνο Αντιγόνη Κερετζή και Αννα Φιλανδριανού, η ηθοποιός Ανθή Καριοφύλλη και οι μουσικοί: Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Θόδωρος Μουζακίτης (βιολί), Γιώργος Φιλαδελφεύς (πιάνο) και Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο).

  • Ο Διονύσης Σαββόπουλος ξεκινάει σήμερα τις μουσικές παραστάσεις του στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (Λ. Συγγρού 143). Το πρόγραμμα στηρίζεται στα τραγούδια του τελευταίου δίσκου του «Χρονοποιός», που έγινε ήδη χρυσός, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει επιλογές από παλιότερες δουλιές του. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (10.30μμ) και Κυριακή (8.30μμ).
  • Από τον Αντόνιο Βιβάλντι στον Μάνο Χατζιδάκι «ταξιδεύει» το «Σύνολο Νυκτών Εγχόρδων Αθηνών», στη σημερινή (8.30μμ) συναυλία, που θα δώσει στο «Αττενέουμ» (Αδριανού 3).
  • Τραγούδια γραμμένα με τον παλιό χειροποίητο τρόπο και βασική ύλη τα αισθήματα, θ' ακουστούν στη διάρκεια μεγάλης μουσικής συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.30μμ), στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Στο πλαίσιο των Υακινθείων της Αθήνας θα τραγουδήσουν περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες και συγκροτήματα: Λουδοβίκος των Ανωγείων, «Ανεμος», Κορίνα Βένη, Νίκος Ζιώγαλας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Καζούλλης, Λιζέτα Καλημέρη, Κώστας Καλδάρας, Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης, «Κινούμενα Σχέδια», Μαριώ, Αναστασία Μουτσάτσου, «Ομαδική Απόδραση», Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρίνα Σκιαδαρέση, «Συνήθεις Υποπτοι», Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, Μόρφω Τσαϊρέλη, Χρίστος Τσιαμούλης, Δημήτρης Υφαντής, Μανώλης Φάμελλος και Μανώλης Μπαρδάνης (φυσαρμόνικα).
  • «Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος των «Active Member», το υλικό του οποίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ζωντανά, στην τρίωρη συναυλία του συγκροτήματος αύριο (9.30μμ), στο «Ρόδον» (Μάρνη 24). Το πρόγραμμα, αποκαλυπτικό της Low Bap αντίληψης, περιλαμβάνει και μια διαδρομή σε όλη τη δισκογραφική παρουσία του συγκροτήματος. Το δικό τους στίγμα, εξάλλου, θα δώσουν και ορισμένα άλλα συγκροτήματα, παλιά και πρωτοεμφανιζόμενα, που θα φιλοξενηθούν στη συναυλία.
  • Λίγα μέτρα μακρύτερα από το χώρο που τραγουδούσαν μέχρι πριν λίγες μέρες, εμφανίζονται οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου, Νίκος Καραγιάννης και Αγγελική Ηλιάδη, καθώς το φετινό χειμωνιάτικο στέκι τους, «Θάλασσες» μετακόμισε και λειτουργεί πλέον στην οδό Αδριανού 107.
  • Πηγαία λαϊκή φωνή, που ξεχώρισε και στα «13 Φεγγάρια», όπου φέτος εμφανίζεται, ο Κώστας Μάντζιος, αυτή τη Δευτέρα (10.30μμ), αξιοποιώντας το ρεπό του από την παραπάνω μουσική σκηνή, θα εμφανιστεί στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια). Μαζί του οι: Ερωφίλη, Αννα Μελίτη, Γιώργος Περαντάκος, Αναστασία Μακρυνικόλα και Στρατής Βαβουτάκης.
  • Αφιερωμένο στον Κουρτ Βάιλ, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του, είναι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν οι Χαρά Φωτοπούλου (πιάνο) και Χριστίνα Σπηλιακοπούλου (τραγούδι), την Κυριακή, στην «Αθηνά» (Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο).
  • Στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (8.30μμ), με ελεύθερη είσοδο, σήμερα και την Κυριακή, εμφανίζεται η «Μπιγκ Μπαντ» του Δήμου Αθηναίων, με μαέστρο τον Θανάση Ζέρβα και τη Δήμητρα Φωτοπούλου (τραγούδι), ενώ στον ίδιο χώρο αύριο θα δώσει συναυλία το Δεκαμελές Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών του Δήμου Αθηναίων.
  • Διήμερο εμφανίσεων πραγματοποιούν τα «Υπόγεια Ρεύματα» τη Δευτέρα και την Τρίτη (10μμ), στο «Σταυρό του Νότου» (Θαρύππου 37, Ν. Κόσμος). Θα παρουσιάσουν το υλικό του τελευταίου δίσκου τους «Εικόνες στα σύννεφα» και άλλα τραγούδια τους.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δόμνα Κατσαμάκη: «Τα ανθρωπάκια του ιδρώτα»
  • Β. Λιόγκαρης: «Αναζητώντας το χαμένο γάτο»
  • Χουάν Κάρλος Ροδρίγεζ Κρους: «Η τελευταία επιστροφή»
  • Ελπίδα Τεγούλια - Τσιλιμίγκρα: «Η άρνηση της υποταγής»
  • Γ. Μωραΐτης: «Ιδεολογικές και μεθοδολογικές αρχές της εργασίας στο σχολείο της Πολυτεχνικής Εκπαίδευσης»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Τιμητική βραδιά, αφιερωμένη στον ηθοποιό και συγγραφέα Βασίλη Κολοβό διοργανώνουν ο Δήμος Καισαριανής και οι εκδόσεις «Καστανιώτη», τη Δευτέρα (7μμ), στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών, τηλ. 7292.601). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Β. Κολοβού «Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα». Θα το προλογίσει ο κριτικός θεάτρου, ποιητής και μεταφραστής Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αλέκα Παΐζη, Θύμιος Καρακατσάνης, Χάρης Αρώνης και ο συγγραφέας.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία παρουσιάζει αυτές τις μέρες η ζωγράφος Μαριάννα Στεφάνου στην αίθουσα τέχνης «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Τίτλος της: «Μέσα στη σιγή των κήπων». Πρόκειται για έργα με λάδια και μεικτές τεχνικές. Η ζωγράφος, έχοντας βαθιά σχέση με το χώρο της, καταγράφει το δικό της προσωπικό «κήπο», μετατρέπει το γύρω της τοπίο σε μυστικό νατουραλισμό. Οπως σημειώνει η ζωγράφος, «σε αυτούς τους μαγικούς κήπους, το φως γλιστράει πάνω στις λεβάντες. Ο χρόνος σταματάει. Τα ροδόδεντρα, οι πεταλούδες, τα πουλιά. Ο άνεμος χάνεται μέσα στο αγριοπέλαγος του Ιονίου. Η παύση κυλάει, η φιγούρα αλλάζει στάση, γέρνει το σώμα, παίρνει κλίση, κοιτάει, βαδίζει. Μέσα στους κήπους σιωπή».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου παρουσιάζει μια από τις πιο φιλόδοξες παραγωγές του, τον «Φάουστ» του Γκαίτε. Το αριστούργημα του Γερμανού κλασικού περικλείει στοιχεία τραγωδίας και μαγείας, μπλεγμένα όμως με σαρκαστικό χιούμορ και κωμικο-σατιρικές σκηνές. Οπως σημειώνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, «ο "Φάουστ" είναι ένας "κυνηγός" του απόλυτου. Ζητάει την πλήρη γήινη ευτυχία και συγχρόνως την ανίχνευση των αχανών οριζόντων του απείρου, την αναμέτρηση με το Αγνωστο, την ταύτιση με την Υπέρτατη Δύναμη». Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική σύνθεση Κωνσταντίνου Λυγνού, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιάννης Φέρτης (Φάουστ), Λήδα Τασοπούλου (Μεφιστοφελής), Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ζωή Ρηγοπούλου, Γιώργος Κροντήρης, Παναγιώτης Ζαγανιάρης, Γιώργος Καράσης, Νίκος Γιαχαλής, Σάννυ Χατζηαργύρη και Ματίνα Καρτσιούνα.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τον Ρουμάνο βιολοντσελίστα Μαρτέλ Σπινέι η «Μετεώρηση», Φαντασία για ορχήστρα και βιολοντσέλο, έργο 194 του πρωτοπόρου συνθέτη και μεγάλου δασκάλου Γιάννη Α. Παπαϊωάννου (γράφτηκε το 1979, «στη μνήμη του Νίκου Σκαλκώτα»), στη σημερινή (8.30μμ) συναυλία της ΚΟΑ, στο «Παλλάς», με μαέστρο τον Παύλο Σεργίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, το «Κοντσέρτο για όμποε ντ' αμόρε και ορχήστρα σε λα μείζονα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε πρώτη εκτέλεση, με σολίστ την ομποΐστα Χριστίνα Παντελίδου, το «Αντάτζιο για έγχορδα» του Σάμιουελ Μπάρμπερ και τη Σουίτα για ορχήστρα «Ανοιξη στα Αππαλάχια» του Ααρών Κόπλαντ.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το «ταξίδι» ξεκινά από την εποχή των Χαΐνηδων, για να καταλήξει στο σήμερα και σε ανέκδοτα κομμάτια. Ενδιάμεσοι σταθμοί «Παραμύθια με λυπημένο τέλος» και «Κακές συνήθειες», τραγούδια από μια δεκάχρονη δημιουργική πορεία. Ο λόγος για τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον τραγουδοποιό που έχει ξεχωρίσει με το ταλέντο και την ευαισθησία του, ο οποίος εμφανίζεται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή (10.30μ.μ.), στο «Μετρό» (Γκύζη 47 και Κάλβου 83). Ενα τριήμερο με μουσικές «διηγήσεις», που γοητεύουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ