ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολες και ολοι στην απεργία

Κυκλοφόρησε η προκήρυξη του ΠΑΜΕ για την απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Δεκέμβρη

Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Η αφίσα του ΠΑΜΕ για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Στα χέρια των φίλων και των στελεχών του ΠΑΜΕ, βρίσκεται ήδη η κεντρική προκήρυξή του για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης στις 14 Δεκέμβρη. Με βασικό σύνθημα «Ολες και ολοι στην απεργία!» οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεδιπλώνουν τη δράση τους σε όλη την Ελλάδα, σε χιλιάδες χώρους δουλιάς. Καλούν τους εργάτες να πούνε «Οχι» στον Προϋπολογισμό της λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, να αντισταθούν στα νέα αντεργατικά μέτρα.

Στην προκήρυξή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες,

Ολοι στην Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 14 Δεκέμβρη. Ολοι στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο.

Να νεκρώσουμε τους τόπους δουλιάς και να δώσουμε το αγωνιστικό μας "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Για να προασπίσουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας, να διεκδικήσουμε την υπογραφή ουσιαστικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Να μπούμε εμπόδιο στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.

Δίνουμε τη μάχη της απεργίας με τη δύναμη που μας έδωσε το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Παλεύουμε από καλύτερες θέσεις, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Οι δυνάμεις μας θα πολλαπλασιαστούν αν ενωθούν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες. Η απάντησή μας θα είναι δυνατή αν η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική και αποτελέσει τη βάση για την κλιμάκωση της πάλης.

Αυτή την επιλογή πρέπει να κάνουμε γιατί αυτό αντιστοιχεί στα συμφέροντα μας. Αυτό συμβάλλει στην οργάνωση της αντίστασης και ανοίγει το δρόμο στην αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Η αναμονή, η αδράνεια δίνει δύναμη στους επιχειρηματίες και την κυβέρνηση. Τους διευκολύνει να περάσουν ακόμα πιο αντεργατικά μέτρα.

Αυτό πρέπει να το σκεφτεί κάθε εργάτης, κάθε εργάτρια, κάθε εργαζόμενος.

Η αντεργατική επίθεση δυναμώνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε νέα, πολύ σκληρά μέτρα:

  • Καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, λιτότητα, ακρίβεια και φτώχεια για τους εργαζόμενους. Προνόμια και αυξημένα κέρδη για τους βιομήχανους και τους άλλους επιχειρηματίες. Αυτό λέει ο κρατικός προϋπολογισμός που προωθείται στη Βουλή. Ολα για την πλουτοκρατία όπως έκανε τόσα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ.
  • Επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους, για να αυξήσει τα όρια ηλικίας, να χειροτερεύσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους και τις γυναίκες.
  • Ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" και νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ για να πληρώσουν ακόμα περισσότερα τα λαϊκά στρώματα και να καταργηθούν δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Εντάσσει τον αυταρχισμό και τις διώξεις συνδικάτων και συνδικαλιστών. Σέρνει στα δικαστήρια αγωνιστές. Ποινικοποιεί τους αγώνες. Στέλνει "ασφαλίτες" στις εργατικές συγκεντρώσεις, με στόχο να κάμψει το φρόνημα αντίστασης των εργαζομένων.

Σκεφτείτε καλά! Ολα αυτά που αραδιάζουν περί ανταγωνιστικότητας και αντοχής της οικονομίας, για θυσίες και μείωση των ελλειμμάτων, για κοινωνικούς διαλόγους και συναινέσεις είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν για να ληστέψουν το μόχθο των εργαζομένων, για να εντείνουν την εκμετάλλευση.

Τώρα, τους ξέρουμε καλά. Αυτή η πολιτική έφερε τον κατώτερο μισθό στα χάλια των 600 ευρώ, αυτή η πολιτική οδήγησε στο χτύπημα του 8ωρου, στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, στην απελευθέρωση του ωραρίου, στην ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

- Να καταδικάσουμε μαζικά την αντιλαϊκή πολιτική.

- Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία και τα κέρδη της.

- Να μην αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους οι παραπλανητικοί ψευτοκαυγάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

- ΟΧΙ στον κοινωνικό διάλογο της υποταγής.

- Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης, να αποδυναμώσουμε τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Καμιά εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εχουν μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις επιλογές των Βιομηχάνων. Οι θέσεις της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν υπηρετούν τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών, διαιωνίζουν τη φτώχεια. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε με τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, διευκολύνει το ξήλωμα δικαιωμάτων, την επιβολή νέων αντιασφαλιστικών μέτρων.

Τώρα! με το ΠΑΜΕ, με τα ταξικά συνδικάτα, με τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και τις επιτροπές αγώνα που δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τώρα! να συγκροτήσουμε απεργιακές επιτροπές, να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας, να απαντήσουμε οργανωμένα στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Καλή οργάνωση, άνοιγμα στους χώρους δουλιάς, μεγαλύτερη προσφορά για να μπουν νέες δυνάμεις, νέοι εργαζόμενοι, γυναίκες, μετανάστες στον αγώνα»

15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες

Αρχισε χτες στην Αβάνα της Κούβας το 15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που συμπίπτει με τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β` Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο της Οργάνωσης, το 1945, στο Παρίσι. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος 565 αντιπρόσωποι, από 77 χώρες του κόσμου, που εκπροσωπούν 273 συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την Αμερική στο συνέδριο παίρνουν μέρος 312 αντιπρόσωποι από 28 χώρες της ηπείρου και εκπροσωπούν 169 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Από την Αφρική 50 αντιπρόσωποι από 20 χώρες εκπροσωπώντας 25 οργανώσεις, από την Ευρώπη 69 αντιπρόσωποι από 17 χώρες και 36 οργανώσεις, από την Ασία 107 αντιπρόσωποι, από 12 χώρες που εκπροσωπούν 30 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Επίσης 27 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν 13 διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στο συνέδριο συμμετέχει και εξαμελής αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Σε κρίσιμες συνθήκες για την παγκόσμια εργατική τάξη και καθώς οξύνεται η επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου, το συνέδριο πρέπει να διαμορφώσει ένα κεντρικό πολιτικό και συνδικαλιστικό ντοκουμέντο, που να μπολιάζεται με τις σημερινές ανάγκες των εργατών σε όλο τον κόσμο, να δίνει ώθηση στη δράση τους και να ενισχύει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της ΠΣΟ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. ΟΧΙ στη διευθέτηση και την απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Σύνταξη, Υγεία, Πρόνοια). Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα -ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Ενιαίο, 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το λύκειο. Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες. Να καταργηθεί το «συνδικαλιστικό της Ασφάλειας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ