ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δικάζονται για αφισοκόλληση

Ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ για τη δίωξη των στελεχών του Κόμματος

Σε νέα δίκη, σήμερα Παρασκευή 2 Δεκέμβρη, στην Καλαμάτα, σέρνονται τα μέλη της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Γιάννης Λυριντζής και Μαρία Διαμαντάκη, επειδή στις 25.5.2001 κολλούσαν αφίσες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ενάντια στο γνωστό τρομονόμο!

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας, έτσι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η ΝΔ διαδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά η βασική τους πολιτική γραμμή μένει ίδια. Συνεχίζουν τις κοκορομαχίες για να αποπροσανατολίζουν, συμπλέουν, όμως, στην εξυπηρέτηση της πολιτικής των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού... Κι εδώ εντάσσονται και τα τελευταία κρούσματα με τους ασφαλίτες, οι οποίοι παρακολουθούσαν εργατικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. Καθώς συντηρούν και αναβαθμίζουν μηχανισμούς παρακολούθησης και τρομοκράτησης του εχθρικού λαϊκού κινήματος.

«Ο λαός και η νεολαία πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Θα ακολουθήσουν πιο αντιδραστικά μέτρα για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα», προειδοποιεί η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, προσθέτοντας, εκτός των άλλων: «Η απάντηση του λαού και της νεολαίας πρέπει να είναι συνολική ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη συναίνεση, ενάντια στην τρομοκράτηση, στη βία και τις διώξεις, που είναι αποτέλεσμα της σήψης του καπιταλισμού. Να ενισχυθεί ολόπλευρα το ΚΚΕ, που εργάζεται για τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, για να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του. Να εγκαταλείψουν μαζικά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και να απομονώσουν όσους τους δίνουν χέρι βοηθείας, αρχίζοντας από της τοπικές εκλογές του επόμενου Οκτώβρη».

«Εφυγε» ο κομμουνιστής Βασίλης Κάτρης

Συμμετείχε στη θρυλική απόδραση των Βούρλων

Πέθανε την Πέμπτη το απόγευμα, στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», ο κομμουνιστής Βασίλης Κάτρης, πλήρης ημερών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 από φτωχή εργατική οικογένεια. Πριν τελειώσει το Δημοτικό μπήκε στη βιοπάλη, πιάνοντας δουλιά, 12 χρονών, το 1936, σε σιδεράδικο.

Το 1944 οργανώνεται στον Εφεδρικό ΕΛΑΣ και το Μάρτη του 1945 γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Δούλεψε μέχρι το Μάη του 1946 στην ΚΟΒ Θυμαρακίων και το Μάη του 1946 πήγε στρατιώτης, συνεχίζοντας την κομματική του δουλιά. Το Δεκέμβρη του 1946 στάλθηκε στο στρατιωτικό στρατόπεδο του Ρεθύμνου Κρήτης.

Οταν απολύθηκε, το Μάρτη του 1947, συνδέθηκε και άρχισε τη δράση του μέσα από την Κομματική του Οργάνωση. Τον Ιούλη του 1947, συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στην Ικαρία. Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου απολύθηκε και επέστρεψε στην Αθήνα, συνδεόμενος με την Κομματική Οργάνωση. Το Δεκέμβρη του 1947 ξανασυλλαμβάνεται και ξαναστέλνεται εξορία στην Ικαρία, μέχρι το Σεπτέμβρη του 1950 που μεταφέρεται, μαζί με άλλους συντρόφους, στο Σανατόριο «Σωτηρία» κι από εκεί εξορία στον Αϊ - Στράτη.

Τον Οκτώβρη του 1953, του έδωσαν ένα μήνα άδεια για θεραπεία. Με εντολή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, περνάει και δουλεύει στην παρανομία μέχρι τον Οκτώβρη του 1954, οπότε ξανασυλλαμβάνεται. Εμεινε στην Ασφάλεια 37 μέρες και σε συνέχεια μεταφέρεται στις φυλακές των Βούρλων. Ο Βασίλης Κάτρης μαζί με άλλους 26 κομμουνιστές φυλακισμένους, σε συνεννόηση με την καθοδήγηση του Κόμματος, οργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη μεγάλη απόδραση τον Ιούλη του 1955, από τις φυλακές Βούρλων. Συνέχισε, μέσα από τις γραμμές της ΚΟΑ, την παράνομη δράση του στις εργατοσυνοικίες της Αθήνας.

Το 1957, με εντολή του Κόμματος, βγαίνει στο εξωτερικό και το 1958 πάει στη Μόσχα, όπου εγκαθίσταται σε κομματική δουλιά. Παντρεύτηκε με τη Ρωσίδα Μαρούσκα (η οποία πέθανε πριν από 8 χρόνια). Επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1996.

Ο Βασίλης Κάτρης, άξιος γιος της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, αγωνίστηκε θαρραλέα, απ' όλα τα μετερίζια που τον τοποθέτησε το κόμμα του. Σ' όλη του τη ζωή πάλεψε για τη διάδοση και πραγματοποίηση των οραμάτων και ιδανικών του μαρξισμού - λενινισμού, για να επικρατήσει ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, στην Ελλάδα, στη Σοβιετική Ενωση και σ' όλο τον κόσμο.

Τιμούν τα 87 χρόνια του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 87 χρόνων του Κόμματος, οι Κομματικές Οργανώσεις σ' όλη την Ελλάδα διοργανώνουν εκδηλώσεις - συνεστιάσεις:

Σήμερα Παρασκευή, 2 Δεκέμβρη:

-- H Αχτίδα Καλαμαριάς της ΚΟΘ διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στη Θέρμη.

-- Η ΚΟ Αρτέμιδας διοργανώνει συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Μιττεράν» (Λεωφ. Αγ. Ιωάννη και Θήρας, Αρτέμιδα).

-- Η ΚΟΒ Μεταμόρφωσης διοργανώνει συνεστίαση στην ταβέρνα «Γενοβέφα».

-- Η ΚΟΒ Ανω Καισαριανής διοργανώνει συνεστίαση στο «ΧΑΡΑΜΑ 2», στο παλιό τέρμα.

-- Οι ΚΟΒ Αγίου Δημητρίου διοργανώνουν συνεστίαση στο κέντρο «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ» (Βουλιαγμένης 63 και Κέλσου 5), στις 9 μ.μ.

-- Η ΝΕ Χανίων διοργανώνει συνεστίαση στις 9 μ.μ. στο κέντρο «Καναρίνια» στον Κουμπέ. Θα μιλήσει ο Ν. Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, θα προβληθεί αφιέρωμα στην ιστορία του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει πλούσιο κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα.

Αύριο Σάββατο 3 Δεκέμβρη:

-- Η ΚΟ Καταχά Πιερίας διοργανώνει συνεστίαση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα μιλήσει ο Π. Σαββίδης, Γραμματέας της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ στο οικογενειακό κέντρο «Διόνυσος» στο Σιότοπο. Θα χαιρετίσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Κομματική Οργάνωση της πόλης Μάλμο στη Σουηδία, διοργανώνει εκδήλωση, στις 18.00 στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία και γλέντι με ζωντανή μουσική και πικάντικους μεζέδες.

-- Η ΚΟ Παντελεήμονα Πιερίας διοργανώνει συνεστίαση στο ξενοδοχείο «Παντελεήμονας». Θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η Περιαστική Αχτίδα της ΚΟ Θεσσαλονίκης διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «στης Λενιώς» στο Ρετζίκι.

Την Κυριακή 4 Δεκέμβρη:

-- Η Αχτίδα Νοτιοανατολικών Συνοικιών και οι Τομεακές Οργανώσεις Κεντροανατολικών και Νοτιοανατολικών συνοικιών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Ελληνικού (στο χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης), στις 7 μ.μ.

-- Η ΚΟ Κορυδαλλού διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «ΟΜΑΛΟΣ» (Θηβών 283).

Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη:

-- Η ΑΕ 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ» (Βουλιαγμένης 63 και Κέλσου 5), στις 22.30.

Την Κυριακή 11 Δεκέμβρη:

-- Οι ΚΟ Αγ. Νικολάου και Αγ. Παντελεήμονα διοργανώνουν συνεστίαση, στην ταβέρνα «Βαγγέλης και υιός» (Λάρνακας 8 και Αχαρνών 238), στις 8 μ.μ.

-- Οι ΚΟ Ν. Ιωνίας διοργανώνουν εκδήλωση στις 11 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου (Πατριάρχου Ιωακείμ 4 - στον ηλεκτρικό σταθμό Ν. Ιωνίας). Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΑΧΤΙΔΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 87 χρόνια ιστορίας και δράσης του ΚΚΕ

Εκδήλωση προς τιμήν των 87 χρόνων ιστορίας και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η Αχτίδα Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου - πρώην εκλογικό κέντρο).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «ΚΚΕ 1918 - 2005. 87 χρόνια αδιάκοπης επαναστατικής πάλης». Η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμό του Βασίλη Γεωργαντά, ενώ θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ