ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ολο και πέφτουν οι αγροτικές τιμές

Σημαντική μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και παράλληλη αύξηση του κόστους, δείχνουν για άλλη μια φορά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ), που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης ότι η εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΟΝΕ έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων αγροτών, αφού παρουσιάζεται συνεχής πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και συνεχής αύξηση των τιμών στους συντελεστές που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής, με τρανταχτό παράδειγμα το πετρέλαιο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρξε κατά τον Ιούλη του 2005 πτώση των γεωργικών προϊόντων της τάξης του 6%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2004 και 8,1% αντίστοιχα στα οπωροκηπευτικά. Οι τιμές των φρούτων και του κρασιού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούλη του 2005 - 15,3% και 15,1% αντίστοιχα - ενώ σημαντική πτώση (12,6%) σημείωσαν και τα προϊόντα που εξυπηρετούν τη βιομηχανία...

Την ίδια στιγμή έχουμε αύξηση 19,1% στην ενέργεια (καύσιμα) και στα λιπαντικά, άμεση συνέπεια της αύξησης του πετρελαίου καθώς και αύξηση της τάξης του 6,7% στα λιπάσματα...

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Γιούροστατ (Eurostat) η Ελλάδα παρουσίασε μείωση στις τιμές παραγωγής 4,9% τον Ιούλη του 2005, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αύξηση στις τιμές των μέσων παραγωγής 1%, με τους αγρότες να μετρούν απώλειες 5,9%.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
Σημαντική υστέρηση εσόδων

Κάτω από τον πήχη συνεχίζουν τα δημόσια έσοδα. Αποκλειστική αιτία οι απανωτές φοροελαφρύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Κάτω από τον πήχη συνεχίζουν να βρίσκονται τα έσοδα του προϋπολογισμού, γεγονός, που, πρώτα και κύρια, έχει να κάνει με τις απανωτές φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2005 τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν αύξηση 5,8% έναντι στόχου 11,4% που είχε θέσει η κυβέρνηση πέρσι το Δεκέμβρη, με την ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού. Γεγονός είναι πως η αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 5,8% κινείται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό και έχει φορτωθεί αποκλειστικά και μόνον στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Στο 10μηνο του 2005 τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν σημαντική μείωση σε ποσοστό 21%, γεγονός που έχει να κάνει με την καρατόμηση δαπανών τόσο για δημόσιες επενδύσεις, όσο και «κοινωνικού χαρακτήρα».

Η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2005 εμφανίζεται ως εξής:

  • Καθαρά έσοδα: Διαμορφώνονται σε 34,29 δισ. ευρώ (από 32,42 δισ. ευρώ για το 2004) με αύξηση 5,8%, η οποία προέρχεται από τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ, τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν φέτος και τους πρόσθετους ειδικούς φόρους για πετρέλαιο, βενζίνες κ.ά.
  • Δαπάνες: Διαμορφώνονται σε 39,2 δισ. ευρώ (από 37,33 δισ. για το 2004) και είναι αυξημένες σε ποσοστό 5%. Το συγκεκριμένο κονδύλι επιμερίζεται σε πρωτογενείς δαπάνες -29,8 δισ. ευρώ με αύξηση 5,2% - και σε τόκους για τους οποίους ξοδεύτηκαν φέτος 9,73 δισ. ευρώ (αύξηση 4,6%). Για χρεολύσια πληρώθηκαν επιπλέον 19 δισ. ευρώ. Ετσι, για τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους δαπανήθηκαν 28,73 δισ. ευρώ.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται σε 7,78 δισ. ευρώ (από 9,83 δισ. για το 2004). Η εμφανιζόμενη μείωση σε ποσοστό 21,1% είναι αποτέλεσμα και της καρατόμησης κατά 31,7% των δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Τη Δευτέρα οι ψηφοφορίες

Με την ψηφοφορία, τη Δευτέρα 5 του Δεκέμβρη, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ολοκληρώνεται η διαδικασία της εκλογοαπαλογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η ψηφοφορία θα γίνει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Στη συζήτηση που προηγήθηκε στις 23 του Νοέμβρη για τον απολογισμό δράσης της ΟΒΣΑ, έγινε φανερό τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων αντιπροσώπων ότι οι αγωνιστικές προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, καθώς η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών χειροτερεύει.

Οι διαπιστώσεις και προβλέψεις της ΟΒΣΑ για τη διαρκή όξυνση των προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και γενικότερα των ΕΒΕ, ως αποτέλεσμα της άσκησης φιλομονοπωλιακής πολιτικής ενίσχυσης πολυεθνικών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων, με την ταυτόχρονη λήψη μέτρων σε βάρος των «μικρών», αποτελoύν και τη δικαίωση για την αγωνιστική στάση της Ομοσπονδίας. Ο βασικός της στόχος, για συγκρότηση ευρύτερης συμμαχίας κόντρα σε αυτή την πολιτική (συνεργασία με ΠΑΜΕ) και ενεργοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, με όσα μέσα διαθέτει και όσο μπορεί να παρέμβει, προκύπτει ότι είναι και η μοναδική επιλογή διεξόδου. Γι' αυτό και στην εισήγηση στη ΓΣ δόθηκε έμφαση στη συνέχιση των προσπαθειών για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των σωματείων - μελών της στη δράση της Ομοσπονδίας και ενίσχυση των διεργασιών για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ.

Η ΟΒΣΑ, όπως επισημάνθηκε και στη ΓΣ, καλείται να αναπτύξει τη δράση της σε ένα αρνητικό περιβάλλον από άποψη συσχετισμών, με την πλειοψηφία των ηγεσιών των παρατάξεων στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ να επιμένουν στην αγωνιστική αδράνεια και στις διαδικασίες ενός ακίνδυνου «κοινωνικού διαλόγου», διαστρεβλώνοντας πολλές φορές τις μέχρι τώρα θέσεις για διάφορα θέματα. Η ΟΒΣΑ επιμένει να αντιστέκεται στο «μπλοκ» κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου - ΕΕ και επιδιώκει νέες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη χρηματοδότηση, τη συνεταιριστικοποίηση, το ωράριο, την επαγγελματική στέγη.

ΟΣΕ
«Τεμαχισμός» σε υποδομή και εκμετάλλευση

Για την προώθηση της πολιτικής θυγατροποίησης του ΟΣΕ που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, υπερηφανεύτηκε προχτές ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μιχ. Λιάπης. Μιλώντας σε συνέδριο των συγκοινωνιολόγων για την «Ανάπτυξη των Σιδηροδρομικών Μεταφορών», ο υπουργός αναφέρθηκε στην «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα το διαχωρισμό της υποδομής από την εκμετάλλευση και την «ελαχιστοποίηση του κόστους».

Υπενθυμίζεται ότι για το λόγο αυτό έχει υπογραφεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (41/2005), ενώ το ΔΣ του ΟΣΕ έχει εγκρίνει και το «επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο» του Οργανισμού. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ελαχιστοποίηση του κόστους», προβλέπει την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΣΕ, με άρση της μονιμότητας, υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας κλπ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προτάσεις του ακριβοπληρωμένου «συμβούλου» που έχει προσλάβει η κυβέρνηση, η «οικονομική εξυγίανση» του ομίλου ΟΣΕ θα μπορεί να αρχίσει να επιτυγχάνεται από το 2008, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό το προσωπικό του.

ΤΖΙΡΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αύξηση 3,5% στο 9μηνο

Αύξηση σε ποσοστό 3,5% εμφανίζει, στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2005, ο όγκος λιανικών πωλήσεων στο σύνολο της χώρας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η μεγάλη μάζα της λαϊκής κατανάλωσης συγκεντρώνεται στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (αύξηση πωλήσεων σε αποπληθωρισμένες τιμές κατά 6%, που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για το σύνολο των καταστημάτων). Αντίθετα, ισχνή αύξηση του όγκου των πωλήσεων (0,80%) καταγράφεται στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, στα έπιπλα - ηλεκτρικά - οικιακός εξοπλισμός (0,60%). Πτώση του τζίρου σε αποπληθωρισμένες τιμές κατά 1,40% καταγράφεται στα καταστήματα βιβλίων - χαρτικών - ειδών δώρου. Από τα παραπάνω προκύπτει πως η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, όπως στα τρόφιμα.

Τα στοιχεία προέρχονται από δείγμα 1.824 επιχειρήσεων, που το 2000, είχαν ετήσιο τζίρο πάνω από 175.000 ευρώ. Από αυτές περίπου οι μισές (οι 909) έχουν έδρα στο Νομό Αττικής και οι υπόλοιπες 915 κατανέμονται στους άλλους νομούς της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ