ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρνητική ψήφος στους νόμους της κυβέρνησης

Ανησυχητικές τάσεις αμφισβήτησης του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου της ανώτατης εκπαίδευσης από την εφαρμοζόμενη πολιτική, εντοπίζει μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πράγμα που εκφράστηκε και στην ειδική συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος για τους νόμους περί: αναγνώρισης τίτλων σπουδών, διά βίου εκπαίδευσης, «αξιολόγησης» και για το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η απόφαση της Συγκλήτου για τους τέσσερις νόμους ήταν αρνητική, αφού ήταν από επιφυλακτικές έως αρνητικές η πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων σχολών και Τμημάτων του ΑΠΘ.

Αποφασιστική ήταν η παρέμβαση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, καθώς συνέβαλε στην αρνητική ψήφο και στην εμβάθυνση του προβληματισμού για την αντιεκπαιδευτική ευρωενωσιακή πολιτική. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ) που ήταν παρών στη Σύγκλητο με απόφαση της ΓΣ του πρότεινε επίσης να καταψηφιστεί το σύνολο των προαναφερθέντων νομοθετημάτων και να μην προχωρήσει η εφαρμογή των διατάξεων, που προβλέπονται από αυτά.

Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων μονοτμηματικών Σχολών και Τμημάτων εξέφρασαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους. Συγκεκριμένα, το Βιολογικό υπογράμμισε ότι οι νόμοι είναι αναποτελεσματικοί και είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Η Ιταλική Φιλολογία μετέφερε την ομόφωνη αρνητική απόφασή της, υιοθετώντας το πλαίσιο αντίστοιχης απόφασης της Νομικής Σχολής. Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) μετέφερε τη διαμαρτυρία τους σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά οι νόμοι αυτοί. Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής εξέφρασε την αντίθεσή της και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των 5ετών σπουδών για το Πολυτεχνείο, τονίζοντας πως σε αντίθεση με τη διακήρυξη της Μπολόνια, το μπάτσελορ δεν μπορεί να αποτελεί ακαδημαϊκό στόχο, που να οδηγεί σε επαγγελματικά δικαιώματα. Το Δασολογικό ταυτίστηκε με τις απόψεις του ΕΣΔΕΠ/ΑΠΘ. Το Ιστορικό - Αρχαιολογικό μεταφέροντας τις απόψεις των τομέων και όχι απόφαση Τμήματος εξέφρασε επιφυλάξεις για τους νόμους. Τη διαφωνία της εξέφρασε και η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής, ενώ μεταφέρθηκε ο προβληματισμός κι οι επιφυλάξεις του τμήματος της Πολυτεχνικής στη Βέροια.

Εκφράστηκαν και προσωπικές απόψεις συγκλητικών, μεταφέροντας στην πλειοψηφία τους έναν προβληματισμό. Υπέρ των νόμων ήταν μόνο οι αποφάσεις τριών τμημάτων (Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Γεωπονία), ενώ το Ψυχολογικό τάχθηκε υπέρ των Ινστιτούτων Διά Βίου Εκπαίδευσης και κατά των υπολοίπων νόμων.

Η ΠΚΣ σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση της Συγκλήτου, τονίζει πως η αρνητική για τους νόμους απόφαση, παρά τη διγλωσσία που παρουσιάζεται στο ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε προς το ΥΠΕΠΘ, πάρθηκε κάτω από την πίεση της ίδιας της παράταξης και φοιτητικών συλλόγων, με δεδομένη και την αρνητική στάση των τμημάτων και σχολών. Για τις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ σημειώνει πως υπονόμευσαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιβεβαιώνοντας με την απουσία τους πως αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου και των φοιτητών.

Χάμπουργκερ στα σχολεία;

«Αναμόρφωση» ακόμα και αυτής της λειψής νομοθεσίας για τα σχολικά κυλικεία θέλει η Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων Σχολείων, που έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ζητώντας - μεταξύ άλλων - άδεια να διαθέτουν... περισσότερα προϊόντα. Επικαλούμενοι, την ελεύθερη αγορά και το ότι έξω από τα σχολεία πωλούνται δεκάδες προϊόντα τα οποία τελικώς προμηθεύονται οι μαθητές, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζητούν να νομιμοποιηθεί η διάθεση όλων των ειδών που πωλούνται από το «ελεύθερο» εμπόριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ για τα δημοτικά, να μπορούν τα κυλικεία να πουλάνε αναψυκτικά, τσίχλες και σοκολάτες!

Ουσιαστικά, σε μια περίοδο που η σίτιση των παιδιών εντός και εκτός των σχολείων είναι άκρως προβληματική (λόγω της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, των επιχειρήσεων «πλαστικού» φαγητού κ.τ.λ.), οι κυλικειάρχες ζητούν την κατάργηση κάθε κανόνα περί υγιεινής διατροφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ