ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ «ΥΠΟΠΤΩΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ CIA
Η κυβέρνηση αρκείται στις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών

Λ. Κανέλλη: Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις ΝΑΤΟικές βάσεις

Στις διαβεβαιώσεις των ίδιων των Αμερικανών και της CIA αρκείται η κυβέρνηση, προκειμένου να διαψεύσει τη μεταφορά κρατουμένων από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατών» με αεροπλάνα της CIA μέσω ελληνικών αεροδρομίων ή αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας.

Το θέμα που απασχολεί ήδη όλη σχεδόν την Ευρώπη έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος στην απάντησή του είπε ότι για κάθε πτήση ξένου στρατιωτικού αεροσκάφους υποβάλλεται σχετική αίτηση στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτήν αναγράφονται το φορτίο του αεροσκάφους και οι τυχόν επιβάτες του. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, είπε ο υφυπουργός, δεν προκύπτει ότι έγινε κάποια πτήση της CIA για μεταφορά κρατουμένων, δε χρησιμοποιήθηκε ελληνικό αεροδρόμιο και ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Ο Ι. Λαμπρόπουλος απέφυγε επιμελώς να πει εάν χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η CIA σε καμία περίπτωση δε θα παραδεχόταν ότι σε συγκεκριμένες πτήσεις μεταφέρονταν ύποπτοι για «τρομοκρατία».

Η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι πρέπει να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση εάν υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα από την CIA για τη μεταφορά κρατουμένων και υπογράμμισε ότι για παράδειγμα για τη χρήση της βάσης της Σούδας οι Αμερικανοί δε ζητάνε καμία άδεια και ούτε μπορεί να γίνει έλεγχος για τους τυχόν επιβάτες ενός στρατιωτικού αεροπλάνου. Η βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι στην Ευρώπη γίνεται σχετική έρευνα και υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες για ένα σουηδικό αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά κρατουμένων στο πλήρωμα του οποίου υπήρχε και Ελληνας πράκτορας της CIA. H Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι από το 2000 παρακολουθούνταν Ελληνες πολίτες μην τυχόν και τους απαγάγει στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στο παράδειγμα Πακιστανών προσφύγων οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης.

Κυνική ομολογία της Κοντολίζα Ράις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το γεγονός ότι «ύποπτοι για τρομοκρατία έχουν μεταφερθεί για ανάκριση στο εξωτερικό», παραδέχτηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια. Μάλιστα, διατύπωσε την εξωφρενική άποψη ότι «εξουδετερώνουμε τους ύποπτους πριν προλάβουν να εκδηλώσουν τις πράξεις τους». Δηλαδή, ο κάθε «ενοχλητικός» για τις ΗΠΑ συλλαμβάνεται προληπτικά!

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αυτή η διαδικασία είναι ένα «νόμιμο όπλο» και είπε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε νόμιμο όπλο για να συντρίψουν αυτούς τους τρομοκράτες».

Παράλληλα, ως «νόμιμη» χαρακτήρισε τη μεταχείριση των «υπόπτων τρομοκρατών» και πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία και άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, άσκησε πιέσεις τους Ευρωπαίους συμμάχους να εμπιστεύονται τις ΗΠΑ και να κάνουν «δύσκολες επιλογές», απαραίτητες, όπως είπε, για την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοδεία της στην Ευρώπη και απέφυγε να απαντήσει στο ζήτημα των μυστικών φυλακών της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, πρότεινε στις κυβερνήσεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, αν θέλουν, να αποκαλύψουν οι ίδιες αυτές τις πληροφορίες.

«Εναπόκειται στις κυβερνήσεις και τους πολίτες τους να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της ίδιας τους της χώρας ή εναντίον άλλων χωρών και να αποφασίσουν κατά πόσον μπορούν να δημοσιοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες. Εχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να κάνουν αυτή την επιλογή», τόνισε η Ράις στη βάση Αντριους της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη.

«Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί έχουν αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και έχουν σώσει αθώες ζωές - στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ και άλλες χώρες», υποστήριξε.

«Οπότε, τώρα, πριν από την επόμενη επίθεση», δήλωσε, «θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές επιλογές που έρχονται να πάρουν οι δημοκρατικές κυβερνήσεις».

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, που θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί η Κοντολίζα Ράις, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ούλριχ Ουίλχελμ, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει μια λίστα με πάνω από 400 πτήσεις από αεροσκάφη που πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί από τη CIA.

Υπενθυμίζεται ότι θα επισκεφθεί και τη Ρουμανία, όπου διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ισχυριστεί πως υπάρχει μυστική φυλακή, καθώς και στις Βρυξέλλες και την Ουκρανία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Ποιούν την νήσσαν...

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για τις πτήσεις της CIA, δηλώνει η βρετανική Προεδρία, ενώ «επιδερμικά» θα ασχοληθούν με το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

Τα στραβά μάτια θα κάνει η ΕΕ, όπως όλα δείχνουν, στις μυστικές πτήσεις της CIA, που χρησιμοποίησε εναέριο χώρο και αεροδρόμια χωρών - μελών της Κοινότητας, προκειμένου να μεταφερθούν παράνομα αιχμάλωτοι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε μυστικές φυλακές, με σκοπό να υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί τέτοιο θέμα. Μόνη πιθανότητα να συζητηθεί είναι στο άτυπο «διατλαντικό δείπνο», που θα παραθέσει την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών στους ομολόγους του της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Καθώς όμως οι 25 επιχειρούν να καλύψουν τις ενέργειες των ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα συμφέροντα και οι τακτικές τους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, το μόνο που εικάζεται ότι μπορεί να συμβεί είναι η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, να «τους ενημερώσει» σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα, άλλωστε, και με δηλώσεις της Βρετανικής Προεδρίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν και δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες. Ως εκ τούτου ποιούμε την νήσσα και προχωρούμε σαν να μην έγινε τίποτα, έτσι ώστε να τύχουμε της ίδιας μεταχείρισης σε ανάλογη περίπτωση...

Το «διατλαντικό δείπνο» είναι άτυπο, δε θα έχει ατζέντα, θα παρευρίσκονται μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών και αναμένεται να υπάρξει συζήτηση επί του Αφγανιστάν και των Βαλκανίων. Κύριος στόχος του, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, είναι να αναδειχτεί σε ένα «φόρουμ συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ»...

Η ατζέντα του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της Βορειο - Ατλαντικής Συμμαχίας θα ασχοληθεί με τα Βαλκάνια, δίνοντας κύρια έμφαση στο Κόσσοβο, εξετάζοντας εκτός από το status, το οποίο θα αποφασιστεί για το Κοσσυφοπέδιο, τις δυνάμεις που διατηρεί τώρα το ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και τι θα γίνει στο μέλλον. Επικρατούσα άποψη φαίνεται να είναι η διατήρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κόσσοβο τόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όσο και μετά την απόφαση για το ποια θα είναι η συμφερότερη για τη «Συμμαχία» λύση για την περιοχή.

Διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η «άρχουσα τάξη» του Κοσσυφοπεδίου, που ηγείται των συνομιλιών, ζητά «κάποιας μορφής ανεξαρτησία», κάτι που στηρίζουν και οικονομικοί κύκλοι με οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς διαθέτει μεγάλα αποθέματα ορυκτού πλούτου, που θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να τα εκμεταλλευτούν σε μία μικρή ευάλωτη και ανεξάρτητη χώρα...

Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης τα θέματα της Μ. Ανατολής, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, αλλά και της Βοσνίας και της Σερβίας - Μαυροβουνίου.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Πορεία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Πορεία για τα παιδιά θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκέμβρη, οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τη Μάντρα του Μπλόκου στην Κοκκινιά και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ