ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημαντική επιτυχία του ΚΚΡΟ

Δημοτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 4 Δεκέμβρη και για πρώτη φορά σε αυτές αναμετρήθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αφού οι 20 έδρες κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων που πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 10% κι άλλες 15 έδρες από αντίστοιχες μονοεδρικές.

Σημαντική επιτυχία σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, συγκεντρώνοντας το 16,74% κι εκλέγοντας 4 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», που στηρίζει τον Πρόεδρο Πούτιν και μ' επικεφαλής του ψηφοδελτίου το σημερινό δήμαρχο της Μόσχας, Γ. Λουζκόφ, με ποσοστό 47,27% και 28 έδρες (οι 15 από τις μονοεδρικές). Να σημειωθεί ότι στις τελευταίες εκλογές για την εκλογή δημάρχου το Δεκέμβρη του 2003, ο Γ. Λουζκόφ είχε αποσπάσει το 74,95%.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας θα εκπροσωπηθεί ακόμη η συμμαχία του κεντροδεξιού κόμματος «Γιάμπλακο» και της δεξιάς «Ενωσης δεξιών δυνάμεων» με τον τίτλο «Γιάμπλακο - Ενιαίοι δημοκράτες», που κατέλαβε 11,09% και 3 έδρες.

Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής κυμάνθηκε γύρω στο 35% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το ΚΚΡΟ έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις όπου οι παρατηρητές του ήρθαν αντιμέτωποι με προσπάθειες νοθείας του αποτελέσματος και τόνισε πως θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα και ζητάει αυτά να είναι τα «αντικειμενικά».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ κι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στις εκλογές στη Μόσχα, σημείωσε τα εξής: «Γενικότερα οι εκλογές στη Μόσχα έδειξαν μια αυξανόμενη προτίμηση των ψηφοφόρων προς το ΚΚΡΟ. Να σημειώσουμε πως λόγος γίνεται για την πλουσιότερη πόλη της Ρωσίας. Τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της "Ενιαίας Ρωσίας", οι μεταρρυθμίσεις που κάνει και χτυπούν την ευημερία των απλών πολιτών και θα τη χτυπήσουν ακόμη περισσότερο από τη νέα χρονιά, δουλεύουν ενάντια στο κόμμα της εξουσίας. Πιστεύω ότι η εκδήλωση της αύξησης της υποστήριξης προς το πρόγραμμα και την πολιτική του αγώνα του ΚΚΡΟ για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη Σοβιετική εξουσία, είναι μια καλή εκκίνηση για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές».


Ι. Π.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επεισοδιακή επανέναρξη της δίκης Σαντάμ

Μπαράζ επιθέσεων κατά του ιρακινού στρατού

Από χτεσινή επίθεση σε αμερικανικό άρμα στο Ραμάντι

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση σε αμερικανικό άρμα στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με ένταση, απρόοπτα και μιαν ολιγόωρη διακοπή άρχισε, χθες, για τρίτη φορά, η δίκη του ηγέτη του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος, Σαντάμ Χουσεΐν, και συνεργατών του, με την κατηγορία της σφαγής και των εγκλημάτων πολέμου για τη δολοφονία πλέον των 100 σιιτών στην πόλη Ντουτζάιλ το 1982, μετά από μιαν αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Παράλληλα, αυξάνονται οι «περίεργες» απαγωγές ξένων υπηκόων και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων. Εντούτοις, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέμεινε ότι «γίνεται πρόοδος στο Ιράκ» και κάλεσε τους συμπολίτες του να είναι ρεαλιστές και να μην παρασύρονται από «τα ψέματα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ».

Για 90 λεπτά διεκόπη, χθες, η δικαστική διαδικασία, καθώς αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ράμσεϊ Κλαρκ. Η υπερασπιστική ομάδα θέλησε να διαμαρτυρηθεί με την αποχώρησή της για την άρνηση της έδρας να ακούσει τις ενστάσεις της σχετικά με τη νομιμότητα του δικαστηρίου. Ο Κλαρκ υπογράμμισε ότι «αν δεν καταστεί σαφές μέσα από όλες τις διαδικασίες ότι η δίκη αυτή είναι νόμιμη, τότε αντί να ενώσει τον ιρακινό λαό θα τον διχάσει βαθιά με απρόβλεπτες συνέπειες».

Οι συνήγοροι επέστρεψαν, όταν το προεδρείο δέχτηκε να ακούσει τις ενστάσεις τους και η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες τις μέρες της σφαγής στο Ντουτζάιλ. Κατά τη διάρκεια της διένεξης συνηγόρων και δικαστηρίου, ο Σαντάμ Χουσεΐν μίλησε για «στημένη από τους κατακτητές διαδικασία» και άρχισε να φωνάζει «ζήτω το ελεύθερο Ιράκ, ζήτω το αραβικό έθνος». Η υπερασπιστική ομάδα έθεσε, επίσης, για άλλη μια φορά το ζήτημα της λήψης περισσότερων μέτρων ασφαλείας.

Σερί επιθέσεων κατά του ιρακινού στρατού

Κατά τα άλλα, χθες, 5 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα ανταρτών στη Βαγδάτη. Ο ιρακινός στρατός έγινε στόχος και το Σάββατο, όταν βόμβα εξερράγη σε δρόμο της Μπαακούμπα, ενώ περνούσε ιρακινή περίπολος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 Ιρακινοί στρατιώτες. Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, την Κυριακή, στη Βαγδάτη σε επίθεση, ενώ άγνωστοι δολοφόνησαν και έναν σιίτη θρησκευτικό ηγέτη στη συνοικία Ζαγιούνα της νοτιοανατολικής Βαγδάτης. Παραλλήλως, κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη Ραμάντι, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της «ολοκλήρωσης» της προηγούμενης ανάλογης εκκαθαριστικής επιχείρησης, που, κατά τα λεγόμενά τους, είχε στεφθεί «με επιτυχία και η πόλη ήταν ασφαλής».

Το σκηνικό αυτό γίνεται ακόμη εκρηκτικότερο, καθώς, σχεδόν 10 μέρες μόνο πριν τις εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος σιίτης Ιγιάντ Αλάουι κατήγγειλε ότι έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας ενόπλων, που προσπάθησαν να τον πλήξουν μέσα στον ιερότερο τόπο των σιιτών, στο τέμενος του ιμάμη της Νατζάφ. Η σκηνή έχει καταγραφεί και από κάμερες και φαίνεται ότι ο Αλάουι σώζεται από κάποιους μασκοφόρους χάρη στην επέμβαση των υπολοίπων πιστών και της φρουράς του τεμένους.

Τέλος, ανακοινώθηκε, χθες, ότι την τελευταία του πνοή άφησε σε στρατιωτικό αμερικανικό νοσοκομείο ο πρώην υπουργός, του καθεστώτος Σαντάμ, Μουχάμαντ Χάμζα αλ Ζουμπάιντι, ο οποίος κρατούνταν. Η πρώτη ενημέρωση αναφέρει καρδιακά προβλήματα, αλλά διευκρινίζεται ότι «θα γίνει νεκροψία για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Νέες απαγωγές

Αγνωστη παραμένει η τύχη των 4 μελών χριστιανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης που έχουν απαχθεί από την περασμένη βδομάδα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις απελευθέρωσης από σειρά κορυφαίων μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών, όλων των δογμάτων. Χθες, επίσης, επιβεβαιώθηκε η απαγωγή ενός ακόμη ξένου, ενός Γάλλου μηχανικού που εργαζόταν στη μη κυβερνητική οργάνωση AACCESS.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Απαιτούν την απελευθέρωση του Μ. Μπουρακιάβιτσιους

Ως «βάρβαρη εκδήλωση μίσους, επειδή απλά και μόνο είναι κομμουνιστής», χαρακτηρίζουν την καταδίκη και την επί δωδεκαετία κράτηση του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λιθουανίας, Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους και τη συνέχιση της κράτησής του μετά και από την επιδείνωση της υγείας του, εργαζόμενοι της Πτολεμαΐδας. Εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, απαιτώντας και την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του ΚΚ Λιθουανίας, ενώ σημειώνουν απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση της χώρας αυτής: «Οι ναζιστές και οι φασίστες σκότωναν τους κομμουνιστές επειδή ήταν κομμουνιστές. Αλήθεια, πόσο τους μοιάζετε, όμως δεν ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια στις φυλακές του Βίλνιους και μόλις πρόσφατα υποβλήθηκε σε σύνθετη εγχείρηση καρδιάς. Στο τέλος της δεκαετίας του '80, όταν οι εσωτερικές και εξωτερικές αντισοβιετικές δυνάμεις προώθησαν τη διάλυση του ΚΚ Λιθουανίας, ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους υπερασπίστηκε την κομματική οργάνωσή του και μαζί με τους συναγωνιστές του τέθηκε επικεφαλής του αγώνα για τη διάσωση της σοβιετικής εξουσίας στη Λιθουανία καθώς και της Σοβιετικής Ενωσης. Γι' αυτή του τη δράση διώχτηκε και το Γενάρη του 1994 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Λιθουανίας, με τη βοήθεια της CIA, τον συνέλαβαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου είχε καταφύγει.

Η ποινή του λήγει στις 14 Γενάρη 2006.

Να σημειωθεί ότι στη Λιθουανία, όπως και στις δυο άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Εσθονία και Λετονία, είναι απαγορευμένη η δράση του ΚΚ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχείς επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αυτοκινητοπομπής των κατοχικών δυνάμεων το απόγευμα της Κυριακής κόστισε το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δύο. Χθες, δύο ελικόπτερα CH-47 του στρατού των ΗΠΑ, ένα στην Κανταχάρ και ένα στην Ουρουζγκάν, έκαναν αναγκαστικές προσγειώσεις, όταν δέχτηκαν πυρά μαχητών Ταλιμπάν με αποτέλεσμα πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αφγανός στρατιώτης να τραυματιστούν. Αλλος ένας στρατιώτης της «συμμαχίας» τραυματίστηκε στην Καμπούλ, δήλωσε εκπρόσωπος της ISAF, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ