ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγάλη νίκη των δυνάμεων της «Μπολιβαριανής διαδικασίας»

Κατακτούν και τις 167 έδρες της νέας Εθνοσυνέλευσης

Ο λαός στήριξε για άλλη μια φορά την «Μπολιβαριανή διαδικασία», της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος Τσάβες

Associated Press

Ο λαός στήριξε για άλλη μια φορά την «Μπολιβαριανή διαδικασία», της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου εξασφάλισαν - όπως αναμενόταν - οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της Μπολιβαριανής διαδικασίας την οποία προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Ούγκο Τσάβες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που είχε δώσει έως χτες βράδυ η Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας. Το Κίνημα για την Πέμπτη Δημοκρατία κατέλαβε, είπε ο ηγέτης του, Ουίλιαμ Λάρα, τις 114 ή το 68% εκ των συνολικά 167 εδρών και τα υπόλοιπα κόμματα του Μπολιβαριανού μπλοκ της αλλαγής τις υπόλοιπες 53. «Είναι ένας θρίαμβος που ανήκει στο λαό της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Λάρα. Τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση θα κατέχουν στη νέα Βουλή το σύνολο των εδρών, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας θα έχει 9. Επίσης, το ΚΚ Βενεζουέλας έχει 1 βουλευτή στο Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο και 1 βουλευτή στο Κοινοβούλιο των Ανδεων.

Από τους κομμουνιστές υποψηφίους εκλέγονται ο ΓΓ της ΚΕ, Οσκαρ Φιγκέρα, στη Βουλή και ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Καρόλους Βίμερ, καθώς και ο γραμματέας της ΚΝ Βενεζουέλας.

Τα 5 κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την τελευταία στιγμή απέσυραν τους υποψηφίους τους, επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις περί «κυβέρνησης χωρίς στήριξη του λαού» λόγω της «χαμηλής συμμετοχής», ωστόσο και τα ίδια δεν μπόρεσαν να μην παραδεχτούν ότι η διαδικασία υπήρξε από πλευράς τύπων άψογη, πράγμα που σημείωσαν και οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ολος ο κόσμος ξέρει ότι μια αληθινή δημοκρατία βρίσκεται σε κίνηση στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Τσάβες. Τόνισε ότι παρά την αποχή των πέντε κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόλις 10% των υποψηφίων - 556 από τους συνολικά 5.500 - απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, ενώ απέδωσε την κίνηση στη στρατηγική των ΗΠΑ για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα. «Τα παλιά κόμματα είναι ήδη νεκρά αλλά αρνούνται να πεθάνουν», σχολίασε ο Τσάβες.

Στο νέο Κογκρέσο, το οποίο θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 4 του Γενάρη, οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες θα διαθέτουν και με το παραπάνω πλειοψηφία των δύο τρίτων που επιζητούσαν για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της χώρας. Ο Τσάβες εκλέχτηκε Πρόεδρος το 1998, επανεκλέχτηκε το 2000, κατάφερε να αντιπαρέλθει μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2002, και κέρδισε στο δημοψήφισμα με το ερώτημα της αποπομπής του που προκάλεσε η αντιπολίτευση το 2004. Στα σχεδόν οκτώ χρόνια της Προεδρίας του, ο Τσάβες επιχείρησε να αλλάξει άρδην τις δομές διάρθρωσης του κράτους, την αναδιανομή του πλούτου της χώρας και προώθησε σειρά μεταρρυθμίσεων σχεδόν σε όλους τους τομείς, παρά τη μανιασμένη αντίδραση από πλευράς των «παραδοσιακών» πολιτικών δυνάμεων.

Τα κόμματα Δημοκρατική Δράση, Πρώτα η Δικαιοσύνη, Σουμάτε, COPEI, Νέα Εποχή, που απείχαν, «αν πραγματικά πίστευαν στη δημοκρατία θα έπρεπε να συμμετάσχουν» στις εκλογές, είπε χαρακτηριστικά ένας ψηφοφόρος.

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτης του κόμματος Σουμάτε, η οποία υπερηφανεύεται ότι έχει διασυνδέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «από μια πολυκομματική δημοκρατία οδεύουμε σε ένα μονοκομματικό Κοινοβούλιο». Η δήλωσή της δεν έχει και πολλή σχέση με αυτό που πραγματικά συνέβη αφού στο νέο Κογκρέσο θα υπάρχουν μέλη αρκετών κομμάτων (Κίνημα για την 5η Δημοκρατία, Ποδέμος, ΚΚΒ, PPT, MEP, UPV). Και εξάλλου η ίδια η αντιπολίτευση μόνη έφυγε από τη μάχη για να αποφύγει πιο κραυγαλέα ήττα.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, γύρω στο 30%, κάτι που άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν και είναι συνηθισμένο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική, ειδικά δε στη Βενεζουέλα υπάρχει πολύς πληθυσμός μη καταγεγραμμένος ακόμα, κατάλοιπο και αυτό της πολύχρονης διακυβέρνησης από τα αστικά κόμματα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέσε Τσακόν, δήλωσε την Κυριακή ότι ένας πετρελαιαγωγός που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πετρελαίου στο διυλιστήριο Αμουάι-Καρδόν στην περιοχή Παραγουάνα κοντά στη λίμνη Μαρακαΐμπο εξερράγη σε δύο σημεία από σαμποτέρ που χρησιμοποίησαν C-4, μια στρατιωτικού τύπου εκρηκτική ύλη υψηλής καταστρεπτικότητας. Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας, Ραφαέλ Ραμίρες, είπε ότι η κατάσταση τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Πάντως, πολλοί πολιτικοί παρατηρητές - αλλά και ο ίδιος ο Ούγκο Τσάβες - εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει στη συνέχεια νέες τακτικές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Τσάβες, τόσο με κινητοποιήσεις των οπαδών της όσο και με βίαιες ενέργειες.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Αρχή της αποκάλυψης της φρίκης

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Πρώτη μακάβρια και τραγική ανακάλυψη όσον αφορά στους «αγνοούμενους» της χούντας: Ερευνητές της Σήμανσης ανέσυραν υπολείμματα ενός ανθρώπου που πιστεύεται ότι είχε απαχθεί και δολοφονηθεί στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ουρουγουάη κατά τα έτη 1973-85.

Μια ανακάλυψη σημαντική, καθώς αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτη, ο Ουρουγουανός Πρόεδρος Ταμπαρέ Βάσκες διέταξε να αρχίσει έρευνα προκειμένου να γίνει γνωστό τι απέγιναν οι δεκάδες πολίτες που «εξαφανίστηκαν» μετά τη σύλληψή τους από το στρατό στη διάρκεια της 12ετούς εκστρατείας του, με στόχο να εξαλειφθούν το αριστερό, κομμουνιστικό κίνημα και το αντάρτικο κίνημα των Τουπαμάρος. Η έρευνα άρχισε σε στρατόπεδα και τοποθεσίες όπου πιστεύεται ότι είχαν ταφεί οι σοροί ορισμένων θυμάτων. Παράλληλα διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να παραδώσουν στην κυβέρνηση αναφορές που αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιλαμβανομένων και λεπτομερειών για την τύχη πολλών θυμάτων.

Τουλάχιστον 180 πολίτες της Ουρουγουάης δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας - οι περισσότεροι, στη γειτονική Αργεντινή - στο πλαίσιο μιας εκστρατείας καταδίωξης των αριστερών στη Λατινική Αμερική από στρατιωτικούς που κυβερνούσαν τις χώρες της περιφέρειας, σε μια επιχείρηση γνωστή με την ονομασία «Σχέδιο Κόνδωρ».

Αν και οι αριθμοί των νεκρών και εξαφανισθέντων στη διάρκεια της χούντας είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς στην Αργεντινή (τουλάχιστον 30.000) και στη Χιλή (τουλάχιστον 3.000), αναλυτές επισημαίνουν ότι ο στρατός επέδειξε μια σκληρότητα η οποία στοιχειώνει την Ουρουγουάη ως και σήμερα.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Σταθερό προβάδισμα Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.-- Νέα δημοσκόπηση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, καταδεικνύει ότι ο Εβο Μοράλες, ο υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 18ης Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (Ipsos/Captura), ο Μοράλες καταλαμβάνει το 32,8%, ο Χόρχε Κιρόγα, υποψήφιος του συνασπισμού Κοινωνική Δημοκρατική Δύναμη και πρώην πρόεδρος 27,7%, και ο κεντρώος μεγιστάνας της βιομηχανίας του τσιμέντου περιορίζεται στο 9,4%.

Το κίνημα των ιθαγενών, των αγροτών, των δασκάλων και άλλων εργαζόμενων, που εκφράζει το MAS, παλεύει για την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων της Βολιβίας - του φυσικού αερίου -, από τους οποίους έχουν εισρεύσει στην πορεία των χρόνων τεράστια ποσά, που όμως δε μετέβαλλαν την οικονομική κατάσταση στη χώρα, μια από τις φτωχότερες της Λατινικής Αμερικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ