ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μία νέα επίθεση αυτοκτονίας είναι το τελευταίο «επεισόδιο» σε μια σταδιακή κλιμάκωση της βίας, τα τελευταία 24ωρα, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Και, μάλιστα, ενώ απομένει λίγο περισσότερο από ένα μήνα για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών και ενώ το Ισραήλ βαίνει, επίσης, στις κάλπες πρόωρα μετά τις δραματικές ανακατατάξεις στην πολιτική του σκηνή με τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Αριέλ Σαρόν και την προσχώρηση σε αυτό ακόμη και υψηλόβαθμων στελεχών του Εργατικού Κόμματος.

Πέντε νεκροί και 35 τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας. Στόχος έγινε το εμπορικό κέντρο «Σαρόν» στη Νετάνια, βόρεια του Τελ Αβίβ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», η οποία μετέδωσε και βίντεο όπου καταγράφονται τα τελευταία λόγια του καμικάζι, ενός νεαρού από χωριό μεταξύ της Τουλκαρέμ και της Τζενίν.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» και δεσμεύτηκε να συλληφθούν και να δικαστούν οι δράστες. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους πράξεις «πλήττουν τα παλαιστινιακά συμφέροντα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, επέρριψε, ως συνήθως, την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορώντας τη για «αδράνεια απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις». Ηδη, από νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είχε ζητήσει άδεια να «κλιμακώσει» τη «δράση» του ισραηλινού στρατού απέναντι στους «τρομοκράτες μαχητές», μετά από ένα Σαββατοκύριακο σταδιακής αύξησης της έντασης. Το Σάββατο το βράδυ, ρουκέτες «Κασάμ» εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή περιοχή Κφαρ Αζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά 1 Ισραηλινός.

Ακολούθησαν ισραηλινά αντίποινα. Αεροσκάφη F16 έβαλαν κατά ανοιχτών χώρων στην Μπέιτ Λαχίγια ενώ λίγες ώρες αργότερα, ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο κτίριο, στην πόλη της Γάζας, όπου εδρεύει ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση.

Ενταση και προετοιμασίες

Το εκλογικό της πρόγραμμα παρουσίασε, χτες, η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» ενόψει των εκλογών της 25ης του Γενάρη. Η οργάνωση έθεσε ως βασικούς άξονες την άσκηση μιας «καθαρής διακυβέρνησης χωρίς σκάνδαλα» και την πραγματοποίηση «μεταρρυθμίσεων υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων», ενώ ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από στρατιωτικές παρελάσεις και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Αν και κατέστη σαφές ότι δε σταματά την ένοπλη πάλη κατά των Ισραηλινών κατακτητών, άφησε να εννοηθεί ότι διάκειται θετικά απέναντι σε διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια κυβέρνηση με τη «Φατάχ».

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε και από την Παλαιστινιακή Αρχή ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σε ένοπλες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ 2 αντίπαλων συμμοριών στην Μπέιτ Χανούν, σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40, μεταξύ των οποίων αρκετοί σοβαρά.

ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αυξάνεται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν-Πέτερσεν, ανακοίνωσε χτες πως θα προχωρήσει στην «ενίσχυση» των μέτρων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών κατά Σέρβων αλλά και Αλβανών πολιτών στο προτεκτοράτο. Ο Τζέσεν-Πέτερσεν απέδωσε τις βίαιες επιθέσεις σε «μεμονωμένα άτομα ή ομάδες» που ενόψει των συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής προσπαθούν, όπως είπε, να «εξυπηρετήσουν τα δικά τους κατώτερα συμφέροντα»...

Τις βίαιες επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου (όπως ο τραυματισμός 18χρονου Σέρβου από πυρά Κοσσοβάρων Αλβανών στις 30 του Νοέμβρη) καταδίκασε χτες και ο «πρωθυπουργός» του προτεκτοράτου, Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος διαπίστωσε πως τέτοιες ενέργειες «βαραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση» ενόψει των συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, και ο πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, διαμαρτυρήθηκαν για το τελευταίο κύμα επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο ζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και σημειώνοντας την κατάσταση ανασφάλειας που επικρατεί όσον αφορά στις μειονότητες της περιοχής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Διαγωνισμό προκειμένου να ανατεθεί, ακόμη και σε ξένες εταιρίες, η κατασκευή 2 ακόμη πυρηνικών σταθμών ετοιμάζεται να προκηρύξει η Τεχεράνη, όπως έγινε χτες γνωστό, εκτιμώντας ότι δε «θα επηρεαστούν οι συζητήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα με την ΕΕ». Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι το Ιράν αγόρασε από τη Ρωσία 29 συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος «Tor M1», έναντι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας τη «δυσφορία» της Ουάσιγκτον.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Εξι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ «τρομοκρατικών ομάδων» και των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή αλ Μουβασαλάτ, κοντά στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι τραυματίες είναι 2 πολίτες, 2 αστυνομικοί και 2 «τρομοκράτες», χωρίς όμως να δίνεται καμία άλλη πληροφορία.

ΠΑΡΙΣΙ.- Την αγορά του «αιώνα» έκανε ο Κινέζος πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, παραγγέλνοντας 150 αεροσκάφη «A 320 - Airbus». Παραλλήλως, συμφώνησε με τη γαλλική ηγεσία και την εταιρία «Eurocopter» για την κατασκευή ελικοπτέρων 6-7 τόνων και με την «Alcatel» για προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού για την κατασκευή δορυφόρου τύπου «Chinosat 6B».

ΜΟΣΧΑ.- Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι - ανάμεσά τους δύο παιδιά - σκοτώθηκαν και άλλοι ένδεκα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση τμήματος της στέγης μιας δημοτικής πισίνας σε πόλη των Ουραλίων, την Κυριακή, έγινε γνωστό χτες. Οι αρχές φοβούνταν αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, δύο εξ αυτών παιδιά 11 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών που πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον «εμπόρων ναρκωτικών» στην φαβέλα (παραγκούπολη) Εστάδο στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Γκλόμπο». Η αστυνομία, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», «ερευνά» τις καταγγελίες ότι τα θύματα ήταν αθώοι πολίτες και παιδιά.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Με σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα Νιγηριανοί αστυνομικοί διέλυσαν χτες στη νοτιοανατολική πόλη Ονίτσα διαδήλωση της νιγηριανής κοινότητας των Ιγκμπο και υποστηριχτών του κινήματος για την ανεξαρτησία της Μπιάφρα. Τα επεισόδια σημειώνονται ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα εμφάνισης στο δικαστήριο του Ραλφ Ουαζουρίκε που ηγείται της (εκτός νόμου) αυτονομιστικής οργάνωσης «Κίνημα για την Πραγμάτωση της Ανεξαρτησίας του Κράτους της Μπιάφρα» (MASSOB). Ο Ουαζουρίκε και άλλα έξι στελέχη της οργάνωσης κατηγορούνται για «προδοσία».

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Νικητής ο Ναζαρμπάεφ

ΑΛΜΑΤΥ.--

Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ θα συνεχίσει, εκτός «απροόπτου», να είναι πρόεδρος του Καζακστάν για τα επόμενα 7 χρόνια, καθώς στις εκλογές της Κυριακής φέρεται, σύμφωνα με τα -μη τελικά- αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χτες Δευτέρα, να κατέλαβε το 91%, ενώ ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Ζαρμαχάν Τουγιακμπάι κατέλαβε 6,64% των ψήφων. Η αντιπολίτευση και ξένοι παρατηρητές έκαναν λόγο για πολύ σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία.

Ο Τουγιακμπάι δηλώνει ότι υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία και προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα «διαδηλώσουν εντός του πλαισίου που ορίζει το σύνταγμα», όμως χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα τη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων, τύπου Γεωργίας και Ουκρανίας.

Ο συντονιστής των εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκανε λόγο για «έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διοργάνωση καλών εκλογών», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «κακή ως πολύ κακή».

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ πλήττει την Ανατολική Αφρική

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Ισχυρός σεισμός εντάσεως 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στη μεθοριακή πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Καλέμι, αναστάτωσε χτες εκατομμύρια Αφρικανούς, καθώς έγινε αισθητός σε ακόμη πέντε ανατολικοαφρικανικές χώρες (Τανζανία, Μπουρούντι, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα). Οι πρώτες πληροφορίες κατοίκων και εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που βρίσκονται κοντά στην πόλη Καλέμι της ΛΔ Κονγκό αναφέρουν το θάνατο και τον τραυματισμό «αρκετών ανθρώπων», αλλά και τον εγκλωβισμό δεκάδων παιδιών κάτω από τα ερείπια κτιρίων... Ο Μισέλ Μπορναντό, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πιθανότητα ο Εγκέλαδος των 6,8 Ρίχτερ να έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών ανθρώπων, αλλά εξέφρασε αδυναμία να δώσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην πόλη Καλέμι (κοντά στη λίμνη Ταγκανίκα), όπου ζουν περίπου 200.000 άτομα.

Μικρότερες υλικές ζημιές, όπως ρωγμές σε κτίρια, αναφέρθηκαν πάντως και στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, όπου η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή για περίπου 15 δευτερόλεπτα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ