ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Δριμύ «κατηγορώ» Πίντερ κατά ΗΠΑ - Βρετανίας

Eurokinissi

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του Αμερικανού Προέδρου Μπους, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπλερ, αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες εξαπέλυσε στην ομιλία του, με αφορμή τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Βρετανός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ (φωτο). Αν και η ομιλία παρουσιάστηκε σε βίντεο, αφού ο ίδιος δεν κατάφερε να μεταβεί στη σουηδική πρωτεύουσα λόγω της μάχης που δίνει με τον καρκίνο, ο λόγος του αποδείχτηκε πύρινος.

«Η εισβολή στο Ιράκ ήταν εγκληματική πράξη, ήταν κρατική τρομοκρατία, ήταν η απόλυτη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο. Φέραμε στους Ιρακινούς τα βασανιστήρια, τις βόμβες διασποράς, το απεμπλουτισμένο ουράνιο, τις γενικευμένες δολοφονίες, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, και λέμε ότι τους φέραμε δημοκρατία και ελευθερία; Για το θάνατο πόσων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων θα πρέπει να ευθύνεται κανείς, για να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου;», αναρωτιέται στο λόγο του ο Πίντερ, που ζητά την παραπομπή των Μπους και Μπλερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου.

Εκτός, όμως, από το ζήτημα του Ιράκ, ο Βρετανός συγγραφέας ιδιαίτερη μνεία κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Εχουν στηρίξει τις πιο αντιδραστικές δικτατορίες σε όλο τον κόσμο. Εχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας κατ' επανάληψη και χωρίς κανένα έλεος, χειραγωγώντας τη διεθνή κοινή γνώμη και αξιοποιώντας την παθητική Βρετανία», τονίζει ανάμεσα στα άλλα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα ο Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην ανοικοδόμηση και στην οικονομική ανάπτυξη του Ιράκ προσπάθησε να αναδείξει ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μία ακόμη ομιλία του στο πλαίσιο της καμπάνιας ενίσχυσης της υποστήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης προς την κατοχή που έχει ξεκινήσει η αμερικανική ηγεσία. Ο Τζορτζ Μπους παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «αρκετά προβλήματα και πισωγυρίσματα» αλλά υποστήριξε ότι «γίνονται σημαντικά βήματα».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη Νατζάφ και τη Μοσούλη, όπου, όπως τόνισε, «στο παρελθόν σημειώνονταν συγκρούσεις, αλλά σήμερα επικρατεί σχετική ηρεμία και οι κάτοικοι βλέπουν πραγματικά να αλλάζει η ζωή τους». Φυσικά, δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Την αισιοδοξία Μπους, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζεται ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Ασράφ Κάζι, ο οποίος εξέφρασε βαθιά ανησυχία «για την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράκ ενόψει των εκλογών.

Την ίδια ώρα, ο τελικός απολογισμός από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην αστυνομική ακαδημία της Βαγδάτης, την Τρίτη, έφθανε τους 40 νεκρούς και τους 70 τραυματίες. Αλλοι 3 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε νοσοκομείο του Κιρκούκ για να απελευθερώσουν έναν κρατούμενο που νοσηλευόταν τραυματισμένος, ως ύποπτος για συμμετοχή σε αντιστασιακή οργάνωση.

Εντός της Πράσινης Ζώνης, συνεχίστηκε για 3η συνεχόμενη ημέρα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και 7 συγκατηγορούμενών του. Η διαδικασία καθυστέρησε αρκετές ώρες καθώς ο Σαντάμ αρνήθηκε να προσέλθει, καταγγέλλοντας ότι δεν του έχουν δοθεί καθαρά ρούχα τις τελευταίες 3 μέρες. Τελικά, η δίκη άρχισε το μεσημέρι για να διακοπεί αργότερα και να προγραμματιστεί η επανέναρξή της για τις 21 Δεκέμβρη, αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές.

Τέλος, αλλεπάλληλες ήταν και χτες οι εκκλήσεις για την απελευθέρωση των ξένων ομήρων που κρατούνται από διάφορες οργανώσεις στο Ιράκ. Στο επίκεντρο των περισσότερων είναι τα 4 μέλη χριστιανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, 2 Καναδοί, 1 Αμερικανός και 1 Βρετανός.

ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Αντιδράσεις και πιέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- «Δε χρειαζόμαστε ούτε δικαστές, ούτε μεσολαβητές... επειδή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι αρκετά υπεύθυνες ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το δημοψήφισμα» δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται - κυρίως απ' την ΕΕ - σχετικά με το προγραμματισμένο για την ερχόμενη άνοιξη δημοψήφισμα που θα κρίνει τη συνέχιση ή τη διάλυση της ένωσης με τη Σερβία...

«Το Μαυροβούνιο θα καθορίσει το χαρακτήρα της ανάμειξης της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος του μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» πρόσθεσε ο Τζουκάνοβιτς στην εφημερίδα «Πόντζεντα», καλώντας παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αρνούνται να συμμετάσχουν ακόμη και σε συζητήσεις που θα ρυθμίσουν τα σχετικά με το δημοψήφισμα ζητήματα, να αναθεωρήσουν τη θέση τους.

Το ίδιο 24ωρο, η επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, ασκούσε επιπλέον πιέσεις στην αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντας «αντιδημοκρατική την άρνησή της να συμμετάσχει σε διάλογο για το κρίσιμο δημοψήφισμα»... Ζήτησε απ' τις αρχές του Μαυροβουνίου «να σεβαστούν» τις προτάσεις που αναμένεται να δημοσιοποιήσει προσεχώς η λεγόμενη «Επιτροπή της Βενετίας» που έχει συσταθεί απ' το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το (προγραμματισμένο για το Μάρτη του 2006) δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο...

Στην υπόθεση πήρε μέρος χτες και το «ίδρυμα» γεωπολιτικής «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» που υποστήριξε πως το Μαυροβούνιο «θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να καθορίσει την τύχη του» και πως το επικείμενο δημοψήφισμα «θα ενισχύσει και δε θα υποβαθμίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Επέκρινε δε την έως τώρα στάση της ΕΕ και ειδικότερα του Χαβιέ Σολάνα που είχε επιδιώξει την αναβολή (ακόμη και τη ματαίωση) του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο, λέγοντας πως η έως τώρα στάση των Βρυξελλών ενθαρρύνει «σερβικά εθνικιστικά στοιχεία που ερμηνεύουν τη στάση της ΕΕ σαν πράσινο φως για το μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος ακόμη και για καταφυγή στη βία».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Η βία, οι συγκρούσεις αλλά και οι νεκροί σημάδεψαν και τον τελευταίο και τέταρτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο. Οι καλοί σύμμαχοι του Προέδρου Μουμπάρακ, οι ΗΠΑ, αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι «αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, θα αμφισβητηθεί η σοβαρότητα της αιγυπτιακής ηγεσίας ως προς την επιθυμία της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις».

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αιγυπτιακής αστυνομίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη βόρεια πόλη Νταμιέτα. Στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν μέλη και υποστηρικτές τής, εκτός νόμου, οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα, υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Εθνικό Δημοκρατικό Κογκρέσο του Προέδρου Μουμπάρακ οπλισμένοι με μαχαίρια και στιλέτα, και άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής.

Από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας στις 9 Νοέμβρη έχουν σκοτωθεί 9 υποστηρικτές της, και μόνο χτες στο Κάιρο συνελήφθησαν 80 μέλη της και τραυματίστηκαν 600.

Παρ' όλα αυτά, οι «ανεξάρτητοι» υποψήφιοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που είναι η μετεξέλιξη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αύξησαν την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση κατά 5 φορές, κερδίζοντας 76 έδρες, δηλαδή το 20% του συνόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων γύρων. Αυτό σημαίνει ότι η Αδελφότητα αναδεικνύεται σε κύρια αντιπολιτευτική δύναμη, υποχρεώνοντας τον Πρόεδρο Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην τακτική του απέναντί της.

ΙΡΑΝ
Οργή για την τραγωδία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Τις ιρανικές αρχές κατηγορούν ευθέως για την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε το Ιράν, προχτές, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν και πολλοί δημοσιογράφοι, συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα.

Τα συλλυπητήρια του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και το βοήθημα των 33.000 δολαρίων που θα δώσει η κυβέρνηση στις οικογένειες των θυμάτων, δε φαίνονται να καταλαγιάζουν την οργή. Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση, σκοτώθηκαν συνολικά 110 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 94 ήταν επιβαίνοντες στο αεροσκάφος. Από αυτούς οι 68 ήταν δημοσιογράφοι και τεχνικοί. Τραυματίστηκαν άλλοι 90.

Το μοιραίο C 130, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα ιρανικά ΜΜΕ, είχε τεχνικά προβλήματα και οι μηχανές του αεροσκάφους τέθηκαν σε λειτουργία και έσβησαν πέντε φορές πριν καταφέρει να απογειωθεί. Τέλος, ο πιλότος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ζήτησε δύο φορές να προσγειωθεί επειγόντως και πάλι στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ, πριν του δοθεί τελικά άδεια, λόγω «συμφόρησης από τις αλλεπάλληλες απογειώσεις και προσγειώσεις».

Ο στρατηγός Μουχάμαντ Χασάν Ναμί, αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, διέψευδε κατηγορηματικά «τις φήμες περί ύπαρξης τεχνικών προβλημάτων» και διαβεβαίωνε ότι θα πραγματοποιηθεί σε βάθος έρευνα, αλλά όπως σημείωσε στα ιρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν υπάρχουν «μαύρα κουτιά».

ΙΤΑΛΙΑ
Κομπίνα με χαλασμένα αυγά

ΡΩΜΗ.--

Νέο διατροφικό «έγκλημα» με ακατάλληλα τρόφιμα που διοχετεύτηκαν στην αγορά, για να αυγατύνουν τα κέρδη τους κάποιες εταιρίες, αποκαλύφθηκε χτες στην Ιταλία. Ανακαλύφθηκε ότι χαλασμένα αυγά που θα έπρεπε να καταστραφούν ως επικίνδυνα χρησιμοποιήθηκαν από βιομηχανίες τροφίμων για την παρασκευή κέικ, μπισκότων, παγωτών, ζυμαρικών κ.α.

Η ειδική υπηρεσία «NAS» της Ιταλίας, που ανακάλυψε το σκάνδαλο και διεξήγαγε έρευνες εδώ και δύο χρόνια, μαζί με την αστυνομία συνέλαβαν ολόκληρο κύκλωμα που δρούσε στην Ιταλία, με βάση την Μπολόνια. Συνολικά κατασχέθηκαν 32 εκατομμύρια αυγά, συνελήφθησαν 22 άτομα και μηνύθηκαν άλλα 60. Για τη μεταφορά του παρασκευάσματος με τα χαλασμένα αυγά χρησιμοποιούνταν βυτιοφόρα απ' τα οποία ξεκίνησε και η έρευνα, αφού 20 είχαν κλαπεί από το κύκλωμα πριν δύο χρόνια.

Για να μη μυρίζει το συγκεκριμένο παρασκεύασμα, έβαζαν χλώριο, ισταμίνη και άλλες ουσίες. Ωστόσο, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών να μη δώσουν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των βιομηχανιών που προμηθεύονταν το παρασκεύασμα, κάτι που ζητά επίμονα και η ένωση των καταναλωτών.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ.-- Ενας νεαρός Παλαιστίνιος, μέλος της οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκε χτες στη Ράφα όταν ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 10 Παλαιστίνιοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «ευθυνόταν για εκτοξεύσεις ρουκετών "Κασάμ"». Εντός Ισραήλ, το κόμμα «Λικούντ» δέχτηκε άλλο ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς ο πρόεδρος της Κεντρικής του Επιτροπής, Τσάχι Χανεγκμπί, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στην «Καντίμα» του Αριέλ Σαρόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ