ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Να δυναμώσει η επικοινωνία με το λαό
  • Απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής
  • Φτηνό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στους φτωχούς του Μπρονξ της Νέας Υόρκης

Από την παραλαβή του πετρελαίου στο Μπρονξ

Associated Press

Από την παραλαβή του πετρελαίου στο Μπρονξ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απάντησε χτες στις αμερικανικές αιτιάσεις διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, που ανέδειξε το Μπολιβαριανό Μπλοκ της Αλλαγής σε μεγάλο νικητή.

Στα περί «αποχής και των ανησυχιών για την εκλογική διαδικασία που αντικατοπτρίζει τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης όσον αφορά στη διαφάνεια και την ακεραιότητα των εκλογών», με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας προειδοποιεί τη διεθνή κοινή γνώμη για τον τρόπο παρουσίασης της «αποχής» που ενδεχομένως «ξεχνά» εντέχνως τις ευθύνες της αντιπολίτευσης όχι μόνο στην αποχή των ιδίων, αλλά και στη δράσης να παρακωλύσει την ελεύθερη συμμετοχή του λαού της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, με δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους εκλεγέντες βουλευτές τόνισε ότι μια νέα σελίδα αρχίζει για τη Βενεζουέλα, όπου το «νομοθετικό σώμα θα βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή επικοινωνία με το λαό και ελέγχου από αυτόν και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα της άσκησης εξουσίας και σε κάθε επαρχία της χώρας».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση των ΗΠΑ είναι ανάλογη με αυτή που είχαν υιοθετήσει και στις εκλογές του 1984 - παρότι είχαν χρησμοδοτήσει την αποχή - στη Νικαράγουα παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των διεθνών παρατηρητών. Οπως ακριβώς τώρα και στην περίπτωση της Βενεζουέλας, που τόσο οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όσο και της ΕΕ, βάσει των προκαταρκτικών τους εκθέσεων σύμφωνα με το ΑΒΝ, εκφράζουν την πεποίθησή τους για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης και διαφανούς εκλογικής διαδικασίας και ταυτόχρονα διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για τη μεγάλη αποχή αλλά και την ανεξήγητη απολύτως στάση της «αντιπολίτευσης» να απόσχει της διαδικασίας...

Εκπλήρωση της υπόσχεσης για βοήθεια στους φτωχούς του Μπρονξ

Νέος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Μπους με πηγή πάντα τη Βενεζουέλα. Εκατομμύρια βαρέλια φθηνού πετρελαίου θέρμανσης στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του Μπρονξ, της Νέας Υόρκης μιας από τις πλέον υποβαθμισμένες και ταλανιζόμενες γειτονιές του οικονομικού κέντρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμφωνία για φθηνό πετρέλαιο στο Μπρονξ ακολουθεί μετά την αντίστοιχη συμφωνία για την πολιτείας της Μασαχουσέτης... και αποτελεί τη συνέχεια της εκπλήρωσης υπόσχεσης του προέδρου της Βενεζουέλας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ούγκο Τσάβες, έδωσε το «πράσινο φως» στην πετρελαϊκή εταιρία CITGO και τον πρέσβη της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ να υπογράψουν τη συμφωνία πώλησης σε ειδικές τιμές με τρεις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις οικιστικής ανάπτυξης στο Μπρονξ. Οπως και στην ανάλογη συμφωνία με μη-κερδοσκοπικές εταιρίες της Μασαχουσέτης το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται κατά 40% φθηνότερα από την τιμή που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.

ΚΟΥΒΑ
«Συνεχίζουμε την πάλη των ιδεών»

Με αφορμή την 6η επέτειο από τη λεγόμενη «Μάχη των Ιδεών» που εγκαινιάστηκε με τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ο κουβανικός λαός απαιτώντας την επιστροφή του μικρού Ελιάν - που θυμίζουμε είχε απαχθεί από την αμερικανο-κουβανική μαφία στο Μαϊάμι - και την 35ή επέτειο από την ίδρυση της Συνομοσπονδίας Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τον λαό να εντείνει την πάλη για την υπεράσπιση των κατακτήσεών του. Μιλώντας στην επαρχία του Ματάνσας σε κεντρική πλατεία και με τη συμμετοχή του δωδεκάχρονου σήμερα Ελιάν Γκονζάλες, ο Φιντέλ Κάστρο, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης και στη μάχη των ιδεών που συνεχίζεται για την παραπέρα βελτίωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Μάλιστα με έμφαση κάλεσε τον λαό να παλέψει και ενάντια σε όποια φαινόμενα διαφθοράς και παράνομων δραστηριοτήτων παρατηρούνται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία από τον περασμένο Οκτώβρη των μπριγάδων των 10.000 «κοινωνικών εργαζόμενων» που έχουν ως αποστολή να ελέγχουν και να βοηθάνε στην καλύτερη διαχείριση σε διάφορους σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που ήδη έχουν επιτευχθεί και με την αποκάλυψη κακοδιαχείρισης ή και κλοπής κυρίως καυσίμων. Σημείωσε δε ότι η Κούβα προχωράει με πιο συστηματικό τρόπο σε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κατανομή με βάση τη σοσιαλιστική αρχή «από τον καθένα σύμφωνα με τη δυνατότητά του στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του» και με σταθερό προσανατολισμό της στην αξία της παιδείας και του πολιτισμού.

Προκλητικές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ κατά της ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

«Εγκληματικό καθεστώς» χαρακτήρισε χτες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, Αλεξάντερ Βερσμπάου, την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, αποκλείοντας παράλληλα οιεσδήποτε διμερείς διαπραγματεύσεις για την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων (πολιτικού χαρακτήρα...) που έχουν επιβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια έναντι της Πιονγιάνγκ. Ο Βερσμπάου επιχείρησε να δικαιολογήσει το βαρύ χαρακτηρισμό σε βάρος της κυβέρνησης του Κόμματος Εργατών Κορέας, ισχυριζόμενος τάχα πως οι κυρώσεις δεν είναι παρά «εφαρμογή της αμερικάνικης νομοθεσίας» επειδή η ΛΔ Κορέας «εξάγει επικίνδυνη στρατιωτική τεχνολογία σε χώρες - παρίες, διακινεί ναρκωτικά, ξεπλένει βρώμικο χρήμα, πλαστογραφεί το αμερικάνικο νόμισμα και προβαίνει και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες»...

Οι δηλώσεις Βερσμπάου, που δικαιολογημένα θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Πιονγιάνγκ, σημειώνονται ώρες αφότου η ΛΔ Κορέας διαμήνυσε πως δε θα επανέλθει στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις οικονομικές κυρώσεις. Θέση στην υπόθεση πήρε χτες και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Μπαν Κι Μουν, που παρότρυνε ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας να επιλύσουν διμερώς τις διαφορές τους για τις οικονομικές κυρώσεις και να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών «ως τα μέσα Γενάρη».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μαρτύριο δίχως τέλος για τους σεισμοπαθείς

ΜΟΥΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, οι τέσσερις εξ αυτών παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη από πυρκαγιά που ξέσπασε στη σκηνή όπου στεγάζονταν, στην περιοχή Μανσέχρα του βόρειου Πακιστάν. Τη φωτιά φέρεται να προκάλεσε ένα κερί που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για φωτισμό επειδή είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Εκατοντάδες χιλιάδες σεισμοπαθείς που στεγάζονται σε σκηνουπόλεις στην περιοχή όπου ο σεισμός της 8ης Οκτώβρη κόστισε τουλάχιστον 73.000 θύματα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό - ο ανεπίσημος κάνει λόγο για πάνω από 100.000 νεκρούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) τόνιζε σε αναφορά του την περασμένη βδομάδα ότι οι σκηνές οι οποίες στάλθηκαν στους 3,3 εκατ. πληγέντες από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή είναι ακατάλληλες για το χειμώνα. Οργανώσεις αρωγής καλούσαν επί μακρόν να μετατραπούν οι σκηνές που στέλνονταν στους αστέγους ώστε να αντέχουν τον εξαιρετικά βαρύ χειμώνα των Ιμαλαΐων. Ταυτόχρονα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ κάνει εναγώνιες προσπάθειες για να καταφέρει να τροφοδοτήσει, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τρόφιμα 1,3 εκατομμύριο επιζώντες. Οι 400.000 πληγέντες ζουν σε περιοχές προσβάσιμες μόνο με ελικόπτερα, οι 600.000 σε χωριά όπου μπορούν να φτάσουν οχήματα και οι 250.000 σε καταυλισμούς, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού από το Ισλαμαμπάντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ