ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Το ΣτΕ πιστοποιεί το αδιέξοδο

Το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής πιστοποιείται πλέον περίτρανα μετά τις χτεσινές συζητήσεις προσφυγών στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Ρόζος και Αικ. Σακελλαροπούλου πρότειναν να ακυρωθούν οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων για ΧΥΤΑ τόσο στην τοποθεσία Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής όσο και η ίδρυση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στη θέση Βραγώνι της Κερατέας.

Ο Ν. Ρόζος επεσήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή της Φυλής αποτελεί ζώνη απόλυτης προστασίας του όρους Αιγάλεω και πως έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι των κατοίκων και του Δήμου Φυλής υποστήριξαν ότι η περιοχή τους εδώ και δεκαετίες σηκώνει μόνη της το βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων όλου του Λεκανοπεδίου με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Οσον αφορά τη λειτουργία χωματερής στην Κερατέα Λαυρεωτικής, η εισηγήτρια Αικ. Σακελλαροπούλου τάχθηκε υπέρ της προσφυγής των κατοίκων και του Δήμου της Κερατέας που ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση της Διοίκησης. Η εισηγήτρια ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος για ανεπανόρθωτη βλάβη του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως φυσικού κάλλους, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανάγκη χωροθέτησης παρακείμενου ρέματος.

Αντίθετα, για την περιοχή Γραμματικού ο σύμβουλος Επικρατείας Π. Πικραμμένος δεν εισηγήθηκε την ακύρωση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και άφησε κάποια περιθώρια για την ίδρυση ΧΥΤΑ. Ο εισηγητής με επιφυλάξεις πρότεινε να απορριφθεί η προσφυγή των κατοίκων και της κοινότητας Γραμματικού που στρέφονταν κατά της ίδρυσης χωματερής στην περιοχή τους. Ωστόσο, ο εισηγητής ανέφερε ότι η διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είχε αρχίσει πριν ακόμη ολοκληρωθεί η αναδάσωση της περιοχής και να ακολουθήσει στη συνέχεια η άρση της αναδάσωσης.

Σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης, πρότεινε τη συνέχιση της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης. Ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της προσφυγής της ΕΥΔΑΠ που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ για απαγόρευση της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια.

Οπως ανέφερε ο Ι. Μαντζουράνης «έχει κλονιστεί η αιτιολογία της απαγορευτικής απόφασης του ΕΣΔΚΝΑ, καθώς δεν προκύπτει από αυτή ότι είναι ανέφικτη η διάθεση της λυματολάσπης στα ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, όπως απαιτεί ως προϋπόθεση για την απαγόρευση η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προ διετίας». Πάντως, ο εισηγητής έλαβε υπόψη μελέτες της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται επεξεργασία και αφυδάτωση της λυματολάσπης σε επιστημονικά αποδεκτά επίπεδα.

ΔΙΚΗ «17Ν»
Οι αρχές παρουσιάζουν «νέα στοιχεία»

Η εισαγγελέας ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία έκθεση της Ασφάλειας για κλειδιά που βρέθηκαν πριν τρία χρόνια στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου

Με έναν αιφνιδιασμό της εισαγγελικής έδρας συνεχίστηκε χτες η δίκη της «17Ν». Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρουσίασε πραγματογνωμοσύνη της Ασφάλειας για κλειδιά που είχαν βρεθεί πριν τρία χρόνια στο κρησφύγετο της «17Ν» στην οδό Πάτμου στα Πατήσια. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης, που έκαναν λόγο για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης.

Ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης, τόνισε ότι η υπεράσπιση δε θέλει η κατηγορία για τους πελάτες της να είναι σαν την κινούμενη άμμο, εξηγώντας ότι «ανάλογα με το πώς πηγαίνει αυτή η υπόθεση και πού ενδεχομένως θα αδυνατίσει η κατηγορία, κατά την πρόοδο της διαδικασίας, να έρχεται μια νέα πραγματογνωμοσύνη από την Αστυνομία. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα από το άρθρο έξι της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να πληροφορείται την κατηγορία που τον αφορά και τα στοιχεία που την αποδεικνύουν». Ζήτησε δε να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνάς, ανέφερε ότι μόνο το δικαστήριο μπορεί να διατάξει πραγματογνωμοσύνη και ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να εισαχθεί τώρα στη διαδικασία της δίκης, αφού, επιπλέον, ούτε το πρωτόδικο δικαστήριο είχε διατάξει κάποια πραγματογνωμοσύνη. Ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γ. Γκουντούνας, δήλωσε ότι «η εμφάνιση σήμερα της πραγματογνωμοσύνης χωρίς να μας λέει αν υπάρχουν άλλες και ποιες, αποτελεί προειδοποίηση ότι κάθε φορά που αμφισβητείται το σενάριο των αρχών και θα απειλείται η αξιοπιστία τους, θα μας παρουσιάζουν και μια "πραγματογνωμοσύνη"».

Η εισαγγελέας ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι παράγοντες της δίκης για το έγγραφο, διότι θα ζητήσει την ανάγνωσή του. Τελικά, το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφανθεί για το έγγραφο, ενώ συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι στο εδώλιο δε βρίσκεται όλη η «17Ν».

Στην 369 σελίδων έκθεση της Ασφάλειας γίνεται αναφορά σε κλειδιά τα οποία φέρουν εγχάρακτες ενδείξεις ή ετικέτες με ονόματα και διευθύνσεις. Σε ένα κλειδί αυτοκινήτου υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα με χειρόγραφη σημείωση στο όνομα «Πάρκινσον». Οσον αφορά τον Π. Τσελέντη, αναφέρει ότι αντικλείδι που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου και άνοιγε την πόρτα του διαμερίσματος είναι όμοιο με αντικλείδι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου. Ομως, το κρησφύγετο αυτό είχε νοικιαστεί το 1994, ενώ ο κατηγορούμενος έχει ισχυριστεί πως αποχώρησε από την «17Ν» το 1988. Επίσης, αναφέρει ότι αντικλείδι που βρέθηκε στο κρησφύγετο και ανοίγει την πόρτα του, έχει ομοιότητες με αντικλείδι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Θ. Ψαραδέλλη που έχει αθωωθεί στην πρώτη δίκη. Ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχει απόκλιση στη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τη Ράνια Καραμπλιάνη, συνήγορό του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, «το μόνο που προκύπτει από την εν λόγω έκθεση είναι ότι η μήτρα του κλειδιού που βρέθηκε στο σπίτι του, προσομοιάζει με τη μήτρα κλειδιών που βρέθηκαν στο κρησφύγετο. Δηλαδή, αν εξετάζονταν τα κλειδιά του δικού σας σπιτιού, η "αντιτρομοκρατική" θα κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίας οι συνήγοροι υπεράσπισης προσέβαλαν ως αντισυνταγματικό τον ν.3090, ζητώντας την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, ενώ η εισαγγελέας έχει ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος. Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις των Γ. Σερίφη, Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ν. Παπαναστασίου και Π. Τσελέντη περί απαράδεκτου των εφέσεων υπέρ του νόμου που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Χ. Λάμπρου, όπως και αίτημα για διακοπή της δίκης προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα να εγκαταστήσει μηχανήματα για την καταγραφή των πρακτικών.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψηφίζουν από χώρες της ΕΕ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2006 μπορούν οι πολίτες των 25 χωρών - μελών της ΕΕ που κατοικούν στην Ελλάδα να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίζουν για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του επόμενου χρόνου.

Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο δήμο ή κοινότητα του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Στάση εργασίας σήμερα

Σε στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη από τις 11.30 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ. προχωρούν οι υπάλληλοι του Δήμου Πολίχνης, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφορμή για την κινητοποίηση αποτελεί ο πρόσφατος ξυλοδαρμός δημοτικού αστυνόμου, μέσα στο γραφείο του δημάρχου, από ιδιοκτήτη αυθαιρέτου.

Οι υπάλληλοι του Δήμου Πολίχνης σημειώνουν πως δεν μπορεί να πληρώνουν οι ίδιοι τα αποτελέσματα των πολιτικών των διοικήσεων των Δήμων και γενικότερα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων και των επιπτώσεων που δημιουργούν στους πολίτες.

Ενας άνδρας σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε χτες το βράδυ, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, στις 21.40, στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Αδραμυτίου, στον Υμηττό, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του Σώματος Δίωξης Ναρκωτικών. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ ο ύποπτος, που αρχικά είχε τραυματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Επίσης συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ