ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μας στερούν τη γνώση, μας πνίγουν τη ζωή

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, βασικό 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, μεταπτυχιακοί φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης χτες. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων νομού Θεσσαλονίκης, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Νωρίτερα μαθητές και φοιτητές καταφτάνουν στην πλατεία από τις χωριστές προσυγκεντρώσεις, που έκαναν στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού είναι γεγονός. Στο βήμα ανεβαίνουν εκπρόσωποι από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και χαιρετίζουν τη διαδήλωση.

Η πορεία ξεκινάει και συνεχώς έρχονται κι άλλοι μαθητές, για να γεμίσουν τα μπλοκ. Πίσω από τους μαθητές, ακολουθεί το πανό της Ομοσπονδίας Γονέων, των μεταπτυχιακών φοιτητών και του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή. Οι μαθητές διατρανώνουν: «Οσο τις εταιρίες θα έχετε χορηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό», «στην πολιτική τους καμία υποταγή, μας στερούν τη γνώση, μας πνίγουν τη ζωή», κιι οι φοιτητές: «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «όχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».

Motion Team

Καθώς πλησιάζουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι μαθητές τραγουδούν πια τα συνθήματά τους, αλλά και ένα αυτοσχέδιο τραγούδι, που ανάμεσα σε άλλα λέει «Βάλτε εκδρομές, βάλτε και απουσίες, εμείς Μαριέττα πάμε στις πορείες. Μαριέττα, Μαριέττα με φωνές και αποβολές δε γίνεται Παιδεία...».

Η πορεία καταλήγει στο υπουργείο, όπου επιτροπή των διοργανωτών επέδωσε ψηφίσματα. Το Συντονιστικό των Μαθητών συνεδρίασε αμέσως μετά, ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 14 Δεκέμβρη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με αγωνιστικό παλμό και μαχητικότητα, μαθητές και σπουδαστές σε μεγάλες και μικρές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας διατράνωσαν, επίσης, την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πτυχία με αξία δουλιά με δικαιώματα.

Στις Σέρρες πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στη νομαρχία. Στην Καβάλα, η πορεία ξεκίνησε και κατέληξε στην πλατεία Καπνεργατών, κάνοντας ενδιάμεσους σταθμούς με αποκλεισμό των δρόμων. Στην Κομοτηνή, η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη οι μαθητές έκαναν προσυγκεντρώσεις και με μαχητικές πορείες κατέληξαν στο Δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τους φοιτητές, πραγματοποιώντας δυναμική διαδήλωση. Στην Ξάνθη, η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στο Πολυτεχνείο. Στην Ορεστιάδα, επίσης, οι μαθητές έκαναν μαζική κινητοποίηση. Στην Κοζάνη έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ στο Αμύνταιο οι μαθητές από προχτές κάνουν κατάληψη του σχολείου και στο Φιλότα αποχή από τα μαθήματα. Στην Εδεσσα διαδήλωσαν, επίσης.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκατοντάδες κι αποφασισμένοι οι διαδηλωτές

Από μαχόμενα νιάτα «πλημμύρισαν», χτες, οι δρόμοι των θεσσαλικών πόλεων, καθώς μαθητές και σπουδαστές συμμετείχαν δυναμικά στην κινητοποίηση για το δικαίωμα της νεολαίας στην ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση. Στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα, το Βόλο και στην Καρδίτσα, αναδείχτηκε το αγωνιστικό φρόνημα της μαθητικής και σπουδαστικής νεολαίας και η αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει, ανυποχώρητα κι αταλάντευτα, μια άλλη Παιδεία, που δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, αλλά θα τίθεται στην υπηρεσία του λαού και του τόπου.

Πάνω από 700 μαθητές σχολείων του νομού και φοιτητές, συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο Βόλο, πάνω από 500 στη Λάρισα και πάνω από 300 στην Καρδίτσα. Κι έχει σημασία να σημειώσουμε ότι αυτή η μαζική συμμετοχή κατακτήθηκε, παρά το κλίμα τρομοκράτησης που επέβαλαν οι διευθυντές πολλών σχολείων, απειλώντας με απουσίες και αποβολές ή και κλειδώνοντας τις πόρτες. Και δεν ήταν μόνο η μαζικότητα των διαδηλώσεων που προκάλεσε εντύπωση, αλλά και το αγωνιστικό πάθος που ξεχείλιζε από τις καρδιές των νέων και το άκουγες στα συνθήματά τους, που δονούσαν, συνεχώς, την ατμόσφαιρα.

Μαζί με το νεανικό αυθορμητισμό, έβλεπες και τη συνειδητοποίηση, που επιβάλλουν στη νέα γενιά οι ανάγκες των καιρών και τα προσκλητήρια του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η διαδήλωση της Λάρισας πέρασε και από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, για να δείξει πως ο αγώνας της νεολαίας για τη μόρφωση «περνάει» μέσα από την πάλη της εργατικής τάξης για την κοινωνική αλλαγή και την κοινωνική απελευθέρωση.

Οι μαθητές και οι σπουδαστές της Θεσσαλίας που πήραν μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση, διαμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα. Γι' αυτό και μετά τις διαδηλώσεις πήραν αποφάσεις για συγκρότηση Συντονιστικών Οργάνων, που θα οργανώσουν και θα συντονίσουν την πάλη.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Για το σήμερα και το αύριο...

Μέρες του '97 έζησε η πόλη της Χαλκίδας. Τότε, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός της Γ. Αρσένης είχαν την ευθύνη προώθησης των καπιταλιστικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Μαζικό, μαχητικό και ογκώδες, με αγωνιστικό παλμό και νεανικό ενθουσιασμό, ήταν το συλλαλητήριο που έγινε χτες στην πόλη της Χαλκίδας, από μαθητές από τα σχολεία της πόλης του Ευρίπου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, μαζί με σπουδαστές απ' το ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν στα «Φανάρια της Νεάπολης» και από κει ξεχύθηκε ο νεανικός «χείμαρρος», στην Αβάντων, διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μια Παιδεία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στα όνειρα των νέων ανθρώπων.

«Τίποτα - τίποτα δε χαρίζουμε, θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε». Δέκα λέξεις για το σήμερα και το αύριο. Να μπουν τα θεμέλια σήμερα για να οικοδομήσουν αύριο. Σχολείο χωρίς ταξικούς φραγμούς, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ενιαίο δωδεκάχρονο, πλήρη σταθερή εργασία, σε μια λαϊκή εξουσία, όπου η εργατική τάξη και η νεολαία θα 'χουν τον πρώτο λόγο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας τόσο σήμερα όσο και τις προηγούμενες μέρες σε πολλά σχολεία, οι μαθητές και φοιτητές της Πελοποννήσου διαδήλωσαν μαζικά για το δικαίωμά τους στη δωρεάν Παιδεία. Το σύνθημα «όχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς» ακούστηκε από εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συντονιστικών αγώνα.

Στην Πάτρα, ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι μαθητές των γυμνασίων, που δεν πτοήθηκαν από την τρομοκρατία και διαδήλωσαν μαζί με τους φοιτητές - σπουδαστές του Συντονιστικού. Να σημειωθεί, ότι σε πολλά σχολεία οι διευθυντές απείλησαν τους μαθητές με αποβολές, ενώ στο 2ο και στο 6ο ΤΕΕ οι διευθυντές κλείδωσαν τους μαθητές στο σχολείο. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας πραγματοποιήθηκε χτες κατάληψη στην πρυτανεία και οι φοιτητές έχτισαν συμβολικά την είσοδο του Γραφείου Διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις.

Μαζικές και γεμάτες παλμό ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε Κόρινθο και Ναύπλιο, όπου συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών των σχολείων των δυο πόλεων αλλά και του Αργους. Κρούσματα τρομοκρατίας υπήρξαν στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου όπου ο διευθυντής μαζί με το φύλακα κλείδωσε τις πόρτες στο σχολείο και κάλεσε την αστυνομία. Οι μαθητές του σχολείου όμως, συμμετείχαν σπάζοντας την τρομοκρατία στην πράξη. Συγκέντρωση και πορεία έγινε επίσης στην Καλαμάτα.

Κι όμως δεν τους πέρασε!

Κάλεσαν αστυνομία, έβαλαν ασφαλίτες μέσα και έξω από τα σχολεία, μοίρασαν αποβολές, κλείδωσαν πόρτες με λουκέτα, έβρισαν, χτύπησαν, έσπρωξαν, τρομοκράτησαν μαθητές. Αυτός είναι ο ρόλος που έπαιξε τις προηγούμενες μέρες, με αποκορύφωμα τη χτεσινή, μια μερίδα ...«παιδαγωγών», οι οποίοι επιδόθηκαν σε ρόλο μπάτσου και χαφιέ απέναντι σε 15χρονα παιδιά, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, σε ένα άλλο σχολείο, σε μια άλλη ζωή.

Με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος απειλεί μαθήτρια και μέλος της ΚΝΕ ο Αργύρης Αργυρίου, διευθυντής του 2ου ΕΛ (Πυρουνάκειο) Ελευσίνας, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες με λουκέτα. Στο 3ο ΕΛ Αρτας, όταν οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν συμβολική κατάληψη για μια μέρα, βρήκαν χτες στις 6 το πρωί, μέσα στο σχολείο τον καθηγητή κ. Βλαχοπάνο - που προέρχεται από το χώρο του ΣΥΝ - μαζί με έναν ασφαλίτη και στη συνέχεια ήρθαν δύο περιπολικά.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΛ Νεάπολης κυνηγούσε τους μαθητές στους διαδρόμους για να μη φύγουν από τις αίθουσες και τους προπηλάκιζε (!) κι επιπλέον καλεί σε συνέλευση τους καθηγητές την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποσπάσει τη συναίνεσή τους, ώστε να απαγορεύεται η έξοδος των μαθητών από το σχολείο.

Η διεύθυνση του 1ου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας έστειλε στους γονείς των μαθητών υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να υπογράφουν ότι αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε στη διαδήλωση! Το 1ο ΕΛ Πετρούπολης είχε κυκλωθεί από ασφαλίτες. Στα Γιάννενα ανάγκασαν όλες τις τάξεις της Γ΄ Λυκείου στο 8ο ΕΛ να πάνε σε εκδήλωση για την πολεμική αεροπορία. Στο ΤΕΕ Ορεστιάδας, ο διευθυντής κλείδωσε τους μαθητές μέσα στις αίθουσες. Στο 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, η διεύθυνση απείλησε το 15μελές με αποβολές και στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, κ. Κουλούρη, αστυνομικό, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε απειλήσει το 15μελές να μην πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, ενώ χτες έσκισε όλες τις αφίσες.

Αποβολές, κλειδώματα, απειλές, τηλεφωνήματα σε γονείς και άλλες αυταρχικές συμπεριφορές σημειώθηκαν στα εξής σχολεία: 1ο ΕΛ Νεάπολης, 1ο και 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης, 2ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο ΕΛ Καλαμαριάς, 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, Πρωινό ΤΕΕ Ελευσίνας, 2ο Γυμνάσιο Λάρισας, 1ο ΕΛ Ναυπλίου, 3ο ΕΛ Αργους, 2ο ΕΛ Αρτας, 2ο Γυμνάσιο Αρτας, 2ο ΕΛ Χαλκίδας, 2ο Γυμνάσιο Βόλου, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Βόλου, Μουσικό Σχολείο Βόλου, ΤΕΕ Καρδίτσας, 2ο ΤΕΕ Ξάνθης, 2ο ΕΛ Κομοτηνής, 2ο ΕΛ Κοζάνης, 3ο ΕΛ Κέρκυρας, 1ο ΕΛ Κέρκυρας, 5ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, 33ο ΕΛ Κουκακίου, 40ό Γυμνάσιο Γκράβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ