ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γ' ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΑΟ
Ολοζώντανη - Περήφανη η ΕΑΜική Αντίσταση!

Εγινε την περασμένη Κυριακή το Γ' Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων

Το Γ' Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιήθηκε, προχτές, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Δεν ήταν ένα συνέδριο σαν τα άλλα. Ηταν μια συνάντηση ηρώων που έγραψαν την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ηταν μια συνάντηση αγωνιστών. Μια συνάντηση όχι μόνο όσων αντιστασιακών ζουν σήμερα και όσων θέλουν να συνεχίσουν και να δικαιώσουν τους αγώνες και τις θυσίες τους. Ηταν όλοι εκεί, και αυτοί που χάθηκαν αλλά φωτίζουν το δρόμο. Δεν ήταν όμως μια συνάντηση ...αναπόλησης. Ηταν ένα συνέδριο εφαλτήριο για νέους αγώνες που θα οδηγήσουν στη δικαίωση. Ηταν το Γ' Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) που πραγματοποιήθηκε, προχτές την Κυριακή, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Απ' το πρωί... έφηβοι - κι ας είχαν άσπρα μαλλιά! - γέμισαν την αίθουσα του συνεδρίου. Ηταν εκεί όλοι οι σύνεδροι στην ώρα τους. Στο χώρο επιβλητική και ενδιαφέρουσα ήταν η έκθεση φωτογραφιών της Αντίστασης και η έκθεση βιβλίου για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Δεν είχαν αφήσει τίποτα στην τύχη. Το συνέδριο ξεκίνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΠΟΑΟ, Γιώργη Μωραΐτη. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις και στη συμβολή των αντιστασιακών στους αγώνες. Στους αγώνες των Αντιστασιακών της ΠΟΑΟ, στους Πολιτικούς Πρόσφυγες, στους ανάπηρους της Κατοχής και του Εμφυλίου, στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς τους ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στους ΕΠΟΝίτες, αλλά και τους απογόνους που παίρνουν τη σκυτάλη για να δικαιωθούν τα μεγάλα ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης.

Από τις εργασίες του Γ' Συνεδρίου της ΠΟΑΟ, την Κυριακή 11.12.2005, στην αίθουσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Από τις εργασίες του Γ' Συνεδρίου της ΠΟΑΟ, την Κυριακή 11.12.2005, στην αίθουσα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα λόγια όλο περηφάνια: «Παλεύοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα ηλικίας και υγείας, οι περισσότεροι, με τις σημαίες και τα λάβαρά μας δε λείψαμε από καμία εκδήλωση, συγκέντρωση, κινητοποίηση. Στην αντιιμπεριαλιστική πάλη ενάντια στους πολέμους, για την Ειρήνη, την Εθνική Ανεξαρτησία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, τη φιλία των λαών. Στην πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων, για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Για να βγει η χώρα μας από τα αδιέξοδα της πολιτικής υποτέλειας στους ξένους -ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ - και του δικομματισμού στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης και των συμφερόντων της και σε βάρος του λαού και της χώρας μας. Σ' αυτό το δρόμο σταθερά και ανυποχώρητα θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε», ήταν ξεκάθαρη η διαβεβαίωση. Γιατί αυτό επιβάλλει η μεγάλη ιστορία αγώνων και οι παρακαταθήκες των αγωνιστών, των ηγετών που έφυγαν, όπως ο καπετάν Γιώτης, ο ηγέτης του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης καθώς, όπως έλεγε, «οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει», θύμισε ο Γιώργης Μωραΐτης πριν κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για όλους τους αγωνιστές που έφυγαν.

Μιλώντας για τα αιτήματα των Αντιστασιακών και την αρνητική στάση της πολιτείας σ' αυτά, ο Γιώργης Μωραΐτης θα τονίσει: «Μη νομίζουν ότι θα ξεμπλέξουν εύκολα με μας! Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους». Και στάθηκε στα καθήκοντα από εδώ και πέρα, στους μεγάλους αγώνες που έρχονται και πρώτα απ' όλα στις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές στο πλευρό του ΚΚΕ.

Στο χαιρετισμό του ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε «στη γενιά για την οποία οι Ελληνες είναι υπερήφανοι», στη «γενιά που στην τυραννία αντέταξε τα όπλα». Μπορεί, σημείωσε «στρατιωτικά να ηττηθήκαμε αλλά ηθικά εμείς είμαστε οι νικητές». Και καταλόγισε ένα ακόμα χρέος: Το χρέος της Αντίστασης αυτής της ηρωικής γενιάς στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, από τους πλαστογράφους. Και υπογράμμισε την ανάγκη έντασης της πάλης για να μπει στα σχολεία η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Τέλος, αναφερόμενος στους νέους αγώνες, κάλεσε τους Αντιστασιακούς να δώσουν ένα ακόμα μήνυμα αντίστασης στις εκλογές στην ΤΑ με το ΚΚΕ.

Στο συνέδριο χαιρέτισαν ο Μπ. Μπράνκοβιτς απ' την Οργάνωση Βετεράνων Σερβίας Μαυροβουνίου και Τσ. Στοϊμέλο απ' τη Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση, ενώ ο Χρίστος Τσιντζιλώνης, μέλος του προεδρείου της FIR. Παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, ο Στ. Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας, εκπρόσωποι απ' το ΠΑΜΕ, την ΕΕΔΥΕ, την ΕΕΛ, τη Δημοκρατική Συσπείρωση, την Επιτροπή Αλληλεγγύης Πολιτικών Κρατουμένων στην Τουρκία και το Κουρδιστάν κ.ά.

Αποφασιστικές και αισιόδοξες, όπως πάντα, οι ομιλίες των συνέδρων. Κάθε μια απ' αυτές αποτελούσε μια κατάθεση ψυχής αλλά και κάλεσμα αγώνα. Ομόφωνα εγκρίθηκε και η Απόφαση του Συνεδρίου που εκτιμά θετικά τη δράση του ΔΣ, πως η ΠΟΑΟ παρά τις δυσκολίες ανέπτυξε αξιόλογη δράση. Ως κεντρικό καθήκον, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η αντιιμπεριαλιστική πάλη και η συμβολή στη δημιουργία Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Ενώ, καταδικάζεται «με τον πιο αυστηρό τρόπο η απαράδεκτη τακτική της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων απέναντι στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Η επιμονή και άρνησή τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των αντιστασιακών».

Ταυτόχρονα, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τα αιτήματά τους. Επιμένουν «να δοθεί η απαιτούμενη σοβαρότητα στο πρόβλημα της προσπάθειας ξένων και εγχώριων κύκλων να ανατραπεί η ιστορική αλήθεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης». Καταδικάζουν «αυτές τις μεθοδεύσεις» και θεωρούν καθήκον τους «να προβληθεί γενικότερα και αποτελεσματικότερα η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, ο ηρωικός αγώνας της Κατοχής και μετά την απελευθέρωση, ο αντιιμπεριαλιστικός δημοκρατικός αγώνας του ΔΣΕ. Ετσι, στα πλαίσια των 60 χρόνων του ΔΣΕ, αφιερώνουν το 2006 «στην προβολή και της ιστορικής αλήθειας για τον Εμφύλιο και τον ηρωικό Αγώνα του ΔΣΕ ενάντια στην αγγλοαμερικανική επέμβαση και κατοχή για την αποκατάσταση στην εξουσία της ξενόδουλης άρχουσας τάξης». Η παρέμβαση αυτή θα γίνει με δημοσιεύματα, διαλέξεις και άρθρα για την ενημέρωση του λαού, αλλά και με το να έρθει στην επιφάνεια το πλούσιο και άγνωστο αρχειακό υλικό.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες όπου εκλέχτηκε νέα Διοίκηση και Εξελεγκτική Επιτροπή.

Συνελεύσεις αντιστασιακών
  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Λάρισας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, σήμερα Τρίτη 13.12.2005, ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.
  • Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών προαστίων, αύριο Τετάρτη 14.12.2005 και ώρα 6.30 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας, κάνει την εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση.
  • Την ερχόμενη Πέμπτη 15.12.2005 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), πραγματοποιείται, οριστικά, η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου -ΠΕΚΑΜ. Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη του να τακτοποιηθούν οικονομικά και να μετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ