ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
«Να σταματήσει τώρα η δίωξη»

Δήλωση συμπαράστασης στον διωκόμενο πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά

Να σταματήσει τώρα η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε σε βάρος του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνη Πουντίδη, απαιτεί ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος ο οποίος ταυτόχρονα απευθύνει δριμύ «κατηγορώ» ενάντια στην κυβέρνηση που με την πολιτική της καταστρέφει τον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα του Πειραιά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο συνδικαλιστής διώκεται για την αγωνιστική κινητοποίηση που διοργάνωσαν όλα τα σωματεία της Ζώνης και δεκάδες μαζικοί φορείς στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ για τη σωτηρία της Ζώνης.

«Τα προβλήματα της ανεργίας - αναφέρεται σε δήλωση του δημάρχου Περάματος - της αποβιομηχάνισης της περιοχής του Πειραιά, της συρρίκνωσης της Ζώνης και των εκρηκτικών κοινωνικών και τοπικών προβλημάτων δε ρυθμίζονται με διωκτικές διαδικασίες και δικαστικές αποφάσεις. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Ζώνης, του δήμου Περάματος και των φορέων της πόλης, ενάντια στην αυθαίρετη καταστροφική πολιτική του ΟΛΠ ήταν λογική συνέπεια της λαϊκής οργής κατά της υποκρισίας και του εμπαιγμού της κυβερνητικής πολιτικής. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την επιλεκτική προσωποποίηση της ευθύνης των κινητοποιήσεων αυτών τη στιγμή που δεκάδες φορείς τις έχουν οργανώσει μέσω του Συντονιστικού Οργάνου αγώνα». Ο δήμαρχος αναφέρει ότι στο Συντονιστικό Οργανο συμμετέχουν η Νομαρχία Πειραιά, οι δήμοι Περάματος, Κεραστινίου και Πειραιά, τα δύο Επιμελητήρια Πειραιά, τα εφτά Συνδικάτα της Ζώνης, οι τρεις Ενώσεις Επισκευαστών, το ΕΚ Πειραιά, μαζικοί και επαγγελματικοί (12 σωματεία) φορείς της πόλης Περάματος.

«Απαιτούμε - καταλήγει - τη διακοπή της δίωξης του συνδικαλιστή. Να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και όχι δικαστικές κλήσεις».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Οχι άλλο αίμα εργατών!

Δυναμική κινητοποίηση χτες, για την τιμωρία των υπευθύνων του προχτεσινού δυστυχήματος στην Κυνοσούρα

Από την πορεία των εργαζομένων της Ζώνης
Από την πορεία των εργαζομένων της Ζώνης
«Οι εργάτες παλεύουν και θα νικήσουν, τους εγκληματίες θα τσακίσουν», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οργισμένοι οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοιχτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και δυναμική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και την Εισαγγελία Πειραιά, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το προχτεσινό τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 40χρονο Αλβανό εργάτη, που βρήκε τραγικό θάνατο από έκρηξη στο πλοίο «ΑΡΚΑΔΙΑ Ι» στα ναυπηγεία Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα!

Στο μεταξύ, ελεύθεροι για δεύτερη (!) φορά αφέθηκαν χτες ο χημικός Χατζόπουλος - από το χημικό γραφείο του Παπαδόπουλου που είχε εκδώσει το γκας φρι (πιστοποιητικό απαλλαγής επικίνδυνων αερίων) - ο καπετάνιος και ο υπεύθυνος του συνεργείου!

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ξεκίνησε η πορεία από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» και «αυτό το υπουργείο δεν είναι ναυτιλίας είναι του εγκλήματος και της ανεργίας».

Κάτω από την πίεση των απεργών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Θανάσης Τσουροπλής,δεσμεύτηκε ότι, ύστερα από συνεννόηση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας, θα ανακληθεί η άδεια του «φονικού» γραφείου του Παπαδόπουλου. Δεσμεύτηκε επίσης ότι την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με τα σωματεία της Ζώνης.

Στην Εισαγγελία Πειραιά τους απεργούς υποδέχτηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εντός του κτιρίου. Η κινητοποίηση οδήγησε τον π ροϊστάμενο της Εισαγγελίας Πειραιά, κ. Φραγκιαδάκη, πριν ακόμη οι απεργοί φτάσουν στην Εισαγγελία, να δώσει εντολή σύλληψης των υπεύθυνων, οι οποίοι τη μέρα του δυστυχήματος είχαν αφεθεί ελεύθεροι, γιατί όπως υποστήριξε ο κ. Φραγκιαδάκης, ο εισαγγελέας υπηρεσίας δε «γνώριζε» καλά την υπόθεση! Χτες το απόγευμα με εντολή του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Γιάννη Καραγιαννίδη αφέθηκαν και πάλι ελεύθεροι λόγω έλλειψης δικογραφίας και θα οριστεί τακτική δικάσιμος!

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης τόνισε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η μονόφθαλμη δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί. Εχουμε από τη μια καταδίκες αγωνιστών και την ίδια στιγμή εγκληματίες απαλλάσσονται. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι οι αγώνες μας δεν πρόκειται να ανασταλούν, αντίθετα θα ενταθούν. Επιτέλους μια μέρα να ξεκινήσουμε για το μεροκάματο και να γυρίσουμε το μεσημέρι σπίτι χωρίς να αφήσουμε πίσω νεκρούς».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Μπλόκο» στα πλοία της ΑΝΕΚ.

Κινητοποίηση στις 11 Φλεβάρη, αν δεν ανακληθούν οι απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας

 

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, που έχουν εξαπολύσει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, με πρωτεργάτη τον Σήφη Βαρδινογιάννη μεγαλομέτοχο της ΑΝΕΚ. Μετά από έντονες πιέσεις των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία της μεγαλοεταιρίας, αλλά και συνολικότερα, χτες η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να «μπλοκάρει» τα πλοία της ΑΝΕΚ την ερχόμενη Παρασκευή στις 11 του μήνα αν μέχρι τότε δεν έχει ανακληθεί το αίσχος της «νέας ατομικής σύμβασης ναυτικής εργασίας». Με το μέτρο αυτό που επιχειρεί να επιβάλει η ΑΝΕΚ στα πληρώματα των πλοίων της, καταστρατηγεί κατάφωρα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μειώνει δραστικά τις αποδοχές 3000 περίπου ναυτεργατών!

Η Ομοσπονδία, με χθεσινή επιστολή της καλεί τον αρχιπλοίαρχο της ΑΝΕΚ Γρηγόρη Καντιδάκη, καθώς και τα πληρώματα 11 πλοίων της ΑΝΕΚ σε σύσκεψη την Τρίτη 9 Φλεβάρη στις 10 το πρωί. Η κινητοποίηση της Παρασκευής θα κριθεί από το αποτέλεσμα της σύσκεψης. Οι αυθαιρεσίες της ΑΝΕΚ, που αποτελεί έναν από τους καρχαρίες της ακτοπλοϊας, αποτελούν τον προάγγελο των όσων επιφυλάσσουν εφοπλιστές και κυβέρνηση σε βάρος των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, ενόψει της ολοκληρωτικής εφαρμογής του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «σπάει» το καμποτάζ.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της ΠΝΟ καθορίστηκε ακόμα το διεκδικητικό πλαίσιο, που θα παρουσιάσει η Ομοσπονδία για τα ταχύπλοα πλοία στη σύσκεψη που θα γίνει την Δευτέρα 8 Φλεβάρη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η σύσκεψη θα γίνει με την παρουσία στου υπουργού Στ. Σουμάκη και της ΕνωσηςΕφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Η ΠΝΟ διεκδικεί ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης των πληρωμάτων των πλοίων αυτών να είναι 16 ώρες. Στις 8 ώρες εργασίας οι έξι να είναι ώρες πλεύσεις. Οποιο πλοίο χρειάζεται παραπάνω ώρες λειτουργίας να έχει διπλά πληρώματα.

Παρατημένοι στο Μπάρι

Εγκαταλείφθηκαν 20 ναυτεργάτες του πλοίου  «ΟΡΕΣΤΗΣ»

Είκοσι Ελληνες ναυτεργάτες και το πλοίο «ΟΡΕΣΤΗΣ», του οποίου αποτελούν πλήρωμα, έχουν εγκαταλειφθεί στο λιμάνι Μπάρι της Ιταλίας. Το πλοίο ανήκει στην εταιρία « Αρτεμις», έχει κατασχεθεί από την Εμπορική Τράπεζα, ενώ διαχειριστές εμφανίζονται ο κ. Μέτρικας και ο κ. Μαρινάκης. Οπως αναφέρεται σε επιστολή των ναυτεργατών, είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, ενώ στο πλοίο δεν υπάρχουν τρόφιμα, πετρέλαιο και κατά συνέπεια θέρμανση.

«Το άπληστο εφοπλιστικό κεφάλαιο - σημειώνεται στην επιστολή των ναυτεργατών - θυμούμενο το ιστορικό του παρελθόν, για άλλη μια φορά, έκανε την αλητεία του και αφού πρώτα άφησε απλήρωτους για πολλούς μήνες τους ναυτικούς, στο τέλος τους εγκατέλειψε μόνους και αβοήθητους μέσα στην καρδιά του χειμώνα». Οι ναυτεργάτες ζητούν βοήθεια για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και να επαναπατριστούν.

ΠΥΡΓΟΣ
Τεράστια εισφοροκλοπή
Καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την τεράστια εισφοροκλοπή που γίνεται στο εργοτάξιο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πύργου, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηλείας και καλεί τους αρμόδιους να παρέμβουν άμεσα.

Οπως σημειώνει, οι εργαζόμενοι απασχολούνται μέχρι και 30 μέρες το μήνα, παράνομα, όμως τους επικολλούνται τα μισά ένσημα, ενώ στους αλλοδαπούς που εργάζονται εκεί, ακόμα λιγότερα. Επιπλέον - συνεχίζει - δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Το περασμένο Σάββατο, πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πραγματοποίησε έλεγχο στο χώρο και διαπίστωσε πως γίνονταν εργασίες. Οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους, για το ότι η παραβίαση του πενθήμερου, του ωραρίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο χώρο, θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον κλάδο. Τελικά, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το εργοτάξιο.

ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Εργασιακός Μεσαίωνας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Ρίου

Στην κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας του κ. Φάκου του Π.Π. Νοσοκομείου Ρίου Πατρών, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, στο συνεργείο καθαριότητας του συγκεκριμένου Νοσοκομείου «παραβιάζονται ωράρια, δεν πληρώνονται δεδουλευμένα και αργίες, δε χορηγούνται οι άδειες οι προβλεπόμενες από το νόμο. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα. Επιπλέον, η εργοδοσία με την απειλή της απόλυσης ασκεί πιέσεις στους εργαζόμενους για να μην αντιδράσουν και διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να σταματήσει η καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται στο ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας στο ΠΠΝ Ρίου Πατρών και να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ