ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΛΕΤΗ ICAP
Μονοπωλείται και η αγορά παιχνιδιών

Σαρώνουν οι αλυσίδες με παιδικά και βρεφικά είδη

Αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ο έλεγχος της αγοράς παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης, από τις γνωστές αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Την αυξανόμενη με γοργούς ρυθμούς τάση συγκέντρωσης στον κλάδο επιβεβαιώνει και σχετική κλαδική μελέτη της ICAP για τις «αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών και ειδών βρεφανάπτυξης» στη διετία 2002-2004.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη διαπιστώνεται η κυρίαρχη παρουσία στην εγχώρια αγορά των αλυσίδων καταστημάτων του συγκεκριμένου κλάδου και η συρρίκνωση του μεριδίου μεμονωμένων σημείων πώλησης, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 αποτελούσαν σημαντικό κανάλι διάθεσης. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του μεριδίου αγοράς των αλυσίδων παιχνιδιών ανέρχεται σε 17%. Την τελευταία τριετία τα παιχνίδια κάλυψαν το 70%-73% των συνολικών πωλήσεων των αλυσίδων. Το παραδοσιακό παιχνίδι εκτιμάται ότι κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος (90%) των πωλήσεων παιχνιδιών μέσω αλυσίδων το 2004 και το ηλεκτρονικό παιχνίδι το υπόλοιπο 10%. Οι πωλήσεις ειδών βρεφανάπτυξης την ίδια περίοδο παρουσίασαν μέση ετήσια αύξηση 21%.

«Το λιανικό εμπόριο των παιχνιδιών συγκεντρώνεται σταδιακά σε λίγες μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους στην εμπορία ειδών βρεφανάπτυξης, εποχιακών ειδών και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, με αποτέλεσμα να αποσπούν μερίδιο και στις επιμέρους αυτές αγορές», διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, σύμφωνα με τους οποίους «αντιθέτως ο ρυθμός των μεμονωμένων σημείων πώλησης μειώνεται τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς». Από τα πλεονεκτήματα των αλυσίδων είναι η δυνατότητα που έχουν να κάνουν και μαζικές εισαγωγές ανώνυμων παιχνιδιών, με αποτέλεσμα να αυξάνουν πολύ τα ποσοστά κέρδους τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου προβλέπεται ότι θα ενταθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, καθώς η ανάπτυξη των αλυσίδων αναμένεται να συνεχιστεί με περαιτέρω αύξηση του ρυθμού συγκέντρωσης.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Συγκέντρωση στην Ορεστιάδα για τη ζάχαρη

Με κεντρικό σύνθημα να μην εφαρμοστούν οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για τη ζάχαρη, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί συλλαλητήριο στην πλατεία της Ορεστιάδας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η Ενότητα». Συμμετέχουν η ΠΑΣΥ, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και το σωματείο εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στις περιοδείες που έκαναν τις τελευταίες μέρες στα χωριά, σε χώρους δουλιάς και τη Βιομηχανία Ζάχαρης συνδικαλιστές και τοπικά στελέχη της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκαν στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν για τη χώρα μας και τη μικρομεσαία αγροτιά, η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι ολέθριες προτάσεις της ΕΕ, που θα αφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο τα ζαχαρουργεία της χώρας μας.

Τόνισαν ακόμη ότι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ μπορεί να συμφέρει σε μια χούφτα μεσάζοντες και πολυεθνικές, θα έχει όμως βαρύτατες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα και την οικονομία της χώρας μας. Γενικότερα από τα πρόσφατα «πικρά» μέτρα της ΕΕ για τη Ζάχαρη, θα συρρικνωθεί δραματικά το αγροτικό εισόδημα, θα κλείσουν πολλά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, θα συρρικνωθούν σημαντικά οι δουλιές και τα εισοδήματα των επαγγελματιών, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ»
Οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Απασχόλησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Η κυβέρνηση προωθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της άρχουσας τάξης σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, τα εργασιακά δικαιώματα και τις εμπορικές ανταλλαγές της χώρας, οξύνοντας τα προβλήματα των εργαζομένων στην "Ελληνική Βιομηχανία Λιπασμάτων". Οι αθρόες εισαγωγές λιπασμάτων και η αύξηση των χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών προς τα εργοστάσια παραγωγής εγχώριων λιπασμάτων, ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας, σχετικά με το μέλλον των μονάδων παραγωγής της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Σκοπεύει και με ποια μέτρα να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη για την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση εγχώριων, φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, στους αγρότες;
  • Τι θέση παίρνει σχετικά με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας εργαζομένων (ΠΟΕΠΔΧΒ) για το μέλλον της «Ελληνικής Βιομηχανίας Λιπασμάτων»;
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Στην Εφορία για «διευκρινίσεις»

Οι «λάθος» χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιών και του φοροελεγκτικού μηχανισμού είναι οι αποκλειστικοί υπαίτιοι για την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται αυτές τις μέρες δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Το θέμα προέκυψε από τους «διασταυρωτικούς» ελέγχους στις καταστάσεις πελατών -προμηθευτών (έτους 2003), οι οποίες υποβάλλονται μόνο από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Για διάφορους λόγους, και στη συνέχεια από αβλεψίες των υπηρεσιών, στις λίστες του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρέθηκαν και άσχετοι με το αντικείμενο φορολογούμενοι. Το υπουργείο Οικονομίας σε χτεσινή ανακοίνωση αν και παραδέχεται το «λάθος», ωστόσο επιμένει να καλεί τους φορολογούμενους αυτούς στις Εφορίες για περαιτέρω «διευκρινίσεις».

Στην πραγματικότητα εκλιπαρούν τη βοήθεια των φορολογουμένων, προκειμένου να πιάσουν φοροφυγάδες. Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στις λίστες του υπουργείου, αλλά στο γεγονός ότι οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν τις επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις. Στη συγκεκριμένη λίστα συγκαταλέγονται περίπου 340.000 φορολογούμενοι, στους οποίους έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια. Μετά το «μπάχαλο» η καταληκτική ημερομηνία προσέλευσης στις Εφορίες παρατείνεται μέχρι τις 30 Γενάρη του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ