ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στη γνωστή αντιδραστική ρότα

Με την «επικαιροποίηση» του προγράμματος, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ρυθμίσεις και μέτρα, που διατηρούν στην επικαιρότητα και εμπλουτίζουν τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας

Τη συνέχιση της επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον διατήρησης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων, εγγυάται το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της περιόδου 2005 - 2008, που έδωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Οπως είναι γνωστό, τα προγράμματα αυτά, τα οποία κινούνται αυστηρά στις κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής της Λισαβόνας, υποβάλλονται κάθε χρόνο από τα κράτη - μέλη στην ΕΕ. Με βάση αυτήν την κοινή αλήθεια, εκφράζει την πρόθεσή της να συνεχίσει και στο επόμενο διάστημα την εφαρμογή πολιτικών προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, προετοιμασία του εδάφους για τη νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα, νέα φορολογική επίθεση κλπ.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας - παρουσιάζοντας χθες το επικαιροποιημένο πρόγραμμα - προανήγγειλε για το 2006 αύξηση του φόρου πετρελαιοειδών και μεγάλες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κυβερνητικής επίθεσης κατά των εργαζομένων, ο υπουργός ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της περιόδου 2006 - 2008 θα κληθεί να υπηρετήσει τους ακόλουθους τρεις άξονες:

  • Αποκατάσταση και εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
  • Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
  • Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Με άλλα λόγια, για την τριετία 2006 - 2008, η κυβερνητική πολιτική θα υπηρετεί τον εξής διπλό στόχο: Τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας (στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους) και τη θέσπιση νέων προνομίων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων (στο όνομα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος).

Στον πίνακα, όπου αναλύονται βασικές υποθέσεις για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπεται ότι:

  • Η διεθνής καπιταλιστική ανάπτυξη θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια σε υψηλούς ρυθμούς (μεταξύ 4,6% και 4,9%).
  • Οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, περί τα 60 δολάρια το βαρέλι.
  • Θα σημειωθεί αύξηση, αν και μετριοπαθής, των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Οσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή θα προέλθει από όλο το πλέγμα των αντεργατικών και φιλοεπιχειρηματικών ρυθμίσεων, που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,8% το 2006 και το 2007 και κατά 4% το 2008. Η αύξηση αυτή αναμένεται να προέλθει, κυρίως, από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του κόστους των υπερωριών, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κλπ. Ευελπιστούν, δηλαδή, ότι η αύξηση της υπεραξίας που θα αποσπάσουν οι επιχειρήσεις, λόγω των κυβερνητικών ρυθμίσεων, θα μετουσιωθεί σε ανάπτυξη...

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα επόμενα χρόνια (προβλέπεται να μειωθεί ως προς το ΑΕΠ στο 4,3% το 2005, στο 2,6% το 2006, στο 2,3% το 2007 και στο 1,7% το 2008) θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών. Και πραγματικά οι συνολικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και στο πλαίσιο της πολιτικής περιστολής των κοινωνικών κατακτήσεων, προβλέπεται να μειωθούν από 48,2% το 2005 στο 43,7% το 2008, δηλαδή κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση, όμως, θα υπάρξει και στο σκέλος των εσόδων, και δη στους φόρους. Ετσι, οι έμμεσοι φόροι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθούν από 13,2% το 2005 σε 13,9% το 2008. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι το 2006 θα λάβει χώρα η πρώτη δόση της αύξησης των ειδικών φόρων στα καύσιμα, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2009 και σωρευτικά θα ανέλθει στο 20%! Αυξήσεις φόρων, όμως, αναμένουμε και από την κλιμακωτή τριετή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ είχε προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν από 22,2% του ΑΕΠ το 2005 σε 22,9% του ΑΕΠ το 2008.

Τέλος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πραγματικές κατά κεφαλήν αμοιβές κατά την τριετία 2006 - 2008, θα ...αυξηθούν με ρυθμό 1,7% κατ' έτος. Ακόμη κι αν είναι έτσι - που δεν είναι - το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από το μισό της μέσης ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ (3,9%), δηλαδή της αύξησης του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους. Στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιγράφει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με τη χρήση της στατιστικής παραπλάνησης, στα αντίστοιχα προγράμματα, εμφάνιζαν επίσης πραγματικές κατά κεφαλήν αυξήσεις...

Προβλέπεται, επίσης, ότι η απασχόληση θα αυξηθεί με ρυθμούς 1,4%, 1,6% και 1,7% την τριετία, όπως και η παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4%, 2,2% και 2,3% κατ' έτος. Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί σε 9,8% το 2006, 8,9% το 2007 και 8% το 2008. Ο πληθωρισμός, τέλος, προβλέπεται να αποκλιμακωθεί από 3,5% το 2006, σε 3,1% το 2007 και σε 2,9% το 2008.

ΔΕΗ ΑΕ
Εμπρός για περισσότερο χρήμα

Η αλλαγή στην κεφαλή της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε χτες με την εκλογή του Κ. Κυριακόπουλου στη θέση του προέδρου του ΔΣ και οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες της Επιχείρησης, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.

Ετσι, ο νέος πρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα, φρόντισε να εμφανιστεί εκ διαμέτρου αντίθετος με τη «φιλοσοφία» Παλαιοκρασσά απέναντι σε υπηρεσιακά στελέχη και μέλη του ΔΣ. Υπάρχουν βεβαίως και κοινά σημεία, σε ό,τι αφορά το ρόλο που καλείται να αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ και ίσως πολύ σύντομα να αρχίσουν δηλώσεις και για τα τιμολόγια που θεωρούνται... χαμηλά και προκαλούν το... επιχειρηματικό αίσθημα!

Χτες πάντως, ο νέος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη καλής οργάνωσης και κεφαλαιακής επάρκειας ώστε η ΔΕΗ να αποτελεί «αξιόπιστη λύση για τους μετόχους, το προσωπικό και τους πελάτες». Μίλησε επίσης για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο (έχει ήδη ανατεθεί σε ξένο οίκο) για την προσαρμογή της εταιρίας «στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς Ενέργειας». Τόνισε ότι «με ανταγωνιστική λειτουργία, εξωστρέφεια και ευελιξία θα επιτύχουμε τη διατήρηση της κυρίαρχης θέσης της ΔΕΗ στην απελευθερωμένη αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και την ανάδειξή της σε ηγέτιδα δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Για το τέλος άφησε την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της ΔΕΗ, στόχος που αναιρείται ευθέως και βάναυσα από όλους τους προηγούμενους!!!

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Επικαιροποιείται» η λιτότητα μέχρι το 2008

Προαγγελία νέας αντιλαϊκής επέλασης από τον Γ. Αλογοσκούφη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το 2006 θα είναι έτος αποκρατικοποιήσεων, κάτι που σημαίνει ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα είναι στην πρώτη προτεραιότητα και της σημερινής κυβέρνησης. Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, η προτεραιότητα στο ξεπούλημα θα δοθεί στις τράπεζες και στις υποδομές, οπότε δρόμοι, λιμάνια και άλλα σημαντικά κομμάτια της δημόσιας περιουσίας θα περάσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο υπουργός είπε ότι από τις αποκρατικοποιήσεις του 2005 ένα ποσό 2,15 δισ. ευρώ θα πάει για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Σε παρατήρηση όμως ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ποσό μόλις 860 εκατ. για την αποπληρωμή του χρέους, ο Γ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι έγινε αυτό προκειμένου να καλυφθούν «μαύρες τρύπες» σε τράπεζες. Συγκεκριμένα είπε ότι 1 δισ. ευρώ πήγε για την ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας και 300 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του κεφαλαίου της Εμπορικής.

Είναι προφανές ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ξεπουλιέται δημόσια περιουσία, προκειμένου να εξυγιανθούν οι δύο τράπεζες και να παραχωρηθούν «ελκυστικές» στο μεγάλο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ