ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες πρεμιέρες

«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι», στο «Τόπος Αλλού»
«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι», στο «Τόπος Αλλού»

Αρχίζουν, σήμερα, στο θέατρο «Πολιτεία» οι παραστάσεις του έργου του A. Ρ. Γκάρνεϊ «Η τραπεζαρία», σε μετάφραση Θάλειας Σκαρλάτου και σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Το έργο εκτυλίσσεται σε μια τραπεζαρία, γύρω από ένα τραπέζι. Κάθε μία από τις 18 σκηνές, σαν φωτογραφία ακινητοποιεί στιγμές, αδιάφορες, τρυφερές, κρίσιμες, ασήμαντες, κωμικές σ' ένα δραματικό χρόνο, τον 20ό αιώνα, και σε ένα σκηνικό χρόνο που ξεκινά με την ανατολή του ήλιου και τελειώνει τα μεσάνυχτα. Μουσική: Σταύρος Γαργαλάτος, κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου, σκηνικά - κοστούμια: Ερση Δρίνη. Παίζουν: Ζαμπάρας Κωνσταντίνος, Καστανά Χριστίνα, Κατσίγιαννης Γιώργος, Μακρή Μαρία, Οικονομίδης Δημήτρης, Πόγκα Δέσποινα, Τζαμαργιάς Τάκης, Χατζούδης Κωνσταντίνος.

  • Το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» παρουσιάζεται στο θέατρο «Τόπος Αλλού» σε μετάφραση -σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, σκηνικά - κοστούμια Μίκας Πανάγου, μουσική επιμέλεια Μιχάλη Παπαδογιαννάκη. Το έργο θίγει τη βαναυσότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Με αφορμή τη ζωή ενός ποιητή παρακολουθούμε τη σύγκρουση της μητέρας του με την ερωμένη εξαδέλφη του, μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Παίζουν: Μίνα Αδαμάκη, Κρατερός Κατσούλης, Ειρήνη Μπαλτά, Βασίλης Κουκαλάνι, Χριστολίνα Καλιανώτη, Ηλια Καρακώστα, Ευτυχία Λιβανίου.
  • Το έργο του Ευγένιου Λαμπίς «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» ανεβάζεται σήμερα στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε μετάφραση/ διασκευή Χάρη Ρώμα - Αννας Χατζησοφιά, που έκαναν και τη σκηνοθεσία σε συνεργασία με τη Νατάσα Ζούκα, σκηνικά/κοστούμια Αναστασίας Αρσένη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη, χορογραφίες Νατάσας Ζούκα. Παίζουν: Χάρης Ρώμας, Χρήστος Ευθυμίου, Σοφία Παυλίδου, Πάνος Σταθακόπουλος, Ράνια Ιωαννίδου, Περικλής Λιανός, Σαράντος Γεωγλερής, Μάρα Μπαρόλα, Στέλιος Γούτης, Ευτυχία Φαναριώτη, Γιάννης Πολιτάκης.
  • Το έργο «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, 210.3480.030) στη σκηνή «Ζωή Λάσκαρη», σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ζωή Λάσκαρη, Χρήστος Νομικός, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Θοδωρής Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καρτάκης, Τσαμπίκα Φεσάκη.
  • Η ομάδα «ΕΧ ΑΝΙΜΟ» παρουσιάζει στο «Θέατρο της Ανοιξης» την παράσταση «Sorry, sold out!», ένα σατιρικό, αυτοσαρκαστικό παιχνίδι για την αλήθεια και το ψέμα στο θέατρο και στη ζωή. Βασισμένη σε μια ιδέα του Γιάννη Μαργαρίτη, η παράσταση χτίστηκε με αυτοσχεδιασμούς της ομάδας και αφορά σε πέντε νέους ηθοποιούς από τη στιγμή που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέατρο μέχρι την πρώτη επίσημη πρεμιέρα τους. Κοστούμια: Αντζελα Ελ - Ζέιντ. Μουσική: Στάθης Δρογώσης. Παίζουν: Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Κωνσταντίνα Λαδοπούλου, Φάνη Πέτσα, Ζήσης Ρούμπος.
«Χρώματα» του χειμώνα
Εργο του Ν. Στεφάνου
Εργο του Ν. Στεφάνου
  • Εγκαινιάζεται αύριο (8 μ.μ.) στη «Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας», έκθεση με τίτλο «Αναζήτηση ταυτότητας». Πρόκειται για έργα από τη Συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση ανιχνεύονται οι πιο σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας του σύγχρονου ανθρώπου, μέσα από έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Εως τις 29/1 εκτίθενται 54 δημιουργίες (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία), έργα των: Α. Αντωνόπουλου, Β. Γκόκα, Γ. Γυπαράκη, Κ. Ζαχαροπούλου, Γ. Μανουσάκη, Γ. Μόραλη, Ν. Ναυρίδη, Μ. Σπηλιόπουλου, Ν. Τρανού, Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά.
  • Εργα των: Π. Γουλάκου, Ο. Ζούνη, Γ. Μαυροΐδη, Γ. Μήλιου, Λ. Παπούλια, Π. Σάμιου και Νίκου Στεφάνου, περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό). Διάρκεια έως τις 7/1.
  • Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, γιορτάζοντας τα 32 χρόνια λειτουργίας του, φιλοξενεί έως τις 8/1, έκθεση έργων της Μαριγώς Κάσση με τίτλο «Κοπτική - Ραπτική». Η έκθεση αποτελείται από μια εγκατάσταση με δεκάδες χάρτινα ρούχα, που αιωρούνται στο χώρο, δημιουργώντας ποιητική ατμόσφαιρα. Επίσης, εκτίθενται τρία καινούρια φωτιζόμενα έργα της καλλιτέχνιδας, παρεμβάσεις στο χώρο του μουσείου.
  • Εργα της Αυστραλής ζωγράφου Rebecca Driffield, η οποία ζει και εργάζεται στο Παρίσι, παρουσιάζει (έως 21/1), η «Thanassis Frissiras Gallery». Η ζωγραφική της είναι μια συνεχής εξερεύνηση του ανθρώπινου προσώπου.
  • Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας στην Πάτρα (πλατεία Γεωργίου Α' και Κορίνθου), φιλοξενείται μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ανδρέα Βουρλούμη. Παρουσιάζονται έργα σε χαρτί (ακουαρέλες, παστέλ, σχέδια κλπ.), μικρών, κυρίως, διαστάσεων και σημειωματάρια του ζωγράφου, όπου αποτύπωσε όψεις της καθημερινής ζωής: - η θέα από το σπίτι ή το εργαστήριό του, εσωτερικά, προσφιλή τοπία (όπως της Αίγινας), σκηνές του δρόμου, περαστικούς διαβάτες, πρόσωπα οικείων και φίλων.
Ενας χρόνος απουσίας

Αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο, θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο της Ζουζούς Νικολούδη. Εξέχουσα, πρωτοπόρα μορφή του σύγχρονου ελληνικού χορού, η Ζουζού Νικολούδη, υπηρέτησε πάνω από μισό αιώνα την ανάπτυξη και διάδοση του χορού στην Ελλάδα. Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία, ήταν η ομάδα «Χορικά», που ίδρυσε το 1966, με τη συνεργασία του Νικηφόρου Ρώτα, και στόχο τον προβληματισμό και την έρευνα σχετικά με το χορό του αρχαίου δράματος. Προικισμένη με ιδιαίτερες παιδαγωγικές ικανότητες, δίδαξε και χορογράφησε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Από το 1973, οπότε ιδρύθηκε η Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, ανέλαβε το μάθημα ρυθμικής και χορογραφίας.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Τη χριστουγεννιάτικη συναυλία τους πραγματοποιούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, την Κυριακή (12 το μεσημέρι), στο Μέγαρο Μουσικής. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία και η παιδική χορωδία του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, θα προσφέρουν ένα πρόγραμμα στο κλίμα των ημερών, με χορωδιακά και συμφωνικά αριστουργήματα Ελλήνων και ξένων συνθετών. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Γκουνό, Χέντελ, Κλάβα, Μπαλτά, Ντούκας, Λάλο και Στράους.

Για μία ώρα πριν από τη συναυλία, αλλά και μετά απ' αυτήν οι χώροι θα πλημμυρίσουν από χριστουγεννιάτικες μελωδίες, συντροφιά με την παιδική ορχήστρα, την παιδική χορωδία του Τρίτου Προγράμματος,και με το Μουσικό Σύνολο Πνευστών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Στη συναυλία θα συμπράξουν διακεκριμένοι σολίστ, όπως η Μάτα Κατσούλη (σοπράνο), ο Νίκολας Κύναστον (εκκλησιαστικό όργανο) και ο Ηλίας Καντέσας (βιολί). Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσούχλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμης Μουμουλίδης. Εισιτήρια διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου. Γενική είσοδος: 12 ευρώ, 7 ευρώ για τα παιδιά.

Θεσσαλονίκη - Αθήνα

Στηρίζοντας, κυρίως, πολιτιστικού περιεχομένου βιβλία και πρωτίστως τη λογοτεχνία των σύγχρονων Θεσσαλονικέων συγγραφέων, ξεκίνησε με ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη και τα αύξησε σε έξι. Χτες ο Μίκης Θεοδωράκης εγκαινίασε το πρώτο του αθηναϊκό βιβλιοπωλείο (Σταδίου 24), όπου παρουσίασαν (ζωντανά) οι συντελεστές του το δίσκο «Διαδρομή Θεσσαλονίκη -Αθήνα» και όπου εγκαινιάστηκε η πρώτη εικαστική έκθεση, με έργα του Θανάση Μπακόρου. Ο λόγος για το αθηναϊκό βιβλιοπωλείο του «Ιανού», που θα παρουσιάζει 80.000 τίτλους βιβλίων και όπου ήδη προγραμματίστηκαν να γίνουν 21 εκδηλώσεις με λογοτέχνες και άλλους καλλιτέχνες και εικαστικές εκθέσεις. Η πρώτη εκδήλωση (σήμερα 8μμ) αφιερώνεται στον Θεσσαλονικιό ποιητή και πεζογράφο Ντίνο Χριστιανόπουλο. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο «Ιανός» κυκλοφόρησε ημερολόγιο του 2006, με τίτλο «Της αγάπης άσματα», που περιλαμβάνει σπουδαία ποιήματα (Ελλήνων και ξένων ποιητών), λαϊκά και έντεχνα στιχουργήματα, των οποίων η μελοποίηση αντέχει στο χρόνο.

Στην «Αλλη Οχθη» σήμερα και αύριο οι Γρηγόρης Καψάλης και Χρήστος Ζώτος θα προσφέρουν ένα διήμερο παραδομένο στην ηπειρώτικη μουσική παράδοση. Την Κυριακή ακολουθεί ο Νίκος Καρατάσος, κορυφαίος δεξιοτέχνης του τσίμπαλου (μοιάζει με το σαντούρι). Κρατήσεις στο 210.9270.628.

Με πρωτοβουλία του ελληνικού «Ρ.Ε.Ν» (τμήμα του διεθνούς λογοτεχνικού «κλαμπ»), για την υποστήριξη της «Γιούνισεφ», οι εκδόσεις «Επίλογος» κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Παιδιά του Κόσμου». Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών, με θέμα το παιδί. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται κείμενα των Παπαδιαμάντη. Βιζυηνού, Μυριβήλη, Παλαμά, Βενέζη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Τ. Αγρα, Π. Χάρη, Δ. Χατζή, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ