ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Δικομματικό «ναι» στην «απελευθέρωση»

Την κύρωση της οδηγίας της ΕΕ υπερψήφισαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Ενα ακόμα μέρος του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Η οδηγία κυρώθηκε χτες από τη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι παρά τις κατά καιρούς αποπροσανατολιστικές φραστικές αντιπαραθέσεις, τα δύο κόμματα συμφωνούν στα σοβαρά και βασικά θέματα της πολιτικής.

Καταψηφίζοντας την οδηγία ο εισηγητής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης υπενθύμισε ότι η κοινή συνισταμένη όλων των κυβερνητικών νομοσχεδίων που αφορούν την Ενέργεια είναι η απελευθέρωση της αγοράς και η παράδοση των σοβαρών αυτών τομέων στο μεγάλο κεφάλαιο. Με την πολιτική αυτή, είπε, θα υπάρξει μεταξύ άλλων σοβαρή επιβάρυνση του λαϊκού καταναλωτή, αφού οι διάφοροι ιδιώτες που μπαίνουν στο χώρο μόνο κριτήριο έχουν το κέρδος.

Η εμπειρία, συνέχισε, που υπάρχει από ανάλογη απελευθέρωση που έγινε στην ακτοπλοΐα έδειξε ότι αυξήθηκαν τα προβλήματα των νησιωτών και επιδεινώθηκε η ανασφάλεια των εργαζομένων στα πλοία αφού η πραγματικότητα δείχνει ότι καπιταλιστικά κέρδη και λαϊκά δικαιώματα είναι έννοιες αντίθετες.

Για το ΚΚΕ, είπε ο Σ. Σκοπελίτης, απαιτείται σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, με γνώμονα όμως ότι η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αντίθετα, τόνισε, με το νομοσχέδιο εμπορευματοποιείται η αγορά του φυσικού αερίου για ικανοποιηθεί εκείνη η μερίδα που κεφαλαίου που θέλει να ελέγξει την αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, κατέληξε, επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παραγωγής Αερίου και μάλιστα στους ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο θα δίνεται και κρατική επιδότηση!

Πρόεδρος και σε ιδιωτική εταιρία ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ...

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Δε «χορταίνει» προεδριλίκια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας. Οπως αποκαλύπτεται, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ - που είναι και πρόεδρος της εταιρίας της ΠΑΣΕΓΕΣ «Συνεταιριστικές Επενδύσεις ΑΕ» - κέρδισε έναν ακόμη τίτλο προέδρου. Ανέλαβε, ήδη, και πρόεδρος μιας ιδιωτικής εταιρίας, με την οποία συνεργάζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ, κερδίζοντας έτσι μιαν ακόμη προεδρική καρέκλα. Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Τάκης Τσιόγκας, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που βάσει του νέου νόμου είναι η εποπτεύουσα αρχή των συνεταιρισμών.

Η Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στα πλαίσια της προώθησης παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, η εταιρία της ΠΑΣΕΓΕΣ "Συνεταιριστικές Επενδύσεις ΑΕ", στην οποία πρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχας Τζανέτος, δημιούργησε και λειτουργεί σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία "ATENCO SA", στην οποία μέτοχος είναι ο ιδιώτης κ. Ιωάννης Μπαρμπαλιάς, κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, με την επωνυμία "Παντοπωλείο Μεσογειακής διατροφής".

Ομως, σύμφωνα με το καταστατικό της ιδιωτικής εταιρίας "ATENCO SA" (ΦΕΚ 8908/14-7-04, ΦΕΚ 6769/22-6-04), πρόεδρός της είναι ο κ. Καραμίχας Τζανέτος, ο οποίος είναι πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και της εταιρίας της, "Συνεταιριστικές Επενδύσεις ΑΕ".

Επειδή η διπλή ιδιότητα του κ. Καραμίχα είναι αντιφατική και παράνομη και επειδή σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 2810 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η εποπτεία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων υπάγεται στον υπουργό Γεωργίας, ερωτάται ο κ. υπουργός εάν γνωρίζει τη διπλή και παράνομη ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχα Τζανέτου και τι ενέργειες θα κάνει για την αποκατάσταση της νομιμότητας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η «ανταγωνιστικότητα» συνθλίβει τις μικρές επιχειρήσεις

Στην «ανταγωνιστική» Ελλάδα δε χωρούν οι «μικρομεσαίοι», δηλαδή οι μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν με αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Αυτή είναι η πεποίθηση επιχειρηματιών και πολιτών όπως αναδείχτηκε και μέσα από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Παρά την προπαγάνδα και τις υποκριτικές κορόνες κυβερνητικών και συνδικαλιστικών παραγόντων και τις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ, να βρουν ερείσματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα των αλλαγών που προωθούνται στο Δημόσιο τομέα, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι αυταπάτες, πως σε συνθήκες άγριου ανταγωνισμού μπορούν να έχουν μέλλον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταρρέουν. Περίπου το 50% των επιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα λέει ότι δεν υπάρχει μέλλον για τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις ενώ αρνητικά απαντά και το 60% των πολιτών (άλλων κατηγοριών) που συμμετείχε στην έρευνα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανταγωνιστικότητα και τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις και το ρόλο του δημόσιου τομέα στην ενίσχυσή της. Σημειώθηκε πως η στρατηγική της Λισαβόνας διαμορφώνει ευνοϊκούς όρους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αλλά και η απόφασή τους να κάνουν πιο ανταγωνιστικό το δημόσιο τομέα.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας συνεχάρη την ΑΔΕΔΥ για τη συστράτευσή της «στην κοινή προσπάθεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του δημόσιου τομέα και γενικότερα της οικονομίας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα «βρήκαν» για το προεδρείο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), σε κοινό μέτωπο και μέσα από μεταξύ τους συναλλαγή, αποφάσισαν να αποκλείσουν το συνδυασμό «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα» από τη συμμετοχή του στο προεδρείο του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων την πρόταση της «Αγωνιστικής Βιοτεχνικής Ενότητας» για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου.

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα», που εκπροσωπείται με 2 μέλη στο ΔΣ της ΟΒΣΘ, η ομοφωνία που εκφράστηκε στον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων, προέκυψε γιατί «η αγωνιστική παρουσία μας, οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις μας στο προεδρείο και στο ΔΣ ενοχλούν την πλειοψηφία και το κατεστημένο ευρύτερα και δυσκολεύουν τα σχέδιά τους για πλήρη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος των βιοτεχνών».

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Βιοτεχνική Ενότητα»:

  • Καταγγέλλει την τακτική της πλειοψηφίας, που χρόνια τώρα δέχεται αδιαμαρτύρητα την πολιτική που πλήττει τον κλάδο της βιοτεχνίας.
  • Καταδικάζει τις πρακτικές της πλειοψηφίας γιατί, όπως αναφέρει, «υπονομεύουν τη συσπείρωση και ενότητα του κλάδου, τον αγωνιστικό προσανατολισμό. Καλλιεργούν την αποχή, την αδράνεια και την υποταγή στα συμφέροντα του ΣΕΒ και των πολυεθνικών».
  • Καλεί τους αντιπροσώπους και τα ΔΣ των Σωματείων να καταδικάσουν τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες, πράξεις και διαπλοκές και αγωνιστικά, από κοινού με τον εργαζόμενο λαό και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να απαιτήσουν λύση στις διεκδικήσεις τους.
Ανοιχτά αύριο τα καταστήματα

Το ωράριο των καταστημάτων για όλη την περίοδο των εορτών

Το ωράριο που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης κατά την περίοδο των γιορτών έχει ως εξής:

  • Σήμερα Σάββατο 17/12: 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Αύριο Κυριακή 18/12: 10.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 19/12 μέχρι και Παρασκευή 23/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 9.00 π.μ. - 5.00 μ.μ.
  • Δευτέρα 26/12: αργία
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 9.00 - 5.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκέμβρη.

Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα, αύριο και μεθαύριο Δευτέρα 19/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τρίτη 20/12 μέχρι και Παρασκευή 23/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 24/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τρίτη 27/12 μέχρι και Παρασκευή 30/12: 7.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Σάββατο 31/12: 7.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ όλες τις ημέρες θα λειτουργήσουν όπως όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ειδικά για αύριο Κυριακή 18/12 θα λειτουργήσουν από τις 8.00 π.μ. έως τις 9.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ