ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Εκβιάζουν ωμά άνεργους και εργαζόμενους

Προκλητικές πέρα από κάθε όριο οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος υπερασπίστηκε την κατάπτυστη πρότασή του για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ

Και η νέα πρόκληση του ΣΕΒ θα πάρει την απάντηση που της πρέπει από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία των βιομηχάνων)

Eurokinissi

Και η νέα πρόκληση του ΣΕΒ θα πάρει την απάντηση που της πρέπει από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα (φωτ. από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στα γραφεία των βιομηχάνων)
Η θρασύτητα του μεγάλου κεφαλαίου αναδείχτηκε χτες σε όλο της το μεγαλείο, ενθαρρημένη από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αναπτύσσοντας την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΒ στην πρώτη συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των μεγαλοβιομηχάνων, Οδ. Κυριακόπουλος, έθεσε χτες το πλαίσιο του εκβιασμού με όρους ιστορικής οπισθοδρόμησης. Οι βιομήχανοι απαιτούν:

  • Την κατάργηση του ορίου των κατώτατων αποδοχών για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε περιοχές με υψηλή ανεργία και κλάδους (κυρίως) της μεταποίησης που δεν είναι «ανταγωνιστικοί» (π.χ., Δυτική Μακεδονία και κλωστοϋφαντουργία)
  • Το «πάγωμα» των μισθών - στην καλύτερη περίπτωση - σε αυτές τις περιοχές και κλάδους, στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση σύμβασης, κάτι που οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Ο εκβιασμός τους - που τον χαρακτήρισαν «πρόοδο» - έχει διπλή φύση:

  • Πρώτα απ' όλα δήλωσαν ότι εάν οι εξαιρέσεις που απαιτούν γίνουν δεκτές, τότε η αύξηση για τους υπόλοιπους «μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη». Σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση θα είναι «πάρα πολύ μικρή»!!!
  • Εκαναν σαφές ότι η απασχόληση εξαρτάται από αυτούς και υπονόησαν ότι αν δε γίνουν δεκτοί οι όροι τους τότε δε θα κάνουν νέες προσλήψεις
  • Δεν απέκλεισαν μελλοντικά την επέκταση του μέτρου.
«Προστάτες» των ανέργων!!!

Οι μεγαλοβιομήχανοι δε δίστασαν ακόμα να εκμεταλλευτούν με τον χειρότερο τρόπο την ανεργία, την οποία οι ίδιοι και η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργούν. Πριν τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του ΣΕΒ, ο Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε προκλητικά: «Από τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν χθες, λείπει ένας βασικός παράγων: Οι άνεργοι. Ενας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος, μία στις πέντε νέες γυναίκες είναι άνεργη και μόλις ένας στους δέκα ανέργους είχε μια προσφορά εργασίας το τελευταίο τρίμηνο. Βάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα, θέτουμε κι άλλα εμπόδια σ' αυτούς τους νέους να βρουν δουλιά».

Παριστάνοντας τους ...«προστάτες» των ανέργων, επιδιώκουν:

  • Να κάνουν το πρώτο βήμα κατάργησης της ΕΓΣΣΕ
  • Να υποστηρίξουν την προοπτική των ατομικών συμβάσεων, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα διαπραγματεύεται μόνος του την αμοιβή του με την επιχείρηση χωρίς δεδομένο πλαίσιο και κατώτερα όρια
  • Να δημιουργήσουν εργαζόμενους διαφορετικών «ταχυτήτων», επιφέροντας το διχασμό ανάμεσά τους με κατάργηση των κοινών βασικών σημείων αναφοράς, σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο
  • Να θέσουν τις βάσεις διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος δημιουργώντας ρήγμα στη συνοχή των συμφερόντων των εργαζομένων
  • Να στηρίξουν την προοπτική των «ευέλικτων» αμοιβών σε συνδυασμό με την «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις γενικότερα.

Κυνικά δήλωναν χτες: «Ας ρωτήσουμε τους άνεργους εάν δέχονται να εργαστούν με αυτούς τους όρους». Και έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν τη βαθιά ανηθικότητα του διλήμματος που έκριναν ότι είναι κατάλληλη η στιγμή να θέσουν. Ο Οδ. Κυριακόπουλος έφτασε στο σημείο να πει ότι ο σημερινός βασικός μισθός είναι όχι μόνο πολύ καλός, αλλά και «καλύτερος από το επίδομα ανεργίας», ενώ επανέφερε και το ζήτημα της απασχόλησης πτυχιούχων με μειωμένη αμοιβή!

Επισήμανε επίσης ότι έλαβε τέλος η λογική του «ένα χρώμα, ένα μέγεθος, ένα κοστούμι για όλους». Ο Οδ. Κυριακόπουλος ξεκαθάρισε όμως ότι οι βιομήχανοι δεν πρόκειται να θυσιάσουν ούτε σεντς από τα κέρδη τους για τους άνεργους, καθώς «τα λιγότερα κέρδη δε βοηθούν την απασχόληση».

«ΛΗΤΩ»
Αποφασιστικό μπλόκο στην απόλυση

Νέα τετράωρη στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στις 6.30 έξω από το κατάστημα στον Πειραιά

Συνεχίζεται και σήμερα η τετράωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ.- 12.30 μ.) των εργαζομένων στο κατάστημα βρεφικών ειδών «Λητώ» στον Πειραιά, με αίτημα την επαναπρόσληψη της υπαλλήλου Σταματίνας Στριλάκου. Στα πλαίσια της σημερινής κινητοποίησης, στις 6.30 το απόγευμα, το ταξικό σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Πειραιά, καλεί τους εργαζόμενους της πόλης σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα (Εθνικής Αντίστασης 6). Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απευθύνει, επίσης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα παραρτήματά του στην Καλλιθέα και την Ν. Ιωνία.

Χτες, το κατάστημα παρέμεινε κλειστό κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, την οποία, όπως και τη σημερινή, κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ύστερα από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων. Εργαζόμενοι του Πειραιά περιφρούρησαν από το ξημέρωμα την απεργία στο κατάστημα, ενημερώνοντας τους περαστικούς για την άδικη και προκλητική απόλυση, αλλά και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της Σταματίνας Στριλάκου, συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων στο «Λητώ», υπό την απειλή της απόλυσης, αλλά και της «δυσμενούς» (λόγω απόστασης) μετάθεσης σε ένα από τα τρία άλλα μαγαζιά της αλυσίδας στην Αθήνα, η εργοδοσία έχει επιβάλει στο κατάστημα το νόμο της σιωπής για κάθε αντεργατική της μεθόδευση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι είναι γυναίκες (25 από τους 27 συνολικά υπαλλήλους) και υποχρεώνονται να δουλεύουν όρθιες ακόμα και στα ταμεία. Η πολυαπασχόληση δίνει και παίρνει, αφού οι πωλήτριες μετατρέπονται ανάλογα με τις κερδοσκοπικές ανάγκες της εργοδοσίας σε αποθηκάριους, ακόμα και σε λογίστριες. Καταγγελίες υπήρξαν και για σωρεία απλήρωτων υπερωριών.

Ο φόβος και η τρομοκρατία είναι ό,τι εκμεταλλεύεται η εργοδοσία και για να διασπάσει τους εργαζόμενους μπροστά στον κλιμακούμενο αγώνα για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους, φτάνοντας στο σημείο να οδηγήσει στα δικαστήρια την πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, αλλά και του Εργατικού Κέντρου, καταθέτοντας αγωγή σε βάρος τους για τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Χτες το πρωί, κατά την εκδίκαση της αγωγής στο Τακτικό Μονομελές Πρωτοδικείο του Πειραιά, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης επιδόθηκε σ' ένα «ρεσιτάλ» εκφοβισμού των εργαζομένων μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, προκαλώντας την αντίδραση των συνδικαλιστών που παρακολουθούσαν τη δίκη.

Με τις καταθέσεις τους, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές κατέρριψαν ένα προς ένα τα ανυπόστατα επιχειρήματα της εργοδοσίας για να κριθεί η απεργία καταχρηστική και κατήγγειλαν με στοιχεία την παράνομη απόλυση. Η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί σήμερα το πρωί.

ΟΕΚΙΔΕ - ΠΟΛ
Δε θα περάσει!

Την κατηγορηματική της αντίθεση στις προσπάθειες για πλήρη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και ΔΕρματος (ΟΕΚΙΔΕ) καταγγέλλοντας ότι, η νέα επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους που σηματοδοτούν οι προχτεσινές αντεργατικές προτάσεις του ΣΕΒ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής.

«Στόχος του μεγάλου κεφαλαίου είναι η πλήρης κατάργηση όλων των ΣΣΕ και το πέρασμα στην ατομική διαπραγμάτευση, άρα στην ακόμα παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΚΙΔΕ. «Η επίθεση για κατάργηση των ΣΣΕ δε θα περάσει. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, θα αντιδράσουν συντονισμένα και αγωνιστικά», προσθέτει και απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής κινητοποίησης και επαγρύπνησης σε όλα τα συνδικάτα του κλάδου: «Καλούμε όλα τα συνδικάτα στους κλάδους μας να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά με ανακοινώσεις προς όλους τους αποδέκτες. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους μέλη τους με συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Να προετοιμαστούν για έντονες και συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων από την ΟΕΚΙΔΕ για τις νέες συλλογικές συμβάσεις του 2006».

Την προκλητική πρόταση της εργοδοσίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική συσπείρωση. Η ταυτόχρονη κατάθεση της πρότασης αυτής με την πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεν είναι τυχαία. Είναι, τονίζει η ΠΟΛ, «η συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που επάξια και απαρέγκλιτα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι η φυσική κατάληξη των θεωριών της ανταγωνιστικότητας που έχουν αποδεχτεί οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ». Μία είναι η απάντηση σε αυτά τα σχέδια, καταλήγει η ΠΟΛ, «ο ενωμένος ταξικός και ανυποχώρητος αγώνας. Αυτό το δρόμο ακολουθεί η ΠΟΛ, τα σχέδιά τους δε θα περάσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ