ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπάτε ΝΑΤΟικοί σκύλοι κι αλέστε...

Κατατέθηκε στη Βουλή «Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης με το ΝΑΤΟ»

Με το «Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης», η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι για τους ΝΑΤΟικούς. Στο στιγμιότυπο, άσκηση νηοψίας από ΝΑΤΟικά πλοία στον κόλπο του Σαρωνικού

Eurokinissi

Με το «Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης», η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι για τους ΝΑΤΟικούς. Στο στιγμιότυπο, άσκηση νηοψίας από ΝΑΤΟικά πλοία στον κόλπο του Σαρωνικού
Ενα ακόμη «Πρωτόκολλο Συμφωνίας και Συναντίληψης», που βαθαίνει τη συμμετοχή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ενώ ενισχύει τη δράση τους, κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το πρωτόκολλο αφορά στην απλούστευση των διαδικασιών για την παρουσία ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ή ασκήσεις του εν λόγω οργανισμού αφού ελαχιστοποιούνται οι διαδικασίες για τους όρους διεξαγωγής τους. Ουσιαστικά μετατρέπεται σε πάγια η δυνατότητα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να ασκούνται ή να επιχειρούν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα παρέχονται αφειδώς διευκολύνσεις στις δραστηριότητές τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοθετήματος, «οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που υποστηρίζονται από την παρούσα συμφωνία MOU μπορεί να απαιτούν και πολυεθνική αεροπορική υποστήριξη με αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα. Στην περίπτωση θαλάσσιων λιμένων εμπορικά και πολεμικά πλοία υποστήριξης». Για όλα τα παραπάνω η Ελλάδα «αποδέχεται όπως η κίνηση τέτοιων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων επιφάνειας και των πληρωμάτων αυτών προς και εντός των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Φιλοξενούσας Χώρας θα γίνεται από μια γενική άδεια για όλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Η Φιλοξενούσα Χώρα θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει όλα τα επιμέρους στοιχεία του θέματος αυτής της άδειας»!

Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρεται πως η εν λόγω ρύθμιση είναι «ιδιαιτέρως επωφελής» αφού «θα εξαλείψει την ανάγκη συνεχών διαβουλεύσεων για την υπογραφή HNS MOU (σ.σ. μνημονίων ή συμφωνιών) για κάθε άσκηση ή επιχείρηση του ΝΑΤΟ ξεχωριστά»! Οι παραπάνω διευκολύνσεις (σύμφωνα πάντα με την αιτιολογική έκθεση) παρέχονται «στην ειρήνη, σε επείγουσες καταστάσεις, κρίσεις και περίοδο πολέμου», σε «συμμαχικές δυνάμεις και οργανισμούς οι οποίες βρίσκονται, ενεργούν, ή περνούν διά μέσου της επικράτειάς του».

Μεταξύ των «υποχρεώσεων» που προκύπτουν για την Ελλάδα στην περίπτωση παρουσίας ξένων δυνάμεων στο έδαφός της περιλαμβάνεται, σύμφωνα με το άρθρο 5.2 του μνημονίου, ότι «θα προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις σε σχέση με τις πηγές υποστήριξης συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και εμπορικών πηγών».

Επίσης, στο μνημόνιο προβλέπονται μεγάλες οικονομικές διευκολύνσεις προς τη χώρα που έχει αποστείλει στρατεύματα. Ενδεικτικά στο άρθρο 6.1 αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων «θα είναι απαλλαγμένες φόρων, δασμών, διοδίων, εισφορών και όλων των συναφών χρεώσεων».

Κάμερες παρακολούθησης και στον ΟΣΕ

Με κάμερες και άλλα πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης, ετοιμάζονται να γεμίσουν τα τρένα και όλες τις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το ΔΣ του ΟΣΕ, ζητείται η προέγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου στο υπό κατάρτιση Επενδυτικό Πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2006, να εγγραφεί κονδύλι 14.875.000 ευρώ για την «προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας και ελέγχου σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων». Το σύστημα αυτό προορίζεται να εγκατασταθεί σε όλους τους επιβατικούς και εμπορευματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους σταθμούς διαλογής, στα μηχανοστάσια και τα εργοστάσια, σε όλα τα κτίρια και τα γραφεία, αλλά και στις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

Μάλιστα, η διοίκηση του ΟΣΕ χαρακτηρίζει το θέμα «επείγον» και ζητά την άμεση προέγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει στο διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος παρακολούθησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), με ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζει την πλήρη αντίθεση και ανησυχία της για τα συστήματα «ασφυκτικής παρακολούθησης της καθημερινής υπηρεσιακής ζωής». Τονίζει ότι τα συστήματα αυτά δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στον υπηρεσιακό έλεγχο, ο οποίος γίνεται ήδη απρόσκοπτα μέσω των νομίμων οργάνων του ΟΣΕ. Τέλος, η ΠΟΣ ζητά το κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ να διατεθεί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι για την εφαρμογή της μεθοδολογίας του «μεγάλου αδελφού» στον ΟΣΕ.

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, αντιπρόεδρος της ΠΟΣ, καταγγέλλει την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις και στους χώρους εργασίας. Επισημαίνει ότι ο πραγματικός στόχος της απόφασης που πήρε η διοίκηση του ΟΣΕ, είναι η καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας των εργαζομένων, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης κάθε δραστηριότητάς τους.

«Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν να εγκατασταθούν αυτά τα συστήματα παρακολούθησης. Με την πάλη τους θα τα ξηλώσουν», καταλήγει ο Σωτήρης Ραυτόπουλος.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Μήπως έγιναν ... εξωθεσμικά;

Θεσμικά αυτό δεν έχει γίνει, τόνισε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της απαγωγής των 28 Πακιστανών μεταναστών. Υπογράμμισε δε πως καμιά ελληνική υπηρεσία δεν ασχολήθηκε με το θέμα (σ.σ. της απαγωγής), ούτε και κάποια άλλη συνεργαζόμενη υπηρεσία. Ανέφερε δε ότι γίνεται έρευνα για την υπόθεση. Πάντως, την περασμένη βδομάδα ο Γ. Βουλγαράκης υποστήριζε πως καμιά υπηρεσία δε θα μπορούσε να δράσει με τον τρόπο αυτό γιατί δε θα το επέτρεπαν οι ελληνικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ