ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32

Σύντομο ανέκδοτο:

«Δελτία ειδήσεων»...

«Μετά τη Θεία Λειτουργία... »!

Θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, αλλά «μετά τη Θεία Λειτουργία»! Το λέει σε κάθε του δήλωση ο Σιούφας: «...μετά τη Θεία Λειτουργία»! Και το λέει με στόμφο. Και το λέει με έμφαση. Δεν είναι νεοφιλελεύθερος ο άνθρωπος. Ούτε η κυβέρνησή του. Ανθρωποι της εκκλησίας είναι, που μετά τον κυριακάτικο όρθρο, θέλουν να στέλνουν το ποίμνιο για να γεμίζει το παγκάρι του θεού τους, του Μαμμωνά! Μα υπάρχει τέτοιος θεός; θα πείτε. Πώς δεν υπάρχει! Μόνο που έχει διάφορα ονόματα: Καρφούρ, Πράκτικερ, κ.ο.κ.

*

«Μετά τη Θεία Λειτουργία»! Μη και θίξουνε το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».

Κι ας διαλύουνε τη λαϊκή οικογένεια, που αφού της κατάργησαν το 8ωρο, αφού την έβαλαν να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, τώρα τη στέλνουν να δουλεύει και τις Κυριακές! Για να κονομάνε τα πολυκαταστήματα!

Κι ας αναγνωρίζουν σαν μοναδική τους θρησκεία την «αγορά», και ας έχουν για «Πιστεύω» τους ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Κι ας αντιλαμβάνονται σαν «πατριωτισμό» μόνο οτιδήποτε ευνοεί το χωρίς πατρίδα μεγάλο κεφάλαιο.

*

«Μετά τη Θεία Λειτουργία»!

Τώρα, αν τους πεις Φαρισαίους και τελώνες των «καρχαριών» του εμπορίου, ρισκάρεις, γιατί μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα στο εδάφιο που λέει να στρέψουν και την άλλη παρειά, κι αντ' αυτού να σου στρέψουν καμιά ξεγυρισμένη αγωγή από κείνες που συνηθίζονται πολύ τελευταία. Αν τους πεις θεομπαίχτες, το ίδιο.

*

Αρκούμαστε σε ένα και μόνο: Ακόμα και ο θεός που επικαλούνται, την έβδομη μέρα αναπαύτηκε...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

(από το λεύκωμα «Μπλε Πράσινα Αλογα»)
(από το λεύκωμα «Μπλε Πράσινα Αλογα»)

Ωραία βιβλία κυκλοφορούν τούτες τις μέρες.

*

Το βιβλίο του Νίκου Πηγαδά («Αίγινα... κάθε κελί σελίδα ιστορίας», εκδόσεις «Το Ποντίκι»), προϊόν μιας 20ετούς έρευνας, για τη φυλακή της Αίγινας, εκεί «που μαρτύρησε κυριολεκτικά η ιστορία», εκεί που «άφησαν το ματωμένο τους επισκεπτήριο» ο Νικηταράς, ο Μαρίνος Αντύπας, ο Βελουχιώτης, ο Σαράφης, ο Μπελογιάννης, ο Χαρίλαος Φλωράκης.

*

Το λεύκωμα του Στάθη («Μπλε Πράσινα Αλογα», εκδόσεις «Πατάκη») που μπορεί να μη δίνει οριστική απάντηση στο... μεγαλειώδες ερώτημα που ταλανίζει το έθνος σχετικά με το αν και πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Καραμανλής, αλλά για να μας «ανασχηματίσει» τη διάθεση, μετασχηματίζοντας τη γελοιότητα του δικομματισμού σε γέλιο (και τροφή για σκέψη), είναι ό,τι πρέπει.

*

Το βιβλίο της Κυριακής Καμαρινού («Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια» - Ο αγώνας για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες 1924 - 1974», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), καρπός μιας μακρόχρονης έρευνας, εξαιρετικά διαπαιδαγωγητικής για τον κοινωνικό ρόλο του κομμουνιστή, που δε σταματά ούτε πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

*

Ωραία βιβλία. Που κινούνται έξω από το καθεστώς των «δημοσίων σχέσεων», μακριά από παράτες, που μας καλούν να τα γνωρίσουμε χωρίς να μετέρχονται πομπώδεις κοσμικές μαζώξεις και παρουσιάσεις - ταρατατζούμ, είναι σεμνά και ταπεινά, όπως τα θέλει η πένα και το πενάκι των δημιουργών τους.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών, επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δυο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία. Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σ. Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη, υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή»...

Φιλανθρωπία

Το περιοδικό «ΤΙΜΕ» όπως κάθε χρόνο και φέτος επέλεξε για το εξώφυλλό του τα «πρόσωπα της χρονιάς». Μεταξύ αυτών το ζεύγος Γκέιτς, όπου Μπίλι Γκέιτς ο ιδρυτής της «Microsoft». Η επιλογή του ζεύγους έγινε λόγω της «φιλανθρωπικής τους δραστηριότητας», όπως εξηγεί το περιοδικό...

*

Δε γνωρίζουμε το ύψος των φοροαπαλλαγών που εξασφαλίζει στο ζεύγος Γκέιτς η «φιλανθρωπική» τους δραστηριότητα, γνωρίζουμε όμως ότι ο φιλάνθρωπος Γκέιτς εμφανίζει προσωπική περιουσία ύψους 46,5 δισ. δολαρίων... Και δεν το αναφέρουμε για να μειώσουμε τις «φιλανθρωπίες» του. Το αναφέρουμε για να βοηθήσουμε όποιον θέλει να κάνει μια απλή σύγκριση:

*

Η κυβέρνηση Καραμανλή, πανηγυρίζει διότι λέει ότι εξασφάλισε για την περίοδο 2007 - 2013 το ποσό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Δ' ΚΠΣ. Αν υποθέσουμε ότι τα λεφτά αυτά θα πήγαιναν στα 10 εκατομμύρια των Ελλήνων (και όχι στους εργολάβους και τους βιομηχάνους), τότε 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν να λάβουν το ποσό των 20 δισ. σε διάστημα 7 χρόνων. Δηλαδή ποσό λιγότερο από το μισό από όσο διαθέτει κατ' έτος ως προσωπική περιουσία ένας και μόνο άνθρωπος στον κόσμο, ο κ. Γκέιτς...

*

«Ωραίος» δεν είναι ο καπιταλισμός; Και φιλάνθρωπος!

Απάντηση στο ΣΕΒ: ΚΚΕ!

Εχουν κηρύξει πόλεμο κατά της εργατιάς! Τα έχουν όλα και θέλουν κι άλλα! Εφτασαν στο σημείο να «κλαίνε» σαν τους κροκόδειλους μπροστά στις κάμερες, να βγάζουν λογύδρια «στοργής» για τους ανέργους (!) που οι ίδιοι τους στύβουν σαν λεμονόκουπες και μετά τους απολύουν, για να καταλήξουν ότι για να πιάσει δουλιά ο άνεργος πρέπει πρώτα να δεχτεί να «αμειφθεί» με κάτι λιγότερο από ένα κομμάτι ψωμί!

Το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο! Αλλά πρώτα τους έστρωσαν το έδαφος οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι: Ο «κόκκινος» Πάνος τους έδωσε τη δυνατότητα να κανοναρχούν τη ζωή του εργάτη «διευθυντικώ δικαίω»! Ο «σοσιαλιστής» Παπανδρέου έβγαινε αλά μπρατσέτα προεκλογικά με τον Πολυζωγόπουλο και τους έταζε «τζάμπα εργάτες» να τους δουλεύουν τέσσερα χρόνια ανασφάλιστοι!

Εκτραχύνθηκαν! Στον πόλεμο του ΣΕΒ κατά της εργατικής τάξης, η απάντηση πρέπει να είναι οργανωμένη, αποφασιστική, ανυποχώρητη. Η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική: ΚΚΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ