ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «νόμο» της ΕΕ οι απαγωγές των Πακιστανών!

Το ΠΑΣΟΚ υπέγραψε και επί των ημερών της ΝΔ εφαρμόζεται η συμφωνία που δίνει το «ελεύθερο» στις ξένες μυστικές υπηρεσίες να δρουν υπό «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα» στο ελληνικό έδαφος!

Οχι μόνο Αγγλοι, αλλά και Γάλλοι και Πορτογάλοι και κάθε φυλής και εθνικότητας πράκτορες, ασφαλίτες και μυστικές υπηρεσίες - υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν στην «Αγία Οικογένεια» της ΕΕ - μπορούν και με το νόμο (!) να έρχονται στην Ελλάδα, να αλωνίζουν στο έδαφος της χώρας μας, να μπουζουριάζουν ανθρώπους (Πακιστανούς ή άλλους), να τους απάγουν, να τους ανακρίνουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα και όλα αυτά υπό το πέπλο του «απόρρητου» (!), και όλα αυτά με το πρόσχημα της καταπολέμησης του εγκλήματος!

Το ΠΑΣΟΚ υπογράφει - η ΝΔ εφαρμόζει!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα αυτό που (κάνει ότι) δεν ξέρει η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Βουλγαράκης. Αυτό που ήξερε (και υπέγραψε) η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ: Οτι με την υπογραφή που έβαλαν στις 29 του Μάη 2000, κάτω από τη συμφωνία των κρατών-μελών για την «αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών» της ΕΕ, έδωσαν τη δυνατότητα στις ξένες μυστικές υπηρεσίες να δρουν ανεξέλεγκτα στο ελληνικό έδαφος! Οτι, δηλαδή, έδωσαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα στους μπάτσους της εκάστοτε Σκότλαντ Γιαρντ - άλλοτε σε συνεννόηση και άλλοτε χωρίς καν συνεννόηση (!) με τις ελληνικές αρχές - να πραγματοποιούν «απόρρητες έρευνες» υπό «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα» εντός της ελληνικής επικράτειας!

Το ντοκουμέντο

Συγκεκριμένα:

Με πράξη του Συμβουλίου της ΕΕ στις 29 του Μάη του 2000, καθορίστηκε η σύμβαση των κρατών-μελών για την «αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων».

Στην ειδική παράγραφο με τίτλο «Ειδικές μορφές αμοιβαίας συνδρομής», αναφέρονται τα εξής:

«Δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας της οποίας η σύσταση θα καθορίζεται κατόπιν κοινής συμφωνίας των σχετικών κρατών-μελών. Η κοινή ομάδα συστήνεται με συγκεκριμένο σκοπό και για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Ενας υπάλληλος του κράτους-μέλους στο έδαφος του οποίου παρεμβαίνει η ομάδα εξασφαλίζει τη διοίκηση της ομάδας και διευθύνει τις δραστηριότητες στο έδαφος του κράτους-μέλους αυτού».

Και τώρα προσέξτε τη συνέχεια:

«Μπορούν επίσης να διεξάγονται απόρρητες έρευνες από αστυνομικούς υπό απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα υπό τον όρο ότι τηρούνται η νομοθεσία και οι διαδικασίες του κράτους-μέλους στην επικράτεια του οποίου διεξάγονται οι έρευνες αυτές»!

*

Ας διαλέξει ο κ. Βουλγαράκης: Τα όσα καταγγέλλουν οι Πακιστανοί μετανάστες έγιναν από πράκτορες με πλαστή ή με απόρρητη ταυτότητα;...

Ας απαντήσουν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ που ζητούν από τον Βουλγαράκη να «δώσει εξηγήσεις στη Βουλή» για το θέμα της απαγωγής των μεταναστών: Θεωρούν ότι τα όσα υπέγραψαν οι κυβερνήσεις Σημίτη εφαρμόζονται «πλημμελώς» από τη ΝΔ και ότι αυτοί θα τα έκαναν «καλύτερα»;...

*

Σημείωση: Η συμφωνία που υπενθυμίζει ο «Ρ» υπογράφτηκε το 2000. Μετά το 2001 και τους Δίδυμους Πύργους τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για θέματα δικαστικής, αστυνομικής και «αντιτρομοκρατικής» συνδρομής, είναι προφανές ότι ενσωματώνουν την παραπάνω συμφωνία και παρέχουν επί ευρωπαϊκού (και ελληνικού) εδάφους αντίστοιχα «δικαιώματα» σε ευαγή ιδρύματα όπως η CIA, το FBI, κλπ...

Ο κ. Βουλγαράκης

Οταν οι Πακιστανοί μετανάστες κατήγγειλαν (από το περασμένο καλοκαίρι) ότι στις 15 του Ιούλη απήχθησαν, κρατήθηκαν για μία βδομάδα από άτομα που τους ανέκριναν σχετικά με το περιεχόμενο των επαφών που είχαν με συμπατριώτες τους στο Λονδίνο, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του καλοκαιριού, ο Γ. Βουλγαράκης είχε δηλώσει άγνοια... Πέντε μήνες αργότερα, όταν η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο, πέρασε στην αντεπίθεση, αρνήθηκε ότι συνέβη οτιδήποτε και μίλησε για «προβοκάτσια ή φάρσα». Μάλιστα, σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από μία βδομάδα, χτυπούσε το χέρι του στο τραπέζι φωνάζοντας πως δε θα επέτρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και πως οι υπηρεσίες της χώρας θα το ήξεραν, αν συνέβαινε ένα τέτοιο περιστατικό. «Μην υποτιμάτε τις υπηρεσίες ασφάλειας», είχε τονίσει χαρακτηριστικά, και συμπλήρωνε: «Θα πιστέψετε τρεις κυβερνήσεις (σ.σ. Ελλάδας, Μεγ. Βρετανίας με τις δηλώσεις Στρο περί "ανοησιών" και Πακιστάν με τον πρέσβη στη χώρα μας να αρνείται κάποια επίσημη καταγγελία) ή δύο άτομα;».

Προχτές, όμως, άρχισε να αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας, «θεσμικά αυτό το περιστατικό δεν έχει υπάρξει», αφήνοντας - όπως εκλήφθηκαν οι δηλώσεις του - ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ...«εξωθεσμική» δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Χτες όμως επανήλθε, λέγοντας: «Ο,τι είχα πει από την πρώτη ώρα, ισχύει και τώρα και νομίζω ότι έγινε μία λανθασμένη ερμηνεία αυτών που είπα χθες». Και συνέχισε: «Εγώ, λοιπόν, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, σας είπα από την πρώτη ώρα ότι τέτοιο περιστατικό δεν έγινε...».

Τι να υποθέσουμε; Οτι η απαγωγή των Πακιστανών ήταν τόσο «απόρρητη» υπόθεση που δεν ενημερώθηκε ούτε ο ίδιος;...


Ρεπορτάζ:
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ - Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΚΚΕ
Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγγέλλοντας τις απαγωγές και τις παράνομες ανακριτικές μεθόδους, από «μυστικές υπηρεσίες και άλλες δυνάμεις ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών», κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν και στην περίπτωση των 28 Πακιστανών τον Ιούλη του 2005 στην Ελλάδα και προφανώς συνδέεται με τις υποθέσεις παράνομης κράτησης και μεταφοράς κρατουμένων μέσω των ευρωπαϊκών χωρών από αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες.

Οπως «πολιτικό θέμα υψίστης σημασίας - αναφέρει στην Ερώτησή της η ευρωβουλευτής - έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την παράνομη απαγωγή, σύλληψη, κράτηση και ανάκριση δεκάδων Πακιστανών που ζουν στην Ελλάδα, λίγες μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο. Στις καταγγελίες που έγιναν στις ελληνικές αρχές προστέθηκαν σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC καταγγελίες για πολυήμερες ανακρίσεις στα αγγλικά, ψυχολογικά βασανιστήρια και εξαφάνιση. Το όλο θέμα παραπέμπει σε δράση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και συνδέεται με την υπόθεση της παράνομης μεταφοράς κρατουμένων μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων».

Και ερωτά: «Καταδικάζει το Συμβούλιο τη μέθοδο των απαγωγών και τη χρήση βασανιστηρίων από μυστικές υπηρεσίες ή άλλες διωκτικές κρατικές αρχές ή δυνάμεις με κρατική κάλυψη ή αποστολή και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχτεί η λαϊκή κυριαρχία και η ανεξαρτησία κάθε χώρας; Σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να σταματήσουν τα αυξανόμενα κρούσματα τέτοιων μεθοδεύσεων που προκαλούν υποψίες για συμφωνημένες ενέργειες από περισσότερες πλευρές και χώρες στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής υστερίας;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ