ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Κατακραυγή και επαγρύπνηση από τις ταξικές δυνάμεις

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και συνδικάτα απ' όλη τη χώρα καλούν σε συσπείρωση στο ΠΑΜΕ για να αποκρουστεί η νέα επίθεση

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βρουν απέναντί τους η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, στις συντονισμένες αντεργατικές μεθοδεύσεις τους
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα βρουν απέναντί τους η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, στις συντονισμένες αντεργατικές μεθοδεύσεις τους
Την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων όλων των κλάδων και των ταξικών τους συνδικάτων προκάλεσαν οι κατάπτυστες προτάσεις του ΣΕΒ για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης να ανοίξει άμεσα ο διάλογος για την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να ροκανίζει ό,τι έχει μείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της. «Μετά τον κατάπτυστο νόμο που πέρασε το καλοκαίρι για την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, του 7ώρου, του 8ώρου, σήμερα έρχεται να καταργήσει την Κυριακή αργία στο χώρο του εμπορίου, συνεχίζοντας το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Στοχεύουν στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, των αδειών, της ασφάλισης των εργαζομένων, της καταβολής του δώρου, των επιδομάτων, του δικαιώματος να συνδικαλίζονται οι εργαζόμενοι κλπ» σημειώνει η Ομοσπονδία και συνεχίζει:

«Μέσα απ' αυτό το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων ένα στόχο υπηρετούν, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υπηρετούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μόνο με την όλο και βαθύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης μπορεί να επιτευχθεί. Σ' αυτή τη συνεχόμενη και παρατεταμένη επίθεση του κεφαλαίου η εργατική τάξη, τα άλλα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα καλούνται ν' απαντήσουν, να βγάλουν συμπεράσματα.

  • Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα, τους ταξικούς αγώνες.
  • Να αφαιρέσουν την πλειοψηφία στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος από τους κάθε λογής καρεκλοκένταυρους, παραδομένους στο σύστημα συνδικαλιστές και να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα, που είναι και η εγγύηση για την προώθηση των προβλημάτων, για τη σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική.
  • Ν' απορρίψουν τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου, να δυναμώσουν το μέτωπο της σύγκρουσης, μοναδική λύση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για βαθιές αλλαγές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
  • Να δυναμώσουν τους αγώνες με τα άλλα λαϊκά εργαζόμενα στρώματα, ΕΒΕ και εργαζόμενη αγροτιά.
  • Να συμβάλλουν έμπρακτα στην ενιαιοποίηση της πάλης της εργατικής τάξης.
  • Να δυναμώσουν την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης.

Σ' αυτή την κατεύθυνση να δώσουμε τις δυνάμεις μας, σ' αυτό το δρόμο καλούμαστε να περπατήσουμε. Σ' αυτό το δρόμο καλούμε όλους τους οικοδόμους της χώρας να στρατευτούν» καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Καταγγέλλει και η ΟΒΣΑ

Την πλήρη διαφωνία της με την πολιτική της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία οπλίζει με προκλητικό θράσος τους μεγαλοβιομηχάνους που απαιτούν ουσιαστικά την κατάργηση των Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δηλώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στη λογική της συγκεκριμένης πολιτικής κινούνται οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τονίζει η ΟΒΣΑ και σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος. Οι επιμέρους διαφορές, λόγω της διαφορετικής θέσης στην παραγωγή μπορούν και πρέπει να παραμεριστούν μπροστά στον κοινό εχθρό που είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Απαιτείται να δοθεί δυναμική συνέχεια στους κοινούς αγώνες, σαν μοναδική προϋπόθεση για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, για την ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής».

Μαζική, αγωνιστική, ταξική απάντηση

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να αντισταθούν και να προετοιμάσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απευθύνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ενώ και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, με αφορμή τις νέες, συντονισμένες αντεργατικές εξαγγελίες και προτάσεις για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων σημειώνει: «Το λαϊκό κίνημα, οι φορείς του, πρέπει να συστρατευθούν στο μεγάλο μετερίζι της αντίστασης και πάλης ενάντια στην ΕΕ, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους οργάνων».

«Την αρχή του συνολικού "ξηλώματος" της Κυριακάτικης αργίας» συνεπάγονται οι ανακοινώσεις του υπ. Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση το Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας, αλλά και το τοπικό Εργατικό Κέντρο. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή οι εργαζόμενοι «γεύονται» ήδη την κατάργηση της Κυριακής αργίας, από το 1993, με αποφάσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κάλεσμα αγωνιστικής επαγρύπνησης απευθύνει στους εργαζόμενους και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου καταγγέλλοντας την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στις εργασιακές σχέσεις. Τέλος, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας επισημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις για την κατάργηση της Κυριακής αργίας έχουν ξεκινήσει από το 1988, και καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αντίθεσή τους, να ενισχύσουν το σωματείο αλλά και το ΠΑΜΕ, να γυρίσουν την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και όσους καλλιεργούν «αριστερές» αυταπάτες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΒΙΟΝΥ» - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αντιδρούν στις κάμερες - χαφιέδες

Τις αντιδράσεις και την οργή των 50 εργαζομένων στην εταιρία «ΕΛΒΙΟΝΥ Κορίνθου» έχει προκαλέσει η τοποθέτηση συστημάτων βιντεοσκόπησης στους χώρους εργασίας, με σκοπό την καταγραφή των κινήσεων των εργαζομένων ώστε να αποφευχθούν «πιθανότητες δολιοφθοράς», όπως υποστήριξε το ΔΣ της εταιρίας για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι στους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου δεν τοποθετήθηκαν κάμερες. Αντίθετα, τοποθετήθηκαν μόνο στους εσωτερικούς χώρους - ακόμα και στην τραπεζαρία - οι οποίοι έτσι και αλλιώς φυλάσσονται. Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει ότι στόχος της εταιρίας είναι η παρακολούθηση και ο εκφοβισμός των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο τη διοίκηση της «ΕΛΒΙΟΝΥ ΑΕ» προχώρησε σε κατάργηση ενός επιδόματος που έδινε χρόνια στους εργαζόμενους, ύψους 150 ευρώ στον καθένα. Ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου Α. Φρονιμάδης δήλωσε στο «Ρ» ότι υπάρχει προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και του σωματείου. Τον ίδιο, μάλιστα, τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα για 2,5 μήνες και τον είχαν απλήρωτο χωρίς κάποια ουσιαστική δικαιολογία. Το ΔΣ του σωματείου έχει αποφασίσει ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον η διοίκηση της εταιρίας δεν αποσύρει τις κάμερες.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θα τους κλείσουμε το δρόμο

Σε ανακοίνωσή της για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τη νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Διάλεξαν τις μέρες κυβέρνηση και ΣΕΒ για να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Με προκλητικό τρόπο επιχειρούν να λεηλατήσουν ό.τι έχει αφήσει όρθιο η προηγούμενη επέλαση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

  • Υποκρίνονται ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους άνεργους
  • Υποκρίνονται ότι δήθεν δεν έχουν ελεύθερο χρόνο οι μισθωτοί για να αγοράζουν αγαθά

Κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΕΕ είναι που με τις πολιτικές τους γεννούν και αναπαράγουν τη φτώχεια και τα βάσανα για το λαό μας. Αυτοί είναι που απολύουν τους μισθωτούς, που κλείνουν επιχειρήσεις. Που σπρώχνουν στον εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτό το μεσαίωνα επιδιώκουν μέσα από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, όπως και μέσα από την κατάργηση της όποιας ασφάλειας παρέχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Θέλουν τους εργαζόμενους ανασφαλείς, ώστε η πίεση και η τρομοκρατία σε βάρος τους να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματική. Θέλουν ταυτόχρονα να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη για τις τσέπες τους.

Αυτή είναι η απανθρωπιά αυτής της πολιτικής, αυτή είναι η απανθρωπιά που γεννά το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Προειδοποιούμε κυβέρνηση και ΣΕΒ, ότι δε θα περάσουν οι επιδιώξεις τους. Τα ταξικά συνδικάτα θα τους αποκαλύπτουν και θα τους κλείσουν το δρόμο. Καλούμε συνδικάτα και συνδικαλιστές να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, ώστε να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την εργατική αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ