ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κυβέρνηση με λαϊκή εκπροσώπηση

Αυτό εξήγγειλε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της χώρας

Ο Εβο Μοράλες έκανε δηλώσεις από την έδρα της κυβέρνησης

Associated Press

Ο Εβο Μοράλες έκανε δηλώσεις από την έδρα της κυβέρνησης
ΛΑ ΠΑΣ.-

Με καταμετρημένο πλέον το 80% των ψήφων των εκλογών της Κυριακής, ο υποψήφιος του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό»-MAS, Εβο Μοράλες, έχει ξεπεράσει το 54% και καμία αμφισβήτηση δεν υπάρχει ως προς την εκλογή του. Επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος Εβο Μοράλες με τον μεταβατικό πρόεδρο και πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Εντουάρντο Ροντρίγκες. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο συντονισμός της παράδοσης των εξουσιών και η ανάληψη των υπουργείων από τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Η σύνθεση της οποίας ήταν αντικείμενο της παράλληλης συνάντησης που είχε ο Μοράλες στα κεντρικά γραφεία του MAS στην Κοτσαμπάμπα με τα ηγετικά στελέχη των λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποτελούν βασική συνισταμένη και του κινήματος που πρωτοστάτησε και οργάνωσε τις εξεγέρσεις των προηγούμενων ετών. Οπως τόνισε ο Μοράλες, οι λαϊκές οργανώσεις θα αντιπροσωπεύονται σε κάθε βαθμίδα των μεταβατικών επιτροπών ενώ τόνισε με έμφαση ότι η συμμετοχή τους στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι απολύτως αναγκαία προϋπόθεση. Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, σημείωσε ότι οι λαϊκές οργανώσεις θα συμμετάσχουν ισότιμα στην επιτροπή πρωτοκόλλου που θα οργανώσει τη μετάβαση της εξουσίας και τη σύνθεση των ξένων καλεσμένων στην ορκωμοσία στις 22 Γενάρη, που περιλαμβάνει ήδη πολλούς Λατινοαμερικανούς ηγέτες με πρώτους τους Ούγο Τσάβες, Φιντέλ Κάστρο, Νέστορ Κίρσνερ, Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ταμπαρές Βάσκες.

Ορκωμοσία που όπως τόνισε ο Εβο Μοράλες θα είναι η επίσημη ενώ μία ακόμη θα πραγματοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο των Ιθαγενών των Ανδεων...

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΗΠΑ
Συμβιβασμός και 6μηνη παράταση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε συμβιβασμό κατέληξαν Λευκός Οίκος και Γερουσία και τελικά παρατείνεται η ισχύς κατά 6 μήνες και όχι επ' αόριστον, του αντιτρομοκρατικού νόμου, γνωστού ως «Πατριωτικής Πράξης» (Patriot Act).

Η συμφωνία που επιτεύχτηκε στη Γερουσία θεωρείται από τους αναλυτές επιεικώς «συμβιβαστική», δεδομένου ότι ο Τζορτζ Ου. Μπους πίεζε για τη μόνιμη παράταση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου, ορισμένες διατάξεις του οποίου έληγαν την 31η Δεκέμβρη. Δημοκράτες και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί «μπλόκαραν» προ ημερών την παράταση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο Μπους χαιρέτισε δημοσίως την παράταση ισχύος της νομοθεσίας, τονίζοντας όμως ότι «η εργασία του Κογκρέσου για την "Πατριωτική Πράξη" δεν έχει τελειώσει. Ο νόμος λήγει το επόμενο καλοκαίρι, όμως δε θα λήξει και η τρομοκρατική απειλή. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Κογκρέσο για την επανέγκριση του αντιτρομοκρατικού νόμου»

Στο μεταξύ, στον «πόλεμο» κατά της τρομοκρατίας, η Βρετανία αναμένεται να θέσει σε ισχύ από το Μάρτη του 2006 σύστημα γενικής παρακολούθησης οχημάτων, το οποίο καλύπτει τους αυτοκινητοδρόμους, τους κύριους οδικούς άξονες, τις πόλεις, τα λιμάνια και τους σταθμούς καυσίμων. Σύμφωνα με τον «Ιντιπέντετ», το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο δίκτυο από κάμερες παρακολούθησης ικανές να «διαβάζουν» τις πινακίδες κυκλοφορίας, ώστε οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορούν να εντοπίζουν κακοποιούς και πιθανούς τρομοκράτες.

Η τράπεζα δεδομένων, ικανή να καταγράφει 35 εκατομμύρια πινακίδες κυκλοφορίας ημερησίως, θα εγκατασταθεί στο Χέντον, στο βόρειο Λονδίνο. Τα δεδομένα θα μπορούν στη συνέχεια να διατηρούνται για περίοδο πέντε ετών.

ΗΠΑ
Ανακωχή στη Νέα Υόρκη;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Επιστροφή μετά από 56 ώρες απεργίας για τους 34.000 εργαζόμενους στο συγκοινωνιακό σύστημα της Νέας Υόρκης; Τίποτα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, καθώς σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το βρετανικό ΒΒC, η Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών - (ΜΤΑ) και το Συνδικάτο των Εργαζομένων στις Μεταφορές - (TWU) συμφώνησαν καταρχήν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια αυτών το Συνδικάτο θα καλέσει σε επιστροφή τους εργαζομένους... Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η επιστροφή ή ποια θα είναι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων καθώς σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα υπάρχει «μπλακάουτ» στην πληροφόρηση.

Η εξέλιξη αυτή που έγινε χτες το μεσημέρι - ώρα Νέας Υόρκης - συνιστά στροφή 180 μοιρών από το αδιέξοδο όπως διαφαινόταν των πρότερων ημερών αλλά και τη σκληρή στάση που κρατούσαν και οι δύο πλευρές. Ενδεικτικό είναι ότι χτες απειλούνταν με φυλάκιση οι ηγέτες του, μία μόλις μέρα μετά την επιβολή προστίμου, ύψους 1 εκατ. δολαρίων τη μέρα στα συνδικάτα. Δικαστής διέταξε τον ηγέτη της συνδικαλιστικής ένωσης TWU Local 100 Ρότζερ Τουσέν και άλλα στελέχη να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου, προειδοποιώντας ότι η φυλάκισή τους αποτελεί «ορατό ενδεχόμενο».

Ο Τουσέν ζήτησε συγγνώμη από τους Νεοϋορκέζους για την ταλαιπωρία που υφίστανται, αλλά τόνισε ότι η απεργία προκλήθηκε από την εμμονή της εργοδοσίας να ακυρώσει ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόσθεσε δε πως οι απεργοί θα επιστρέψουν στις εργασίες τους αν η εργοδοσία αναθεωρήσει τις απόψεις της για την παρακράτηση του 6% του μισθού των νεοπροσλαμβανομένων για τη χρηματοδότηση του ταμείου σύνταξης.

Λίγο πριν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις, η εργοδοσία είχε δεχτεί πάντως να αποσύρει την πρότασή της για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των νεοπροσλαμβανομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από 55 στα 62 χρόνια.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Χιλιάδες διαδήλωσαν εναντίον φράγματος

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες και πολίτες διαδήλωσαν χτες στο Καράτσι εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον Ινδό ποταμό. Υπέρ του σχεδίου έχει τοποθετηθεί προπαγανδιστικά και ο ίδιος ο «Πρόεδρος» της χώρας, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, υποστηρίζοντας ότι το φράγμα Καλαμπάγκ θα «ωφελήσει» τους αγρότες. Ομως, οι αγρότες που αντιτίθενται στο σχέδιο, στο Σιντχ, στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου και στο Μπαλουχιστάν, αντιτείνουν ότι το φράγμα είναι φτιαγμένο για να ωφεληθούν οι αγρότες του Πουντζάμπ, αφήνοντας τους υπόλοιπους χωρίς νερό.

Ο ίδιος ο Μουσάραφ επισκέφθηκε χτες το Σιντχ «ελπίζοντας να πείσει» τους τοπικούς ηγέτες να αποδεχτούν το σχέδιο, που έχει προϋπολογισμό εκατομμυρίων δολαρίων.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
«Αξιοσημείωτη απειλή η Κίνα» λέει το Τόκιο...

ΤΟΚΙΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ιαπωνίας - Κίνας έριξε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Ασο λέγοντας πως συνιστά «αξιοσημείωτη απειλή» η γειτονική χώρα επειδή διαθέτει «πυρηνικές βόμβες και αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες την τελευταία 12ετία»...

Η εύλογη αντίδραση της Κίνας ήταν έντονη, με τον εκπρόσωπο του σινικού υπουργείου Εξωτερικών να καταδικάζει τις δηλώσεις Ασο ως τουλάχιστον «ανεύθυνες», σημειώνοντας: «Η ανάπτυξη της Κίνας ποτέ δε θα αποτελέσει απειλή σε κανέναν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και μεγαλύτερες αγορές για τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού ταυτίζονται με ανάλογη (προ μερικών μηνών) έκθεση του Πενταγώνου στις ΗΠΑ, στην οποία εκφράζονταν ανάλογες «ανησυχίες» για τη στρατιωτική ισχύ και την ιμπεριαλιστική επιρροή της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας λόγω της αύξησης των σινικών στρατιωτικών δαπανών...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τα Σκόπια ζητούν «εγγυήσεις»

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την παροχή «σαφών εγγυήσεων» από τη «διεθνή κοινότητα, πάνω από όλα από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, για το απαραβίαστο των συνόρων και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ανεξαρτήτως του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου» ζήτησε χτες ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφκσι, στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του στο Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπεσνίκ Μουσταφάι, μετά τη συνάντησή του με τη διαπραγματευτική ομάδα των Κοσσοβάρων Αλβανών στα Τίρανα εξέφρασε την «αποφασιστικότητα της Αλβανίας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο» στις συνομιλίες καθορισμού του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο Σαμπρί Χαμίτι (του κόμματος του «προέδρου» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα), δήλωσε ότι η «ανεξαρτησία του Κοσσόβου είναι αδιαπραγμάτευτη όχι μόνο με τη Σερβία, αλλά και με το διεθνή παράγοντα», επειδή τάχα η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου «είναι η μόνη λύση που θα ηρεμούσε τα πράγματα στην περιοχή»...

Παράλληλα, το Βελιγράδι αντέδρασε έντονα στην προχτεσινή απόφαση του διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν, να παραχωρήσει στους Κοσσοβάρους Αλβανούς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «απερίσκεπτη και επικίνδυνη πολιτική πράξη που εάν εφαρμοστεί θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ