ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Τσιμέντο και με τη... βούλα

«Ανοίγει» και τυπικά πλέον ο δρόμος για την τσιμεντοποίηση του Βοτανικού προς όφελος της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρίας (ΠΑΕ) ΠΑΟ, ενός ακόμη χώρου που θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους Αθηναίους, μετά και την προχτεσινή υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ).

Με αυτό μνημόνιο, προωθείται η κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ, αφού επισπεύδεται η απόκτηση των χώρων που ανήκουν στην ΕΤΕ από το δήμο Αθηναίων, ο οποίος μπορεί, απρόσκοπτα πλέον, να συνεχίσει το σχέδιο για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΠΑΕ.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από περίπου ένα μήνα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία - και παρά την πλήρη αντίθεση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» - τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας, με την επωνυμία «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας ΑΕ» η οποία θα έχει τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης του χώρου για 99 χρόνια! Το «μνημόνιο συνεργασίας» προβλέπει την αποκλειστική παραχώρηση χρήσης γηπέδου Βοτανικού (έκτασης 200 στρεμμάτων και χωρητικότητας 40.000 θέσεων) στην ΠΑΕ για 49 έτη, με δέσμευση της ΠΑΕ ότι θα χρησιμοποιεί το γήπεδο για όλους τους αγώνες της.

Στην ουσία, όλο το σχέδιο, που έχει εκπονηθεί, αφενός εξυπηρετεί τη διοίκηση της ΠΑΕ, η οποία αποκτά τσάμπα γήπεδο, και αφετέρου, όπως είχε σημειώσει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης, Σπ. Χαλβατζής, «ο νέος νόμος για τις "Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα" βρίσκει την πλήρη έκφρασή του στην πρόταση της διοίκησης του δήμου. Τα πάντα εκχωρούνται στο κεφάλαιο»...

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
«Κέρασαν» γκολ οι... μικροί

Οι παίκτες της Νίκης Βόλου πανηγυρίζουν τη χτεσινή τους επιτυχία

Eurokinissi

Οι παίκτες της Νίκης Βόλου πανηγυρίζουν τη χτεσινή τους επιτυχία
Αλλες δύο επιβεβαιώσεις του χαρακτηρισμού «θεσμός των εκπλήξεων», είχαμε τη χτεσινή τρίτη αγωνιστική μέρα της 5ης φάσης, στο Κύπελλο. Τη... μισή έκπληξη του Εθνικού, ακολούθησαν δύο... ολόκληρες. Η Νίκη Βόλου απέκλεισε τον Ιωνικό και ο Εθνικός Αστέρας τον Πανιώνιο. Στα προημιτελικά και η Ξάνθη.

Ιωνικός - Νίκη Βόλου 1-4

Πανηγυρική πρόκριση από τη μια, παταγώδης αποκλεισμός από την άλλη. Πού έγιναν όλα αυτά; Στον Κορυδαλλό, όπου η Νίκη Βόλου διέσυρε τον Ιωνικό με 4-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Μεγάλος πρωταγωνιστής, στην αναμέτρηση, ο Γιώργος Σαϊτιώτης που πέτυχε τρία γκολ (20', 58', 66'). Οι φιλοξενούμενοι (που στον προηγούμενο γύρο είχαν αποκλείσει τον ΟΦΗ) είχαν προηγηθεί με τον Αναστασιάδη (15'). Το... γκολ της παρηγοριάς, για τους - κάκιστους - γηπεδούχους, έβαλε ο Τσιμπλίδης (96'). Τραυματίες αποχώρησαν οι Ντα Κόστα (γόνατο) και Περόνε (μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο με χτύπημα στο κεφάλι). Οι Βολιώτες θ' αναμετρηθούν με το νικητή του ζευγαριού ΑΕΚ - ΕΘνικός.

Εθνικός Αστέρας - Πανιώνιος 2-1

Πλατεία μπορεί να πάνε οι «κυανέρυθροι». Στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, όχι. Ο Εθνικός Αστέρας κέρδισε με 2-1 τον Πανιώνιο και εξασφάλισε την παρουσία του στη συνέχεια του θεσμού. Στην Καισαριανή εφαρμόστηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου. Οταν δε σκοράρεις, δέχεσαι γκολ. Οι φιλοξενούμενοι, λοιπόν, ναι μεν προηγήθηκαν (27' Μαγκντί) αλλά από κει και πέρα «έχασαν» το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Ναλιτζής, σε πέναλτι, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι (62'), ενώ τον ίδιο... στόχο είχαν και οι Σμίλιανιτς (16') και Μαγκντί (85'). Τις ευκαιρίες τους αντίθετα αξιοποίησαν απόλυτα οι γηπεδούχοι και πιο συγκεκριμένα οι δύο από τις αλλαγές τους. Ζουντί (54') και Τσιαλμάς (89'), με τα γκολ τους, σφράγισαν τη νίκη - πρόκριση του Εθνικού Αστέρα, που πλέον θ' αντιμετωπίσει τον Αγροτικό Αστέρα.

Ξάνθη - Παναχαϊκή 1-0

Τα απολύτως απαραίτητα, για να αποφύγουν τη δυσάρεστη έκπληξη, έκαναν χτες οι παίχτες της Ξάνθης. Περικυκλωμένοι από χιόνια και υπό ψύχος δεν έδειξαν διάθεση για πολλά. Αλλωστε και η Παναχαϊκή δε φάνηκε ικανή να τους δημιουργήσει προβλήματα. Στο ρελαντί οι γηπεδούχοι έλεγχαν τον αγώνα και σε κανένα σημείο δεν κινδύνεψαν. Το εύστοχο χτύπημα πέναλτι λοιπόν του Λαμπριάκου (59') ήταν αρκετό για να τους στείλει στους «16». Εκεί θα αντιμετωπίσουν τον κάτοχο του τροπαίου, Ολυμπιακό.

Ακράτητος - Αιγάλεω 0-0

Στον επαναληπτικό, που θα γίνει στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης», θα σφραγιστεί το εισιτήριο της πρόκρισης, για Αιγάλεω ή Ακράτητο. Οι δύο ομάδες άφησαν «ανοιχτούς λογαριασμούς», χτες στα Ανω Λιόσια, με τη «λευκή» ισοπαλία. Η αναμέτρηση, αν και δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας, θα μπορούσε να αναδείξει νικητή. Κάποιες ευκαιρίες υπήρξαν εκατέρωθεν, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γιορτινή... καμπάνα

Η πρώτη τιμωρία ποδοσφαιριστή, με αφορμή τους «στημένους» αγώνες, είναι γεγονός στη Γερμανία, καθώς ο Στέφεν Καρλ τιμωρήθηκε από τη Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας της χώρας, χτες, με αποκλεισμό οκτώ μηνών, μέχρι τις 22 του Αυγούστου του 2006, για την εμπλοκή του στο εν λόγω σκάνδαλο. Ο Γερμανός άσος, που αγωνίζεται στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με την Τσέμνιτς, είχε γνωρίσει αρχικά τις συνέπειες του κανονικού νόμου, αφού είχε καταδικαστεί στις 8 του Δεκέμβρη από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή για την ίδια υπόθεση. Ο ίδιος είχε παραδεχτεί στο δικαστήριο ότι το Μάη του 2004 είχε συναντηθεί με τον Κροάτη Αντε Σάπινα, έναν εκ των πρωταγωνιστών του «στησίματος».

ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ

Ηρθη η αναγνώριση της Ομοσπονδίας Μπέιζμπολ. Ο γ.γ.Α., Κώστας Κουκοδήμος, υπέγραψε - σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις - τη σχετική απόφαση, με την οποία αίρεται η αθλητική αναγνώριση και το μπέιζμπολ, υπάγεται στην Ομοσπονδία Σόφτμπολ. Εφόσον τα δύο (συγγενή) αθλήματα συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Ν. 2725/99, είναι δυνατόν στο μέλλον να λειτουργήσουν ανεξάρτητα.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Διαφορετικά συναισθήματα

Τα χαμόγελα επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό την επομένη της σπουδαίας νίκης επί της Ούλκερ με 85-69, με την οποία ουσιαστικά καθάρισε την υπόθεση πρόκριση στους «16» της Ευρωλίγκας(παραδοσιακά οι επτά νίκες δίνουν το εισιτήριο). Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοίρασε αρκετά συγχαρητήρια στους παίκτες για την καλή απόδοση, ενώ τόνισε ότι θέλει να τους βλέπει να παίζουν πολύ θεαματικά, όπως σε αρκετές στιγμές έκαναν κόντρα στην τουρκική ομάδα. Παράλληλα, η νίκη αυτή ήταν και το καλύτερο ψυχολογικό αβαντάζ για τους παίκτες του «τριφυλλιού» που το χρειάζονταν μετά την ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό.

Αντίθετα, προβληματισμός και κατήφεια επικρατούν στην ΑΕΚ μετά την... 5η συνεχόμενη ήττα, αυτή τη φορά από τη Στράσμπουργκ εκτός έδρας με 70-66. Οι ελπίδες πρόκρισης ψαλιδίστηκαν αισθητά, ωστόσο ο Λευτέρης Κακιούσης ποντάρει πολλά στη διακοπή προκειμένου να βρει τη φόρμουλα ώστε οι παίκτες του να επιστρέψουν στις επιτυχίες.

ΒΟΛΕΪ
Πανηγυρική πρόκριση

Σπουδαία πρόκριση για την ΕΑ Πατρών. Η αχαϊκή ομάδα (αυτή τη φορά εκτός έδρας) κέρδισε ξανά την ουκρανική Μαριουπόλ, με 3-0 (25-20, 25-18, 25-20) σετ και προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Εκεί θα αντιμετωπίσει (10 ή 12/1/2006 στην Πάτρα, 17 ή 19/1 στην Ιταλία) την ιταλική Ματσεράτα.

  • Ενσταση (την οποία στηρίζει η ΕΟΠΕ) θα καταθέσει ο ΠΑΟΚ, σήμερα, στη νομική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ζητώντας να συμμετάσχει αυτός και όχι η Πάντοβα στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Η πρόκριση των Ιταλών, βάσει του ισχύοντος κανονισμού, αποτελεί «θέατρο του παραλόγου». Ο ΠΑΟΚ έχασε στην Ιταλία με 3-1 (πόντοι 98-82) και επικράτησε στην Πυλαία με 3-0 (75-60). Δηλαδή αποκλείστηκε, παρότι πήρε ένα σετ περισσότερο!... Και αυτό γιατί μετράει το σύνολο των πόντων όπου η Πάντοβα έχει έναν περισσότερο (158). Πώς θα μπορούσε να προκριθεί η ελληνική ομάδα; Αν επίτηδες έχανε το 3ο σετ με 27-25 και κέρδιζε το 4ο με 25-20...
  • Την πολωνική Ολστιν πρέπει να αποκλείσει ο Παναθηναϊκός για να προκριθεί στο «Final 4» του «Top Teams Cup». Για να συμμετάσχουν στη χτεσινή κλήρωση, οι «πράσινοι» επικράτησαν της ρωσικής Ντιναμό Καζάν με 3-0 (25-18, 25-23, 25-18). Οι αναμετρήσεις της 8άδας θα γίνουν 10 ή 11 Γενάρη (Ελλάδα) και 17 ή 18/1 (Πολωνία).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ