ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης

Προκλητικοί οι κυβερνώντες όχι μόνο ποδοπάτησαν τις δικές τους δεσμεύσεις για... μετριοπαθείς αυξήσεις στις φορολογικές τιμές των ακινήτων, αλλά με τις αποφάσεις τους σηματοδοτούν νέα έξαρση της αισχροκέρδειας στη λαϊκή κατοικία

Eurokinissi

Η επιβολή αυξήσεων - «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο που επιφύλασσε η κυβέρνηση για τα λαϊκά στρώματα, λίγες μέρες πριν «κλείσει» το 2005. Εμπαίζοντας με πρωτοφανή και αναίσχυντο τρόπο την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε εξαγγείλει «ήπιες» αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, μας επιφύλαξε τελικά μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Οι «ήπιες» αυξήσεις ξεπερνούν και σε πάρα πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται στο 50% και στο 60%, σε σχέση με τα επίπεδα τιμών των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν το Μάρτη του 2001, ενώ δε λείπουν και περιπτώσεις που ξεπερνούν και το 70%, όπως στο Δήμο Ελληνικού. Ιδιαίτερα πλήττονται οι λαϊκές συνοικίες, πάνω στις οποίες ξεσπά το ταξικό μένος της κυβέρνησης του κεφαλαίου. Αντίθετα, στις μεγαλοαστικές περιοχές (Εκάλη, Κηφισιά), οι αυξήσεις είναι σαφώς μετριοπαθείς, καθώς κυμαίνονται στα επίπεδα του 20%.

Με βάση τους κυβερνητικούς πίνακες, στο νομό Αττικής, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Ελληνικού, με αύξηση ίση με 70,5% και ακολουθούν το 3ο διαμέρισμα της Αθήνας με 62,6%, ο Πειραιάς με 47,7%, το Αιγάλεω! με 45,2% το Καματερό!! με 43,6%.

Αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα δε γλίτωσε από τη φορομπηχτική μανία της κυβέρνησης. Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, οι ανώτερες τιμές στο Δήμο Λάρισας εμφανίζονται αυξημένες κατά 61%, στην Ηπειρο στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αρτας με 51%, στην Πελοπόννησο ο Δήμος Ναυπλίου με 53%. Στην Κρήτη η μικρότερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών (51%) έχει επιβληθεί στο Δήμο Αγίου Νικολάου και η μεγαλύτερη (66%) στο Δήμο Ρεθύμνης. Στο πρώτο διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών ίσες με 51% στο 4ο και 5ο διαμέρισμα 60%, ενώ στη Στερεά Ελλάδα στην πρώτη θέση βρίσκονται οι δήμοι της Λαμίας και της Αμφισσας με 52% και 51%. Από τα συγκεκριμένα στοιχεία, προκύπτει η εικόνα της γενικευμένης φοροεπιδρομής, η οποία αγκαλιάζει όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει εμφανώς είναι ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών έγιναν με καθαρά ταξικά κριτήρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις πρώτες 20 θέσεις των δήμων της Αττικής με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, στις 11 βρίσκονται λαϊκές συνοικίες. Ετσι, στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται οι δήμοι: Αιγάλεω, Καματερό, Αγ. Ανάργυροι, Αγ. Βαρβάρα, Αχαρνές, Ιλιο (Ν.Λιόσια), Καισαριανή. Οι αυξήσεις στους δήμους αυτούς κυμαίνονται μεταξύ του 35,5% έως και 60%. Αντίθετα στις συνοικίες των... φτωχών και... αναξιοπαθούντων μεγαλοαστών, οι αυξήσεις είναι αναμφισβήτητα πιο μετριοπαθείς. Ετσι, τα Βριλήσσια βρίσκονται στη 34η θέση των αυξήσεων, το Ψυχικό στη 52η θέση, η Εκάλη στην 76η θέση, η Φιλοθέη στην 80ή κ.ο.κ.

Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν σαφώς φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Ακόμα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι μεσοσταθμικές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην περιφέρεια της Αθήνας, στο διάστημα 2001 - Απρίλης 2005 διαμορφώνονται στο 29% και στις υπόλοιπες αστικές περιφέρειες της χώρας εμφανίζουν μεσοσταθμική αύξηση 41%. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, για λόγους καθαρά φοροεισπρακτικούς επέλεξε να επιβάλει υπέρογκες αυξήσεις, προσδοκώντας αυξημένα έσοδα στον προϋπολογισμό του 2006, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Και πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι είμαστε μπροστά στο πρώτο κύμα των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας, στα πλαίσια της ...«ήπιας» προσαρμογής, αυξήσεις θα επιβληθούν και το 2006, αλλά και το 2007, ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις, αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων να επιβάλλονται κάθε χρόνο...

Για μια ακόμη φορά, η σημερινή κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούν τη λαϊκή κατοικία, σαν λεία, την οποία νέμονται μαζί με τμήματα της αστικής τάξης (τράπεζες, κατασκευαστές). Ελέω... ελεύθερης αγοράς, οι κατασκευαστές πυροδοτούν μια αχαλίνωτη πολιτική κερδοσκοπίας στις τιμές των ακινήτων, κερδοσκοπία την οποία τρέχουν να καλύψουν οι τράπεζες με την προσφορά τοκογλυφικών δανείων, ενώ από την άλλη πλευρά, η εκάστοτε κυβέρνηση διαπιστώνει... άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών, για να επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στις τελευταίες. Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές, επικαλούμενοι τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, προχωρούν σε αυξήσεις των εμπορικών τιμών και το γαϊτανάκι της κερδοσκοπίας καλά κρατεί.

Ζημιωμένος βέβαια, ο λαϊκός αγοραστής, τον οποίο ξεζουμίζουν και οι τρεις: ο κατασκευαστής, η τράπεζα και η κυβέρνηση μέσω των φόρων. Είναι πολύ πιθανό, μετά την έκρηξη των αντικειμενικών αξιών, να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων στα ακίνητα. Υπάρχουν, βέβαια, και φωνές που ισχυρίζονται (από το χώρο των ιδιοκτητών ακινήτων) ότι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων, η οποία θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο σε νέες αυξήσεις τιμών. Ιδωμεν...

«ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ»
Ονειρο απατηλό η φοροαπαλλαγή

Οι οικογένειες των εργαζομένων που θέλουν να αποκτήσουν δικό τους «κεραμίδι», θα πληρώσουν τα σπασμένα των κυβερνητικών ρυθμίσεων

Τα σπασμένα της κυβερνητικής φορολεηλασίας θα τα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Το σύστημα, που υποτίθεται πως ίσχυε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια για δήθεν δικαίωμα απόκτησης πρώτης κατοικίας χωρίς να πληρώσει το ενδιαφερόμενο νοικοκυριό φόρο μεταβίβασης και το οποίο έχει ήδη κουτσουρευτεί από το ΠΑΣΟΚ, τώρα πλέον για πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται σκέτη κοροϊδία.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν χτες, μπορεί να αυξάνονται κατά 15% τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά ο πέλεκυς της εφορίας θα πέσει αμείλικτος στα κεφάλαια των λαϊκών νοικοκυριών. Τα νέα όρια για τη φοροαπαλλαγή για την απόκτηση πρώτης κατοικίας διαμορφώνονται στα εξής επίπεδα αντικειμενικών αξιών:

  • Για άγαμους 75.000 ευρώ
  • Για τα ζευγάρια 115.000 ευρώ
  • Για ζευγάρια με ένα παιδί 138.000 ευρώ
  • Για ζευγάρια με δύο παιδιά 161.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί μετά το τρίτο, το όριο προσαυξάνεται κατά 35.000 ευρώ

Οπως φαίνεται από συγκεκριμένα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το Οικονομικό Τμήμα του «Ρ», στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, θα χαρατσωθούν και όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία. Ας δούμε τρία παραδείγματα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών.

Παράδειγμα πρώτο: Αγαμος που θέλει να αποκτήσει πρώτη κατοικία 60 τετραγωνικών μέτρων στην Καισαριανή. Η αντικειμενική αξία της περιοχής ήταν 1.144 ευρώ και άρα η φορολογική τιμή του ακινήτου έφτανε τα 68.640 ευρώ. Μέχρι τώρα υπήρχε φοροαπαλλαγή για τα 65.000 ευρώ και άρα ο φόρος για τα υπόλοιπα περίπου 3.000 ευρώ θα ήταν της τάξης των 330 ευρώ. Η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο τώρα «πέταξε» στα 1.550 ευρώ και επόμενα η τιμή του ακινήτου στα 93.000 ευρώ. Δηλαδή, για τα 18.000 ευρώ, που είναι η διαφορά από το αφορολόγητο όριο, ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο (18.000 Χ 11%) που φτάνει τα 1.980 ευρώ. Ποσοστό αύξησης φόρου 500%!!!

Παράδειγμα δεύτερο: Ζευγάρι που σχεδιάζει να αγοράσει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών στην Ηλιούπολη. Η αντικειμενική αξία τώρα (1.261 Χ 80) είναι 100.880 ευρώ για τα οποία η οικογένεια θα πληρώσει φόρο 97 ευρώ. Αν η αγοραπωλησία γίνει την επόμενη βδομάδα, η αντικειμενική αξία (1.650 Χ 80) διαμορφώνεται στα 132.000 ευρώ και άρα ο φόρος για τα «πλεονάζοντα» 17.000 ευρώ, με βάση τα νέα αφορολόγητα όρια, θα φτάσει τα 1.870 ευρώ (17.000 Χ 11%). Ποσοστό αύξησης φόρου 1.827%!!!

Παράδειγμα τρίτο: Οικογένεια με ένα παιδί αγοράζει διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στην Καλλιθέα. Σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, αφού η αντικειμενική αξία (1.467 Χ 90) είναι 117.360 ευρώ και άρα καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Μετά τις χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης η ίδια οικογένεια για το ίδιο σπίτι που τώρα η αντικειμενική του αξία θα πάει στα 162.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να καταβάλει φόρο 2.640 ευρώ!!!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

«Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των κυβερνητικών μέτρων που οδηγούν στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και θυσιάζουν την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κινηθούν στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Να διεκδικήσουν την πλήρη φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο στην πολιτική λύση που κατοχυρώνει την κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα. Αυτή η τομή συνδέεται με τη δημιουργία του ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ