ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ - ΒΑΦΕΩΝ
Φωνή αντίστασης από την Ξάνθη

Σήμερα η συγκέντρωση για τον απαράδεκτο αποκλεισμό των μουσουλμάνων εργατών από το εποχιακό επίδομα

Οι εργάτες της «Ζώνης» πάνε όπου υπάρχει το μεροκάματο. Η απόφαση της κυβέρνηση να εισάγει διακρίσεις στην καταβολή του εποχικού επιδόματος, υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη δουλιά
Οι εργάτες της «Ζώνης» πάνε όπου υπάρχει το μεροκάματο. Η απόφαση της κυβέρνηση να εισάγει διακρίσεις στην καταβολή του εποχικού επιδόματος, υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη δουλιά
Την ανατροπή της απόφασης της κυβέρνησης να τους κόψει αυθαίρετα το εποχιακό επίδομα, θα διεκδικήσουν σήμερα αγωνιστικά οι μουσουλμάνοι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που ζουν στη Θράκη. Προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση που οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Οι εργάτες Αμμοβολιστές - Καθαριστές - Βαφείς και οι οικογένειές τους στερούνται το ειδικό εποχιακό βοήθημα, επειδή ξαφνικά, η κυβέρνηση, αποφάσισε πως όσοι εργάστηκαν στο εξωτερικό δεν το δικαιούνται. Χρόνια τώρα, όμως, χριστιανοί και μουσουλμάνοι εργάτες, αναζητώντας μεροκάματο - και κυρίως με εντολή των εργοδοτών τους που αναλαμβάνουν εργολαβικά δουλιές οπουδήποτε -, αναγκάζονται και εργάζονται και σε χώρες του εξωτερικού.

Περισσότεροι από 1.000 μουσουλμάνοι εργάτες από την περιοχή της Θράκης, ξενιτεύονται κάθε χρόνο είτε στον Πειραιά, την Ελευσίνα, το Σκαραμαγκά, είτε στα λιμάνια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, για να καταφέρουν να συμπληρώσουν 70 - 80 μεροκάματα.

Τις προηγούμενες μέρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας οργάνωσης και προετοιμασίας της σημερινής κινητοποίησης, κλιμάκιο συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων, αποτελούμενο από τον πρόεδρο Γιάννη Δελληγιάννη και τον Γραμματέα Φερίτ Κόσογλου, περιόδευσε στα χωριά της Ξάνθης και της Κομοτηνής όπου ζουν οι μουσουλμάνοι εργατοτεχνίτες της Ζώνης με τις οικογένειές τους.

Μέσα από τις συγκεντρώσεις και τις συζητήσεις που έγιναν στα καφενεία των χωριών της Ξάνθης και της Κομοτηνής, αναδείχτηκε πως η διεκδίκηση καταβολής του εποχιακού επιδόματος είναι υπόθεση όλων των κατοίκων της περιοχής. Γιατί, η επίθεση που σήμερα υπονομεύει το κεκτημένο με αγώνες δικαίωμα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, χτες χτύπησε το δικαίωμα των αγροτών για εισόδημα από την παραγωγή τους, αύριο ακόμη πιο έντονα θα χτυπήσει τους μικρεμπόρους που θα βλέπουν τον τζίρο τους μέρα με τη μέρα να μειώνεται.

«ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ» - ΛΑΡΙΣΑ
Ξανά στη δουλιά οι 13 εργάτες

Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, η εργοδοσία πήρε πίσω τις απολύσεις

Να πάρει πίσω τις 13 απολύσεις, που έκανε παραμονές Χριστουγέννων, αναγκάστηκε η εργοδοσία της επιχείρησης κεραμοποιίας «Αλφα Κεράμικα» στη Λάρισα, ύστερα από τη δυναμική παρέμβαση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Η ανάκληση των απολύσεων έγινε μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι 130 εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην εργοδοσία να προχωρήσει ξανά σε απολύσεις. Για το συντονισμό της δράσης τους χτες το απόγευμα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όταν απέλυσε τους 13 εργαζόμενους, είχε απειλήσει ότι την ίδια τύχη θα έχουν κι άλλοι 60 συνάδελφοί τους. Η είδηση των απολύσεων προκάλεσε την αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε αμέσως στο εργοστάσιο εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους απολυμένους εργάτες και διαμηνύοντας την απόφαση να οργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να μη γίνει καμία άλλη.

Κλιμακώνουν στην «Κεράνης»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «Κεράνης» σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, με κυρίαρχα αιτήματα την άμεση καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών και την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση εργαζομένων, εργοδοσίας και της ηγεσίας του υπουργείου.

Οι 150 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία συνεχίζουν και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 19 του Δεκέμβρη και δηλώνουν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας μέχρι τέλος του χρόνου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της τριμερούς και τη στάση της εργοδοσίας - η οποία το τελευταίο διάστημα είναι κυριολεκτικά «εξαφανισμένη» - θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα τους σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις σχετικά με τα οφειλόμενα στους εργαζομένους και τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Γιορτές χωρίς μισθό...

Εκατόν δέκα (110) εργαζόμενοι, που απασχολούνται κατά κύριο λόγο στο σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ηγουμενίτσας, παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούλη του 2005. Η κατάσταση αναδεικνύει και τις ευθύνες των εκάστοτε «γαλαζοπράσινων» διοικήσεων στην Ενωση, που συναινούν στην αντιλαϊκή πολιτική, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει μετατρέψει τις Αγροτικές Ενώσεις σε επιχειρήσεις, μακριά από τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και της παραγωγής τους, την ενίσχυσή τους με προσιτή και σύγχρονη τεχνολογία για την ικανοποίηση παράλληλα των διατροφικών αναγκών του λαού.

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και καιρό και οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Πυγμαχίας καθώς είναι απλήρωτοι πάνω από τέσσερις μήνες.


ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ (ΠΕΙΡΑΪΚΗ)
Οι εργαζόμενοι τα μόνα θύματα...

Με εισαγγελική εντολή έκλεισαν εφτά καταστήματα (καφέ - εστιατόρια) της ακτής Θεμιστοκλέους (Πειραϊκή) την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχουν χτιστεί στο χώρο όπου βρίσκεται το περίφημο Κονώνειο Τείχος στον Πειραιά.

Την ώρα που διαφαίνεται(;) ότι με την παύση λειτουργίας των καταστημάτων θα προωθηθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του Κονώνειου Τείχους, ταυτόχρονα, έρχονται στην επιφάνεια, οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της δημοτικής αρχής, που επέτρεπαν εδώ και δεκάδες χρόνια τη λειτουργία αυτών των καταστημάτων. Το αποτέλεσμα είναι τώρα οι καταστηματάρχες, όλα αυτά τα χρόνια να έχουν πλουτίσει και οι εργαζόμενοι να μένουν άνεργοι, χωρίς καμιά προστασία.

Μάλιστα, χτες, καταστηματάρχες, έχοντας ως «πολιορκητικό κριό» τους εργαζόμενους - στους οποίους χρωστούν τα δεδουλευμένα ενός μήνα και το δώρο - έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, πως στα σημεία όπου λειτουργούν τα καταστήματά τους δεν υπάρχει το Κονώνειο Τείχος.

Σε ανακοίνωσή του το ταξικό συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Πειραιά και Νήσων βάζει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων κι επισημαίνει: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αναδεικνύουμε. Είναι ανεπίτρεπτο να λειτουργούν μαγαζιά πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους. Εμείς δεν πρέπει να γίνουμε ασπίδα για τα συμφέροντα κανενός, ούτε για τις τυχόν παρανομίες του κάθε εργοδότη».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «τα συμφέροντά μας ποτέ δε θα είναι τα ίδια με τα σχέδια των εργοδοτών. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης το μόνο που προσφέρει είναι ανεργία, φτώχεια και κοινωνική απαξίωση» και καταλήγοντας τονίζει: «Τη λύση να τη δώσουν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, διότι δε σας συμπεριλαμβάνουν μέσα στα προβλήματά τους και ποτέ δεν έστρεψαν την προσοχή τους για να εξασφαλίσουν όπως θα έπρεπε τη δουλιά σας και τις αποδοχές σας».

Απεργία αύριο στη «Γιούρομπανκ»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Παρασκευή 30 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της τράπεζας «Γιούρομπανκ» (Eurobank) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τη διοίκηση της Τράπεζας, καθώς εδώ και ένα μήνα παραβιάζει το ωράριο λειτουργίας και συναλλαγής σε υποκατάστημά της που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι, το οποίο ανήκει σε επιχείρηση του Ομίλου Λάτση - όπως και η συγκεκριμένη Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες των εργαζομένων, η κυβέρνηση της ΝΔ «σφυρίζει αδιάφορα», στηρίζοντας την εργοδοτική ασυδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ