ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Προσπαθούν να ρίξουν το θέμα στα μαλακά

Σε κοινούς αγώνες για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων καλεί το ΠΑΜΕ τους Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους

Αν και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός, μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε χτες με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την απαγωγή και ανάκριση από ξένους πράκτορες Πακιστανών, χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σοβαρή, στην πράξη οι δικαστικές αρχές προσπαθούν το όλο θέμα να πέσει στα μαλακά. Ετσι, ενώ προχτές «κύκλοι» της Εισαγγελίας έλεγαν ότι η προανάκριση που είχε γίνει από την αστυνομία έδωσε ό,τι είχε να δώσει και τώρα θα την πάρουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέθεσε χτες την προκαταρκτική εξέταση στον εισαγγελέα Νίκο Δεγαΐτη, που είχε την εποπτεία τής από τους αστυνομικούς διεξαγόμενης προανάκρισης. Κατά τον Δημήτρη Λινό πάντως, στόχος της διενέργειας ποινικής έρευνας από τον Ν. Δεγαΐτη, είναι η αποκάλυψη της αλήθειας.

Μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο Δ. Λινός τόνισε: «Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί σοβαρούς χειρισμούς με την επιβαλλόμενη περίσκεψη. Η κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της έρευνας την οποία έχω παραγγείλει είναι αυτονόητο ότι δε θα λειτουργήσει σε βάρος της ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Στόχος της οποίας είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και πρώτο ζητούμενο είναι αν συνέβησαν το γεγονότα που καταγγέλλουν οι φερόμενοι ως απαχθέντες». Και μόνο το ότι οι απαχθέντες Πακιστανοί χαρακτηρίζονται από το διορισμένο από τον υπουργό Δικαιοσύνης εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σαν «φερόμενοι ως απαχθέντες», δείχνει τις διαθέσεις που υπάρχουν.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος παρέδωσε στον Ν. Δεγαΐτη όλη τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, στην οποία περιλαμβάνονται οι μηνύσεις με τις καταγγελίες των μεταναστών, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» με αναφορά σε ονόματα πρακτόρων που φέρονται ως δράστες των απαγωγών, αλλά και η προσφυγή που κατέθεσαν συνδικαλιστές της ΕΥΠ με αφορμή τη δημοσιοποίηση ονομάτων συναδέλφων τους.

Στο μεταξύ, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παραπέμφθηκε ο δικηγόρος των Πακιστανών Φραγκίσκος Ραγκούσης, για την αντιπαράθεση που είχε σε τηλεοπτικό κανάλι με το δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη σχετικά με το θέμα των καταγγελιών περί απαγωγής και ανάκρισης των πελατών του. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός θεωρεί ότι ο Φρ. Ραγκούσης με τη συμπεριφορά του έδωσε δικαίωμα να τύχει εξευτελιστικής μεταχείρισης σε πανελλήνια προβολή, προς βλάβη του κύρους και της αξιοπιστίας του δικηγορικού λειτουργήματος.

Προσπάθεια να απαξιωθούν μάρτυρες

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί φορείς στην υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης των Πακιστανών μεταναστών αναζητούν τρόπους για να απαξιώσουν κάποιους από τους Πακιστανούς μάρτυρες ή ακόμη και να επικαλεστούν εθνικούς λόγους, προκειμένου να καλυφθούν από το «υπηρεσιακό απόρρητο» για να γίνουν όσον το δυνατόν λιγότερες καταθέσεις από πράκτορες της ΕΥΠ.

Στα σενάρια που συζητούνται είναι να ασκηθούν ακόμη και έμμεσες πιέσεις - όπου αυτό είναι δυνατόν - στους μετανάστες Πακιστανούς (όπως για άλλες εκκρεμείς ποινικές τους υποθέσεις, άδειες παραμονής κλπ.), που εξυφαίνουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι σκοτεινοί μηχανισμοί.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που πράκτορες της ΕΥΠ κληθούν και αρνηθούν να καταθέσουν στα πλαίσια της έρευνας, επικαλούμενοι το «υπηρεσιακό απόρρητο», τότε ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να ζητήσει με έγγραφο από τον πολιτικό τους προϊστάμενο να τους επιτρέψει να καταθέσουν. Επίσης, η νομολογία για τη δικαστική συνεργασία σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξασφαλίζει τη δυνατότητα να καταθέσουν και ξένοι πράκτορες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Καταδικάζει το ΠΑΜΕ

Την απαγωγή, την ανάκριση και την τρομοκράτηση Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα καταγγέλλει και καταδικάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που με αγώνες ο λαός μας έχει κατακτήσει.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το ότι έχει γίνει η χώρα "ξέφραγο αμπέλι" πρακτόρων και μυστικών υπηρεσιών, που εφαρμόζουν την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμφωνία που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με τους ιμπεριαλιστές Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, να καταδικάσουν αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες, από κοινού Ελληνες και μετανάστες να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς Ταλάτ ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εχω ευθύνη για το κόμμα μου, δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, γιατί είπε «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», αλλά, πρόσθεσε, δε λυπάμαι γι' αυτό, ούτε είμαι υποχρεωμένος να λογοδοτήσω στον κ. Ταλάτ.

Ο Δ. Χριστόφιας κατηγόρησε τον Ταλάτ ότι ψεύδεται και επανέλαβε ότι στο Μπούργκεντστοκ της Ελβετίας ουδέποτε τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα έλεγε «ναι» στο δημοψήφισμα.

Διερωτήθηκε μάλιστα πώς είναι δυνατό να διαβεβαίωνε για κάτι τέτοιο, όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέφευγε να συνομιλήσει μαζί του για να βρουν λύσεις όταν τα πράγματα είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ο Δ. Χριστόφιας κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να αντιληφθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», γιατί δεν τους ικανοποιούσε, και να δεχτεί να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες.

Απαγόρευσαν στην Επίτροπο Διοίκησης να μεταβεί στα Κατεχόμενα

Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στην Επίτροπο Διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ηλιάνα Νικολάου, να μεταβεί στα Κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων, αλλά και παράπονα που της έχουν υποβάλει.

Η Επίτροπος Διοίκησης είχε υποβάλει αίτημα μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να μεταβεί στο Ριζοκάρπασο πριν από το νέο χρόνο και να συναντήσει εγκλωβισμένους, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχει ο σχετικός νόμος.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στις κατοχικές αρχές, οι οποίες αντέδρασαν έντονα σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πληροφόρησαν μάλιστα τα Ηνωμένα Εθνη ότι δε θα επιτρέψουν στην Ηλιάνα Νικολάου να μεταβεί στην περιοχή της Καρπασίας ως Επίτροπος Διοίκησης και ότι αυτή θα μπορούσε να μεταβεί μόνο ως ιδιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα μελετάται διπλωματικά και γίνονται διαβήματα ώστε να αρθούν τα εμπόδια με σκοπό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, η οποία θ' αποβεί προς όφελος των εγκλωβισμένων. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνονται όμως προοπτικές αλλαγής της στάσης των κατοχικών αρχών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ
Αναξιοπρεπείς οι Κούγιας και Αλφαντάκης

Γραπτές εξηγήσεις εντός πέντε ημερών καλεί τους Αλέξη Κούγια και Γιώργο Αλφαντάκη να δώσουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, επειδή στις πολυήμερες τηλεοπτικές αντιδικίες μεταξύ τους επέδειξαν «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Ο Δ. Παξινός θεωρεί ότι οι Κούγιας και Αλφαντάκης, με τη συμπεριφορά τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, έγιναν αμφότεροι αντικείμενα λοιδορίας και διακωμώδησης εκ μέρους των ΜΜΕ και προκάλεσαν τρώση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Πεντάμηνη προσωρινή παύση στον Αχ. Ζήση

Προσωρινή παύση πέντε μηνών με πλειοψηφία 5-2 επέβαλε το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο στον Αχ. Ζήση, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Αχ. Ζήσης κατηγορούνταν για τρία αδικήματα: Παρεμβάσεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις των αδερφών Τσιτσιρίγκου, παρέμβαση υπέρ του επιχειρηματία Κ. Αβραμίδη σε υπόθεσή του και ανακατασκευή της εξοχικής του κατοικίας στην Κρήτη με τη χρηματική συμβολή του Κ. Αβραμίδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός είχε παραπεμφθεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ