ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32

Αυξάνονται διαρκώς οι προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και οι μαζικές οργανώσεις που αντιδρούν στο κατάπτυστο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο» που ψηφίστηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα δημοσιεύουμε τις ανακοινώσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καθώς και τις δηλώσεις της καθηγήτριας Αλίκης Γιωτόπουλου - Μαραγκοπούλου, του καθηγητή Βασίλη Φίλια και του αντιστρατήγου ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρου.

Η δημοσίευση σχετικών δηλώσεων καταδίκης τόσο της λογικής όσο και του περιεχομένου του επαίσχυντου «αντικομμουνιστικού μνημονίου», που προωθείται προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24-27 Γενάρη, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αναφερόμενη στο προωθούμενο αντικομμουνιστικό μνημόνιο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η επικείμενη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης του σχεδίου για την "καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού" θέτει όλους ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης αλλά και υπεράσπισης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές, πολιτικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθενός.

Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη.

Η προώθηση αντικομμουνιστικών μέτρων δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και άλλους αριστερούς πολίτες. Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος. Οι προβοκάτσιες των ναζί (τύπου Ράιχσταγκ), οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και οι διώξεις στράφηκαν κατά των λαών, περιέλαβαν σταδιακά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε πατριώτη. Προετοίμασαν το έδαφος σκληρών, απάνθρωπων, αντιλαϊκών πολιτικών, βάρβαρων πολέμων για την καταλήστευση του μόχθου και του πλούτου των λαών, σήμαναν την έλευση του φασισμού και άλλων αυταρχικών καθεστώτων. Αυτά προετοιμάστηκαν και συνοδεύτηκαν από ποικιλόμορφες διώξεις σε βάρος των λαϊκών αγωνιστών: Φακέλωμα, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια, δολοφονίες.

Ανάλογες επιδιώξεις φαίνεται πως υπάρχουν και σήμερα. Στόχος του αντικομμουνιστικού κειμένου είναι να σημάνει την έναρξη μιας νέας περιόδου μακαρθισμού, για να τεθεί εκτός νόμου κάθε λαϊκή αγωνιστική φωνή, καθένας που αμφισβητεί τη "σιδερένια φτέρνα" της "νέας τάξης πραγμάτων". Απώτερη επιδίωξη είναι το ολοκληρωτικό σάρωμα κάθε κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματος των λαών, η επαναφορά συνθηκών που "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά".

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα και οδυνηρή εμπειρία. Εδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών.

Εμπνευσμένοι από τους μεγάλους αγώνες του παρελθόντος θα σαρώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια, με όποιο μανδύα και αν επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Αποτελεί ιστορικό χρέος κάθε δημοκράτη και πατριώτη να αντισταθεί. Τώρα.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να μην ξεχάσουν το αίμα που χύθηκε ενάντια στο φασισμό και ναζισμό αλλά και πρόσφατα ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας. Εχουν υποχρέωση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την απόσυρσή του».

ΦΟΡΕΙΣ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση δράση για την καταδίκη του

Αμεση δράση και κινητοποίηση για την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου αποφασίστηκε χτες από φορείς του 5ου και 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, σε σύσκεψη που συγκλήθηκε από την Τοπική Επιτροπή της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Εκτός της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης...

- Την Τρίτη 3 Γενάρη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Αμερικής και πικετοφορία στην οδό Πατησίων, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής για την ουσία του επικίνδυνου μνημονίου.

- Ψηφίστηκε ανακοίνωση - καταγγελία, με την οποία θα απευθυνθούν σε ακόμα περισσότερους φορείς για συλλογή υπογραφών και δραστηριοποίηση.

- Αποφασίστηκε η παρουσία αντιπροσωπείας των φορέων στα διαμερισματικά συμβούλια της περιοχής, την Τετάρτη 4 Γενάρη, για να προταθεί η στήριξη της καταγγελίας, συσκέψεις, εξορμήσεις, αλλά και παρουσία στο ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής με πρόθεση να συζητηθεί το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ενημέρωση για το επαίσχυντο ψήφισμα από τον Αγγελο Οικονόμου και τον Νίκο Τσιούνη εκ μέρους της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ιδέες και προτάσεις, αλλά και με συμμετοχή νέων της περιοχής. Οι φορείς οι οποίοι αποφάσισαν τα παραπάνω είναι: Ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης, το Παράρτημα Αχαρνών - Πατησίων - Κυψέλης του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Διαμερισμάτων, εκπρόσωποι μεταναστών, οι Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Δημοτικής Κίνησης «Συμπαράταξης για την Αθήνα», η Γ΄ ΕΛΜΕ και το Συντονιστικό Μαθητών Γκράβας.

Πλατιά συγκέντρωση στις 19 Γενάρη

Στις 7μ.μ., στα Προπύλαια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Μια πρώτη δυναμική και αγωνιστική απάντηση στους εμπνευστές του «αντικομμουνιστικού μνημονίου» θα δώσουν κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες, προοδευτικοί άνθρωποι του Λεκανοπεδίου, την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 7 μ.μ., συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στα Προπύλαια οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ