ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
«Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για προπονητές... »

Ο «Ρ» παρουσιάζει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στο Δήμο Κερατσινίου

Οι υποσχέσεις της πολιτείας ότι θα έφτιαχνε στίβο στο εγκαταλειμμένο μέρος του οικοπέδου της «Χρωπεί» δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ... (φωτ. από το πάρκο «Χρωπεί»)
Οι υποσχέσεις της πολιτείας ότι θα έφτιαχνε στίβο στο εγκαταλειμμένο μέρος του οικοπέδου της «Χρωπεί» δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ... (φωτ. από το πάρκο «Χρωπεί»)
Υπό διωγμό βρίσκονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στο Κερατσίνι. Χωρίς χρήματα, χωρίς εγκαταστάσεις, προσπαθούν να «τα βγάλουν πέρα», χωρίς καμιά βοήθεια, παρά μόνο, χάρη στο μεράκι των γονιών των αθλητών και των ανθρώπων που διοικούν τις ομάδες.

Ο «Ρ», συνεχίζει το οδοιπορικό στην πόλη του Κερατσινίου. Μετά τη συζήτηση με τον Δημήτρη Μουρίκη, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστικής Δημοτικής Συσπείρωσης», σήμερα αναδεικνύουμε τα προβλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων, μιλώντας με τους αθλητικούς παράγοντες της περιοχής. Συναντήσαμε, λοιπόν, τον κ. Μισαηλίδη, πρόεδρο του ποδηλατικού συλλόγου «Πρωτέας» Κερατσινίου.

«Στα περισσότερα σωματεία - τονίζει - δεν υπάρχει προπονητής. Οι παράγοντες και οι γονείς κάνουν τους προπονητές. Από τα συνολικά 20 σωματεία που ασχολούνται με το ποδήλατο, προπονητή έχουν μόνο τα πέντε»...

«Δεν έχουμε χρήματα»

-- Δεν υπάρχουν προπονητές;

-- «Προπονητές υπάρχουν, χρήματα να τους πληρώσουμε δεν έχουμε. Τα σωματεία, μόνοι μας τα συντηρούμε. Το αθλητικό υλικό, τα ποδήλατα, τα ανταλλακτικά τους, κοστίζουν».

-- Πόσα αγωνίσματα έχει το ποδήλατο;

Εγκαταλειμμένοι και ελάχιστοι οι χώροι άθλησης στον Πειραιά
Εγκαταλειμμένοι και ελάχιστοι οι χώροι άθλησης στον Πειραιά
-- «Εχουμε τρία αγωνίσματα: Το μάουντεν μπάικ, την κούρσα και την πίστα που γίνεται στο ποδηλατοδρόμιο. Σήμερα ένα ποδήλατο μάουντεν κοστίζει 3.000 ευρώ, ένα ποδήλατο κούρσας 4.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα πληρώνουμε εμείς και οι γονείς. Από την πολιτεία δεν υπάρχει καμιά βοήθεια».

-- Πόσα παιδιά έχει το σωματείο σας;

-- «Εχουμε 35 παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι για να δώσουμε υλικό σ' αυτά τα παιδιά, τι προϋπολογισμό θα έπρεπε να είχαμε»...

-- Ποια είναι τα έσοδά σας;

-- «Κάποια μικρή βοήθεια έχουμε από την Ομοσπονδία, περίπου 2.000 έως 3.000 ευρώ το χρόνο. Τι να κάνουμε με αυτά τα χρήματα; Υλικό να αγοράσουμε; Προγραμματισμό να κάνουμε; Εμείς σαν σύλλογος μπορούμε να δώσουμε καμιά σαμπρέλα, κανένα λάστιχο, όλα τα άλλα αγοράζονται από τους γονείς των αθλητών. Πέρσι δώσαμε από 1.000 ευρώ σε τρεις αθλητές μας για να αγοράσουν ποδήλατα. Οι γονείς έβαλαν τα υπόλοιπα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μήπως βρούμε κανένα χορηγό και πάρουμε τίποτα χρήματα».

-- Ο χορηγός όμως θα σας επιβάλει και τους όρους του. Πέρα από το γεγονός ότι κουβαλάει και τα διάφορα «ναρκωτικά» μαζί του...

-- «Εχετε δίκιο, αλλά τι να κάνουμε, πείτε μου εσείς μια λύση»...

Πληρώνουν και το ποδηλατοδρόμιο

Οι ποδηλατικοί σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για τη χρήση, του - ήδη χρυσοπληρωμένου -ποδηλατοδρομίου...

ICON

Οι ποδηλατικοί σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για τη χρήση, του - ήδη χρυσοπληρωμένου -ποδηλατοδρομίου...
-- Με το ποδηλατοδρόμιο τι γίνεται, σας αφήνουν να γυμναστείτε;

-- «Για να γυμνάσουμε τα παιδιά μας πρέπει να πληρώσουμε, αλλιώς δεν μπαίνει κανείς».

-- Δηλαδή, η πολιτεία ζητάει χρήματα από τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία όμως έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους...

-- «Ετσι είναι! Ζητάνε από μας για να συντηρήσουνε το ποδηλατοδρόμιο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το... σπίτι μας».

-- Υπάρχει από την πλευρά της πολιτείας φροντίδα για την υγεία των αθλητών;

-- «Καμία. Ο κάθε αθλούμενος είναι υπεύθυνος για την υγεία του. Εμείς σαν σύλλογος δεν έχουμε δυστυχώς οικονομική ευκαιρία για να τους φροντίσουμε».

-- Ο δήμος σας βοηθάει;

-- «Πολύ λίγο. Μας δίνει το χρόνο 1.500 ευρώ. Τι να κάνουμε με αυτά; Τα ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν πολύ καλύτερη μεταχείριση. Αλλωστε εκεί κρίνεται και το πολιτικό παιχνίδι».

-- Η Ολυμπιάδα τι σας πρόσφερε;

-- «Εμείς όταν είδαμε το ποδηλατοδρόμιο γεμάτο κόσμο το φωτογραφίσαμε, γιατί δεν ξέραμε πότε θα ξαναμπούμε»...

«Αφαντοι» οι χώροι άθλησης

Μετά συναντήσαμε τον κ. Χατζηαναγνώστου, πρόεδρο του Γυμναστικού Συλλόγου Κερατσινίου. Από την κουβέντα συνειδητοποιήσαμε ότι και ο κλασικός αθλητισμός βρίσκεται υπό διωγμόν.

-- «Η πολιτεία - μας λέει - όλο υποσχέσεις είναι. Για παράδειγμα με τη μετατροπή του σταδίου Καραϊσκάκη σε γήπεδο του Ολυμπιακού, όλος ο Πειραιάς έμεινε χωρίς στάδιο, οι υποσχέσεις της πολιτείας ότι θα μας έφτιαχνε ένα στίβο στο εγκαταλειμμένο οικόπεδο της "Χρωπεί" δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Τώρα ακούμε ότι θα γίνει κάποιο στάδιο στην παραλία Μοσχάτου, ευτυχώς που τελειώνει ένας στίβος πέντε διαδρομών στον Αγιο Αντώνιο και θα μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλιά μας...».

-- Με τα οικονομικά πώς πάτε;

-- «Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση. Εχουμε να δούμε χρήματα από το 2001! Κανείς δε μας ρώτησε πώς τα βολεύουμε τόσα χρόνια. Καλά που είναι οι γονείς των παιδιών»...

-- Ο δήμος σάς δίνει χρήματα;

-- «Λίγα πράγματα. Γύρω στις 5.000 το χρόνο. Τι να κάνεις με αυτά τα λεφτά; Ενοίκια; Προπονητές; Εχουμε τρελαθεί»...

-- Εχετε αθλητές;

-- «Εχουμε παιδιά. Πρέπει να σου πω ότι ο βασικός μας σκοπός δεν είναι ο πρωταθλητισμός, αλλά η άθληση. Αν βγει κάποιο ταλέντο πάει στην Εθνική ομάδα, όμως έχουμε σοβαρά προβλήματα με το σχολείο. Μόλις το παιδί μπει στο Λύκειο εξαφανίζεται».

«Οι γονείς πληρώνουν για τις ιατρικές εξετάσεις»

-- Οι αθλητές περνάνε από ιατρικές εξετάσεις;

-- «Οχι όπως θα έπρεπε. Ομως έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορα Ιατρικά Κέντρα, τα οποία μας κάνουν έκπτωση. Βέβαια, οι γονείς πληρώνουν. Το σωματείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια έξοδα. Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι αγοραπωλησίες αθλητών. Ερχονται π.χ. ο Πανελλήνιος και ο Ολυμπιακός, επειδή έχουν χρήματα και μαζεύουν όλους τους καλούς αθλητές, αν η πολιτεία μας έδινε τα χρήματα που δικαιούμαστε να πάρουμε θα κρατούσαμε τους αθλητές μας. Η πολιτεία έχει σοβαρές ευθύνες. Αυτή σπρώχνει τα παιδιά στο δουλεμπόριο...».

-- Με το αθλητικό υλικό τι γίνεται;

-- «Ολοι οι γονείς των παιδιών τα πληρώνουν, και μην ξεχνάτε ότι εμείς κάνουμε και τη δουλιά των σχολείων, εμείς ανακαλύπτουμε τα ταλέντα, εμείς προσπαθούμε για την ανάπτυξή τους, η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται, δεν τη νοιάζει, το μόνο που θέλει είναι μετάλλια και εντυπώσεις, δεν την ενδιαφέρει το μέλλον...».


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ