ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Αίσθηση από το ρεπορτάζ για τη φτώχεια και την ανεργία

Χτες η Μητρόπολη και ο δήμος βρήκαν ευκαιρία να ευχαριστήσουν μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες για τη «φιλανθρωπική» προσφορά τους

Η φτώχεια έχει κι αυτή το χαμόγελό της. Μας το έδειξαν τα πιτσιρίκια στα Προσφυγικά της Πάτρας που ήθελαν να ποζάρουν για το φακό του «Ρ», δίνοντας λίγο περισσότερο «χρώμα» στη μουντή γειτονιά
Η φτώχεια έχει κι αυτή το χαμόγελό της. Μας το έδειξαν τα πιτσιρίκια στα Προσφυγικά της Πάτρας που ήθελαν να ποζάρουν για το φακό του «Ρ», δίνοντας λίγο περισσότερο «χρώμα» στη μουντή γειτονιά
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ρ» για το οξυμένο πρόβλημα της φτώχειας και της ανεργίας στην Πάτρα. Οι 650 άπορες οικογένειες της Πάτρας που τα βγάζουν πέρα με το συσσίτιο που μοιράζεται από την Τράπεζα Τροφίμων κάθε μήνα, οι απολυμένοι από τα εργοστάσια που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μερικά ευρώ το μήνα, τα συσσίτια φιλανθρωπίας που πληθαίνουν με φόντο τις προετοιμασίες στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006», είναι μερικά από τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα του «Ρ».

Το ρεπορτάζ του «Ρ» αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης - εκτός από τις γειτονιές της πόλης - και πριν ξεκινήσει η χτεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας. Ο «Ρ» έγραφε χτες για τους...«ευεργέτες» που δίνουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη στην Τράπεζα Τροφίμων. Και το ότι αυτοί (σ.σ. ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, τραπεζών, εργοστασίων από τα οποία απολύονται κάθε χρόνο εκατοντάδες εργαζόμενοι) μοιράζουν κάποια ψίχουλα φιλανθρωπίας από το απόθεμα των δισεκατομμυρίων ευρώ που τζιράρουν κάθε χρόνο. Γράφαμε ακόμα ότι τα κέρδη όλων αυτών δημιουργούνται από την πολιτική που ακολουθείται και που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που δημιουργεί τους άνεργους, τους άπορους και τους εξαθλιωμένους που ζουν με ό,τι περισσεύει από τις αποθήκες τους.

Στην Τράπεζα Τροφίμων κυματίζει δίπλα στην ελληνική, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Εκκλησίας. Για να ξέρουν οι φτωχοί τον...«ευεργέτη» τους
Στην Τράπεζα Τροφίμων κυματίζει δίπλα στην ελληνική, η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Εκκλησίας. Για να ξέρουν οι φτωχοί τον...«ευεργέτη» τους
Χτες λοιπόν, οι τοπικές εφημερίδες της Πάτρας δημοσίευσαν ένα ευχαριστήριο του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αμπέτ Χασμάν και του Μητροπολίτη Χρυσόστομου προς όλους αυτούς, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που «συνέβαλλαν» στο φιλανθρωπικό έργο. Η ανακοίνωση του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πάτρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι δεδομένο ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, ως οφείλει ο Κοινωνικός Τομέας του δήμου Πατρέων (σ.σ. θυμίζουμε ότι ανάμεσα στους άπορους βρίσκονται και απολυμένοι από το... δήμο) και η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, για την καταπολέμηση της φτώχειας στην τοπική κοινωνία».

Ανάμεσα στους «φιλάνθρωπους» που ευχαριστεί ο δήμος και η Μητρόπολη είναι ο Νικόλαος Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι εκείνος που έχει μηνιαίο εισόδημα καμιά 20αριά χιλιάδες ευρώ! Το καζίνο Ρίου, η «Αλφα Μπανκ», το σούπερ μάρκετ Κρόνος (γνωστό για τα τετράωρα και τους μισθούς των 350 ευρώ που δίνει στους εργάτες) η «Αχάια Κλάους», η Τράπεζα Αττικής. Ανάμεσα σε όσους ευχαριστούν δήμος και Μητρόπολη υπάρχουν και αρκετά σχολεία της πόλης που συνέβαλαν στην Τράπεζα Τροφίμων, προφανώς για να υπάρχει και το σχετικό άλλοθι από την πράγματι αγνή και καλή πρόθεση των μαθητών και των γονιών τους. Τον επόμενο μήνα, η Τράπεζα Τροφίμων θα «ανοίξει» και πάλι για να προσφέρει το συσσίτιο στους άπορους και έτσι θα υπάρξει μία ακόμα ευκαιρία για να διαφημιστούν όλοι όσοι συμβάλλουν στο να αυξάνεται η ανεργία και η φτώχεια.


ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Κάθε βροχή και πλημμύρα!

Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής. Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα

Στο έλεος των πλημμυρών οι κάτοικοι στην Αιτωλοακαρνανία

Eurokinissi

Στο έλεος των πλημμυρών οι κάτοικοι στην Αιτωλοακαρνανία
Και με την παραμικρή βροχή επιβεβαιώνεται πλέον ότι το Λεκανοπέδιο Αττικής είναι αθωράκιστο από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας, ελέω της πολιτικής που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικά τα σοβαρά προβλήματα, που προκάλεσε στα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής η βροχή που έπεσε προχθές το βράδυ. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμάρρους, υπόγεια και καταστήματα πλημμύρισαν, κυρίως στις περιοχές Καματερού, Χαϊδαρίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Πετρούπολης και Ιλίου.

Ενα με το ρέμα της Εσχατιάς έγινε, προχθές το βράδυ, η Λεωφόρος Φυλής στο ύψος του Καματερού, όχι βέβαια τόσο εξαιτίας της νεροποντής, αλλά επειδή επί χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει στη διευθέτηση του ρέματος.

Πολλά μαγαζιά στη Λεωφόρο Φυλής πλημμύρισαν, αφού ξεχείλισε το ρέμα στο ύψος της οδού Καματερού, με αποτέλεσμα ο δρόμος να θυμίζει «θάλασσα», όπως μας δήλωσε η Ελένη Χρονά, που εκείνη την ώρα εργαζόταν στο κατάστημα του πατέρα της. Το «ρέμα ήταν ένα με το δρόμο και άρχισε να ξεβράζει ξύλα». Το επιπλοποιείο του Ν. Κ. είχε πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του εμπορεύματός του και ο ίδιος καθάριζε τα νερά από το μαγαζί του χθες το μεσημέρι! Ηταν «η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο», όπως μας είπε.

Ζημιές στην περιοχή προκλήθηκαν και σε υπόγεια σπιτιών όπου περνάει το ρέμα. Συγκεκριμένα, σε κάθετο της Λεωφόρου Φυλής, στην οδό Επτανήσου - όπου υπάρχει γέφυρα που περνάει από κάτω το ρέμα - ο δρόμος πλημμύρισε και υπόγεια σπιτιών γέμισαν νερό. Στην περιοχή ήρθαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής για να τραβήξουν το νερό από τα υπόγεια των σπιτιών του δρόμου, όπως μας είπε ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, ιδιοκτήτης σπιτιού που έπαθε ζημιές. «Ζημιά δεν είναι μόνο ο καυστήρας που είχε στο υπόγειο και συνολικά τα 500 ευρώ που θα δώσω για πράγματα που καταστράφηκαν, αλλά και το μεροκάματο που χάνω σήμερα για να συμμαζέψω το σπίτι μου», δήλωσε στο «Ρ». Λίγο πιο κάτω, η Παναγιώτα Μιχαηλίδου μας λέει με «παράπονο»: «Μας κυνηγάνε οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Δεν μπορούμε άλλο πια».

Ο δημοτικός σύμβουλος Καματερού της «Δημοκρατική Ενότητα», Κώστας Κουντουρέλης, δήλωσε στο «Ρ»: «Θεωρούμε εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων να μην έχουν ασχοληθεί με τη λύση του προβλήματος, δηλαδή με τη διευθέτηση και διάνοιξη του ρέματος».

Στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου κατέρρευσε ο τοίχος που βρίσκεται απ' την πλευρά μιας όχθης του Κηφισού. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον 15 οικογενειακοί τάφοι.

Σε λίμνη μετατράπηκαν οι οδοί Σκρα και Χίου στη Ν. Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα αρκετοί οδηγοί να εγκλωβιστούν στα οχήματά τους, καθώς το νερό έφτασε ακόμα και το ένα μέτρο. Διακοπή στην κυκλοφορία σημειώθηκε και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ σημαντικά ήταν και τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι.

Καταστράφηκαν καλλιέργειες

Σημαντικές ήταν οι καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα, αφού οι έντονες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μια σειρά από βιοτεχνίες και αγροτικές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, στο Νομό Πρέβεζας, τα κυριότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στους Δήμους Φαναρίου και Λούρου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Ετσι, καταστράφηκαν αποθήκες ζωοτροφών, στάβλοι, βιοτεχνίες μαρμάρων και ξυλείας. Ιδιαίτερα στις βιοτεχνίες της περιοχής, οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, η υπερχείλιση του Αχελώου οδήγησε σε καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία της περιοχής, ακόμη και σε σπίτια. Τα κυριότερα προβλήματα εμφανίστηκαν στους Δήμους Στράτου και Ιναχου.

Το χειρότερο είναι ότι σήμερα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ