ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στη μάχη χωρίς ανάπαυλα

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τις ταξικές δυνάμεις στις επάλξεις, για το δικαίωμα στη δουλιά και το μεροκάματο

Αγώνες και πάλι αγώνες! Ταξικοί και ανυπότακτοι. Οπως έπεσε η αυλαία του 2005, έτσι ακριβώς ξεκίνησε και το 2006. Με τις ταξικές δυνάμεις στην πρωτοπορία, να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Χωρίς ανάπαυλα, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Το μήνυμα ξεκάθαρο: Και τη νέα χρονιά, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στο πλευρό των εργαζομένων, στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους. Θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους, ώστε πιο αποτελεσματικά να υπερασπιστούν τα δίκια της εργατικής τάξης, να διευρύνουν τη γραμμή συσπείρωσης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του, να βάλουν τα θεμέλια της εργατικής αντεπίθεσης.

Δυο μέρες πριν βγει ο χρόνος, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κρέμασαν τα κοτόπουλα της ...υποκρισίας στην είσοδο του ΣΕΒ, καταγγέλλοντας τον κάλπικο «πόνο» των βιομηχάνων για τους άνεργους, στο όνομα δήθεν των οποίων προτείνουν το παραπέρα πετσόκομμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Το ίδιο πρωινό, συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων πάτησαν για μια ακόμη φορά πόδι στο «Κάνιγγος 21», αντιδρώντας στην απόλυση δυο εργαζομένων, μελών της Σωματειακής Επιτροπής. Και το απόγευμα, οι ταξικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, με πρωτοπόρους τους εμποροϋπαλλήλους, βρέθηκαν έξω από το «Καρφούρ» στα ανατολικά της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στον κλάδο.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το κέντρο των κινητοποιήσεων μεταφέρθηκε στις δύο κλινικές του «Ιασώ» στην Αθήνα, όπου η εργοδοσία έβαλε απροκάλυπτα σε 32 καθαρίστριες το δίλημμα: ή μεταφέρεστε σε εργολαβικό συνεργείο, ή η καινούρια χρονιά σάς βρίσκει άνεργες στο σπίτι σας. Την ίδια μέρα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπλόκαραν το «Λυκαβηττός», απαιτώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφου τους. Η αλλαγή του χρόνου και η πρώτη μέρα του 2006 βρήκε τους εργαζόμενους στο Καζίνο της Ρόδου σε 48ωρη απεργία, ενάντια στις απολύσεις, στις συνδικαλιστικές διώξεις και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που μεθοδεύει η εργοδοσία.

Χτες, τη σκυτάλη πήραν οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» και οι εργαζόμενοι της «Σόφτεξ». Οι πρώτες κατέλαβαν το εργοστάσιο, δίνοντας αποφασιστική συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Και οι συνάδελφοί τους στη «Σόφτεξ», με απόφαση του κλαδικού τους Συνδικάτου, έκαναν κουρέλι τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας, προκηρύσσοντας 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια μέχρι και την Πέμπτη.

Η αγωνιστική «αναδρομή» στο τετραήμερο που μόλις πέρασε - από την Παρασκευή μέχρι και χτες - και την οποία παρουσιάζει ο σημερινός «Ρ» στις επόμενες σελίδες του, αποδεικνύει με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι τα προβλήματα για την εργατική τάξη οξύνονται, σαν αποτέλεσμα της εντεινόμενης επίθεσης από το ενιαίο μέτωπο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Την ώρα που η κυβέρνηση στήνει πάνω σε μαγειρεμένα στοιχεία την προπαγάνδα για δήθεν μείωση της ανεργίας και οι βιομήχανοι γλεντάνε τα αμύθητα κέρδη που αποκόμισαν και το 2005, εκατοντάδες απολύσεις προστίθενται στη λίστα, ενώ το δικαίωμα στο μεροκάματο για χιλιάδες ακόμα κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή.

Το μέλλον των εργαζομένων δεν είναι αυτό του απασχολούμενου μια ώρα τη βδομάδα - με ή χωρίς μισθό! - όπως πρόσφατα το εξέφρασε ευθαρσώς η ΕΕ διά του αρμόδιου Επιτρόπου της Χ. Αλμούνια. Δεν είναι ούτε η απλήρωτη εργασία χωρίς δικαιώματα, το καθημερινό ξεζούμισμα, η δουλιά χωρίς ασφάλιση και σύνταξη, ο φόβος της απόλυσης, η εργασιακή περιπλάνηση και η ένταση του αυταρχισμού. Το μέλλον των εργαζομένων θα γραφτεί στους δρόμους του ταξικού αγώνα. Εκεί όπου το ΠΑΜΕ θα βρεθεί και φέτος στην πρώτη γραμμή. Αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική και κάθε φωνή συναίνεσης που καλεί τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και μοιρολατρικά να υποταχτούν στις εντολές εκείνων που κλέβουν τον ιδρώτα τους.


Στο... τσιγκέλι η υποκρισία του ΣΕΒ

Κάτω από τα συνθήματα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
Κάτω από τα συνθήματα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
Με μια συμβολική και ευρηματική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ έστειλε την περασμένη Παρασκευή στους μεγαλοβιομηχάνους και τα κόμματά τους το μήνυμα ότι και τη νέα χρονιά, θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έστησαν μπροστά από την είσοδο των γραφείων μια κατασκευή με τσιγκέλια, από τα οποία κρέμασαν... κοτόπουλα. Στόχος, να αποκαλυφτούν τα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου, να αναδειχτεί και να καταδικαστεί η υποκρισία του ΣΕΒ, που με πρόσχημα δήθεν την καταπολέμηση της ανεργίας, προτείνει στην πρόσφατη, πρώτη συνάντηση για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υπογραφή Συμβάσεων με τοπικά, κλαδικά και ηλικιακά κριτήρια.

«Τους έπιασε ο "πόνος" για τους άνεργους που οι ίδιοι δημιουργούν και θεωρούν... ευεργετική ελεημοσύνη την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος, προκειμένου δήθεν να μειωθεί η ανεργία. Σαν να μοιράζουν στους άπορους κοτόπουλα και γαλοπούλες χριστουγεννιάτικα! Να τους κόψουμε το βήχα! Με τους αγώνες μας, με την ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος», εξηγούσαν οι συνδικαλιστές στους περαστικούς.

Στις πικέτες και τα συνθήματα κυριάρχησαν τα αιτήματα για «1.300 ευρώ βασικό μισθό», «Οχι στον εξευτελισμό» και «Κάτω τα χέρια από τις συμβάσεις». Αμέσως μετά την κινητοποίηση, με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε και προειδοποίησε ότι «η ενέργειά μας σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) ήταν συμβολική. Αύριο και συνεχώς θα είναι ουσιαστική και ταξική».


Τα κοτόπουλα της υποκρισίας κρεμάστηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ...
Τα κοτόπουλα της υποκρισίας κρεμάστηκαν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ